Revista trimestrială de cultură „Axis Libri”, numărul 56 25 noiembrie

Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, vă oferă, cu ocazia Zilelor Bibliotecii - un interesant dar cultural - apariția revistei trimestriale de cultură „Axis Libri”, numărul 56 - care se deschide cu editorialul semnat de managerul instituției, Corina-Emanuela Dobre, în care semnalează detaliile obținerii titulaturii de Marca Patrimoniului European de către Palatul Comisiei Europene a Dunării, actualul sediu al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați.

Acest număr este dedicat primirii onorantei titulaturi – Marca Patrimoniului European - de către Palatul CED și împlinirii a 85 de ani de la nașterea talentatului epigramist și poet, economistul Ioan Fărcășanu, binecunoscut gălățenilor prin faptul că face parte din grupul așilor epigramei, mereu prezent la manifestările culturale organizate de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și nu numai.
Publicația serială cuprinde în paginile sale date istorice și documentare despre Comisia Europeană a Dunării și sediul acesteia de la Galați, descrierea evenimentelor organizate de instituția noastră, activitățile profesionale desfășurate fizic și în mediul on-line atât la sediul central, cât și la filiale, informații profesionale, prezentări de carte, literatură sub toate formele ei, critică de artă ș.a., dar și întâmplări culturale deosebite, desfășurare în spațiul gălățean.
Vă invităm să consultați periodicul, exclusiv on-line, accesând linkul următor: https://www.bvau.ro/axislibri.php?pagina=revista!
Vă dorim tuturor lectură plăcută și vă așteptăm să semnați în paginile revistei noastre!

Salonul literar „Axis libri” 24 noiembrie

La Salonul literar „Axis libri” de joi, 24 noiembrie 2022, ora 17.00, care se va desfășura la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, Sala Mihai Eminescu, vor avea loc lansări de cărți semnate de Radu Sergiu Ruba, Semnătura indiană, Nicolae C. Ariton, Aventuri în Tulcea și Misterul comorii de la Agighiol și Dorian Stoilescu, În fața tirului și Stetoscopul stelelor migratoare.

Radu Sergiu Ruba se întoarce la Galați cu un nou succes de librărie, tulceanul Nicolae C. Ariton își va prezenta în stilul propriu două cărți în care istoria dă replică misterului, iar gălățeanul meta-modernist Dorian Stoilescu se întoarce din Australia cu un nou volum de poezie, influențată sau nu de Robert Adamson, legenda liricii australiene.
Invitați și prezentatori: Viorel Coman, Ion Avram, Iulian Grigoriu, Petru Țincoca, Lucian Țugui, Tudose Tatu.
Moderator: bibliotecarul și scriitorul A.G. Secară.

Întâlnire cu scriitorul Radu Sergiu Ruba 24 noiembrie

Joi, 24 noiembrie 2022, ora 11.00, în Aula Mare a Colegiului Național „Costache Negri”, în parteneriat cu prestigioasa instituție de învățământ, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” vă invită la o întâlnire cu scriitorul Radu Sergiu Ruba, care își va lansa romanul memorialistic „Semnătura indiană”, în care se redau „amintirile” confruntării unui adolescent care își pierde vederea cu Cerberii Securității regimului comunist. Invitați Cristina Ciobanu, Viorel Coman (Brăila) și A.G. Secară, moderatori fiind Elvira Alexandrescu și Cătălina Benea.

EXPRIMARE PRIN MIȘCARE! MECANTURIST și oaspeții săi! Ediția 1 23 noiembrie

Avem deosebita plăcere de a vă invita în data de 23 noiembrie 2022, ora 18.00 la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” la întâlnirea cu oameni ai căror experiențe personale din lumea sportului merită să fie ascultate. Pentru această ediție ne-am propus să participăm cu toții la o altfel de exprimare prin mișcare: un triathlon vizual, emoționant, cu alergare pe Mont-Blanc, trekking în Nepal și caiac pe Canalul Dunăre - Marea Neagră.

„Concurenții” triathlonului - întotdeauna pe locul 1 - sunt prietenii noștri mecanturiști, în calitate de oaspeți la această ediție:
      CĂTĂLIN FLORESCU – finisher la Ultra Trail du Mont-Blanc (170 km) și 10.000 de metri diferență de nivel, cu start și finish la Chamonix.
      CORNELIA FRĂȚILĂ – recent revenită din Nepal, cu imaginea Everestului încă pe retină, cu Makalu și Nuptse în suflet dar și cu povești de pe vârful Gokyo Ri (5357 m).
      VALERICĂ RÎMBU – catalizator de iubitori ai sportului pe apă și inițiatorul curselor istorice pe Canalul Dunăre-Marea Neagră care a adunat în acest an peste 107 participanți.
Îi vom asculta vorbind, prezentându-ne imagini și retrăind emoțiile din timpul experiențelor lor. Alături de noi!
Vă așteptăm!

Vizită la Bibliotecă 20 noiembrie

Într-o zi ploioasă de noiembrie, 20.11.2022, după ce au vizionat piesa „Vrăjitorul din Oz”, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Gulliver”, copiii de la Școala Gimnazială nr. 2 Liești, coordonați de doamnele prof. Serea Violeta Oana și Donici Adina și copiii de la Școala Gimnazială nr. 1 din Băneasa, coordonați de prof. Surugiu Săndița și Covrig Rodica au venit la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” pentru a descoperi și cărțile lui L. Frank Baum, autorul poveștii „Vrăjitorul din Oz”.

Totodată, micuții au fost încântați de multitudinea de cărți frumos ilustrate și de spațiile amenajate special pentru ei. Au ascultat cu mult interes ceea ce li s-a povestit despre istoricul bibliotecii și serviciile acesteia și au plecat cu promisiunea că vor reveni curând.

Salonul literar „Axis libri” 17 noiembrie

Salonul literar „Axis libri” al Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție a Consiliului Județean Galați, vă invită joi, 17 noiembrie 2022, la lansarea a două cărți de poezie, „Erotezii” de Dan Vîță și „Poeme pentru Lara” de Gabriel N. Gherbăluță, invitați speciali fiind scriitorii Katia Nanu, Dorina Vîrlan, Theodor Parapiru, Dan Movileanu și Marin Mârza. Moderatori vor fi directorul adjunct al Bibliotecii, doamna Geta Eftimie și scriitorul-bibliotecar, criticul literar Adi G. Secară.

Lumea minunată a slovelor – proiect educațional 16 noiembrie

Sediul central al Bibliotecii a primit astăzi, 16 noiembrie 2022, într-o atmosferă de basm, 20 de copii de la Grădinița „Tweety” însoțiți de prof. înv. preșcolar Dănăilă Dana. Tema activității, care face parte din proiectul educațional „Lumea minunată a slovelor”, a fost „În lumea poveștilor”. Astfel, spre bucuria lor, copiii au descoperit în bibliotecă o lume minunată în care poveștile sunt vedete și au citit împreună povestea „Grădinarul nopții” de Frații Fan, care i-a fermecat. În încheiere, cei mici ne-au încântat cu câteva cântecele vesele și au plecat voioși să descopere frumusețile toamnei.

Experiențe literare inovative: Proiect 14 noiembrie

Toamna ne aduce cea mai frumoasă paletă de culori, cele mai sincere emoții și cei mai frumoși și fideli cititori. Elevii Liceului de Alimentație și Turism „Dumitru Moțoc” ne-au adus parfumul nostalgiilor autumnale în versuri și citate, în activitatea intitulată „Toamna în culori” desfășurată luni 14 noiembrie la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”. Mulțumim dnelor profesor DiGrandi Nicoleta, Onose Cătălina, Cristea Violeta și Ivașc Marilena pentru frumoasa colaborare și pentru bucuria acestei întâlniri!

