„Galați – o istorie în imagini” (4) : personalități ale lumii artistice și Galațiul anilor ’60-’70

Cu prilejul Zilelor Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, vă invităm să vizitați expoziția de la sediul instituției de cultură: „Galați: o istorie în imagini: expoziție de fotografii și documente provenite din donații. Expoziția reprezintă debutul proiectului de recuperare a memoriei fotografice a orașului Galați, care se va desfășura sub sloganul Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile voastre, istoria Galațiului! și care se subscrie rolului Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în procesul de conservare a memoriei locale a orașului Galați și subliniază importanța donației și a donatorilor în recuperarea memoriei fotografice comunitare. Expoziția „Galați: o istorie în imagini, organizată la sediul bibliotecii în această săptămână, demonstrează diversitatea și ineditul unor astfel de documente, prezente deja în Colecțiile Speciale sau oferite în format digital instituției noastre.

Pentru cei care nu pot parcurge fizic expoziția, continuăm cu prezentarea următoarei vitrine, în care sunt prezente fotografii și documente din donația profesorului Corneliu Stoica și a scriitorului Marin Năstase.

Aspect din expoziție

Din ultimele donații făcute Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” de profesorul și criticul de artă Corneliu Stoica sunt prezentate documente din corespondența pe care acesta a purtat-o cu artista plastică Georgeta Arămescu în perioada 1968-1990, însoțite de extrase din presa națională sau americană, pe marginea activității acesteia. Georgeta Arămescu-Anderson (n. 25 iul. 1910, Galați – d. 21 apr. 1994, Miami, Florida, S.U.A.) este o importantă reprezentantă a artei plastice gălățene, care s-a stabilit în S.U.A. din 1947, apreciată pentru originalitatea lucrărilor inspirate din arta populară românească, parte dintre acestea regăsindu-se în colecţiile Muzeului de Artă Vizuală și ale Bibliotecii Județene din Galaţi. Din aceeași donație fac parte și fotografii din diverse perioade ale vieții artistei plastice Mala Zamfirescu-Bedivan (n. 8 ian. 1928, Galați – d. 26 aug. 2014, București), în care veți recunoaște și alte personalități ale lumii artistice.

Alături de acestea sunt prezente în expoziție fotografii artistice realizate de scriitorul Marin Năstase, ce ilustrează trecutul orașului Galați: o imagine a falezei Dunării, celebrul vas „Libertatea” care de fiecare dată succită interes în rândul comunității gălățene sau doar un concurs de triciclete din cartierul Țiglina IV, sunt tot atâtea ocazii să ne întoarcem în Galațiul „în alb-negru” al anilor ’60-’70.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.