Întoarcere în timp… în urmă cu 45 de ani, când avea loc „un moment artistic de bun augur” pentru teatrul muzical gălățean: premiera baletului Coppélia

Un moment artistic de bun augur, astfel a fost considerată premiera gălățeană a baletului „Coppélia”, un eveniment artistic care a marcat stagiunea anului 1979 a Teatrului Muzical din Galați.

Despre acest spectacol de balet, care a rămas cu siguranță în amintirile multor gălățeni, scria o iscusită cronică, la sfârșitul lunii ianuarie a anului 1979, jurnalistul Dumitru Sandu, în cotidianul Viața nouă.

Prima reprezentație a baletului comic „Coppélia”, compus în anul 1870 de Léo Delibes, pe baza libretului creat de Charles Nuitter și Arthur Saint-Léon, a avut loc la Théatre Imperial de l’Opéra din Paris în data de 25 mai 1870.

În contextul cultural românesc, „Coppélia” a fost adaptată pentru prima oară pe scena Operei Române din București, în ianuarie 1924. La Galați, acest balet a fost pus în scenă în anul 1979, spectatorii fiind martorii unei reprezentații remarcabile, care, după cum menționa Dumitru Sandu, marca o oportunitate excepțională, aceea de a consolida poziția artiștilor gălățeni în peisajul cultural național.

Marea realizare se datora contribuției întregului colectiv implicat, începând cu maestra coregrafă Mireille Savopol și cu dirijorul Ury Schmidt, și continuând cu întregul corp de balet al teatrului. Erau evidențiate prestațiile balerinilor Eugen Mărcui și ale Venerei Gherman, a cărei dedicație constantă pentru interpretarea rolului Swanildei s-a reflectat într-un triumf artistic de excepție:

În această ordine de idei, se cuvin menționați: Eugen Mărcui, interpret de excepție pe plan național, care are la activ un număr de peste 300 de reprezentații (în țară și peste hotare) în rolul lui Frantz: anii care au trecut, nu mai puțin experiența și-au spus cu prisosință cuvântul și de această dată. La rându-i, Venera Gherman – nutrind un mai vechi și constant interes pentru interpretarea rolului Swanildei, ne prilejuiește constatarea unei izbânzi artistice ce o onorează.”

Armonia artistică a momentului artistic a fost îmbogățită prin participarea unui ansamblu de interpreți remarcabili, într-o simfonie de talente care a reunit nume precum Gina Fierăscu-Antoniu, Martin Tudorel, Ezechil Secară, Mitu Stan, Antoaneta Cotoroiu, Angela Negreanu, Magdalena Mînzat, Gheorghe Olinici, Doina Cîrlig, Vasile Chiscop, Ion Bașa, Vasile Zlat, Anca Necula, Doina Matac și alți artiști gălățeni de incontestabilă valoare, care prin eleganța mișcărilor au fuzionat într-un sublim moment artistic. La reușita estetică a spectacolului au contribuit, bineînțeles, scenografia și costumele realizate cu măiestrie de artistul plastic Ioan Simion Mărculescu.

Montarea, în anul 1979, a baletului comic „Coppélia” la Galați reprezintă și astăzi un moment de excepție în repertoriul Teatrului Muzical „Nae Leonard”, care s-a înscris în istoria mișcării artistice gălățene.

Venera (Gherman) Zavulovici în Coppelia

Venera Gherman (Zavulovici) – prim-balerină și coregrafă a Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galați (la solicitarea maestrului Trixy Checais) între anii 1962-1988. În perioada 1998-2008 a fost profesoară de coregrafie la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi. I-a fost decernat Premiul de Excelență pentru întreaga activitate la prima ediție a Festivalului „Dunărea albastră” (Galaţi, 1998).

(T. Bezman)

Surse: Rampa, ian. 1924; Viața nouă, ian. – febr. 1979. Mulțumim doamnei Venera Zavulovici, care ne-a oferit fotografii din arhiva personală, în cadrul proiectului „Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile voastre, istoria Galațiului!

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.