Povestea numelui meu: Proiect 11 noiembrie

Fiecare nume are o poveste și fiecare literă din nume are povestea ei. La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” s-a desfășurat vineri 11 noiembrie o activitate interesantă ce a trezit interesul tuturor participanților. Despre povestea fiecărui nume și ce înseamnă acesta pentru fiecare dintre noi, au vorbit elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială „Sf. Dumitru” sub îndrumarea doamnei profesor Doina Popescu, în activitatea intitulată „Povestea numelui meu”. Vă mulțumim că ne-ați adus buna dispoziție și ați ales spațiul filialei pentru a ne bucura împreună și de aniversarea celor 132 de ani de la inaugurarea Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Toamna scrie poeme: proiect 11 noiembrie

În fiecare toamnă, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați mai adaugă în fila cărții încă un an de activitate culturală în folosul membrilor comunității. S-au împlinit 132 de ani de la inaugurarea acestei instituții, prilej de bucurie pentru cititorii fideli care au simțit să ne fie alături în aceste zile de sărbătoare cu activități încărcate de culoare și emoție autumnală.

Frumusețea toamnei așezată în versuri de mulți poeți talentați a fost evocată vineri 11 noiembrie la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” de elevii clasei a XII-a D de la Liceul Tehnologic de Alimentație și Turism ”Dumitru Moțoc” în cadrul unei frumoase și inedite activități. Elevii ne-au încântat cu poeme dedicate acestui frumos anotimp apoi și-au exprimat propria creativitate prin compunerea de versuri pe baza cuvintelor tematice propuse de doamna profesor Elena-Antoneta Grigoraș. Felicitări tuturor și toamnă îmbelșugată!

„Zâna Toamna - file de poveste" – proiect educațional 11-30 noiembrie

Frumoasele mărturii sunt oferite cu multă dragoste de talentații copii ai clasei a III-a A, Școala Gimnazială Nr. 17, îndrumați cu pasiune de către doamnele prof. Doina Enache, Alina Marin și bibliotecar Iuliana Balan. Felicitări , dragilor! Ați împletetit armonios bogățiile toamnei cu roadele cunoașterii și ne-ați prezentat o poveste de neuitat. Expoziție organizată în perioada 10.11 – 30.11.2022, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”.

Biblioșezătoare la ceas de sărbătoare 10 noiembrie

Joi, 10 noiembrie 2022, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”, am sărbătorit Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” la cei 132 de ani de la inaugurare împreună cu doamne minunate! Vă mulțumim, ALTIȚE DE GALAȚI, că sunteți alături de noi, că iubiți Biblioteca, cărțile și pe noi!

Copilăria și jocul: proiect 10 noiembrie

Bucuria unei sărbători, amintirile din copilărie redate de scriitorii noștri, dar și jocurile de cuvinte, au adus joi 10 noiembrie în activitatea intitulată „Copilăria și jocul” atmosfera unei ore de limba română inedită. Elevii clasei a IX-a D de la Liceul Tehnologic „Paul Dimo” s-au lăsat purtați printre caligrame, tautograme, anagrame și exerciții de dicție, provocați de dna profesor Cătălina-Geanina Radu la această activitate tematică în cadrul Filialei nr. 2 Paul Păltănea”, și pentru a ne fi alături la bucuria sărbătoririi celor 132 de ani de la inaugurarea Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați.

Salonul literar „Axis libri” 10 noiembrie

În seara obișnuită a Salonului literar Axis libri, dar de Zilele aniversare ale instituției noastre, a fost lansată cea de-a cincea carte a scriitoarei Doina Roman, una dintre revelațiile din ultimii ani ai acestui gen literar, o creatoare de lumi... literare, paralele cu aceasta a noastră, rod al unei imaginații deosebit de bogate. Este vorba de romanul „Fata cea mică a timpului” despre care a vorbit ...

... criticul literar Adelina Pop, poetul Gabriel Gherbăluță, scriitorul Marian Truță, scriitorul Dănuț Ungureanu vorbind despre omul Doina Roman și frumoasele prietenii literare care îi leagă pe cei prezenți la Galați, de Zilele Bibliotecii, toți declarându-se încântați de oraș și de întâlnirea cu elevii și profesorii Colegiului Național C. Negri unde au fost oaspeți la orele prânzului, pentru o lectură publică și discuții despre literatură. Moderatori ai întâlnirii au fost directorul adjunct al Bibliotecii, Geta Eftimie, și scriitorul bibliotecar Adi Secară.

Cartea, prietena mea! 9 noiembrie

Miercuri, 9 noiembrie 2022, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a fost vizitată de „Steluțele” și „Buburuzele” de la Grădiniţa „Motanul Încălțat”, coordonați cu blândețe de către doamnele ed. Mihaela Horujenco, Argentina Bucur și Andreea Melinte. Cărțile au fost primitoare și dornice să fie răsfoite de mânuțele lor inocente, mângâindu-i cu iubire și căldură. Gingășia, veselia și curiozitatea au fost ingredientele frumoasei activități de toamnă. Ne-am bucurat împreună de lumea basmelor, am vorbit despre zâna Toamnă, am cântat, am desenat frunze aurii, copaci maronii, dovleci, veverițe și arici. Dragi copii, vă dorim bun venit în lumea minunată a lecturii.

Lansare de cărți 9 noiembrie

Seară festivă pentru fenomenul S.F. & Fantasy și spiritualitatea românească în cadrul ediției excepționale a Salonului Axis libri din 9 noiembrie, când au fost lansate două cărți speciale, „Nu va ninge niciodată peste Amazon” de Marian Truță și „Cartea nimicurilor” de Dănuț Ungureanu, dar a fost și un mini-concert surpriză, prilejuit de un turneu susținut în România de artistul academician din Republica Moldova Valeriu Mocanu, care, vizitând Bibilioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați a dorit să facă un cadou membrilor Salonului și invitaților, cântând cu emoție pentru toți cei cu inima română, pentru unire, unitate, bucurie, libertate.

Despre cărți au vorbit scriitoarea Doina Roman, criticul A.G. Secară, autorii (mai exact, este vorba despre o ucronie spumoasă și despre o carte de dragoste, în care luciditatea pare să tragă concluziile), mai intervenind și Florin Ciriplinschi, un împătimit al fenomenului S.F., posesorul unei biblioteci de specialitate probabil unice în întreg Sud-Estul Europei, profesorul Ghiță Nazare, scriitoarea Vera Crăciun.

Salonul literar „Axis libri” 9 și 10 noiembrie

Salonul literar „Axis libri” vă invită la două evenimente care se vor desfășura cu ocazia Zilelor Bibliotecii Județene „V. A. Urechia” Galați, care se vor desfășura între 7-11 noiembrie 2022. Miercuri, 9 noiembrie 2022, la orele 17.00, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, sediul central, la Sala „Mihai Eminescu” vor fi lansate cărțile „Niciodată nu va ninge peste Amazon” de Marian Truță și „Cartea nimicurilor” de Dănuț Ungureanu.

Invitat special: Doina Roman, care va și modera evenimentul, împreună cu amfitrionii Corina-Emanuela Dobre, manager al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați și Adi-George Secară, scriitor-bibliotecar.
Joi, 10 noiembrie, la aceeași oră și în aceeași sală, va fi lansat romanul S.F. „Fata cea mică a timpului”, semnat de către Doina Roman, una dintre revelațiile literaturii de acest gen din ultimii ani.
Tot joi, în parteneriat cu Colegiul Național „Costache Negri”, se va organiza o întâlnire a acestor scriitori, amintiți mai sus, cu tinerii cititori, moderatori urmând a fi doamnele Cătălina Benea și Elvira Alexandrescu, evenimentul fiind programat în amfiteatrul prestigioasei instituții de învățământ, care în curând va împlini 150 de ani de la înființare, începând cu orele 11.00.

Buni-COOL la Bibliotecă – club pentru seniori 9 noiembrie

O nouă întâlnire a seniorilor din cadrul clubului Buni-Cool a avut loc miercuri, 9 noiembrie, în Sala Mihai Eminescu, când scriitorul și criticul literar Adi G. Secară a ținut o miniconferință despre istoria literaturii, invitații speciali din Brăila, Vasile Mandric și Virgil Andronescu, susținând lecturi din propria lor operă: sonete, epigrame, poeme în vers liber, proză. Au fost prezentate și epigrame din cea mai nouă carte a lui Vasile Manole, „Prin labirintul epigramei”, volum apărut la Editura Axis libri a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia” din Galați.

