13 februarie – Ziua Mondială a Radioului

Ziua Mondială a Radioului, marchează prima emisie a postului de radio a Națiunilor Unite, în anul 1946 și se aniversează în fiecare an, pe 13 februarie, în semn de apreciere pentru acest influent mijloc de informație și de cultură. Câteva dintre jaloanele evoluției radioului sunt enumerate în continuare:

1908 – radiofonia românească face primii paşi prin instalarea unui post de radiotelegrafie la Constanţa, aparţinând Serviciului Maritim Român;

1909 – Marina militară a instalat trei posturi la Călăraşi, Giurgiu şi Cernavodă;

1912 – din cauza întreruperii totale a legăturilor telefonice şi telegrafice prin fir, România a fost în pericol de a nu comunica cu aliaţii săi; cu sprijinul inginerului Vintilă Brătianu, inginerul Emil Giurgea a reuşit să instaleze în Parcul Carol I un post de emisie-recepţie de 12 kW; de energia electrică necesară s-a ocupat inginerul cu origini gălățene, Dimitrie Leonida;

1920 – profesorul Dragomir Hurmuzescu, împreună cu un grupt de radioamatori, a înființat un curs de radiocomunicaţii la Universitatea Bucureşti;

1921a avut loc prima emisiune experimentală de radiodifuziune din România, între postul de radiotelegrafie de la Herăstrău şi Şcoala Politehnică din Bucureşti; din iniţiativa Guvernului de la acea vreme, s-a înfiinţat o reţea de posturi  radiotelegrafice care acoperea întreg teritoriul ţării;

1925 – la Institutul Electrotehnic al Universităţii Bucureşti, condus de profesorul Dragomir Hurmuzescu, este construit şi dat în folosinţă primul receptor radiofonic, care a făcut posibile primele audiţii publice;

1927 – apare reglementarea privind constituirea Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România.

1928 – la această dată erau deja instalate în România numeroase posturi de radiocomunicaţii;

1928 – a fost realizată prima transmisiune radiofonică a postului Radio Bucureşti.

În ceea ce privește orașul Galați, data de 1 decembrie 1991 a marcat primul post de radio local, pe frecvența 92,4 FM – Radio Galațicu primul ei director, Mircea Mândroiu (fondatorul postului și cel care a obținut licența de emisie), urmat apoi de Florin Doru Cilincă și de Ilie Z. Pleșcan. Din prima echipă a departamentului de Știri – Informații au făcut parte: Dorian Dumitrescu, Florin Budescu, Daniel Drăniceanu, Loredana Alexa-Mândroiu și Angela Ribinciuc. Au mai activat la Radio Galați: George Neamu, Radu Enache – director programe, Florin Migireanu – coordonator muzical, Marius Dumitrache – realizator, Mihaela Marcovici – redactor muzical, Mariana Costandache, Rodica Mișcalencu, Elena Dumbravă, Luciana Ursu, Dănuț Lungu și Marius Grama – redactori Departament Emisiuni Informative, Costel Vasilache – asistent programe, Mihaela Aramă – editor, Sorin Genes – redactor muzical.

De undele radioului, cel mai important instrument de cunoaștere pentru public, în secolul XIX, au fost legate viața și activitatea a numeroase personalități gălățene, dintre care amintim doar câțiva. Pe cei care nu mai sunt se cuvine să-i păstrăm în amintire, iar celorlalți să le spunem LA MULȚI ANI!

Georgeta Adam

ADAM Georgeta (n. 21 sept. 1946, sat Rogojeni, com. Com. Suceveni, jud. Galați) – scriitoare și jurnalistă, realizator de emisiuni la Radiodifuziunea Română, unde a realizat emisiuni cu caracter preponderent cultural, între anii 1972-2004.

Doina Alexandru Xifta

ALEXANDRU Xifta Doina (n. 1 iul. 1946, Galați) – scriitoare, absolventă a Liceului „Vasile Alecsandri” din Galaţi, emigrată în anul 1975, în Republica Federală Germania, senior editor la postul de radio Europa Liberă din München, departamentul românesc, membră fondatoare a Fundaţiei „Corneliu Coposu” din anul 1995.

