Întoarcere în timp… în urmă cu 90 de ani, când s-a inaugurat Academia de Export din Galați

Academia de Export din Galați era rodul unei mâini de oameni hotărâți să realizeze o instituție pentru pregătirea unui gând ce-i frământa demult: realizarea unei instituții pentru pregătirea celor tineri și luminarea celor mai în vârstă, asupra nenumăratelor probleme ce se puneau și se pun și astăzi greu încercatei noastre economii naționale”.

Avându-l în frunte pe profesorul Grigore Trancu-Iași, și creată „din dorința de a vedea îndrumată economia țării pe căile cerute de actualele împrejurări și de a pregăti elementele necesare în slujba acestei îndrumări”, Academia de Export din Galați (cunoscută și sub numele de Academia Liberă de Export sau Academia de Comerț) a fost înființată ca un institut liber, fără caracter oficial, aflată sub patronajul Camerei de Comerț și Industrie din Galați.

Academia de Export din Galați

Necesitatea înființării unei academii la Galați fusese susținută încă de la întemeierea Academiei Comerciale din București, printr-un memoriu alcătuit de profesorul Ioan G. Munteanu și înaintat Guvernului și corpurilor legiuitoare. Memoriul menționa că este nevoie de o astfel de instituție pentru conducerea instituțiilor noastre superioare economice, pentru profesoratul comercial, pentru consulate și atașații comerciali”, pentru că de acum înainte avem necesitate de oameni cât mai bine pregătiți în această direcție. Academia de înalte studii comerciale este chemată să umple aceste lipsuri”.

Orașul de la Dunăre era cel mai potrivit pentru înființarea unei astfel de instituții, pentru că portul Galați era așezat tocmai în mijlocul regiunei celei mai comerciale a țărei și unde avem grămădite cele mai mari și mai variate case de import și export, de comision, de bancă, de tranzit și expedițiuni, de asigurări” și pentru că orașul se mândrea cu peste 80 de fabrici, de mari sau de mici dimensiuni, acoperind toate ramurile comerțului și industriei.

Era amintit, de asemenea, faptul că, tot la Galați, a fost întemeiată, în anul 1864, prima școală comercială: Această școală, care până acum a fost frecventată de peste 8000 de elevi, a dat cel mai mare contingent de tineri comerțului și industriei noastre… Mulți dintre absolvenții ei ocupă locuri de frunte și fac cinste negoțului și industriei țărei”.

Un pas în realizarea acestui deziderat„ce avea să folosească nu numai orașului și portului nostru, ci țării întregi”, s-a făcut odată cu întrunirea, la 28 decembrie 1931, a inițiatorilor proiectului, în casa profesorului Alexandru Zaharia, directorul Școlii Comerciale Superioare din Galați, cu această ocazie fiind format un Comitet de inițiativă. La începutul lunii ianuarie a anului 1932, a avut loc ședința de constituire a Academiei de Export și alegerea comitetului de conducere. Președinte de onoare a fost desemnat prof. Grigore Trancu-Iași, iar președintele Camerei de Comerț și Industrii din Galați, Apostol P. Popa, a fost ales președinte al comitetului de conducere. Din comitet mai făceau parte D. N. Panaitescu, secretarul general al Camerei de Comerț și Industrii din Galați și Alexandru Zaharia, directorul Școlii Comerciale Superioare din Galați, în calitate de vicepreședinți fiind numiți profesorii: Maria Zaharia, directoarea Școlii Comerciale de Fete, Ioan G. Munteanu și Th. Pălănceanu, directorul Școlii Comerciale Elementare, în timp ce în funcția de secretar a fost desemnat profesorul Gheorghe Lăzărescu.

Academia de Export din Galați

La 17 ianuarie 1932, în amfiteatrul Școlii Comerciale Superioare din Galați, a avut loc inaugurarea Academiei de Export. Evenimentul a fost transformat într-o adevărată sărbătoare pentru orașul Galați, la solemnitate participând atât autorități locale, în frunte cu prefectul județului, Dan Sărățeanu și președintele Comisiei interimare a orașului, Emil Codreanu, cât și delegații Camerei de Comerț din București, consuli, intelectuali și comercianți din Galați. După slujba religioasă a luat cuvântul Apostol P. Popa, care a relevat greutățile întâmpinate în înfăptuirea academiei și a adus mulțumiri prefectului și primarului pentru sprijinul acordat. După cuvântările reprezentantului Camerei de Comerț din București și a prof. Ioan G. Munteanu, au fost deschise prelegerile Academiei de Comerț, prin cuvântarea prof. Grigore Trancu-Iași, intitulată „Spre alte orizonturi economice”.

