„Galați – o istorie în imagini” (1) : magia unui fotoreporter – Paul Romeo Popa

Cu prilejul Zilelor Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, vă invităm să vizitați expoziția de la sediul bibliotecii: „Galați: o istorie în imagini: expoziție de fotografii și documente provenite din donații”. Expoziția reprezintă debutul proiectului de recuperare a memoriei fotografice a orașului Galați, care se va desfășura sub sloganul Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile voastre, istoria Galațiului! și care se subscrie rolului Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în procesul de conservare a memoriei locale a orașului Galați și subliniază  importanța donației și a donatorilor în recuperarea memoriei fotografice comunitare.

Expoziția „Galați: o istorie în imagini”, organizată la sediul bibliotecii în această săptămână, demonstrează diversitatea și ineditul unor astfel de documente, prezente deja în Colecțiile Speciale sau oferite în format digital instituției noastre. Vom parcurge, pe rând, vitrinele expoziției care poate fi vizitată și fizic în perioada 8-12 noiembrie.

La o defilare, pe strada Domnească

Bineînțeles că din această expoziție nu putea să lipsească cel care a capturat mai bine de patru decenii de istorie citadină, fotoreporterul Paul Romeo Popa, care a surprins, pe parcursul carierei sale, de la obiective industriale până la instantanee pe străzile Galaţiului, de la oameni până la peisaje, de la fotografia de reporter până la fotografia de artă. Fără Paul Popa nu am fi putut să vă bucurăm, de așa de multe ori, cu imagini inedite surprinse în lentila fotoobiectivului său și postate pe pagina de facebook a Serviciului Referințe.

Fotoreporterul Paul Popa a fost dublat de artistul fotograf, printre creațiile sale regăsindu-se lucrări demne de orice galerie de artă, acestea surprinzând de la trecerea anotimpurilor şi peisaje mirifice, până la oameni obișnuiți în ipostaze inedite, instantanee din viața de zi cu zi imortalizate cu măiestria ochiului format pentru detaliu şi cu o reală sensibilitate artistică.

La pescuit pe Dunăre, alături de ziariștii de la „Viața nouă”: Ilie Tănăsache, Paul Popa, Mircea Ionescu, Vasile Metaxa

Născut şi crescut pe malul Dunării, Paul Popa a fost un împătimit al pescuitului, clipele petrecute în tovărăşia undiţei şi al întregului arsenal de accesorii de pescuit fiind surse de inspiraţie pentru realizarea unor minunate fotografii cu oamenii Dunării şi cu frumusețile acesteia, dealurile și pădurile județului cu fauna lor specifică constituind alte subiecte preferate ale creației sale. Printre acestea și fotografia în care se află alături de colegii de la cotidianul „Viața nouă”: scriitorii Ilie Tănăsache și Mircea Ionescu, Vasile Metaxa.

Paul Popa şi Nicolaie Sburlan la meciul Oțelul Galați – Juventus Torino (7 septembrie 1988)

Printre mărturiile celor care l-au cunoscut, se numără și cele ale jurnalistului Ștefan Dimitriu

Era un om cu un suflet şi o generozitate ieşită din comun. Ca tânăr învăţăcel am simţit privirea-i caldă, încurajatoare la primele mele producţii fotografice de presă. Era dispus în orice clipă să ajute cu disponibilitate nedisimulată. Era blând, conciliant, era un pansament pentru sufletul celor din jur. Cuvântul colegialitate căpăta cu adevărat sens când era vorba de colegul Paul Popa. Programul de lucru al lui Paul Popa era 24 de ore din 24. Nu exista ca tu, ca reporter, să-i reclami prezenţa la un eveniment şi el să nu răspundă prompt cu aparatul „la picior”.

Regretatul jurnalist Radu Macovei, referindu-se la fotoreporterul Paul Popa, sintetiza ce a însemnat Paul Popa pentru presa gălăţeană:

A format o şcoală. A publicat în toate revistele şi ziarele naţionale. Cu toate acestea, a fost unul dintre cei mai plagiaţi jurnalişti, fotografiile sale apărând de multe ori cu semnăturile altora. A fost foarte riguros în ceea ce a făcut. A lăsat o arhivă impresionantă, care aşteaptă să fie valorificată şi în alte expoziţii, pentru că ceea ce a fotografiat Paul Popa în cei aproape 50 de ani de activitate reprezintă o cronică formidabilă a societăţii româneşti de la sfârşitul mileniului trecut.

Paul Popa, „un veritabil Makşay al perioadei contemporane”, se numără printre „cei care lasă semn despre epocile lor” şi „merită să fie şi ei trecuţi pe răbojul Timpului”, aşa cum menţiona jurnalistul Victor Cilincă într-un articol dedicat acestuia.

Aspecte din expoziție

Important nu este cutare sau cutare aparat fotografic, ci omul din spatele aparatului.” (Eugen Iarovici)

Surse: Camelia Toporaș, Rocsana Irimia, Tena Bezman, Otilia Badea, Oameni în memoria Galațiului : aniversări 2014, Galați, Axis Libri, 2015; Victor Cilincă, „Amintirea unei mari iubiri pentru imagini : Paul Popa – fotograful fotografiat”, în Weekend Magazin, 16-22 mai 2014, p. 2.


Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.