În lumea poveștilor la Bibliotecă 9 noiembrie

Miercuri, 9 noiembrie 2022, ora 10,00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” a avut loc activitatea săptămânală din cadrul proiectului educațional „Lumea minunată a slovelor”. Astăzi, ne-au trecut pragul prichindeii de la Grădinița cu program prelungit „Mugurel”, coordonați de prof. înv. preșcolar Alina Leopa, preșcolarii și școlarii de la Grădinița cu program normal nr. 22 - structura Școlii Gimnaziale „Ludovic Cosma”, coordonați de prof. înv. preșcolar Iuliana Bașa și prof. Dorina Matei.

Încântați și curioși, copiii au descoperit cele mai frumoase cărți din colecțiile Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii, au ascultat povestea „Păsările au aripi, copiii au cărți” de Alain Serres și Lucile Placin, au învățat culorile cu „Micul Prinț” și au vizionat un film de desene animate la Sala Multimedia a Bibliotecii.
Dragi copii, sperăm că v-a plăcut ce ați văzut la bibliotecă și vă așteptăm, curând, împreună cu părinții, pentru a deveni cititorii noștri!

Biblioteca în viața mea - file de poveste: proiect educațional 8-30 noiembrie

Dragii noștri, vă invităm la mărturisiri în povești și imagini!
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” împlinește 132 de ani de la inaugurare! A fost fondată de marele cărturar, scriitor, politician, profesor universitar, istoric și bibliofil – academicianul Vasile Alexandrescu Urechia. Cu acest prilej, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a lansat cea de-a treia ediție a proiectului „Biblioteca în viața mea - file de poveste”.(online și fizic)

V-ați întrebat uneori ce loc ocupă în viața voastră Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”? Când i-ați trecut prima dată pragul? Ce vârstă aveați? V-ați gândit că poate și această instituție a contribuit la educația voastră, descoperirea cărții, bucuria lecturii? Când ați împrumutat prima dată o carte? Și care a fost aceea? Biblioteca face parte din noi!!! Biblioteca formează oameni! Ați cunoscut scriitori? Ați participat la lansări, lecturi, Târgul Internațional de Carte „Axis Libri”, ateliere, cluburi de vacanță? Vă invităm cu povești(online) și, de ce nu, cu imagini realizate în instituția noastră sau vă așteptăm la sediul filialei, pentru a ne împărtăși (în scris) gândurile și trăirile voastre. Cu ajutorul vostru vom putea crea o arhivă în imagini și cuvinte. Alătură-te și tu proiectului nostru „Biblioteca în viața mea - file de poveste”! Lasă-ți cele mai frumoase trăiri în Bibliotecă!

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia", la ceas aniversar – expoziție 8-20 noiembrie

Cultura este arma cea mai puternică. O națiune incapabilă a se putea dezvolta, este incapabilă de a-și apăra existența. De aceea toate națiunile, recunoscând cultura de primă condiție a existenței și măririi lor, s-au străduit să-și întrebuințeze toate forțele spre a înainta în cultură...Ce va fi această țară cultivată, dacă proprietarii ei nu vor poseda cultura necesară pentru a-i putea apăra existența? Căci astăzi cultura este arma cea mai puternică și neinvincibilă.” V.A. Urechia.
Expoziție organizată în perioada 08.11 – 20.11.2022, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”.

Toamna în cuvinte și culori 8-30 noiembrie

De dimineața până seara, și noaptea, frunzele cădeau întruna.Unele mai repezi, altele mai domoale, legănându-se în aer ca o aripă de fluture...” Emil Gârleanu
Zâna Toamnă ne-a surprins din nou, trimițându-ne în dar copilașii drăgălași ai clasei pregătitoare B, de la Școala Gimnazială „Sfinții Împărați”, coordonați cu multă blândețe de către doamna profesor Luminița Bucur și doamna bibliotecar Mariana Patron.

Cărțile, bucuroase și nerăbdătoare, au inspirat parfumul crizantemelor, oferind prichindeilor curioși, lecturi minunate. Am citit împreună povestea „O frunză”, o carte sensibilă, din care am învățat să fim curajoși și încrezători, să ne valorificăm timpul, să explorăm lucruri noi și misterioase. Micuții au cântat și ne-au încântat cu poezii despre toamnă și au încărcat atmosfera cu ghidușii, așa cum stă bine unor copii de vârsta lor. La finalul activității, cei mici au lucrat în echipă, realizând puzzle-uri cu Zâna Toamnă, mulțumindu-i pentru zilele frumoase, în care ne-a răsfățat cu raze blânde de soare, cu frunze ruginii și stropi de culoare. Activitatea s-a desfășurat joi, 17 noiembrie 2022, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”!

CARTEA – regina Culturii 8 noiembrie

Toamna este anotimpul metamorfozelor, al frumuseții și al abundenței. Pentru că biblioteca este un templu al ideilor, toamna nu își poate prezenta mai frumos poveștile și gândurile, decât la noi, în universul cărților, locul în care se realizează o prețioasă îmbrățisare a lecturii, iar CARTEA este omagiată și prețuită.

Un astfel de demers au realizat minunații elevi ai clasei a III-a A de la Școala Gimnazială Nr. 17, coordonați cu dragoste de către doamna director, prof. Doina Enache, prof. Alina Marin și bibliotecar Iuliana Balan. Invitații noștri dragi și-au dat întâlnire cu zâna Toamna, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”, marți, 8 noiembrie 2022, oferindu-i zâmbete inocente, cântecele frumoase şi poezii alese, iar ea i-a răsplătit cu raze de soare, parfum și culoare.

Premiul Cititorul anului 2022, acordat la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați 8 noiembrie

Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” au premiat astăzi, 8 noiembrie 2022, la ora 11.00, în cadrul unui eveniment cald, prietenos, plin de emoție și recunoștință, care s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu”, situată la etajul 1 al sediului central, cei mai fideli cititori ai acestui an. Premiile, care au constat în cărți, diplome, articole de papetărie și flori, au fost acordate cititorilor care au avut cele mai multe împrumuturi, indiferent de compartimentul pe care îl frecventează, dar și care ne-au ajutat în munca noastră de zi cu zi prin recomandările și propunerile făcute de-a lungul timpului.

Cele 20 de premii oferite au fost structurate pe șase categorii:
1. Împrumut la Domiciliu pentru Copii: 6 premii - Albu Cosmina-Violeta, 13 ani; Drăgan Karina-Mihaela, 10 ani; Lăpușneanu Ioana, 7 ani; Popa Eduard Andrei, 9 ani; Jianu Sofia Teodora, 10 ani; Ignat Matei, 11 ani.
2. Împrumut la Domiciliu pentru Adulți: 6 premii - Candrea Liliana-Crenguța, 62 ani; Nicolau Gabriela, 66 ani; Leucă Zamfira, 74 ani; Valasiade Aneta-Georgeta, 74 ani; Dănăilă Niculina, 45 ani; Zaharia Cristian, 44 ani.
3. Săli de lectură: 4 premii - Chebac Panaite, 66 ani; Jecu Anamaria, 24 ani; Cristea Corneliu, 61 ani; Enache Gheorghe, 69 ani.
4. Utilizarea serviciilor electronice și documentare: 2 premii – Anton Răzvan-Gabriel-Ionel, 14 ani; Racoviță Alin-Constantin, 16 ani.
5. Cel mai tânăr cititor: 1 premiu - Chirilă Dragoș-Mihai, 1 an și 6 luni.
6. Seniorul lecturii: 1 premiu - Dumitru Ion, 85 ani.
Le mulțumim din suflet că ne sunt mereu alături și că iubesc cartea și Biblioteca. Premierea s-a desfășurat, la fel ca anul trecut, ca parte a evenimentului Zilele Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” – 132 de ani de la inaugurare.

