Prefectul gălățean Gheorghe Simionescu și fiica sa Romana: victime ale regimului comunist

Gheorghe Simionescu și fiica sa, Romana, în fața casei din Galați

Prefect al județului Covurlui în perioada 1944-1945, avocatul Gheorghe Simionescu s-a născut la 22 august 1894, la Iași.

La 15 august 1949, deci la doar câțiva ani după ce ocupase această importantă funcție, Gheorghe Simionescu a fost arestat de autoritățile comuniste și condamnat, în anul 1951, de Tribunalul Militar Galaţi, la 5 ani de închisoare. Faptele de care a fost acuzat și care apar pe fișele matricole penale ale acestuia sunt apartenența la o „organizație subversivă” (Partidul Național Țărănesc) și „uneltire contra ordinii sociale”. Și-a ispăşit pedeapsa în închisorile din Galaţi, Jilava şi Aiud și a fost eliberat la 14 august 1954. A murit în anul 1978.

Casa de pe str. Maior Fotea nr. 16

Prin donația prof. Ion Cioroiu, au intrat în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” fotografii și documente din arhiva avocatului. Astfel, pe lângă cartea sa de vizită, sunt incluse fotografii în care apare casa prefectului din Galați (din strada Maior Iancu Fotea nr. 16) și conacul socrilor săi de la Ghibărțeni (com. Balintești, jud. Covurlui), Victoria și Emanoil Nicolau, alături de o fotografie a acestora. Marcela și Gheorghe Simionescu au avut o fiică, Romana Simionescu, care apare în fotografii alături de tatăl său, în fața casei din Galați sau ajutând la treierat pe tractorul folosit la moșia de la Ghibărțeni.

Extras din „Memorial Sighet”

Romana Simionescu s-a născut la 28 aprilie 1928 în Galați și a suferit, de asemenea, opresiunea regimului comunist, fiind arestată în aceeași zi cu tatăl său, la 15 august 1949 și încarcerată la Malmaison, arestul MAI și la închisoarea din Jilava, fiind eliberată un an mai târziu, la 2 septembrie 1950. Printre documentele donate Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” se află și o carte poștală adresată de Romana mamei sale, Marcela Simionescu, din închisoare, datată 30 august 1949, deci la două săptămâni de la încarcerarea sa, al cărei conținut îl redăm în continuare:

Carte poștală adresată de Romana mamei sale, din închisoare

Draga mea mamă,

Ni s-a dat dispoziții ca să ne completăm zestrea pe care o avem. Mie nu-mi mai trebuie decât paltonul, jacheta de lână, săpun, pastă de dinți, perie, o pereche de ciorapi care sunt desperechiați (unul de lână și celălalt maltonat) și șoșonii.

Eu sunt bine până acum și cred că și matale; sper că nu ești bolnavă; te rog mult îngrijește-te, căci vreau să te găsesc sănătoasă.

Sărută pe toți cei ce nu m-au uitat, iar pe matale te îmbrățișez cu toată dragostea și tot dorul.

Romana

Trimite-mi te rog și ață și ace.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.