Întoarcere în timp… în urmă cu 65 de ani, la Galați, unde, pe scena Teatrului de Stat, debuta actrița Gina Patrichi

Câți gălățeni știu oare că marea actriță care a fost Gina Patrichi a debutat la Galați, pe scena Teatrului de Stat? Probabil că foarte puțini, dar, într-adevăr, acum 65 de ani, în luna octombrie a anului 1956, Gina Patrichi debuta în premiera spectacolului „Nota zero la purtare” de Octavian Sava și Virgil Stoenescu. Piesa mai fusese montată în acea stagiune, cu altă distribuție, atât la Studioul „C. Nottara” din București, cât și în alte orașe din țară.

La Galați, pentru montarea piesei „Nota zero la purtare”, regizorul Valeriu Moisescu era în căutarea unei actrițe care să o întruchipeze pe eleva Mariana Pleșoianu, rolul principal feminin din piesă. Și-a amintit de fosta sa colegă de la Institutul de Teatru, Gina Patrichi, care lucra temporar pe post de bibliotecară, la Mamaia, în urma exmatriculării de la Institutul de Teatru. Astfel, Gina Patrichi a fost angajată la Teatrul de Stat din Galați și, alături de actorii Sebastian Radovici, Ştefan Bănică, Mihai Pălădescu, Dana Comnea, Leni Ştefănescu și George Popa Mijea, a făcut parte din distribuția spectacolului „Nota zero la purtare”.

Gina Patrichi la debut, în piesa „Nota zero la purtare”

Cum a fost primită prestația Ginei Patrichi din primul său rol, la doar 20 de ani, aflăm din cronicile vremii:

Gina Patrichi, în rolul Marianei Pleșoianu a izbutit pe deplin să ne redea tipul fetei inteligente, voluntare, plină de intenții frumoase dar care, cum se întâmplă uneori nu vede decât mirajul primei dragoste. Cu un fizic plăcut, spontaneitate, tinerețe și multă sensibilitate Gina Patrichi ne-a oferit o Mariană veridică și interesantă.”

Evoluţia din spectacolul de debut i-a adus Ginei Patrichi următorul rol, Wanda Serafim din „Gaițele” de Alexandru Kirițescu (premiera 19 iulie 1956), apoi pe cel al Miţei Baston din spectacolul „D-ale carnavalului” de Ion Luca Caragiale, în regia aceluiași regizor Valeriu Moisescu, care mărturisea despre reprezentație:

Bucuria era cu atât mai mare, întrucât cu acest spectacol urma să se deschidă şi s-a deschis actuala sală a Teatrului Dramatic din Galaţi, pe data de 30 decembrie 1956. E drept, caloriferele nu funcţionau încă, spectatorii stăteau cu paltoanele pe ei, […] dar spectacolul s-a jucat şi încă cu succes, prin dăruirea totală a actorilor (Gina Patrichi – Miţa Baston, Ştefan Bănică – Iordache, Mihai Pălădescu – Crăcănel, Dimitrie Dunea -Un catindat de la percepţie).”

Actrița Gina Patrichi şi-a jucat excepțional rolul, personajul Miţa Baston, pe care l-a interpretat mai târziu și pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti împreună cu Toma Caragiu, Ștefan Bănică, Grigore Vasiliu-Birlic, Virgil Ogășanu, Marin Moraru, Rodica Tapalagă, devenind unul din rolurile ei preferate.

În perioada în care a fost actriţă a Teatrului de Stat din Galaţi, pe parcursul a opt stagiuni teatrale, Gina Patrichi a dat viață mai multor personaje din dramaturgia națională și universală, de diverse facturi. A avut roluri principale, roluri secundare sau a făcut doar figurație, însă nu a refuzat nici un rol, trecând cu ușurință de la comedie la tragedie. Actrița „era o furtună a zbuciumului, a talentului și a frumuseții. Ca partener pur și simplu mă captiva” spunea unul dintre partenerii de scenă de la Galați, actorul Boris Olinescu.

Peste ani, soțul artistei, avocatul Victor Anagnoste, vorbind despre anii petrecuți în orașul de la Dunăre, mărturisea: „La Galați am trăit perioada cea mai intensă a relațiilor noastre. A fost nu doar perioada de început a carierei ci și o perioadă de împliniri și realizări scenice deosebite…”

Gina Patrichi în distribuția gălățeană a piesei „D-ale Carnavalului” (în centru). Primul din stânga: actorul Ștefan Bănică

Gina Patrichi a evoluat sub bagheta unor talentați regizori precum Crin Teodorescu, Vlad Mugur, Ariana Kunner Stoica, Gh. Jora, dar mai ales Valeriu Moisescu, cel care i-a vegheat primii pași pe scenă. De numele acestuia îi este legat și debutul pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti, cu rolul Corina din spectacolul „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, regizat de Valeriu Moisescu.

După perioada de început de carieră de la Galați, din anul 1964 Gina Patrichi a cunoscut succesul pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti până la sfârșitul vieții.

Surse. Mircea Morariu, Carte cu Gina Patrichi, Bucureşti: Fundaţia culturală „Camil Petrescu”, 2009; Teatrul Dramatic Galaţi : 25 de ani de activitate : 1955-1980 : [Omagiu la aniversarea teatrului], Galaţi: Comitetul de Cultură şi Educaţie Socialistă, 1980; Mircea Patrichi, Gina Patrichi : Clipe de viaţă, Bucureşti: Unitext, 1997; Viața nouă, an. 13, nr. 3728, 18 nov. 1956.

Gina Patrichi (n. 8 mart. 1936, Bucureşti – d. 18 mart. 1994, București) a fost una dintre actrițele complexe ale României, care a dat viață unor personaje memorabile în teatru, film și televiziune. Strălucita carieră artistică i-a fost recompensată cu numeroase premii, precum Premiul Asociației Cineaștilor din România (A.C.I.N.) pentru rolul Zaza din filmul „Pe malul stâng al Dunării albastre” (1983), Premiul Asociației Oamenilor de Teatru și Muzică (A.T.M.) pentru rol principal feminin în spectacolul „Antoniu şi Cleopatra” de William Shakespeare, regizor Mihai Măniuţiu (1988), Premiul de Excelenţă acordat de UNITER (31 ian. 1994), Premiul de Excelenţă (post mortem) la Gala UNITER din aprilie 1994. Astăzi, strada Orlando din Bucureşti, pe care a locuit Gina Patrichi, poartă numele marii actriţe.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.