Întoarcere în timp… ce se întâmpla în Galați, în administrația locală, în urmă cu 85 de ani

În luna noiembrie a anului 1936, ziarul gălățean Vocea trecea în revistă câteva dintre realizările edilitare ale Comisiunii interimare gălățene și ale primarului în funcție la acea vreme, medicul Alexandru Nestor Măcellariu.

Alexandru Nestor Măcellariu

Născut în Roman, în 1882, Măcelariu absolvise Facultatea de Medicină din București și era doctor în medicină și chirurgie, profesând în Galați la Spitalul Elisabeta Doamna – Caritatea Gălățeană. Era, de asemenea, profesor de igienă la prestigioase instituții de învățământ din Galați, precum Seminarul Teologic și Liceul „Vasile Alecsandri”. Primar al Galațiului a fost în două rânduri: 23 nov. 1933 – 21 mart. 1934 și 22 febr. 1936 – 21 ian. 1937.

O caricatură a dr. Măcelariu din presa vremii

Bilanțul activității acestuia, prezentat în cotidianul gălățean din anul 1936, includea „una din cele mai importante lucrări edilitare … aceea a construirii de hale moderne în Piața Negri, în locul gheretelor insalubre și pline de șoareci”, alături de grija sa de„a căuta fără sgomot să activeze continuu pentru buna stare a târgului”. Odată cu finalizarea halelor, acestea au fost închiriate comercianților, aducând primăriei gălățene un venit de un milion de lei anual. 

Primăria a cumpărat casa fostului ministru Nenițescu (situată pe strada cu același nume) și a transformat-o în Grădina de copii „Oltea Maria Doamna”. În același mandat, a fost terminată construirea școlii primare mixte din cartierul Demobilizaților, începută sub primariatul unui alt medic gălățean, dr. Dimitrie Lazăr. Dr. Măcelariu a reușit construirea unei școli în cartierul Bădălan, în timp ce multe alte școli și biserici au fost reparate și renovate. În perioada mandatului său au fost aduse reparații și Catedralei din strada Domnească.

Sănătatea publică gălățeană a beneficiat, de asemenea, de grija dr. Măcelariu, care a înființat, în fosta locuință a dr. Aristide Serfioti, un post de prim ajutor pentru accidentați, în care urmau a „fi transportate toate persoanele cari vor avea nevoe îngrijiri medicale urgente în cazuri de accidente. S-au cumpărat în acest scop 3 ambulanțe automobile de salvare pentru transportul răniților și bolnavilor”.

Activitatea edilitară a primarului a inclus reparația mai multor străzi din oraș precum și realizarea canalizării pentru aproape toată partea din deal a orașului.

În desăvârșirea unei asemenea activități gospodărești primarul Alex. Nestor-Măcelariu a fost sprijinit de ajutorii de primar Constantin Mădârjac (institutor și președinte al Societății Pensionarilor Publici „Dunărea de Jos” Galați) și de avocații Mitică Stănescu și Dem. Gheorghiu

Pasionat de arheologie, dr. Măcelariu a constituit în timp o colecție ce reflecta cultura și civilizația daco-romană și greco-romană din sudul Moldovei, aceasta colecție fiind ulterior parțial integrată în patrimoniul actualului Muzeului Județean de Istorie „Paul Păltănea” din Galați. 

Surse: Vocea, an. 19, nr. 5608, 8 nov. 1936; Acțiunea, an. 7, nr. 1956, 10 dec 1936.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.