Proiect educațional, inspirațional online,
derulat de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundaţia „Andreiana Juventus”

Argument

Caligrafia ca mijloc de comunicare în timp și spațiu a fost practicată de mii de ani. Iar în cadrul scrierii cu semne, ideograme a devenit chiar artă (a se vedea înscrisurile din lăcașurile de rugăciune arabe sau stampele chinezești, japoneze etc.).

Caligrafia, însă, ca artă a scrisului frumos poate fi percepută și la nivel terapeutic, curativ. Și asta pentru că, dincolo de puterea și controlul pe care cineva le poate avea sau exercita asupra celor din jur prin informația materializată prin scris, această formă de manifestare ne ajută să ne concentrăm pe noi înșine, să ne conștientizăm și să ne educăm comportamentul. Am putea spune că scrisul unește mintea cu inima în efortul creator materializat prin intermediul mâinii.

Caligrafia modernă a apărut la începutul secolului al XX-lea, pionierii noii preocupări căutând să exploreze și să redefinească forma elementelor alfabetului (fie ele litere sau pictograme, ori ideograme). În același timp, practicanții ei s-au străduit să îi fructifice toate aspectele care fuseseră practicate de înaintașii lor. Astfel, și astăzi caligrafia poate fi o practică de meditație, de conștientizare, de armonizare și de iluminare. Călugărul budist Thich Nhat Hanh (un apostol al păcii și nonviolenței, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace) a spus: „în caligrafia mea este cerneală, ceai, respirație, conștientizare și concentrare”.

Scop

Deprinderea unor abilități de scriere, exersarea diferitelor tipuri de caligrafie, obținerea unei stări de armonie, educarea capacităților de auto-control și concentrare, stimularea inițiativei personale, a imaginației și creativității indiferent de categoria socială din care provin participanții.

Obiective

  1. Corectarea și ameliorarea comportamentală, antrenarea trupului, minții și a sinelui pentru obținerea armoniei, păcii interioare, a liniștii sufletești;
  2. Dezvoltarea comportamentală, socială, stimularea dorinței de cunoaștere, colaborare, schimb de idei; dezvoltarea creativității, stimularea imaginației;
  3. Învățarea tehnicilor de bază ale caligrafiei;
  4. Crearea de sloganuri, mesaje, citate tematice folosind tehnici de caligrafie.

Rezultate aşteptate

Grup țintă

Grupul ţintă va fi format din utilizatori ai serviciilor bibliotecii, maxim 10/sesiune, fără limită de vârstă dar, în funcție de posibilități, cu formarea unor grupe de vârste apropiate sau compatibile.

Locul de desfăşurare a activităţii, durata și programul de desfășurare

Resurse

Resursele financiare (bugetul) privind înfiinţarea clubului şi desfăşurarea activităţii sale

Bugetul va cuprinde următoarele părţi:

Concluzii

Proiectul își propune să redeștepte interesul pentru scrisul de mână - caligrafie și, implicit, pentru artă, să ajute la formarea unei comunități pe baza unor interese comune, să faciliteze participarea instituției bibliotecii la dezvoltarea unor abilități și capacități și la obținerea unor rezultate pozitive în dezvoltarea personală a participanților.