Zilele Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” – 132 de ani de la inaugurare 7-11 noiembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” (fondată prin decret regal emis de Regele Carol I și datorită donației generosului om de cultură, politician, profesor universitar, istoric și bibliofil – academicianul Vasile Alexandrescu Urechia), instituție aflată sub egida Consiliului Județean Galați, împlinește, săptămâna viitoare, 132 de ani de la inaugurare. Cu acest prilej, întreaga săptămână va fi una aniversară, cu numeroase evenimente, care se vor desfășura atât la sediul central cât și la filiale, reunite sub genericul Zilele Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Alături de Consiliul Județean Galați, am pregătit pentru gălățeni lansări de carte, expoziții, proiecte culturale, premieri, șezători și multe alte evenimente.
Le mulțumim tuturor că au fost alături de noi pe parcursul acestui an, că iubesc cartea și Biblioteca, că ne fac să fim mândri de profesia pe care o practicăm în slujba comunității, că dau sens zilelor noastre și că, datorită lor, cititorilor, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” împlinește 132 de ani!

Plăcerea de a citi, nevoie sau provocare? : proiect 8 noiembrie

La cei 132 de ani de la inaugurarea Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați nu puteau lipsi nici elevii Școlii Gimnaziale „Miron Costin” care ne-au adus în ghiozdănel, marți 08 noiembrie, toată inocența și bucuria de a veni la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, fapt ce ne încântă îndeosebi în aceste zile minunate de toamnă și de sărbătoare culturală. Mulțumim pentru dragostea de carte elevilor, pentru implicare și frumoasa colaborare dnei profesor Marilena Modiga și dnei bibliotecar Luminița Sosai!

Ce-mi plac să citesc?: proiect 7-9 noiembrie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a sărbătorit alături de cititori cei 132 de ani de la inaugurarea celei mai importante instituții de cultură din comunitatea gălățeană, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”. În lumea magică a cărților au pășit, cu emoție și curiozitate, în perioada 07-09 noiembrie elevii claselor a I-a B, a II-a A și a III-a B de la Școala Gimnazială „Grigore Moisil”, care s-au bucurat de colecția de documente pentru copii și ne-au convins ce le place să citească, dar și de informațiile livrate de personalul filialei cu privire la înființarea Bibliotecii și a serviciilor oferite cititorilor de toate vârstele. Mulțumim pentru frumoasa colaborare dnelor profesor învățământ primar Mirela-Elena Vasilică, Adriana-Noxi-Rotaru, Manuela Scîntei, Maria Iancu și dnei bibliotecar școlar Emilia-Elena Năstase.

Katia Nanu, la ceas aniversar - expoziție 7-20 noiembrie

Pământul se oprește în loc,/azuriu, transparent, /cu munții și apele călătorind prin el, /bântuindu-l. /Pare pustiu, /o bucată de univers /reîntoarsă la chemarea dintâi. /Cineva ar trebui să strige: /Să se facă lumină! /Însă Dumnezeu tace. /Peste toate se lasă încet, /într-o mângâiere, /așteptarea. /N-avem unde fugi /din propria noastră viață!”. Ani senini, buni și plini de inspirație! Expoziție organizată în perioada 07.11 – 20.11.2022, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”.

Zâna Toamna - file de poveste: proiect educațional 7-30 noiembrie

Zâna eleganței ne surprinde în fiecare zi și ne trimite daruri minunate. Frumoasele lucrări sunt realizate de talentații elevi ai clasei a III-a B, Școala Gimnazială Nr. 17, prof. Simona Cristea, Gabriela Radu și bibliotecar Iuliana Balan. Expoziție organizată în perioada 07.11 – 30.11.2022, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”.

Basmul toamnei 7 noiembrie

Deschide cartea ca să înveți ce au gândit alții, închide cartea ca să gândești tu însuți.” Heyde
Biblioteca, univers nelimitat, rămâne primul loc al întâlnirii cu nepreţuitele comori. De aceea, în fiecare an, sunt mult aşteptate manifestările în care cartea, regina culturii, este sărbătorită. Cu această ocazie, prichindeii clasei a I-a B ai Școlii Gimnaziale Nr. 25, coordonați cu multă dăruire de către doamna profesor înv. primar Laura Hulubei, doamnele bibliotecar Violeta Vlădescu și Cerasela Ionică - CNVA, au dat start activităților, reunite sub genericul Zilele Bibliotecii Județene V.A. Urechia”, cu prilejul împlinirii a celor 132 de ani de existență.

Copiii au pășit cu bucurie și entuziasm pe tărâmul poveștilor, dorind să ne prezinte informații prețioase despre drumul milenar al cărții, toate acestea sub atenta îndrumare a doamnelor bibliotecare, iar noi am fost fascinate de istețimea lor. Vă felicităm și vă mulțumim pentru că ați dorit să omagiem împreună CARTEA și BIBLIOTECA!
Activitatea s-a desfășurat luni, 7 noiembrie 2022, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”!

Magia lecturii la Bibliotecă 6 noiembrie

Duminică, 6 noiembrie 2022, ora 10, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, în Sala „Mihai Eminescu” a avut loc deschiderea oficială a proiectului educațional „Magia lecturii la Bibliotecă”, în parteneriat cu Societatea Culturală „Destine”, Filiala Galați „Destine Junior”, reprezentată de scriitoarea Vera Crăciun.

Cu încântare și interes au participat la activitate elevii Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” din Piscu, coordonați de prof. Ionelia Radu și elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială „Dan Barbilian”, coordonați de prof. înv. primar Ionica Chiper.
Reușita activității a fost asigurată de poeta Vera Crăciun, care cu sensibilitate și entuziasm, le-a dezvăluit copiilor din tainele poeziei, iar scriitoarea Luminița Potîrniche le-a lecturat cu nostalgie din propria creație. Feedback-ul acestei activități a fost dat de părinți și copii prin cuvintele: emoție, bucurie, voioșie, relaxare, bună-dispoziție, un nou început, lucrul în echipă etc. A fost o întâlnire minunată!

Prieteni adevărați 4 noiembrie

Toamna nu își poate desfășura mai plăcut basmul de culori și de gânduri, decât la noi, la bibliotecă, locul în care copiii și dascălii dau frâu liber creativității. Mirajul frumosului anotimp ne-a învăluit pe toți, chemând pașii micuților cititori pe aleile cunoașterii.Vineri, 4 noiembrie 2022, ne-am dat întâlnire cu zâna Toamna. Împreună cu prichindeii Grădiniței Nr. 7, coordonați cu dăruire de către doamnele educatoare Georgiana Chirilă și Iralia Vasile, am pornit într-o minunată călătorie alături de „Prieteni adevărați”, o carte despre prietenie și armonie. La finalul activității, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a răsunat de glasurile cristaline ale copilașilor, apoi mânuțele lor dibace au desenat ariciul din poveste.

Biblioteca - umăr de prieten 4 noiembrie

Vineri, 4 noiembrie 2022, ora 14,00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” a avut loc prima activitate din cadrul proiectului educațional „Biblioteca – umăr de prieten”, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Sf. Nicolae” din comuna Liești. Copiii au venit pentru prima dată cu trenul la Galați și tot pentru prima oară și la Bibliotecă.

Fascinați și entuziasmați au răsfoit cu interes cărțile oferite de bibliotecare și au citit povestea „George cel Curios” de H. A. Rey. La final, fiecare copil l-a desenat pe George după propria lui imaginație. A fost o experiență frumoasă, atât pentru ei, cât și pentru noi.
Vă mulțumim dragi copii, că ne-ați trecut pragul și vă mai așteptăm!

Ziua Internațională împotriva violenței și bullying-ului în școli 4 noiembrie

Ziua Internațională împotriva violenței și bullying-ului în școli, incluzând cyberbullying este sărbătorită în prima zi de joi din luna noiembrie de către statele membre UNESCO. Cu acest prilej, vineri, 4 noiembrie 2022, ne-a trecut pragul filialei invitatul nostru special, domnul comisar de poliție Andrei Viorel Butoiu, din cadrul Biroului Siguranță Școlară - I.P.J. Galați.

