Întoarcere în timp… în urmă cu 85 de ani, când la Campionatul Național de Box Amator de la Galați participa un mare scriitor român

Acum 85 de ani, presa gălățeană anunța un mare eveniment sportiv, Campionatul Național de Box Amator:

orașul nostru va cunoaște cea mai fastuoasă manifestare sportivă dat fiind marele număr de participanți, precum și prezența la această manifestare a tot ce Capitala are mai select dintre conducătorii Federației de Box”.

Astfel, se anunța prezența la această competiție a lui Constantin Stoicescu, decanul Facultății de Drept din București și președintele de onoare al Federației de Box, acesta urmând să susțină la Teatrul Odeon conferința „Educația fizică și Boxul”, precum și a lui Virgil Economu, președintele Sindicatului Ziariștilor Creștini din România, care urma să conferențieze despre „Football, și cum se joacă”.

Pentru susținerea manifestării sportive de la Galați, Direcția Generală a Căilor Ferate Române a anunțat reducerea prețului biletelor până la Galați pe perioada campionatului, pe toată rețeaua căilor ferate.

Organizatorul local al evenimentului, Asociația Sportivă „Gloria C.F.R.”, a adus la Galați toată floarea boxeurilor României, astfel încât manifestarea sportivă s-a bucurat de un mare interes din partea iubitorilor acestui sport.

Ing. Virgil Ibrăileanu, președintele Asociației Sportive C.F.R. Galați

Înființată de muncitorii ceferiști, Asociația Sportivă „Gloria C.F.R.” din Galați își desfășura inițial antrenamentele într-o magazie din Gara de Mărfuri Galați. Cu sprijinul și contribuția muncitorilor ceferiști, aceasta a reușit să amenajeze o sală și o arenă pe strada Domnească (arena C.S.O.), aceasta devenind în scurt timp una dintre cele mai moderne din țară la acea vreme.

Valoarea sportivilor participanți a umplut până la refuz sala în care s-au desfășurat meciurile de box, pe toată perioada desfășurării campionatului. În fața publicului gălățean, care s-a dovedit că știe să aprecieze un spectacol sportiv bun”, au evoluat boxeri amatori din regiunile Dunărea de Jos, Dobrogea, Bucovina și Moldova.

Din juriu au făcut parte printre alții: inginerul Alexandru Cantuniari (președintele Federației Române de Box), Alfred Antoniu din București (delegatul Federației Române de Box), scriitorul Ionel Teodoreanu (președintele regionalei Moldova) și inginerul Virgil Victor Ibrăileanu (președintele regionalei „Dunărea de Jos”).

Cunoscutul scriitor Ionel Teodoreanu (1897-1954), autor al cărților Lorelei, La Medeleni, Ulița copilăriei, Jucării pentru Lily, Turnul Milenei, În casa bunicilora fost și un mare iubitor al sportului. În timpul liceului s-a dovedit un adevărat talent polisportiv, având evoluții remarcabile la fotbal, gimnastică, oină, practicând de asemenea tenisul, călăria, patinajul şi nu numai. Ulterior s-a afirmat în calitate de cronicar sportiv și a îndeplinit pentru o perioadă funcția de președinte al Regionalei de Box a Moldovei.

Surse: Vocea, an 19, nr. 5606, 6 nov. 1936; Acțiunea, an. 7, nr. 1954, 9 dec. 1936; Acțiunea, an. 7, 1957, 11 dec 1936; Acțiunea, an. 7, 1959, 13 dec. 1936; Gazeta sporturilor, an. 14, nr. 2630, 25 dec. 1937.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.