Din poveștile „Eternității” (1) : Întoarcere în timp… în urmă cu 85 de ani : destinul unei familii secerată de Berilă, „ucigașul brutarilor”

Luna trecută aduceam în actualitate împrejurările în care, acum 85 de ani, la Galați, Andrei Merină, zis Berilă, săvârșea o crimă îngrozitoare. I-au căzut atunci victime patru lucrători brutari, alături de patronul brutar Mihail Mandanis și soția acestuia Paraschiva.

Despre articolele apărute în presa vremii anului 1936 și despre destinul ucigașului rămas în  analele criminalisticii românești, aflați mai multe aici.

Mihail și Paraschiva Mandanis

În ce privește victimele din str. Theodor Thenea (astăzi Str. Dogăriei), acestea au suscitat mai puțin interes. Nu știm nimic despre cei patru brutari, dar despre patronul Mandanis și soția acestuia putem să vă dezvăluim astăzi mai mult, prin bunăvoința dnei Daniela Vasiliu, care ne-a oferit, în cadrul proiectului „Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile tale, istoria Galațiului!”, posibilitatea de a scana câteva dintre fotografiile și documentele păstrate în arhiva familiei.

dr. Neculai și Crisanty Vasiliu

De asemenea, descoperirea mormântului celor doi soți, care poartă pe monumentul funerar același an al morții, 1936, ne oferă posibilitatea de a contempla fotografia cuplului care a căzut victimă îngrozitorului criminal Berilă. Pe piatra de mormânt se mai găsește și o altă fotografie, a dr. Neculai Vasiliu. Ce legătură avea acesta cu familia Mandanis? Aflăm tot din actele puse la dispoziție de dna D. Vasiliu.

Dr. Neculai Vasiliu se căsătorise cu fiica celor doi soți Mandanis, Crisanty (Hrisy) Mandanis. Dovadă stă și invitația la nunta celor doi, care avusese loc în iunie 1930, în saloanele Cercului Militar din Galați. O fotografie de nuntă, realizată poate chiar în casa de pe str. Dogăriei, ne aduce în prim plan cuplul fericit.

dr. N. Vasiliu pe piatra de mormânt de la Cimitirul Eternitatea

Doctorul Neculai Vasiliu, născut la 22 aprilie 1894, în Galați, a fost medic militar activ, numele acestuia fiind trecut în „Anuarul general al medicilor din România” de la acea vreme. Absolvent al Liceului „V. Alecsandri” din Galați, specializat la Paris în boli interne, era de asemenea și un publicist prolific, colaborând cu articole de specialitate sau de popularizare în publicații gălățene precum „Arte și Meserii”, „Galații noi”, „Revista industrială”, dezvăluind adesea condițiile sanitare improprii în care lucrau muncitorii gălățeni și dezvăluind proliferarea tuberculozei, pe această temă susținând conferințe la Universitatea Populară din Galați. Dar mai multe despre dr. colonel Neculai Vasiliu, medic șef la Spitalul Militar din Galați și medic la Spitalul Municipal Nr. 1 din Galați, care a murit în anul 1980, fiind înmormântat în același loc de veci cu socrii săi, vom mai dezvălui amănunte și în alte postări.

One comment

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.