Proiectul "Înflorim Europa" - "Europe in flowers" este un proiect european iniţiat de artistul belgian Frank Liefooghe, cu coordonarea europeană a Casei de Cultură Belgo-Română din Bruxelles „Arthis” (La Maison Culturelle Belgo-Roumaine A.S.B.L.) şi susţinut de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia”, coordonator local.

Proiectul este destinat copiilor şi tinerilor din diferite şcoli, licee, instituţii, asociaţii sau ONG-uri şi are ca scop cunoaşterea Europei, a diversităţii ei culturale, precum şi diversitatea şi frumuseţea naturii, care a ajuns din colţurile cele mai îndepărtate ale lumii să umple de culoare Europa.

Plecând de la 28 de desene ale artistului belgian (şabloane) cu flori din întreaga lume, care urmează a fi colorate sau pictate, copiii şi tinerii pot realiza acest lucru prin orice tehnică, cu orice tip de materiale, fără respectarea obligatorie a şablonului, utilizând creativitatea şi inspiraţia pe care floarea respectivă sau povestea din jurul ei o creează.

Scopul proiectului

Scopul proiectului este de a încuraja tinerele talente la nivel local, naţional şi internaţional spre lărgirea orizonturilor de cunoaştere în domeniul artelor plastice.

Obiectivele proiectului

    Obiectivele urmărite de către bibliotecă, coordonator principal al proiectului pe plan local, prin tema propusă în acest an, sunt următoarele:
  1. creşterea numărului de utilizatori;
  2. promovarea imaginii bibliotecii şi a colecţiilor sale pe plan naţional şi internaţional;
  3. încurajarea copiilor şi tinerilor către lectură, arte şi competitivitate.

Grup țintă

Grupul ţintă vizat va fi alcătuit din elevi, cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, din şcolile şi, îndeosebi, liceele din municipiul Galaţi, utilizatori ai bibliotecii judeţene (două grupuri a câte 10-15 participanţi).

Calendar

Perioada de desfăşurare: aprilie-iunie 2017

Promovarea proiectului, înscrierea participanţilor şi desfăşurarea activităţilor: 10-28 aprilie.

Evaluarea materialelor trimise departicipanţi la bibliotecă de către un artist plastic, cadru didactic specializat (profesor de desen, arte plastice) şi organizator: 02-05 mai.

Trimiterea lucrărilor participanţilor, în original, la Bruxelles, de către biblioteca judeţeană: 08-11 mai.

Evaluarea lucrărilor trimise de către Casei de Cultură Belgo-Româna din Bruxelles „Arthis la Bruxelles: 20-25 mai.

Vernisajul expoziţiei „Înflorim Europa/Europe in flowers” la Bruxelles: 31 mai.

Perioada de expunere a lucrărilor la Bruxelles: 31 mai-20 iunie.

Încheierea proiectului la Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia - înmânarea diplomelor de participare de către conducerea bibliotecii: 27 iunie.