Întoarcere în timp… în urmă cu 90 de ani, când la Galați se sărbătorea Unirea Principatelor Române

Unirea Principatelor Române – pagină importantă a istoriei neamului nostru – momentul punerii temeliei viitorului stat modern român, prin alegerea unui singur domn, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza, a reprezentat întotdeaua un motiv de sărbătoare pentru români, prilej de aducere aminte și recunoștință. Despre ce însemna această sărbătoare în Galații anului 1932, aflăm din editorialul ziarului Vocea Galaților publicat în ziua de 24 ianuarie:

Simbolul sacrei UNIRI a făcut din statul și poporul nostru un tot puternic și de neînvins care, sub forma celei mai categorice stăruinți, se impune neînfricoșat și neatârnat în fața Istoriei și a destinului marilor Neamuri din Europa și din întreaga lume. Nu uităm, în această clipă de senină cugetare, soarta noastră, faptele eroice ale înaintașilor noștri nemuritori cât și jertfele sângeroase și mărețe ale generațiilor abia trecute. […] 

Cuvântul UNIRII sună, acum, mai mult chiar decât oricând, în vibrări puternice și neasemuit de repercutate în toate inimile […] ce manifestă în această zi de glorioasă amintire, vitalitatea unei eternități despre care ne-a vorbit hotărât istoria nobilă a trecutului neuitat. Rămâne ca generația actuală, înțelegând marele eveniment, să-l proslăvească așa cum merită și să-l continue așa cum se cuvine.”

În acea zi, la Galați, manifestările dedicate evenimentului au început cu slujba de la Catedrală, de la ora 11, un serviciu religios susținut de P. S. S. Episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos și de un sobor de preoți, în prezența autoritățile locale, civile și militare, și a multor gălățeni. Manifestările au fost întregite de onorurile date de o companie a Regimentului 11 Infanterie, care, purtând drapelul național, a defilat în fața gălățenilor prezenți, pe fundalul sonor al muzicii militare.

prof. Spiru Xantopol

Ziua Unirii a fost sărbătorită și la Teatrul „Odeon”, acolo unde a avut loc un festival al școlilor secundare din Galați. Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului Regal de către corul reunit al școlilor secundare, condus de profesorul de muzică Spiru Xantopol. A fost apoi interpretată Hora Unirii și alte melodii patriotice, urmate de cuvântarea profesorului Grigore Mihail Cotlaru. La finalul spectacolului, elevii școlilor secundare au pus în scenă „Poemul Unirii” de Zaharia Bârsan, scenetă alegorică jucată pentru prima oară pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti în ziua de 24 ianuarie 1919.

La Penitenciarul „Central” din Galați a fost susținută, de asemenea, o manifestare dedicată zilei de 24 Ianuarie, aceasta având loc în „sala de predare a deținuților, frumos ornată”, la care au participat mulți invitați, funcționarii penitenciarului și, bineînțeles, deținuții. După intonarea Imnului Regal, a urmat o conferință susținută de dl Panaite Nicorești, care a amintit celor prezenți semnificația zilei de 24 ianuarie și a vorbit despre istoria greu încercată a poporului român.

Surse: Vocea Galaților, an. 15, nr. 4159, 24 ian. 1932; Vocea Galaților, an. 15, nr. 4160, 26 ian. 1932; Acțiunea, an. 3, nr. 487, 27 ian. 1932; Acțiunea, an. 3, 488, 28 ian. 1932.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.