11 februarie – Ziua internaţională a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei

Elisa Leonida pe site-ul Europeana.eu

Ziua internaţională a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei a fost marcată pentru prima dată la 11 februarie 2016, la sediul central din New York al ONU.

Printre obiectivele marcării acestei zile se numără: stoparea tuturor formelor de discriminare faţă de fetele şi femeile din domeniul ştiinţei şi nu numaiasigurarea unei educaţii accesibile şi de calitate, tehnico-ştiinţifică, la toate nivelele de studii; creşterea substanţială a numărului de femei de toate vârstele care au competenţe relevante, inclusiv competenţe tehnice şi profesionale, pentru ocuparea forţei de muncă; asigurarea de locuri de muncă decente şi sprijinirea antreprenoriatului pentru femei.

Un exemplu de urmat în ceea ce înseamnă aniversarea acestei zile este chiar Eliza Leonida Zamfirescu, care s-a născut în anul 1887, pe 10 noiembrie, la Galați, într-o familie cu 11 copii. 

Eliza Leonida Zamfirescu a fost o tânără care și-a împlinit visul de a urma o carieră în domeniul tehnic, pe care, atât bunicul din partea mamei, inginer de origine franceză, cât şi fratele său mai mare, Dimitrie Leonida, o urmaseră, dorință ce reprezenta în acele vremuri o ambiţie accesibilă doar bărbaţilor. A accede la o astfel de carieră, mai ales în România începutului de secol XIX, a implicat din partea Elisei Leonida curaj şi perseverenţă.

Primită iniţial cu rezerve şi aluzii ironice, atât de conducerea şi de profesorii Academiei Regale Tehnice din Berlin, instituție ale cărei cursuri le-a urmat, cât şi de colegii ei, Elisa, prima studentă a instituției berlineze, a reuşit să străpungă bariera concepţiilor retrograde ale timpului. Cunoştinţele şi dârzenia arătate pe parcursul anilor de studii l-au determinat pe decanul înaltei școli să o declare în momentul absolvirii ca fiind „cea mai silitoare dintre cei silitori”.

Astfel, Elisa Leonida a devenit, în anul 1914, prima femeie inginer din Europa şi din România. În țara sa, diploma tradusă şi legalizată statua titlul de inginer diplomat în specialitatea chimie, fiind prima femeie membră a Asociaţiei Generale a Inginerilor din Romania și membră a Asociaţiei Internaţionale a Femeilor cu Diplomă Universitară, devenită apoi şefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României.

Evenimentul a fost remarcat în paginile ziarelor acelor zile, atât în presa din ţară, cât şi în cea europeană, ca un fapt senzaţional, reuşita Elisei Leonida Zamfirescu putând fi considerată una dintre treptele parcurse în procesul de schimbare a opticii societăţii româneşti în ceea ce privea statutul femeii în domeniul științei.

Elisa Leonida Zamfirescu în laborator

Dedicarea sa și contribuția pentru inginerie au fost recunoscute în întreaga lume. Strada pe care Elisa a locuit în București a primit numele ei în 1993, iar în orașul natal, de asemenea, o stradă îi poartă numele. În 1997, la inițiativa Confederației Naționale a Femeilor din România a fost creat, în onoarea sa, Premiul Elisa Leonida Zamfirescu, un premiu pentru femeile ce lucrează în domeniul științei și tehnologiei. Nici în era digitală numele primei femei inginer nu a fost uitat, un Google doodle omagiind data nașterii sale, în noiembrie 2018.

Exemplul vieții sale a fost transformat de scriitoarea Adina Rosetti într-o poveste cu prințese, intitulată „Război, pace și chimie” și inclusă în volumul „Nesupusele : 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă”, ilustrația fiind realizată de Zenkö Karda.


Mai multe despre Elisa Leonida Zamfirescu puteți să aflați și de aici.

SurseEroinele României Mari : Destine din linia întâ, București, Muzeul Literaturii Române, 2018; Camelia Toporaș, Otilia Badea, Rocsana Irimia, Tena Bezman, Oameni în memoria Galațiului : aniversări 2012-2013, Galați, Axis Libri, 2014; Foto: https://www.europeana.eu/ro/search?query=europeana_collectionName%3A%2242_Culturalia_LeonidaZamfirescu%22

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.