Eugen Boureanul

BOUREANUL Eugen (n. 18 febr. 1885, Tecuci, jud. Galați – d. 28 nov. 1971, București) – scriitor, doctor în filosofie, funcționar, între anii 1935-1944, și director al Societății Române de Radiodifuziune.

Aurel Brumă

BRUMĂ Aurel (n. 20 mai 1946, com. Nicorești, jud. Galați) – poet, prozator, publicist, redactor la Radio Iași, din anul 1975, unde a realizat emisiuni sociale, culturale și de divertisment, colaborator permanent al Studiourilor Centrale ale Radiodifuziunii Române.

Vasile Donose

DONOSE Vasile (n. 4 iun. 1929, sat Valea Lungă, com. Vinderei, jud. Vasului – d. 30 dec. 2017, București) – compozitor, muzicolog, cu studii muzicale  la Şcoala Normală „Costache Negri” din Galaţi (1942-1950), redactor muzical, director artistic al Radiodifuziunii Române, unde a lucrat din anul 1959.

Gelu Ionescu

IONESCU Gelu (n. 8 iun. 1937, Galați) – scriitor, istoric și critic literar, redactor la Secţia română a postului de radio Europa liberă din Munchen, între anii 1983-1995, lector de limba și literatura română la Universitatea din Heidelberg, unul dintre cei mai apreciați comentatori ai operei lui Eugen Ionescu.

Corneliu Mihăilescu

MIHĂILESCU Corneliu (n. 9 oct. 1940, Panciu, jud. Vrancea – d. 20 sept. 2005, Galați) – absolvent al Institutului Pedagogic și al Facultății de Educație Fizică și Sport din Galați, lucrând în paralel în presa scrisă gălățeană, corespondent zonal pentru Galați – Vrancea la postul public de radio, comentator sportiv, crainic de radio și televiziune între anii 1970-2001.

Ion Petrovici

PETROVICI Ion (n. 14 iun. 1882, Tecuci, jud. Galați – 17 febr. 1972, București) – filosof, scriitor, om politic, profesor universitar la Iași și București, membru și vicepreședinte al Academiei Române, preşedinte al Consiliului de administraţie al Radiodifuziuni (1941), unul dintre cei mai prolifici conferențiari ai Radiodifuziunii Române.

Atilla Vizauer

VIZAUER Attila (n. 5 iul. 1960, Galați) – inginer, regizor de teatru, editor și director interimar al Radio România Cultural, redactor-şef al Redacţiei Teatru-Divertisment din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, din 2004.

Surse: Răzvan Moceanu, „Ziua Mondială a Radioului – 13 februarie. Locul și rolul radiodifuziunii publice în istoria României”, în Radio România Cultural [online], 13 febr. 2021, [citat 11 februarie 2022], disponibil în Internet: https://www.radioromaniacultural.ro/documentar-ziua-mondiala-a-radioului-13-februarie-locul-si-rolul-radiodifuziunii-publice-in-istoria-romaniei/; Studiu de caz : Radio Galați [online]. [citat 11 februarie 2022], disponibil în Internet: https://www.referatele.com/muzica/Studiu-de-caz-Radio-Galati631.php

One comment
  1. Bună seara. Mă numesc Angela Ribinciuc și am făcut parte din echipa de început a postului Radio Galați. Primul director s-a numit Mircea Mândroiu și el este cel care a fondat radioul și a obținut licența de emisie. Al doilea director a fost Florin Doru Cilincă. Apoi a urmat Ilie Z. Pleșcan. Din echipa departamentului Știri – Informații la început au făcut parte: Dorian Dumitrescu, Florin Budescu, Daniel Drăniceanu, Loredana Alexa-Mândroiu și subsemnata. Dacă pot să vă mai fiu de folos și cu alte detalii, vă stau la dispoziție. Dar e un neadevăr să spună cineva că George Neamu a fost primul director.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.