„Galați – o istorie în imagini” (6) : un prefect și un compozitor gălățean

Cu prilejul Zilelor Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, vă invităm să vizitați expoziția de la sediul instituției de cultură: „Galați: o istorie în imagini: expoziție de fotografii și documente provenite din donații. Expoziția reprezintă debutul proiectului de recuperare a memoriei fotografice a orașului Galați, care se va desfășura sub sloganul Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile voastre, istoria Galațiului! și care se subscrie rolului Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în procesul de conservare a memoriei locale a orașului Galați și subliniază importanța donației și a donatorilor în recuperarea memoriei fotografice comunitare. Expoziția „Galați: o istorie în imagini, organizată la sediul bibliotecii în această săptămână, demonstrează diversitatea și ineditul unor astfel de documente, prezente deja în Colecțiile Speciale sau oferite în format digital instituției noastre.

Pentru cei care nu au putut parcurge fizic expoziția, încheiem astăzi prezentarea ultimei vitrine, în care se găsesc alte fotografii și documente donate Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”:

Gheorghe Onose

  • fotografii ale avocatului Gheorghe Onose (n. 14 oct. 1886, sat Frumușița, jud, Covurlui – d. dec. 1947), licențiat în drept, decan al Baroului Covurlui, prefect al județului Covurlui în perioada 23 ianuarie 1922 – 31 martie 1926 (donate de prof. Ion Cioroiu).
  • acte și fotografii din donația coregrafei și balerinei Venera Zavulovici, care ilustrează viața și activitatea unui reprezentant de marcă al lumii artistice gălățene, compozitorul și dirijorul Silviu Zavulovici (n. 16 febr. 1922, Cernăuţi, Ucraina – d. 16 oct. 1998, Galaţi), profesor de muzică în Iaşi şi Focşani, fondator, director şi prim dirijor al Filarmonicii de Stat „Unirea” din Focşani, director (1961-1966) şi prim dirijor (1966-1984) al Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, distins cu Premiul Criticii Muzicale „Mihail Jora” (1997);
  • fotografii și acte ale lui Gheorghe Babușcă din arhiva familiei, donate de Ecaterina Babușcă.

Silviu Zavulovici în documente de arhivă

Aspect din expoziție

One comment
  1. Pe Domnul Silviu Zavulovici l-am avut profesor de muzică la Liceul Unirea din Focșani. Mai târziu, după 1965 l-am întâlnit la Galați. Eu lucrând în proiectare. Luam prânzul la o pensiune particulară, „La Vanghele”. Acolo l-am întâlnit pe Domnul profesor Silviu Zavulovici. Tot acolo ne întâlneam cu Gina Patrichi și soțul ei avocatul Victor Anagnoste și alte personalități din Galați și dintre cei detașați la proiectarea CSG.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.