Fotografia ta 1

Mai știți acele fotografii pe care mulți dintre noi le-au găsit în cutia cu amintiri a părinților? Acele fotografii pe care, cu o caligrafie de invidiat astăzi, cineva a scris „O piedică în calea uitării!” sau „O fotografie pentru veșnicie!”.

Câte dintre aceste fotografii au ajuns să se piardă în podul unei case sau, și mai trist, le-ați văzut aruncate într-o ladă de gunoi? Sau poate le găsiți ascunse printre hârtii și acte și nici măcar nu mai știți pe cine reprezintă, dar nici nu ați vrea să le aruncați? Sau poate vă plac așa de mult, încât ați vrea să le împărtășiți și altora?
Haideți să recuperăm aceste amintiri, să recompunem imaginea Galațiului de odinioară, ascunsă în fotografiile voastre, și să o împărtășim comunității locale, donând aceste documente, în format fizic sau digital, bibliotecii județene! Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, este cea mai veche păstrătoare a unor astfel de comori, începând de la colecția de fotografii, invitații, cărți de vizită și alte tipuri de documente donate chiar de fondatorul ei, istoricul Vasile Alexandrescu Urechia, colecție îmbogățită apoi de cei care au avut grijă de patrimoniul bibliotecii, prin generozitatea unor donatori.
Știți că în colecțiile bibliotecii gălățene se regăsesc peste 3000 de fotografii, donate de personalități sau de membri ai comunității locale, care sunt permanent valorificate în expoziții sau fac obiectul unor lucrări de cercetare, ilustrând lucrări, cărți și reviste cu caracter științific?
Haideți să punem și noi, gălățeni de astăzi, nu numai una, ci chiar „mai multe piedici în calea uitării” și să contribuim la îmbogățirea depozitului de istorie locală a orașului!
E-mail: vaurechia@gmail.com, bvau.referinte@yahoo.com, bvau.referinte@gmail.com
Messenger (al paginii de facebook a Serviciului Referințe): bvauReferinte
Telefon: 0236.411.037 / int. 112 sau 0732.520.516
Pentru trimiterea de documente/fotografii în format electronic, puteți folosi adresele de e-mail: bvau.referințe@yahoo.com și bvau.referinte@gmail.com.


Ghid pentru donatori

Cine poate dona?

Orice persoană care deține fotografii, documente, afișe, acte, negative fotografice etc, care ilustrează aspecte din trecutul comunității gălățene și al locuitorilor săi sau aspecte din evoluția economică și socială a Galațiului.
Dacă aveți fotografii în format fizic sau digital ale oamenilor, locurilor, instituțiilor din orașul Galați, puteți dona originalul sau o copie electronică la bibliotecă, pentru a ne ajuta să păstrăm și să împărtășim amintiri despre oraș.

Ce puteți dona?

Puteți dona fotografii, negative fotografice, microfilme, diapozitive și alte tipuri de documente care au legătură cu istoria orașului Galați și cu viața locuitorilor săi și care prezintă oameni și locuri, evenimente și instituții, străzi și clădiri din Galați de-a lungul timpului, documente care prezintă interes pentru istoria locurilor și a oamenilor săi, de exemplu: fotografii/documente legate de viața cotidiană a orașului (naștere, școală, căsătorie, viață profesională etc.). În funcție de dimensiunea și caracteristicile donației, vor fi selectate pentru Colecțiile Speciale ale bibliotecii și digitizate acele fotografii/documente care se încadrează cel mai bine specificului colecțiilor de memorie locală ale Bibliotecii.

Alte întrebări legate de proiect:

E-mail: vaurechia@gmail.com, bvau.referinte@yahoo.com, bvau.referinte@gmail.com
Messenger (al paginii de facebook a Serviciului Referințe): bvauReferinte
Telefon: 0236.411.037 / int. 112 sau 0732.520.516
Pentru trimiterea de documente/fotografii în format electronic, puteți folosi adresele de e-mail: bvau.referințe@yahoo.com și bvau.referinte@gmail.com.

În ce format puteți dona?

Puteți dona fotografii și documente asociate, în format fizic (original) sau în format digital (rezultate în urma scanării). Dacă dețineți fotografii la care nu vreți să renunțați, dar ați dori să le donați în format digital, puteți apela la bibliotecarii Serviciului Referințe, care în limita timpului disponibil vor scana în mod profesional documentele și vi le vor înapoia. În urma selecției, acestea vor intra, integral sau parțial, în catalogul electronic al bibliotecii, putând fi regăsite alături de informațiile asociate oferite de donator și de numele acestuia. Pentru a programa o întâlnire cu bibliotecarii Serviciului Referințe puteți folosi datele de contact de mai jos.