Cu un extraordinar interes, elevii Școlii Gimnaziale „Iulia Hașdeu” și ai Școlii Gimnaziale Nr. 16 , însoțiți de către doamnele prof. Ioana Dănăilă, Angela Vicol, Oana Buduruță și Anișoara Constantin, au participat la o discuție privind două teme actuale și din păcate, din ce în ce mai întâlnite în societatea actuală: bullying și cyberbullying.
Activitatea a avut scopul de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar, astfel încât fiecare copil să se simtă încurajat, motivat, în deplină siguranță, să fie responsabil și capabil să-și gestioneze emoțiile, printr-o atitudine tolerantă, nondiscriminatorie, comunicând activ, asertiv și nonviolent. Apreciem informațiile prețioase și relevante oferite de către domnul comisar și îl asigurăm de toată responsabilitatea noastră. Întâlnirea a fost una extrem de interesantă, educativă și utilă. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”.

Cartea – comoara de suflet 3 noiembrie

Joi, 3 noiembrie, într-o zi aurie de toamnă, au pășit pragul Filialei nr. 1 „Costache Negri”, elevii clasei a III-a B ai Școlii Gimnaziale Nr.17, alături de prof. înv. primar Simona Cristea, Gabriela Radu și de bibliotecar Iuliana Balan. Au cântat și ne-au încântat cu poezii, precum și cu sceneta „Portretul colegei de bancă” de Mircea Sântimbreanu. Imaginația i-a purtat în lumea cărților și a personajelor îndrăgite de ei, au răsfoit și s-au bucurat de neprețuitele comori, apoi s-au jucat în curtea bibliotecii. Felicitări, dragi copii și minunate doamne!

Salonul literar „Axis libri” 3 noiembrie

Ediția de joi, 3 noiembrie 2022, orele 17.00, a Salonului literar „Axis libri”, se va desfășura la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, Sala Mihai Eminescu. Vor fi lansate două cărți de poezie semnate de Adrian Talabă, membru al Cenaclului Noduri & Semne, „Întrebări fără răspuns” și „Un strop de dragoste”, având loc și vernisajul expoziției de desene și de grafică realizate de DOINA TALABĂ, soția poetului.

Invitați: scriitorul PETRE RĂU, membri ai Cenaclului Noduri & Semne.
Moderatorii serii: Corina-Emanuela Dobre, manager al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați și Adi-George Secară, scriitor-bibliotecar și critic literar.
Intrarea este liberă.

Vizită la Bibliotecă 3 noiembrie

Povestea „Nigel și Luna” de Antwan Eady i-a adus astăzi, 3 noiembrie 2022, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, pe micuții de la Centrul educațional FasTracKids, coordonați de doamnele instructor Elena Petre, Alexandra Andone, Aura Gutter, Ana-Maria Bejinariu și Nicoleta-Daniela Dogaru. Într-o atmosferă plăcută și prietenoasă, prichindeii au descoperit minunățiile din biblioteca noastră: cărți frumos ilustrate, cu multe informații interesante despre toamnă, anotimpuri și personaje din povești, iar răspunsurile date la ghicitori i-au antrenat și amuzat. Au plecat încântanți și au promis că vor reveni cu părinții lor la bibliotecă.

Popas la bibliotecă la ceas aniversar 2 noiembrie

În cea de-a doua zi a lunii noiembrie, elevii clasei a VII-a au ales să omagieze împreună cu noi Zilele Liceului Teoretic „Emil Racoviță" - 45 de ani de existență. Pornind de la cărțile „ O vară cu Isidor", „Pax" și „Câinele poetului", copiii au realizat o incursiune în lumea valorilor, au prezentat frumoase recenzii și afișe inedite. Felicitări, dragilor! Mulțumim doamnei profesor Oana Ichim, prietenă dragă a Bibliotecii! La mulți ani, LER! Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”.

Experiențe literare inovative: proiect 2 noiembrie

Indiferent de la ce vârstă descoperim cărțile, lectura are un efect puternic asupra personalității noastre, iar convingerea că o zi fără lectură este o zi pierdută, poate fi motto-ul fiecăruia dintre noi. Dna profesor Elena-Antoneta Grigoraș, împreună cu elevii clasei a X-a de la Liceul de Alimentație și Turism „Dumitru Moțoc”, ne-au prezentat, marți 02 noiembrie, în activitatea intitulată „În labirintul bibliotecii” menirea cărții, a scriitorului și impactul lecturii asupra vieții noastre. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a fost gazda acestei activități culturale interesante și benefică tinerei generații.

Lumea uimitoare a slovelor 2 noiembrie

Miercuri, 2 noiembrie 2022, ora 10,00, la Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii au poposit „Buburuzele” de la Grădinița cu P.P. „Elena Doamna”, însoțite de doamnele prof. Gianina Andrei și prof. Georgiana Bocăneală. Copiii curioși au pornit într-o călătorie fascinantă prin Bibliotecă, unde au descoperit cele mai îndrăgite personaje din povești și o multitudine de cărți cu informații bogate despre anotimpul toamnei.

Lecturile preferate de astăzi au fost „Hai la fructe de vânzare...” de Olimpia Sava și „Atinge copacul fermecat” de Christie Matheson.
În încheiere, cei mici ne-au încântat cu câteva cântecele vesele și au plecat voioși să descopere frumusețile toamnei.

Noiembrie la Bibliotecă      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Sidex «Arcelor Mittal») și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

În luna noiembrie, Zi sanitară va fi în data de 25 noiembrie 2022.
Vă invităm la o rememorare a evenimentelor din luna anterioară prin afișele create de noi.

Mulțumim că veniți la Bibliotecă!


Fantezie, fotografie, poezie, feerie de toamnă 31 octombrie

Fantezie, fotografie, poezie, feerie de toamnă” s-a intitulat activitatea organizată în cadrul primitor și cald al Filialei nr. 1 „Costache Negri”, luni, 31 octombrie 2022. Elevii clasei a XII-a C au ales să celebreze împreună cu doamnele bibliotecare cei 45 de ani de existență a Liceului Teoretic „Emil Racoviță”, prezentând instantanee ale Zânei Toamne din vacanța ce tocmai s-a încheiat. Fiecare a selectat versurile preferate, inspirate de fotografia realizată și le-a recitat, în acordurile muzicii lui Nicu Alifantis - „Emoție de toamnă!” Mulțumim doamnei profesor Mariana Constantin, prietenă dragă a Bibliotecii! La mulți ani, LER!

Colțul de lectură: proiect educațional 31 octombrie - 28 noiembrie

Colțul de lectură” - găzduiește în perioada 31.10 - 28.11.2022 expoziția intitulată „Tainele lumii” . Din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să dezlege misterele lumii. Adâncul tainic al Eternității se deschide în fața privirii uimite a omului, făcându-l să mediteze la origini, să se întrebe de unde a început totul… Cum a început totul… Ce anume ne menține curiozitatea și atenția vie în fața enigmelor ce par imposibil de dezlegat? Tuturor ne plac misterele și întotdeauna este plăcut să citești despre noi și captivante enigme.

Puține povești au puterea să ne captiveze mai mult decât cele mai mari taine ale lumii, care au rămas neelucidate de secole sau chiar milenii. Animale preistorice, schelete de uriași descoperite în diferite regiuni ale globului, obiecte stranii văzute de astronauți în timpul călătoriilor în spațiu, toate acestea se regăsesc în povești fascinante, ilustrate cu numeroase fotografii, despre locuri legendare, înțelepți uitați și civilizații dispărute. Cărțile din cadrul expoziției pot fi regăsite în colecțiile bibliotecii, accesând link-ul de mai jos: https://tinread.bvau.ro/opac/browser.

Zâna Toamna - file de poveste: proiect educațional 25 octombrie - 30 noiembrie

Adieri colorate realizate de către prichindeii claselor a II-a A și a III-a A, Școala Gimnazială „Iulia Hașdeu". Talentații noștri ne-au răsfățat privirea și ne-au mângâiat sufletele, înlocuind penelul și paleta cu darurile colorate ale toamnei. Mulțumim doamnelor prof. Antoneta Furtună, Lenuța Avram și doamnei bibliotecar Iuliana Balan! Expoziția poate fi admirată în perioada 25.10 – 30.11.2022 la Filiala nr. 1 „Costache Negri”.

