În anul 1970, pe parcursul lunilor mai, iunie și iulie, întreaga Românie a fost lovită de inundații de mare amploare, soldate cu pierderi de vieți omenești și cu importante pagube materiale, atât pentru familiile ale căror gospodării s-au aflat în calea apelor, cât și pentru industrie și agricutură. Nici județul Galați nu a scăpat de această catastrofă, după cum se poate constata inclusiv din articolele presărate în presa locală și națională. Astfel, în cotidianul local Viața nouă, începând din a doua jumătate a lunii mai, se găsesc numeroase articole care prezintă pe larg amănunte despre catastrofă și despre măsurile luate pentru prevenirea dezastrelor, precum și despre numeroasele forțe care au participat la salvarea bunurilor, la construcția digurilor și la ajutorarea celor în nevoie.
Astfel, la Braniștea, în zona unde se afla stația de pompare care alimenta cu apă municipiul Galați, militarii au contruit timp de trei zile un dig care s-a întins pe o distanță de 5 km, având cca 2 m înălțime: „Pe o ploaie torențială au aruncat mii de saci cu pământ pentru apărarea împotriva valurilor Siretului și împiedicarea surpării la podul din apropierea stației de pompare, în condițiile în care apa crește în 10 minute cu 2 cm”. Și de-a lungul Prutului situația evolua rapid, astfel că s-a întocmit un plan de acțiune pentru intervenție, cu sprijinul specialiștilor de la Trustul de Construcții pentru Îmbunătățiri Funciare (T.C.I.F.).
În orașul Galați, Dunărea creștea zilnic cu 5 cm, astfel că în dreptul Palatului Navigației a fost ridicat un dig, cu o lungime de peste 8 km, care se întindea de la faleză până dincolo de stația de sortare a minereului, pentru a proteja Gara Fluvială, Șantierul Naval, Întreprinderea de prefabricate, Uzina mecanică, Laminorul de tablă subțire, grădinile de legume ale I.A.S. Bădălan, depozitele de lemne și cherestea din rada portului, gara și stația de sortare a minereului.
În ture de câte 12 ore, apoi de 10 ore, militarii au lucrat în condiții grele, pentru a ridica digul și au făcut față unei revărsări la cheiul șantierului naval, unde apa reușise să facă o breșă. Astfel relata situația ziarul Viața nouă din 22 mai 1970:
„De la o zi la alta Dunărea devine tot mai amenințătoare. Puhoaiele, care au făcut adevărate ravagii în celelalte regiuni ale țării, reunite în matca fluviului, pun în pericol valea orașului Galați, uzine, întreprinderi industriale și agricole din această zonă, un număr însemnat de locuințe. […] Dunărea curge năvalnic, spălând partea superioară a falezei… Băncile, întreaga fâșie de beton pentru promenadă au fost înghițite de apă… 2000 de militari, dintre cei mulți care au participat la salvarea vieților omenești și a unor bunuri materiale din județul nostru s-au alăturat acum miilor de constructori pe noul front împotriva inundațiilor.”
Cei care s-au confruntat cu aceste inundații, la acea vreme, își aduc aminte cu siguranță de provocările acelei perioade. Imaginile din presa gălățeană, surprinse de fotoreporteri precum Paul Popa și Gheorghe Bercov, pot fi completate și cu alte fotografii, unele din arhive personale, așa cum sunt cele donate, în format electronic, de dna Mioara Slabu, cu angajați ai Trustului de Construcții pentru Îmbunătățiri Funciare (ulterior Întreprinderea de Exploatare și Întreținere a Lucrărilor de Îmbunătățiri Funciare), care au participat la acțiunile de apărare împotriva inundațiilor. În imagini apare o dubă TV (Tudor Vladimirescu), prima dubă românească, fabricată de uzina Rocar începând cu anul 1958, respectiv un vehicul de teren ARO, fabricat de Întreprinderea de Automobile ARO.
Un film din acea perioadă, care reflectă evenimentele din județul Galați în anul 1970, este disponibil în colecția video AP Archive, a agenției de știri non-profit The Associated Press (AP), una dintre cele mai mari și mai de încredere surse de știri independente. Filmul, intitulat „Romanian Danuve Overflow” este datat 4 iunie 1970 și arată ravagiile pe care inundațiile le-au făcut în Galați. Poate fi vizualizat pe site-ul AP Archive, aici.
Dacă vreți să împărtășiți imagini de la inundațiile din anul 1970 din Galați, vă invităm să participați la proiectul de recuperare a memoriei fotografice a orașului Galați, despre care puteți să aflați mai multe, de pe site-ul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.
Referințe: Viața nouă, an. 26, nr. 7910, mai, iun., iul. 1970.