Întoarcere în timp, în anii ’70: de la „Elegant” la „Modern”

Magazin „Elegant”

În vara anul 1970 un nou magazin apărea pe strada Domnească (strada Republicii, la acea vreme), unitate de desfacere a Organizației de Comerț Local (O.C.L.) „Produse industriale”.

Magazinul, denumit „Elegant”, s-a deschis pe 13 iulie 1970, în spațiul actualei Galerii de Artă, fiind destinat celor care doreau să achiziționeze tricotaje, lenjerie și produse de galanterie pentru bărbați. În rafturi erau expuse „pijamale, bluze de vară din țesături sau tricoturi fine, ușoare, în culori pastelate”.

Imagini din interiorul magazinului

În primăvara anului următor începea construcția noului magazin universal, din imediata apropiere, care va oferi gălățenilor o gamă mult mai diversificată de produse, fapt pentru care a fost și supranumit „magazinul celor 35 de magazine”.

Magazinul „Modern”, actualul Centru Comercial Winmarkt din centrul oraşului Galaţi, a fost proiectat de Institutul Județean de Proiectare și executat de Trustul Județean de Construcții, punând la dispoziție spații comerciale ce se întindeau pe o suprafață de  5875 metri pătraţi din totalul de 8750 metri pătraţi.

Spațiile comerciale se găseau atât la nivelul celor trei etaje, cât și la subsol, din dorinţa de valorificare la maximum a spaţiului comercial. La subsol, rafturile au fost realizate sub formă de butoaie, „sugerând o pivniţă pentru licoarea lui Bachus“.

Mobilierul magazinului era confecționat din furnir de stejar de culoare naturală, îmbinat cu elemente de melamină în culori diferite (roșu, alb, negru), diferențiate pe etaje. Erau disponibile 16 cabine de probă și trei cabine de retuș, iar  243 de vânzătoare , sub coordonarea directorului, Dumitru Niculescu, se aflau la dispoziția gălățenilor care pășeau pragul magazinului universal. O parte a colectivului magazinului, la ceva timp de la inaugurare, puteți vedea în fotografia de mai jos,  donată în cadrul proiectului „Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile tale, istoria Galațiului!”.

Colectivul Magazinului Modern

Magazinul Modern a fost dat în folosinţă în luna aprilie 1973, prin efortul arhitecţilor Costică Bălan şi Nicolae Cerăceanu, prin munca sutelor de constructori coordonaţi de şeful de şantier Grigore Popoiu, a arhitectului Valentin Zadunaischi, a maistrului Dumitru Lăcraru şi a şefului de echipă Traian Sileşti, nume menţionate la momentul inaugurării în presa locală.

În prima zi de vânzare, 23 aprilie, s-a înregistrat o vânzare record de 1.832.000 lei, ceea ce reprezenta o sumă mai mare decât vânzările dintr-o zi din toate unitățile Galațiului, într-o zi de vârf.

Surse: Viața nouă, an. 26, nr. 7956, 14 iul. 1970; Viaţa nouă, an. 27, nr. 8159, 11 mart. 1971.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.