Bucuriile TOAMNEI! - expoziție 22 octombrie - 30 noiembrie

O atmosferă caldă și prietenoasă veți descoperi în biblioteca noastră, dacă veți veni!Într-un decor colorat și parfumat, prichindeii claselor primare de la Școala Gimnazială „Dan Barbilian” au pornit într-o călătorie specială...împreună cu zâna eleganței. Vă așteptăm să le admirați creațiile! Mulțumim doamnelor prof. Florentina-Cristina Epure, Silviana Parvana, Ionela Codiță, prietene dragi ale Bibliotecii! Expoziția poate fi admirată în perioada 22.10 – 30.11.2022 la Filiala nr. 1 „Costache Negri”.

Lectura un zbor cu aripi de hârtie 21 octombrie

Vineri, 21 octombrie, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a primit vizita elevilor Școlii Gimnaziale „Dan Barbilian”, în cadrul proiectului „LECTURA, UN ZBOR CU ARIPI DE HÂRTIE”. Clasa a II-a A și clasele pregătitoare B și C, coordonate de doamnele prof. înv. primar Florentina-Cristina Epure, Silvia Parvana și Ionela Codiță, ne-au trecut pragul plini de entuziasm și daruri specifice reginei Toamnă: crizanteme, dovleci frumos decorați, măști și desene! Copiii au descoperit lumea plină de magie din Bibliotecă, răsfoind cărțile viu colorate.

Apoi, elevii claselor pregătitoare au ascultat „Povestea dovleacului și a viței de vie”, în lectura colegilor mai mari de la clasa a II-a. Activitatea a continuat cu jocuri de rol și un colaj de ghicitori specifice anotimpului de Toamnă.

Biblioșezătoare la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 20 octombrie

Joi, 20 octombrie 2022 – „Altițe de Galați”, un grup format din doamne pasionate, culegătoare și păstrătoare a tradițiilor populare românești. Emoție de toamna: culori, pânze, ațe, ace, bucurie, regăsire, speranțe, planuri, dăruire, bunătăți, sfaturi, cărți, povețe, ii în gânduri și la purtător … Povestea merge mai departe!

Bunicii mei speciali 18 octombrie

Marți, 18 octombrie 2022, elevii clasei pregătitoare Step by Step (clasa fluturașilor iubitori) de la Școala Gimnazială Nr. 17, coordonați cu multă blândețe de către doamnele învățătoare Mihaela Gurzu, Cristina Alexandru și doamna bibliotecar Iuliana Balan, au vizitat pentru prima dată Filiala nr.1 „Costache Negri”. Activitatea desfășurată în Căsuța Cărților a avut ca temă dragostea copiilor pentru bunici, recunoștința și prețuirea pentru aceste persoane minunate din viața lor.

Buniciii mei sunt speciali”, Jennifer Moore-Mallinos, o poveste emoționantă despre copilărie, a fost lecturată de către inimoasele doamne învățătoare. Apoi, prichindeii și-au exprimat prin desen sentimentele față de părinți și bunici, realizând o expoziție dedicată familiei. La final, copilașii s-au rugat pentru bunicii pe care încă îi mai pot strânge în brațe, dar și pentru bunicii pe care îi poartă în suflet și ne privesc din cer.La activitate au fost prezenți părinți, bunici și mătuși, iar emoția s-a simțit în sufletele tuturor, mari și mici, căci bunicii sunt oamenii speciali din copilăria noastră. Așadar, prima vizită la bibliotecă a fost o bucurie pentru pitici, o încântare pentru adulți!

Primii pași în lumea poveștilor 17 octombrie

Ursuleții” simpatici de la Grădinița nr. 36 au pășit pe tărâmul poveștilor și s-au bucurat de lumea magică a cărților. Aici, au făcut cunoștință cu vedeta zilei „Crizantema”, o șoricică drăguță și perfectă pentru părinții ei, așa cum sunt toți copilașii pentru părinții lor. Povestea „Crizantema”, autor Kevin Henkes, este o carte sensibilă și sinceră despre încredere în sine, încurajare și multă iubire. La final, ursuleții au decorat curtea bibliotecii cu crizanteme multicolore, frunze ruginii, ghinde și arici. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri”, luni, 17 octombrie 2022.

Întâlnire cu Toamna...la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 17 octombrie

O altă activitate colorată și parfumată în biblioteca noastră. Invitați au fost „Zâmbăreții” drăgălași ai Grădiniței nr. 36 și vedeta zilei - Omiduța veselă, coordonați de către minunatele doamne ed. Mihaela Enuță și Carmen Zvetlana Nechita. Poveștile, deși bine ascunse prin cărți, au fost imediat descoperite de ochișorii lor dornici de cunoaștere! La finalul activității, copilașii i-au zâmbit toamnei, iar zâna i-a răsfățat cu raze de soare încântătoare.

Zâna Toamna - file de carte: proiect educațional 16 octombrie

Poveștile Toamnei în ochii talentaților copii ai clasei a III-a, Colegiul Național „Al.I. Cuza”, prof. Oana Damian și Mariana Balaban. Ne bucurăm că avem copii creativi, talentați și au sensibilitate pentru frumos. Așteptăm și alți elevi talentați să se alăture proiectului nostru.

O carte pentru fiecare 15 octombrie

Vineri, 15 octombrie 2022, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a fost onorată să găzduiască lansarea proiectului „O carte pentru fiecare”. Într-o atmosferă pastelată, elevii clasei a II-a B și a IV-a B ai Școlii Gimnaziale Nr. 25, coordonați de către doamnele profesor Aura Cășuneanu, Andreea Toderiță și doamna bibliotecar Violeta Vlădescu, au poposit la ușa TOAMNEI și au încântat-o cu gândurile lor frumoase despre CARTE. Zâna bogăției i-a primit cu brațele deschise și împreună au pornit într-un periplu literar. Doamna bibliotecar le-a vorbit cu blândețe despre proiect, invitând copilașii pe Aleea Scriitorilor către toate operele îndrăgite de ei.

Vizită în căsuța cărților! 11 octombrie

O zi de toamnă frumoasă și colorată la Filiala nr. 1 „Costache Negri” alături de prichindeii clasei pregătitoare A, Școala Gimnazială Nr. 17. Copilașii s-au bucurat de lumea magică a cărților, apoi au făcut cunoștință cu vedeta zilei „Crizantema”, o șoricică simpatică și perfectă pentru părinții ei, așa cum sunt toți copiii pentru părinții lor. Povestea „Crizantema”, autor Kevin Henkes, este o carte sensibilă și sinceră despre încredere în sine, încurajare și multă, multă dragoste. La final, micuții au pictat curtea bibliotecii cu crizanteme multicolore, iar soarele i-a răsfățat cu razele lui calde. Mulțumim doamnelor prof. Elena Matei, Loredana Chelmu și doamnei bibliotecar Iuliana Balan! Activitatea s-a desfășurat marți, 11 octombrie 2022.

Salonul literar „Axis libri” 27 octombrie

Salonul literar „Axis libri” de Joi, 27 octombrie 2022, ora 17.00, va avea loc la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, Sala Mihai Eminescu. Va fi lansată cartea de proză scurtă „Spasiba, domnule Putin!”, semnată de cunoscutul scriitor umorist Ion Manea, apărută la Editura eLiteratura din București. Invitați speciali, referenții cărții, scriitorii: Theodor PARAPIRU, Viorel DINESCU și Ghiță NAZARE. Moderatorii serii: Corina-Emanuela Dobre, manager al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați și Adi-George Secară, scriitor-bibliotecar.

Buni-COOL la Bibliotecă – club pentru seniori 27 octombrie

Cea de a treia activitate a Clubului pentru seniori „Buni-COOL la Bibliotecă” a avut loc în data de 27.10.2022, la ora 10.30, și s-a desfășurat la sediul central al Bibliotecii, în Sala „Mihai Eminescu”. A fost o întâlnire emoționantă, în pași de dans, cu multă voie bună, în cadrul căreia seniorii au avut posibilitatea, prin intermediul unui joc de team building, să se cunoască între ei și să socializeze și să propună idei noi și inedite pentru următoarele întâlniri.

