Întoarcere în timp: Gălățenii și Jocurile Olimpice de Iarnă : Ion Berdilă și hocheiul românesc

Dintre cei doi gălățeni participanți la Jocurile Olimpice de Iarnă, Ion BERDILĂ (n. 1 febr. 1958, Galați) este singurul hocheist gălățean care a avut ocazia să facă parte din lotul olimpic, în delegația României la a XIII-a ediție a JO, desfășurată la Lake Placid, în anul 1980.

Cea de-a XIII-a ediție a Olimpiadei de Iarnă s-a desfășurat în perioada 13-24 februarie 1980, la Lake Placid, o stațiune din nordul statului New York, care era pentru a doua oară gazdă a JO, după a III-a ediție, din anul 1932. România s-a numărat printre cele 37 de țări participante, cu o delegație de 35 de sportivi români.

Ion Berdilă

Echipa de hochei a României a fost formată din: Elöd Antal, Istvan Antal, Dumitru Axinte, Traian Cazan, Marin Costea, Ion Berdilă, Şandor Gall, Alexandru Hălăucă, Gheorghe Huţan, George Justinian, Doru Moroşan, Bela Nagy, Zoltan Nagy, Valerian Netedu, Constantin Nistor, Adrian Olenici, Marian Pisaru, Mihai Popescu, Laszlo Solyom, Doru Tureanu. Dintre aceștia, hocheistul Doru Iosif Moroșan (n. 13 mai 1953, com. Satu Mare, Rădăuți, jud. Suceava) a fost, pentru o scurtă perioadă de timp, legitimat la Clubul Sportiv Dunărea (1978-1979), participând și la ediția din 1976 a Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Echipa de hochei a României participa, în anul 1980, pentru a patra oară la J.O., obținând o victorie în meciul cu reprezentativa R.F.G., cu scorul de 6 la 4 și un scor de 3 la 3 cu formația Norvegiei, ceea ce a determinat clasarea acesteia pe locul 8, după S.U.A., Uniunea Sovietică, Suedia, Finlanda, Cehoslovacia, Canada și Polonia.

Celelalte rezultate de la Lake Placid au fost: România – Cehoslovacia (2-7), România – Suedia (0-8), și România – SUA (2-7). Fragmente din acest din ultim meci, România – S.U.A., pot fi urmărite într-o înregistrare disponibilă aici: https://www.youtube.com/watch?v=4rMnk-LxkWQ

Ion BERDILĂ, absolvent al Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport, a fost component al Diviziei A şi component al lotului naţional de juniori și seniori, component al lotului olimpic. A participat la Campionatul Mondial de seniori (grupa B) desfășurat la Tokio, Japonia, în 1983. Printre premiile câștigate se numără: locul I la Campionatul European de juniori (grupa B), Graz, Austria – 1979; locul III la Campionatul Mondial de seniori, Galaţi, România – 1979; locul III la Campionatul Mondial de seniori (grupa B), Valgardena, Italia – 1981; locul IV la Campionatul Mondial de seniori (grupa B), Klankefurt, Austria – 1982; locul III la Campionatul Mondial Universitar, Sofia, Bulgaria – 1983. După retragerea din activitatea competițională, și-a continuat cariera sportivă ca antrenor coordonator al echipelor de hochei pe gheață de la C.S.M. Dunărea Galați, unde a format generații de hocheiști.

Reîntâlnirea de 50 de ani

La 50 de ani de la participarea României la Jocurile Olimpice de la Lake Placid, Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) și Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) au organizat un moment aniversar, desfășurat pe patinoarul olimpic din Brașov, unde echipa de hochei s-a reîntânit pentru a-și aduce aminte de acest moment important din istoria hocheiului românesc, eveniment la care a participat și antrenorul Ion Berdilă.

(C. Toporaș)

Surse: Enciclopedia educației fizice și sportului, Târgu Jiu, Măiastra, 2015; „Lake Placid 1980 – Brașov 2020”, în Federația Română de Hochei pe Gheață [online], 21 febr. 2020, [citat 9 februarie 2022], disponibil în Internet: https://www.rohockey.ro/2020/02/21/lake-placid-1980-brasov-2020/ ; Alexandru Hălăucă, „Hocheiul pe Gheață Românesc la Jocurile Olimpice de Iarnă”, în Federația Română de Hochei pe Gheață [online], 23 febr. 2018. [citat 9 februarie 2022], disponibil în Internet: https://www.rohockey.ro/2018/02/23/hocheiul-pe-gheata-romanesc-la-jocurile-olimpice-de-iarna/

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.