Întoarcere în timp… în urmă cu 95 de ani, când la Galați a fost inaugurat monumentul din fața Bisericii Catolice

Monumentul original, din Catedrala „San Rufino” din orașul italian Assisi

Sfîntul Francisc în fața Bisericii Catolice din Galați

Comunitatea catolică comemora, în anul 1926, împlinirea a 700 de ani de la moartea Sfântului Francisc de Assisi. Cu acest prilej, în curtea bisericii gălățene a avut loc ceremonia de dezvelire a monumentului ridicat special pentru acest eveniment, monument care mai există și astăzi, și care îl întruchipează pe Sfântul Francisc de Assisi.

În data de 3 octombrie 1926, catolicii gălățeni, îmbrăcați în haine de sărbătoare, s-au adunat în fața bisericii, unde se aflau prezente înalte autorități laice şi catolice, printre care monseniorul Mihai Robu, episcopul catolic de Iaşi, consulii generali ai Italiei şi Belgiei, şefii poliţiei şi siguranţei etc., pentru a participa la inaugurarea statuii.

După serviciul divin, toți cei prezenți au ieșit în curtea bisericii, monumentul fiind dezvelit pe fondul sonor al Imnului către fratele soare, compoziție a Sfântului Francisc. Au urmat mai multe cuvântări festive, printre care cea a părintelui Bonaventura Morariu, superiorul provincial al Franciscanilor români, care a subliniat că „monumentul s-a ridicat ca un prinos de recunoștință din partea întregului popor catolic al Moldovei”.

La ora 5 după prânz a urmat un mare concert religios, susținut de corul Bisericii Catolice din Brăila și de membrii corului catolic din Craiova. Seara, la ora 7, în timp ce fațada bisericii era frumos iluminată, publicul a putut asculta muzica militară interpretată de Regimentul 11 Infanterie. Festivitățile s-au încheiat cu o serbare, la ora 12 noaptea.

Statuia, pe care gălățenii care trec prin fața Bisericii Catolice o pot vedea și astăzi, îl înfățișează pe Sfântul Francisc într-o ipostază meditativă, cu brațele încrucișate și este de fapt o copie a ultimei opere a sculptorului italian Giovanni Dupré (1817-1882). Originalul a fost realizat în 1881 și se află în Catedrala San Rufino din orașul italian Assisi.

Biserica Catolică din Galați (cca. 1930)

Monumentul de la Galați a fost realizat de renumita Casă Fratelli Giorgini din Massa-Carara, Italia, firmă care data din anul 1860 și care mai există și astăzi, având ca obiect de activitate producția, prelucrarea și comerțul cu marmură. Statuia redă frumusețea operei originale și a fost cioplită din faimoasa marmură de Carrara, având înălţimea de 1,80 m. Pe soclul monumentului, pe cele patru laturi, sunt gravate următoarele înscrisuri:

în față: Catolicii din Galați marelui binefăcător al omenirii Sf. Francisc de Assisi – 3 Octombrie 1926;

în stângaDumnezeul meu și toate;

în spate Eu sunt trimisul marelui Rege;

în dreapta O, Sfinte Francisc, fiii tăi din Moldova împreună cu terțiarii s-au unit cu frații lor din Galați la ridicarea acestui monument sărbătorind al VII-lea Centenar al morții tale, 1226-1926.

Cine a fost cel întruchipat în statuia care astăzi reprezintă un monument de referință al comunității gălățene?

Sfântul Francisc de Assisi s-a născut în anul 1182, din părinți bogați, neguțători în orașul Assis. S-a lepădat de tânăr de averea părintească, pentru a lua calea sărăciei și a umilinței. Exemplul lui a fost urmat și de alți tineri, împreună cu care a format o societate, aprobată de Pontificele Inocențiu III și ale cărei idealuri s-au răspândit în lumea creștină. Și-a petrecut vieța propovăduind cuvântul lui Dumnezeu, în post și rugăciuni. Având talent literar, a compus mai multe poezii, printre care se numără Cântecul lebedei și Imnul către fratele soare, cel care a fost intonat la inaugurarea monumentului gălățean, acum 95 de ani.

Surse: Corneliu Stoica, Monumente de for public din municipiul Galați, Galați: Editura Axis Libri, 2015; Unirea, an. 36, nr. 41, 9 oct. 1926; Dumineca, an. 3, nr. 41, 10 oct. 1926; Dumineca, an. 3, nr. 42, 17 oct. 1926.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.