Cum momentele frumoase se termină și mai frumos, sau mai dulce, având în vedere că nu există zi de naștere fără tort, la sfârșitul întrevederii noastre am avut ocazia să o sărbătorim pe una dintre senioarele noastre, pe dna Băcanu Roxana, căreia îi urăm, încă o dată, La mulți ani fericiți!
Următoarea întâlnire va avea loc în data de 9 noiembrie, la ora 10.30, și va avea ca temă „epigrama”.

Școala Europeană Danubiană „Uniți în Pace pentru Ucraina” 26 octombrie

În ziua de 26 octombrie, unul dintre evenimentele organizate de către Asociația Danubiana Galați (președinte Antoaneta Crudu) în cadrul proiectului transfrontalier Școala Europeană Danubiană „Uniți în Pace pentru Ucraina (ediția a V-a, 23 - 30 octombrie 2022), va fi găzduit de sediul central al Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, în Sala Mihai Eminescu.

Din programul bogat al zilei, amintim, prezentări de carte ale unor scriitori români din Republica Moldova, Ucraina și România, recitaluri de poezie și muzică, dintre invitați amintindu-i aici pe scriitorii, criticii literari, profesorii universitari, artiștii Natalia Ursu, prof. Universitatea de Stat din Ismail, Republica Ucraina, Maria Barbâ, prof. dr. Universitatea „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Cahul, Republica Moldova, Viorica Pastică-Goraș, prof. univ. dr. docent „Prodidactica”, Chișinău, Marius Chelaru, scriitor, critic literar la „Convorbiri Literare”, Iași, Florina Zaharia, poetă, președintele Filialei Galați-Brăila a U.S.R., Cătălin Negoiță, prof. dr. Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Areta Moșu, prof. univ. dr., președinte al Asociația Despărțământul Astra „Mihail Kogalniceanu” – Iași, Violeta Craiu, Sandu Cătinean, Sterian Vicol, Veaceslav Cușter, Iulian Pruteanu Isăcescu, Victor Cilincă, Luminița Cornea, Mihaela Dincă, pr. Ionel Rusu, A.G. Secară, Maricica Mihoianu, Irina Ichim, Paul Buță, Carmen Vasilica Nedelcu, Ionel Borșan, col(r) Didel Bădărău, col(r) Aurelian Niculescu, avocat Martiș Biatrice Olimpia ș.a.

Lumea uimitoare a slovelor 26 octombrie

Miercuri, 26 octombrie 2022, la ora 10.00, prichindeii de la Grădința „Clever Kids”, coordonați de doamnele educatoare Gina Stroie, Theodora Alexandra Pascu, Diana-Georgiana Crăciun și Carmen-Mihaela Ciocan au participat la o nouă activitate din cadrul Proiectului educațional „Lumea uimitoare a slovelor”, desfășurat de Secția Copii a Bibliotecii în anul școlar 2022/2023.

Tema zilei de astăzi a fost „Din frumusețile toamnei”. Isteți și receptivi, cei mici au răsfoit cu încântare cărțile dedicate vârstei lor și au răspuns cu bucurie și entuziasm la întrebări. La final au interpretat cântecele amuzante și au recitat poezii tematice. Participanții ,împreună cu cadrele didactice, au promis că vor reveni curând în împărăția cărților.

Primii pași în lumea Bibliotecii 21 octombrie

Elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială nr. 10, însoţiţi de doamna prof. Simona Bordeiu, au păşit veseli şi curioşi pe tărâmul poveştilor, luni, 24 octombrie 2022. Copiii au aflat cum se pot înscrie la Bibliotecă și cum pot obține un permis, dar și că o carte poate fi un prieten adevărat. Dragi copii, vă dorim bun venit în lumea minunată a cărţilor, căci vă așteaptă o călătorie îndelungată, ce durează toată viața!

Vizită la Bibliotecă 21 octombrie

Luni, 24 octombrie 2022, ora 9,00, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, a primit vizita unui grup de elevi de la Școala Gimnazială „Vasile Burlui” din comuna Suceveni, coordonați de doamna director Diana Simbanu și bibliotecar Cezarina Bașa. Sub îndemnul mentorului școlii, Vasile Burlui, „Cartea este hrana mea spirituală. Nu pot trăi fără ea”, copiii au descoperit lumea minunată a cărților.

Impresionați și în același timp încântați de tot ce au văzut și auzit ei au răsfoit cu drag cărțile din colecțiile noastre, au vizitat compartimentele pentru împrumut și săli de lectură și au vizionat un documentar despre Sistemul solar. Ne-au adus în dar fructele toamnei, iar la rândul lor au plecat acasă cu câte o carte, dar din partea Bibliotecii. Vă mulțumim și vă mai așteptăm la Bibliotecă!

Proiect cultural-educațional - Lapbook-urile și Farmecul lecturii 21 octombrie

La modă sunt Lapbook-urile! De acest lucru ne-au convins elevii Școlii Gimnaziale „Grigore Moisil” Galați, care folosesc această metodă educativă și creativă pentru învățarea unor lucruri interesante pe o anumită temă. Ne-am bucurat împreună de o activitate atractivă și interactivă și vă felicităm pentru materialele realizate. Mulțumim pentru frumoasa colaborare doamnelor profesor învățământ primar Ana-Maria Olaru și Marilena-Larisa Matei, precum și dnei bibliotecar școlar Emilia-Elena Năstase.

Proiect cultural-educațional „Farmecul lecturii” 20 octombrie

În cadrul Proiectului cultural-educațional „Farmecul lecturii” ce se desfășoară la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a avut loc activitatea cu titlul „Drumul cărții”. Cartea este o comoară inestimabilă, iar drumul unei cărți până la cititor este lung. De aceea, informațiile primite de elevii clasei a IV-a C de la Școala Gimnazială „Grigore Moisil” Galați sunt la fel de prețioase precum cărțile. Elevii au fost însoțiți de dna profesor învățământ primar Oana-Felicia Munteanu și dna bibliotecar școlar Emilia-Elena Năstase, cărora le mulțumim pentru participare și colaborare.

Salonul literar „Axis libri” 20 octombrie

În cadrul Salonului literar „Axis libri”, care se va desfășura joi, 20 octombrie 2022, începând cu ora 17.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, Sala Mihai Eminescu, va avea loc o lectură publică și o lansare de carte semnată de GELU CIORICI-ȘIPOTE. Este vorba de volumul de poeme intitulat ALTITUDINEA 33, apărut la Editura Noduri & Semne în 2021. Invitați: Dan Vîță, Ionel Necula, Teodor Parapiru, Sterian Vicol, Viorel Dinescu, Dan Movileanu, Iulian Grigoriu. Moderatorii evenimentului vor fi Corina-Emanuela Dobre & Adi-George Secară.

Lumea uimitoare a slovelor 19 octombrie

Miercuri, 19 octombrie 2022, ora 10,00, la Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii, din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, s-a auzit zumzet de copii curioși și plini de energie. Astăzi ne-au bucurat cu prezența preșcolarii de la Grădinița „Elena Doamna”, coordonați de cadrele didactice Oana Enache și Elena Lemnariu.

Tema zilei a fost „Misterele Universului”. Fascinați de multitudinea cărților frumos ilustrate cu noțiuni despre Univers, copiii au decoperit lumea incredibilă a cosmosului. Blândețea și naturalețea din vocea doamnei educatoare le-a captivat atenția celor mici cu lectura „Misterele cerului înstelat” de Kay Barnham. Rebusul săptămânii aflat pe panoul expozițional din cadrul secției, care poate fi completat oricând de către cititorii noștri, i-a antrenat pe copii în descifrarea cuvintelor cheie. La final, micuții ne-au mulțumit prin două cântecele vesele și antrenante și au promis că vor reveni curând.

Proiect cultural-educațional „Culorile Toamnei” 19 octombrie

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” s-a revărsat „cornul abundenței” cu dovlecei, struguri, vinete, pere, într-un „regal al toamnei” în care protagoniști au fost elevii claselor a II-a și a III-a de la Școala Gimnazială nr. 33 Galați, costumați în bogățiile acestui minunat anotimp. Felicitări pentru momentele emoționante atât elevilor, cât și dnelor profesor învățământ primar Daniela Bușilă, Viorica Titire și dnei bibliotecar școlar Nicoleta Marin!

