„Galați – o istorie în imagini” (3) : din istoria învățământului gălățean

Cu prilejul Zilelor Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, vă invităm să vizitați expoziția de la sediul instituției de cultură: „Galați: o istorie în imagini: expoziție de fotografii și documente provenite din donații. Expoziția reprezintă debutul proiectului de recuperare a memoriei fotografice a orașului Galați, care se va desfășura sub sloganul Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile voastre, istoria Galațiului! și care se subscrie rolului Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în procesul de conservare a memoriei locale a orașului Galați și subliniază importanța donației și a donatorilor în recuperarea memoriei fotografice comunitare. Expoziția „Galați: o istorie în imagini, organizată la sediul bibliotecii în această săptămână, demonstrează diversitatea și ineditul unor astfel de documente, prezente deja în Colecțiile Speciale sau oferite în format digital instituției noastre.

Aspect din expoziție

Prof. Gh. S. Ștefănescu lângă statuia lui M. Eminescu (1979)

Pentru cei care nu pot parcurge fizic expoziția, continuăm cu prezentarea selectivă a fotografiilor care ilustrează învățământul gălățean de-a lungul timpului. O parte dintre aceste imagini provin din donației profesorului Ion Cioroiu, cadru didactic la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, profesor de geografie, redactor responsabil al revistei profesorilor de geografie din județul Galați „Confluențe geografice”, care a încredințat Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” o parte dintre fotografiile adunate în activitatea de cercetare pentru realizarea monografiei liceului.

Profesori ai Școlii Normale din Galați (1941-1949)

Printre acestea se numără generațiile anilor școlari 1979-1980 și 1984-1985 ale Liceului „Vasile Alecsandri”, fotografii ale generațiilor care l-au avut ca diriginte pe profesorul de limba română Dumitru D. Șoitu (n. 2 iun. 1928, com. Vutcani, jud. Vaslui – d. 2 iun. 1994, Galaţi), absolvenți ai liceului din anul 1928, instantanee surprinse de la vizita poetului Adrian Păunescu la Liceul „Vasile Alecsandri”, fotografii și extrase din presă în care apare medicul și scriitorul Paul Cioriciu (Sân Petru), absolvent al Liceului „Vasile Alecsandri”, membru fondator al primului Comitet de conducere al Filialei Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor din România. De asemenea, donația prof. Ion Cioroiu cuprinde și fotografii în care sunt ilustrate și alte licee gălățene, cum ar fi Liceul „Mihail Kogălniceanu” cu fotografii de la reuniuni ale absolvenților, în care apar profesorii Gheorghe Bujoreanu, Lelia Oprișan, Ana Lepșa, Cezar Șerbu, Elena Drăgoescu, Otilia Stăhiescu ș.a.

În curtea interioară a Liceului „V. Alecsandri” (1975)

O altă parte a fotografiilor ce ilustrează învățământul gălățean au fost donate de istoricul Paul Păltănea și în ele se regăsesc profesori din trecutul Liceului „Vasile Alecsandri”, precum Dumitru Stăhiescu, imagini ale corpului profesoral al liceului în perioada 1930-1940. Paul Păltănea (n. 25 iun. 1924, București – 25 ian. 2008, Galați), cel al cărui nume este purtat astăzi de Muzeul de Istorie din Galați, a fost istoric și muzeograf, bibliograf și publicist, cercetător dedicat istoriei orașului și județului Galați, autor al „Istoriei orașului Galați de la origini până la 1918”, membru al Societății de Științe Istorice și al Academiei de Studii Genealogice din Franța, numele său rămânând indisolubil legat de oraşul a cărei istorie a cercetat-o.

O importantă donație, venită din partea lui Dragoș Ștefănescu, nepot al profesorului Gheorghe S. Ștefănescu (n. 27 iun. 1925, Brăila – d. 30 nov. 1992, Galați), ilustrează activitatea didactică a bunicului său, cel care a fost publicist, istoric literar și cadru didactic la Liceul „Vasile Alecsandri” din Galați, a cărui intensă activitate de cercetare s-a transpus în numeroase studii şi lucrări dedicate istoriei şi culturii Galaţiului. În aceste imagini apar profesori gălățeni și aspecte din activitatea didactică a prof. Gh. S. Ștefănescu, în expoziție fiind prezente și acte/documente ce au aparținut acestuia.

Cu siguranță că unele imagini vor trezi multe amintiri în sufletul absolvenților acestor licee și pe care îi invităm să împărtășească, de asemenea, fotografii din trecutul lor în cadrul proiectului Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile voastre, istoria Galațiului!

Vă așteptăm!

Aspect din expoziție

Aspect din expoziție

În decursul celor aproape 150 de ani de existenţă a şcolii gălăţene în limba română, pentru pregătirea tinerelor generaţii au muncit cu devotament şi dăruire sute şi sute de învăţători şi profesori… care şi-au făcut un ideal din transformarea omului prin cultură şi ştiinţă.” (Gh. S. Ștefănescu)

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.