Întoarcere în timp… în urmă cu 85 de ani, când la Campionatul Național de Box Amator strălucea gălățeanul Dumitru Panaitescu „Zigoto”

Eveniment important pentru iubitorii boxului, Campionatul Național de Box de la Galați, din 1936, a fost urmărit cu interes de presa locală care remarca: „…boxul gălățean are ocazia să se afirme. Deci suporterii să caute să-i încurajeze sub orice formă pentru a putea cuceri măcar unul din invidiatele titluri al campionatului național amator.”

În semifinală „boxeurii gălățeni s-au comportat strălucit…” astfel că la categoria ușoară, comentatorii sportivi remarcau: „…[Ion] Anghel a dovedit o technică foarte avansată, martelându-și adversarul care totuși a rezistat până la sfârșit. După modul cum s-a comportat Anghel avem speranța că va reuși să reprezinte până la urmă culorile C. F. R.-ului.”

La categoria semi-mijlocie, internaționalul Grigore Jelesneac, de la care „se aștepta o figură frumoasă pentru prestigiul boxului gălățean”, a reușit după două reprize egale „să acumuleze în repriza ultimă avantaj suficient pentru a cuceri victoria”. În schimb, la categoria mijlocie, Șerban Bănel, despre care nu se credea „că are mari șanse pentru că la categoria lui sunt calificați cei mai buni boxeri români” și pentru că boxa de puțin timp, a reușit să se califice în semifinală, surprinzând asistența.

După meciurile din finală, care au desemnat campionii, gălățenii au avut motiv de bucurie la categoria ușoară:

gălățeanul Ioan Anghel din gruparea Gloria C. F. R., a cucerit campionatul național învingând le puncte pe Iosif Savici – București. Anghel a dovedit o clasă avansată acumulându-și în lungul celor trei reprize punctele necesare unui victorii. Bravo Anghel”.

Dar vedeta galei de box de la Galați, din anul 1936, a constituit-o meciul dintre gălățeanul Dumitru Panaitescu și V. Voinescu din București, în șase reprize de câte trei minute: „proaspăt debutat la boxeri profesioniști boxerul gălățean Dumitru Panaitescu nu ne-a înșelat speranțele. În tot timpul celor 6 reprize a fost net superior câștigând la puncte asupra lui Voinescu care este un boxeur bine cotat.”

Dumitru Panaitescu, poreclit Zigoto

Dumitru Panaitescu (1913-1984) s-a născut la Galați și tot aici a descoperit că într-una din camerele de la peluza Cinematografului „Odeon” funcționa o sală de box. Acolo a luat primele lecții de box și tot de acolo s-a ales cu porecla Zigoto. Atras de filme, uita de multe ori să meargă în sala de box. Îi plăceau filmele cu Stan și Bran, Charlie Chaplin, dar în special cele cu Zigoto, pe care-l admira pentru abilitatea și agilitatea cu care acționa în confruntarea cu adversari mai mari și mai puternici. În anul 1927, a ajuns la Școala de Arte și Meserii de la Atelierele Grivița din București. La etajul 4 al Gării de Nord a găsit „o adevărată Academie de Box – Gruparea C.F.R. București”.

Larry Semon, actorul american cunoscut sub numele de Zigoto, care l-a inspirat pe gălățean

Dumitru Panaitescu a fost campion național la categoria muscă, atât la amatori cât și la profesioniști. Înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, în cadrul unei gale internaționale desfășurate pe ringul arenei Venus din București, a reușit să-l învingă, înainte de limită, pe francezul Valentin Angelman, fost campion al lumii la categoria muscă. Ulterior s-a reîntors în orașul natal la Clubul Gloria C.F.R. Galați ca boxer și mai apoi ca antrenor.

Larry Semon (1889-1928) a fost un actor, realizator, scenarist și producător american în perioada filmelor mute, anii 1920 reprezentând perioada sa de glorie, în care era cunoscut sub numele personajului pe care îl interpreta, Zigoto.

Surse: Constantin Panaitescu, In memoriam Dumitru Panaitescu „Zigotto” : 100 de ani de la naștere, 75 de ani de la o strălucită victorie internațională, Galați: Zigotto, 2013; Maricica Târâlă-Sava; Ilie Târâlă, K.O. pentru oameni O.K. : Itinerar documentar: anii ’70 – interviuri și articole cu boxeri gălățeni și brăileni, Bârlad: Sfera, 2018; Acțiunea, an 7, nr 1954, 9 dec. 1936; Acțiunea, an. 7, nr. 1961, 15 dec. 1936; Acțiunea, an 7, nr 1966, 23 dec. 1936; Acțiunea, an 7, nr 1967, 24 dec 1936.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.