Ce alte informații, asociate imaginilor, sunt necesare?

Pentru a putea fi utilizate la întreaga lor valoare, respectiv pentru putea fi încadrate în timp și în spațiu și ulterior catalogate, este necesar ca, în măsura posibilităților, să oferiți informații suplimentare despre fotografiile donate în format fizic sau electronic, cum ar fi: numele persoanelor din fotografii, datarea imaginilor/documentelor, precizarea locației în care a fost făcută fotografia (în Galați), cu alte cuvinte, povestea din spatele fotografiei.

Ce condiții trebuie să îndeplinească documentele în format fizic?

Fotografiile/documentele în format fizic trebuie să se afle într-o stare de conservare satisfăcătoare, fără a prezenta semne severe de degradare, să fie lizibile și să se încadreze în specificul colecțiilor de memorie locală ale Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați.

Ce condiții trebuie să îndeplinească documentele în format digital?

Dacă alegeți să scanați/fotografiați dumneavoastră documentele, este recomandat ca acestea să îndeplinească anumite condiții de calitate: rezoluția să fie de cel puțin 200 dpi, optim 300 dpi; dacă pe verso-ul fotografiei sunt informații lămuritoare cu privire la conținutul fotografiei, este recomandat ca și verso-ul imaginii să fie scanat sau eventualele informații să fie transcrise și remise împreună cu imaginea.

Unde pot trimite imagini/documente în format digital?

Documentele/fotografiile în format digital, scanate în conformitate cu cerințele precizate mai sus, și însoțite de explicații, pot fi trimise pe una dintre adresele de e-mail:vaurechia@gmail.com, bvau.referinte@yahoo.com, bvau.referinte@gmail.com, însoțite de consimțământul dumneavoastră explicit, respectiv de următoarea precizare:

Îmi exprim acordul de integrare în format electronic, în catalogul electronic al Bibliotecii, a fotografiilor/documentelor trimise, atașate acestui e-mail, respectiv de cedare a folosinței lor Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, pentru a fi expuse și promovate în format fizic, tipărit sau/și electronic.

Unde pot dona documentele/fotografiile în format fizic?

Pentru a dona documente/fotografii în format fizic, puteți fie să programați o vizită cu bibliotecarii Serviciului Referințe, folosind datele de contact, fie să luați legătura cu aceștia la sediul bibliotecii, în orele de lucru cu publicul. Pentru donațiile în format fizic, donatorii vor completă o Scrisoare de transmitere cu titlu gratuit, la sediul bibliotecii.

Cum vor fi valorificate donațiile?

Documentele/fotografiile donate, în funcție de importanța lor, vor fi digitizate și vor fi folosite pentru promovarea memoriei locale, prin intermediul expozițiilor organizate la sediul bibliotecii sau în expoziții virtuale și postări, pe paginile de facebook ale Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” (Serviciul Referințe, Compartimentul Colecții Speciale etc.), prin mijloace electronice sau tipărite, cu menționarea numelui donatorului. Dacă donatorul dorește să păstreze confidențialitatea în ce privește numele său și al persoanelor care apar în fotografii, va menționa în mod specific acest lucru în e-mail sau în formularul de donație.

Pot păstra documentele/fotografiile în formatul lor original?

Dacă doriți să păstrați originalele documentelor sau fotografiilor pe care le dețineți, puteți oferi varianta electronică a acestora, în condițiile de calitate menționate mai sus, sau le puteți împrumuta pentru scurt timp spre scanare bibliotecarilor Serviciului Referințe, urmând ca aceștia să vă returneze originalele.

Unde voi regăsi documentele donate?

Fotografiile/documentele donate intră în procesul de digitizare și de catalogare specific acestor tipuri de materiale, în ordinea primirii acestora, durata procesului depinzând de resursele materiale și umane disponibile și de volumul donațiilor primite, dar neputând depăși trei luni de la data donației. În catalogul online al Bibliotecii vor fi regăsite descrierile bibliografice și documentele în format electronic.

Fotografia ta 2

Vă mulțumim că ați ales să împărtășiți cu noi istoria oraşului!

Dacă aveți alte întrebări legate de proiect, le puteți adresa prin:


Pentru trimiterea de documente/fotografii în format electronic, puteți folosi adresele de e-mail: bvau.referințe@yahoo.com și bvau.referinte@gmail.com.