Despre cum a fost primită inaugurarea Academiei de Comerț din Galați, scria avocatul Louis Steuermann, în paginile ziarului local, Acțiunea:

„Galați – oraș cumplit de negustori – a pus acum, în dricul iernei, fundamentul unei școli înalte. Aici, în primul port al Dunării, în acest oraș măreț prin trecutu-i de aramă, acum letargic, crâmpee de altă viață apar la orizont.  Freamătul zilei de ieri a dat născare lor și chemarea zilei de mâine le dă imbold. (…)  Academia din Galați pune bazele unei cooperări intelectuale între toți fiii acestei Țări. De aceia scopul acestei școli apare la orizont conform însăși tradiției intelectuale a României. (…)

Toți cei care au pus bazele acestei clădiri a muncii sănătoase ce prosperă, toți aceștia speră că – după cum dorința unei activități și a unei cooperări era în însuși miezul idealului preconizat de făuritorii acestei școli, aceiași dorință – și mai puternică, căci mai fragedă -, aceiași râvnă – și mai mare, căci a unor forțe poate mai vii – vor manifesta cei ce astăzi cursurile de aici urmează.

Și dacă mâine, în auroră, ei vor deveni oameni de ispravă, dacă atunci, va fi mare satisfacția promotorilor acestui ideal, devenit astăzi realitate, desigur că supremă va fi mulțumirea lor când târziu, pe zile de ceață, fiii lor spirituali vor fi scutul moral al acestei Țări. Căci atunci – gârboviți de vremi – își vor da desigur seama că suveranitatea gândirii emulilor lor a fost – în parte barem – culeasă din provizia de reflecții și de forțe, acumulate în ore de liniște și reculegere pe băncile Academiei din Galați.”

Grigore Trancu-Iași

Grigore Trancu-Iași – personalitate marcantă a economiei, politicii și culturii românești. Absolvent al școlii de comerț din Iași, licențiat în drept și cu doctorat în științe economice și-a început cariera profesională ca funcționar al Băncii Naționale din Iași. Din anul 1902 a funcționat ca șef-contabil al sucursalei Băncii Naționale din Galați, fiind și profesor, de corespondenţă comercială, la Şcoala Comercială Superioară din Galaţi. În anul 1907 s-a înscris în baroul din Covurlui și timp de mai multe legislaturi a fost ales deputat de Covurlui (1914, 1918, 1920, 1926, 1932). Din 1920 s-a stabilit la București, unde a fost profesor la Academia de Înalte Studii Comerciale din Bucureşti şi la Şcoala Superioară de Război, ministru de stat, ministru al Muncii şi Ocrotirii Sociale, precum și ministru al Muncii, Cooperaţiei şi Ocrotirii Sociale.

Apostol Popa

Apostol P. Popa. „Negustor de baștină, întreprinzător și de o energie pe care nimeni nu i-o contestă”, a fost preşedintele comitetului şcolar al Şcolii Comerciale elementare de băieţi „Al.I. Cuza” din Galaţi (din 1929), administrator delegat al Firmei „Schencker Ltd” din Bucureşti, consul al Finlandei pentru Moldova, Basarabia şi Dobrogea, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie din Galați, vicepreședinte al Uniunii Camerei de Comerț, senator al Camerei de Comerţ din Bucureşti, secţia comercială (1928, 1931-1933), distins cu Ordinul „Coroana României” în grad de Comandor și Meritul Industrial și Comercial, clasa I.

Surse: Vocea Galaților, an. 15, nr. 4147, 10 ian. 4147, 10 ian. 1932; Acțiunea, an. 3, nr. 478, 16 ian. 1932; Acțiunea. an. 3, nr. 480, 18 ian. 1932; Vocea Galaților, an. 15, nr. 4154, 19 ian. 1932; Acțiunea, an. 3, nr. 481, 20 ian. 1932; Acțiunea, an. 3, nr. 483, 22 ian. 1932; Dare de seamă asupra primilor cinci ani de activitate (1931 – 1936). Galaţi: „Moldova” S.A.R. pentru Ind. Artelor Grafice, 1936.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.