ANUL SMARANDA BRĂESCU: 19 mai – 90 de ani de la recordul mondial la parașutism

Smaranda Brăescu, născută la 21 mai 1897 în satul Hănțești, comuna Buciumeni, jud. Tecuci (azi jud. Galați), a fost prima femeie parașutist cu brevet din România.

Pe 5 iulie 1928 Smaranda Brăescu a executat primul salt cu parașuta, de la o înălțime de 600 m, pe aerodromul Staaken, în apropiere de Berlin, devenind astfel prima femeie parașutist din România. Pe 26 octombrie 1928 a participat la mitingul aerian de la Băneasa, unde a executat primul salt în țară, devenind un simbol al parașutismului în România.

Imagine din colecția Neculai Staicu-Buciumeni

Pe 19 mai 1932 a devenit campioană mondială absolută la parașutism, în urma unui salt realizat de la înălțimea de 7.233 de metri, cu durata de 25 de minute. Zborul a fost realizat cu un avion „Cessland”, pe aerodromul din Sacramento, în apropiere de San Francisco, Statele Unite ale Americii. Recordul ei a fost omologat de aeroclubul din Washington, Smaranda Brăescu fiind declarată „campion mondial absolut”, devenind „prima sportivă a lumii”.

La 19 mai 1932 era din nou pe aerodromul Bye, de lângă Alameda. Venise, ca de obicei, însoţită de Ion Petrescu. În timp ce încărcau buteliile cu oxigen, au apărut ca din senin jurnaliştii, chemaţi de «oamenii lor» de pe aerodrom. Au întrebat-o, ironici, ce va mai face dacă iar se mai întâmplă ceva. Le-a răspuns că era ultima încercare, iar dacă nu ieşea bine, oricum se arunca, dar fără paraşută. Firesc, jurnaliştii s-au repezit la telefoane şi au contactat redacţiile, cerând ediţii speciale: «Miss Brăescu bate recordul sau se sinucide!».”

(Sorin Turturică, Aviatoarele României. Din înaltul cerului în beciurile Securităţii, Bucureşti, Editura Vremea, 2015)

Presa vremii, atât din ţară cât şi din Statele Unite şi din Europa, consemna pe prima pagină succesul româncei.

O filmare din anul 1932 cu Smaranda Brăescu care stabilea recordul mondial la săritura cu parașuta puteți viziona pe arhiva de filme „E-footage”.

La dezvelirea monumentului din Buciumeni (în stânga, cel care a mers toată viața pe urmele Smarandei, cercetătorul Neculai Staicu-Buciumeni)

Un monument dedicat memoriei Smarandei Brăescu, prima femeie paraşutist cu brevet din România, a fost dezvelit în noiembrie 2018 în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, la numai câţiva paşi de locul în care aceasta a fost înmormântată în 1948, sub nume fals, pentru ca identitatea ei să fie protejată de comunişti. Mult înainte însă, pe 21 mai 1995, în comuna sa natală a fost dezvelit un bust realizat de sculptorul Dan Mateescu. Imagini de la acest eveniment au fost surprinse de cercetătorul și artistul fotograf tecucean Ștefan Andronache, care a donat formatul lor electronic Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, donație realizată sub egida proiectului „Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile tale, istoria Galațiului!”

Parlamentul României a instituit anul 2022 ca „Anul Smaranda Brăescu”, în semn de prețuire pentru aceasta, cât și pentru marcarea a 90 de ani de la stabilirea recordului absolut la parașutism, la data de 19 mai 1932.

Surse: Camelia Toporaş, Rocsana Irimia, Otilia Badea, Tena Bezman, Mihaela Bute. Oameni în memoria Galaţiului : aniversări 2008, Galaţi, Axis Libri, 2021 (format electronic accesibil în catalogul electronic al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați);

https://www.agerpres.ro/social/2018/11/02/cluj-monument-dedicat-smarandei-braescu-prima-femeie-parasutist-cu-brevet-din-romania–204420

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.