Astăzi, 11 ianuarie, sărbătorim Ziua Artei Fotografice în România

11 ianuarie este ziua în care sărbătorim arta fotografică din România și le mulțumim celor care au contribuit la dezvoltarea acestei arte în țara noastră.

Unul dintre aceștia este pictorul clujean Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României și primul fotoreporter de război din lume, fapt care a justificat instituirea zilei sale de naștere ca Zi a Artei Fotografice în România.

Dintre toate mediile de exprimare artistică, fotografia are și un rol important în conservarea memoriei locale, ca dovadă stând numeroasele imagini ce imortalizează atât momente importante din istoria țării, a comunității, cât și locuri și oameni, având o funcție testimonială de necontestat:

Fotografia este atât de vitală memoriei, ca un paznic care ne asigură că trecutul nu va fi șters.” (Moira Roth, în Artjournal, 2001)

Un exemplu al rolului istoric al fotografiei în conservarea memoriei locale îl oferă chiar cel a cărui aniversare a devenit prilej de sărbătoare pentru arta fotografică românească, Carol Popp de Szathmary, care a imortalizat în fotografiile sale inclusiv orașul Galați:

Portul Galați – litografie de Carol Popp Szathmary

Galaţiul se mândreşte cu o bogată istorie din acest punct de vedere, pe fotografiile de epocă fiind înscrise numele a numeroase ateliere fotografice, multe dintre acestea intrând în istoria artei fotografice din România. Makșay, Bielig, Carrez, Hild, Gross… sunt doar câteva dintre aceste nume care pot fi regăsite pe fotografiile ce surprind imagini din Galați și pe verso-ul acestora:

Otto BIELIG

L. BOHOSIAN

Emile CARREZ

Victor GROSS

F. HILD

 

MAKSAY

Astăzi le mulțumim cu precădere acelor fotografi gălățeni care au surprins în lentila obiectivului clipe din viață care au devenit astăzi momente ale evoluției orașului pe scara timpului, mulți dintre aceștia fiind colaboratori ai Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” sau lăsând, pentru posteritate, în colecțiile speciale ale bibliotecii, frânturi din opera lor, pentru că, așa cum spunea fotoreporterul Eugen Iarovici, „Important nu este cutare sau cutare aparat fotografic ultimul strigăt, ci omul din spatele aparatului”.

Paul Romeo POPA

Alexandru GHERBĂNESCU

Năstase MARIN

Nicolaie SBURLAN

Ștefan ANDRONACHE

Ilie STAN

Cornel GINGĂRAȘU

Cei enumerați mai sus sunt doar câțiva dintre reprezentanții artei fotografice gălățene, despre care puteți găsi referințe și în catalogul electronic al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”: Paul Romeo Popa, Alexandru Gherbănescu, Năstase Marin, Nicolaie Sburlan, Ștefan Andronache, Cornel Gingărașu, Ilie Stan și mulți alții, pe care îi așteptăm să se alăture proiectului Serviciului Referințe al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”: „Fotografia ta, istoria Galațiului!”.

One comment
  1. Fiind vorba de sarbatoarea artei fotografice, mi-ar fi placut sa vad si fotografii cu cei carora le-ati prezentat doar emblema! Vechii fotografi nu s-au pozat? 🙂 Eu as mai adauga la lista cu fotografi disparuti si pe Rembrandt, Obler…

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.