„Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile tale, istoria Galațiului!” : Patru simboluri ale Galațiului și un nume, Mircea Roibu

Mircea Roibu (vara anului 2004)

Trecem cu toții, adesea, pe lângă cunoscuta fântână arteziană din fața Casei de Cultură a Sindicatelor (actualul Cinema Prof. Ioan Manole), de pe strada Brăilei. Monumentul de for public, cunoscut sub numele de Păpădia, a fost realizat în anii 1974-1975 și este un cunoscut loc de întâlnire pentru localnici, el apărând în multe dintre fotografiile de familie pe care fiecare gălățean le-a făcut de-a lungul timpului. „Puful de păpădie”, așa cum apare în lista monumentelor de for public ale Galațiului, a fost instalat pe locație în anul 1978, presa semnalând la acea vreme apariția fântânii arteziene care „a schimbat, în ultimele zile, aspectul estetic al acestei zone a orașului”:

„Din metal, apă și beton, tehnicianul Mircea Roibu a realizat o copie a naturii, fântâna are aspectul unui puf de păpădie”.

Un alt cunoscut loc de întâlnire este cel din jurul arhicunoscutei Elice de pe faleza Dunării, executată în mărime naturală din aluminiu titan, care străjuiește faleza Dunării încă din anul 1973, când a fost instalată cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înființarea Șantierului Naval Galați.

Și pe lângă Valurile Dunării”, fântâna arteziană cu valuri din oțel inoxidabil din parcul de la Potcoava de Aur, instalată în anul 1997 în centrul orașului, trecem cu toții adesea. Nu este și cazul statuii din oțel inoxidabil care se afla la intrarea în Muzeul de Artă Vizuală, acel „Icar”, realizat în anul 1988, care la un moment dat era și el cunoscut gălățenilor care vizitau palatul de pe strada Domnească.

Dar știm oare cu toții cine este autorul celor patru lucrări-simbol ale Galațiului?

Autorul lor este Mircea Roibu (n. 26 ianuarie 1935, com. Teliucu, jud. Hunedoara – d. 26 noiembrie 2012, Galați), absolvent al Școlii Tehnice Metalurgice din Reșița, care și-a desfășurat activitatea în Galați la Combinatul Siderurgic și la Șantierul Naval și este autorul a 21 de brevete de invenții și a peste 400 de inovații aplicate în industria navală și siderurgică.

Dar pe lângă toate aceste date biografice, este numele care se ascunde în spatele unora dintre cele mai cunoscute simboluri ale Galațiului, incluse în rândul monumentelor de for public ale Galațiului.

Prin intermediul donației realizate de dna. ing. Victoria Moman, care în vara anului 2004 a realizat un instantaneu pe Faleza Dunării cu celebrul gălățean, ne putem bucura astăzi de fotografia tehnicianului Mircea Roibu, care va fi inclusă, în format electronic, în catalogul online al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile tale, istoria Galațiului!” Nu uita de proiectul nostru! Împărtășim în continuare fotografii și povești, dar le așteptăm și pe ale tale! Caută și în cufărul tău cu amintiri, pentru că o fotografie face câteodată cât o mie de cuvinte!

Află mai multe despre proiect de aici: https://www.bvau.ro/fotografia-ta.php

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.