„Galați – o istorie în imagini” (2) : scriitorul și jurnalistul Ilie Tănăsache

Cu prilejul Zilelor Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, vă invităm să vizitați expoziția de la sediul bibliotecii: „Galați: o istorie în imagini: expoziție de fotografii și documente provenite din donații. Expoziția reprezintă debutul proiectului de recuperare a memoriei fotografice a orașului Galați, care se va desfășura sub sloganul Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile voastre, istoria Galațiului! și care se subscrie rolului Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în procesul de conservare a memoriei locale a orașului Galați și subliniază  importanța donației și a donatorilor în recuperarea memoriei fotografice comunitare.

Expoziția „Galați: o istorie în imagini”, organizată la sediul bibliotecii în această săptămână, demonstrează diversitatea și ineditul unor astfel de documente, prezente deja în Colecțiile Speciale sau oferite în format digital instituției noastre. Pentru cei care nu pot parcurge fizic expoziția, continuăm cu prezentarea unei părți a donației, în fotografii, a scriitorului și jurnalistului Ilie Tănăsache, recent plecat dintre noi.

Fotografie pentru primul interviu, la apariția cărții de debut „Prin parbriz râdea o fată” (Galați, 1962)

Prieten vechi al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, Ilie Tănăsache a păstrat legătura cu instituția de cultură din locurile de baștină, iar în momentul în care i-am solicitat ajutorul pentru a ilustra fișa biobibliografică inclusă în volumul patru al seriei „Oameni în memoria Galațiului”, ne-a trimis o parte dintre fotografiile sale, pentru a fi incluse ulterior în Colecțiile Speciale ale bibliotecii. O parte dintre aceste fotografii se găsesc în expoziția organizată în aceste zile și ele ilustrează doar o mică parte a vieții și activității sale.

Născut în comuna Independenţa, a pornit în periplul cuvântului tipărit ca ucenic la ziarul gălăţean Viaţa nouă, acolo unde și-a petrecut aproape 20 de ani și a scris „multe şi despre multe”, temele cele mai îndrăgite fiind, după cum mărturisea scriitorul, cele care îi ofereau posibilitatea „să ajungă cumva la sufletul omului”. Devenit un profesionist al scrisului, remarcat pentru reportajele sale, şi-a continuat activitatea în redacţiile unor prestigioase publicaţii din Bucureşti, dar viaţa, acel „şir interminabil de întrebări şi mirări”, cum o caracteriza scriitorul, l-a purtat de-a lungul şi de-a latul ţării, oferindu-i prilejul de a creiona cu talent în scrierile sale oameni şi locuri. 

Într-un moment de răgaz, pe marile bulevarde ale „oraşului furnicar” (Bucureşti, 1987)

După cum el însuşi afirmă, scriitorul a avut şansa imensă de a extrage, prin prisma meseriei, experienţe şi întâmplări din întâlnirile cu mii şi mii de oameni, „nimerind în profesia care i s-a potrivit” și „aflându-și locul şi rostul în viaţă”, fapt pentru care se considera „un om de două ori norocos”. 

Ilie Tănăsache a rămas legat de locurile natale, dragostea pentru oraşul de la Dunăre fiind ilustrată şi în dedicaţiile de suflet ce pot fi citite pe paginile de titlu ale volumelor donate Bibliotecii „V.A. Urechia”: „piraţii copilăriei mele s-au scăldat la Galaţi, în Dunăre, şi locul lor nu poate fi decât aici, chiar dacă înseamnă un fir de nisip în apele Dunării”. Printre fotografiile expuse se află unele inedite pentru istoria Galațiului, cum ar fi cea  realizată pe locul unde urma a se începe construcția Combinatului Siderurgic din Galați. Scriitorul ne-a istorisit și povestea din spatele fotografiei, din care acesta a fost scos, pentru că „județeana de partid a decis că nu e cazul ca în imagine să apară și un… localnic”. Astfel că în fotografie a rămas un loc gol, în urma editării acesteia, „intrușii” Ilie Tănăsache și Valeriu Gorunescu fiind eliminați!

Pe locul gol dintre I. Apostolatos și Ioanichie Olteanu au fost Valeriu Gorunescu și Ilie Tănăsache, dar județeana de partid a decis că „sunt prea locali” și au fost scoși din fotografie. De la stânga la dreapta: Mihu Dragomir, Maria Banuș, Victor Tulbure, Radu Boureanu, Constanța Buzea, I. Apostolatos (secretar al Comitetului Regional), Ioanichie Olteanu, Ion Horea, Gheorghe Zugravu (prim secretar raionul Galați), Dan Deșliu, Gheorghe Tomozei, Sonia Larian, Rusalin Mureșan

Profesia de publicist și scriitor pune continuu întrebări.

Tocmai pentru că unealta de lucru, ca să spun așa, o reprezintă oamenii. Destinul lor. Bucuriile și deziluziile lor.

(Ilie Tănăsache)

Aspecte din expoziție

Aspecte din expoziție

Surse: Camelia Toporaș, Rocsana Irimia, Tena Bezman, Otilia Badea, Oameni în memoria Galațiului : aniversări 2011, Galați, Axis Libri, 2013.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.