Tracy Chevalier (19.10. 1962) - 60 de ani de la naștere 19 octombrie

Scriitoarea Tracy Chevalier, autoarea unor romane remarcabile și care a reușit cu grație să ajungă la inimile cititorilor, a fost aniversată la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” prin expoziția de documente ce-i poartă semnătura. Lansăm cititorilor invitația și recomandarea de a ne vizita pentru a descoperi și alte titluri din literatura universală care să le aducă bucurie și liniște în suflet.

Mihail Sebastian (18.10. 1907 – 29.05. 1945) - 115 ani de la naștere 18 octombrie

Această plimbare între viață și imaginație, această colaborare a visului și a faptului ireal mi se pare cea mai frumoasă voluptate a scrisului.” (Mihail Sebastian)
Trecem prin viață și vrem să ne bucurăm de lucrurile care ne induc starea de bine. Cărțile sunt cele care ne definesc și ne reamintesc că nu suntem singuri. Scriitorul Mihail Sebastian a știut să aștearnă cel mai bine poveștile de viață în sute de articole, romane și piese de teatru. În memoria scriitorului, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a organizat o expoziție cu operele care l-au consacrat pe Mihail Sebastian, aniversând astfel cei 115 ani de la nașterea scriitorului.

Ludic Mun – Indulge in freedom of expresion 14 octombrie

Vineri, 14 octombrie 2022, la ora 17.00, în Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați se va desfășura festivitatea de deschidere a evenimentului Ludic Model United Nation, o dezbatere în limba engleză pe subiecte de importanță globală precum: siguranța pe Internet, schimbările climatice și xenofobia. Activitatea este dedicată elevilor de clasa a VII-a și a VIII-a.

Ludic Mun reprezintă singura simulare, la nivel național, dedicată elevilor de gimnaziu, care le va îmbunătăți capacitatea de negociere și dezbatere pentru MUN-urile clasice. Activitățile se vor desfășura la Școala Gimnazială nr. 29 Galați. Parteneri ai evenimentului: Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Școala Gimnazială nr. 29 Galați, Librăriile Elybris, Centrul „Europe Direct” Galați, Artelier, Royal Pizza și Cofetăria Andra Exclusiv.

Salonul literar „Axis libri” 13 octombrie

Joi, 13 octombrie, orele 17,00, va începe noua ediție a Salonului literar „Axis libri”, sezonul toamnă/iarnă 2022. Va fi o seară specială, dedicată scriitorilor și jurnaliștilor Daniela Gumann și Constantin Gumann, care își vor lansa sau vor prezenta câteva dintre cele mai noi cărți ale domniilor lor: „Ecoul stelelor”, Ediția a II-a, poezie, Editura PIM, Iași, 2020; „Crăciunul care mi-a schimbat viața”, roman, Editura PIM, Iași, 2019; „Florile cireșului tânăr”, poezie, Editura TIMPUL, Iași, 2017, cărți ale doamnei Daniela Gumann, respectiv „Perechea Alfa”, Editura Detectiv Literar – 2022; „Evadarea mea din comunism”, Editura Pim, Iași - 2018; „Cartea luminii”, Editura Pim, Iași 2019 (carte interzisă în 1947), semnate de Constantin Gumann.

Invitați speciali: criticul și istoricul literar Virginia Dimofte-Chiriac și conf. univ. dr. Cătălin Negoiță - Director executiv al Direcției pentru Cultură Galați. Un moment special va fi cel al recitalului actorului Lică Dănilă. Pe lângă „convorbirile literare”, va fi și un vernisaj al expoziției de metaloplastie (icoane și alte lucrări de artă) realizate de Constantin Gumann.
Joi, 13 octombrie, orele 17,00, în Sala Eminescu a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, vă așteptăm cu drag, împreună cu moderatorii Corina-Emanuela Dobre, managerul instituției județene, și scriitorul și criticul literar Adi-George Secară.

Buni-COOL la Bibliotecă – club pentru seniori 13 octombrie

Biblioteca Judeteană „V.A. Urechia” desfășoară, cu sprijinul Consiliului Județean Galați, un proiect de suflet pentru seniorii gălățeni care doresc să-și petreacă timpul liber într-un mod inedit, împărtășind unii altora din experiențele și trăirile lor și participând la diverse activități recreative și distractive.

Prima activitatea a proiectului „Buni-COOL la Bibliotecă” a avut loc în data de 13.10.2022, la ora 10.30, urmare a unui parteneriat încheiat cu Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță”, și a constat în vizitarea Grădinii Botanice și a expozițiilor tematice din cadrul muzeului, sub îndrumarea unui muzeograf care le-a povestit seniorilor despre specificul fiecărui element. Le mulțumim tuturor pentru participare și implicare și îi așteptăm cu drag și la celelalte activități ale proiectului nostru.

Lumea uimitoare a slovelor 12 octombrie

Miercuri, 12 octombrie 2022, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, a avut loc deschiderea Proiectului educațional pentru copii „Lumea uimitoare a slovelor. Protagoniștii întâlnirii de astăzi au fost elevii clasei pregătitoare de la Școala primară „Nanny”, coordonați de prof. înv. primar Ciocan Anișoara-Mihaela. Tema zilei a fost „Toamna”. Micuții au descoperit cărțile din colecțiile Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii, pe care le-au răsfoit cu interes, au ascultat scurte povești despre toamnă, despre alfabet și despre numere, au primit informații despre condițiile de înscriere la bibliotecă și au promis că vor reveni cu părinții pentru a împrumuta cărți.

Proiect educațional „Lumea uimitoare a slovelor” 12 octombrie

Prin proiectul educațional „Lumea uimitoare a slovelor familiarizează pe copii cu cartea, cu facilitățile oferite de Bibliotecă, să-i implicăm în lumea fascinantă a poveștilor și să-i atragem ca viitori utilizatori ai Bibliotecii. Prin lecturarea poveștilor în cadrul Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii, ne dorim să le dezvoltăm celor mici imaginația și creativitatea, să le îmbogățim vocabularul și să le dezvoltăm abilitățile de comunicare. Întâlnirile din cadrul proiectului vor avea loc în fiecare săptămână, miercurea, între orele 10:00-11:00, cu maximum 30 preșcolari/școlari din instituțiile partenere din proiect, pentru a derula o oră de lectură în cadrul Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii.

Zaharia Stancu (07.10.1902 – 05.12. 1974) - 120 de ani de la naștere 7 octombrie

Scriitorul român Zaharia Stancu a fost un creator aparte, cu o personalitate puternică și cu o considerabilă influență asupra vieții noastre, chiar și în prezent. În colecția de documente din cadrul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, cititorii au prilejul să redescopere simplitatea scriitoricească, atât în poezie, cât și în proză, a scriitorului. Vă așteptăm la bibliotecă cu noi recomandări de lectură din acest domeniu.

Proiect cultural-educațional „Zbor prin lumea cărților” 5 octombrie

Pinguinul Apolodor și-a găsit noi prieteni la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”! Elevii clasei a V-a C de la Școala Gimnazială „Miron Costin” Galați au hotărât să pornească într-o călătorie, urmând traseul interesant și plin de peripeții al pinguinului Apolodor către frații lui, cu ajutorul machetelor și planșelor realizate. Felicitări elevilor, dnei profesor Marinela Modiga și dnei bibliotecar Luminița Sosai pentru minunata activitate!

Noaptea în Bibliotecă, la Galați 1 octombrie

Consiliul Județean și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează sâmbătă, 1 octombrie, în intervalul orar 17:00 - 1:00, evenimentul „Noaptea în Bibliotecă, la Galați”, cu acțiuni dintre cele mai diverse și atractive. În acest an, manifestările se vor desfășura la sediul central al Bibliotecii, în str. Mihai Bravu, nr. 16. Subliniem că serviciile pentru public și înscrierea utilizatorilor vor fi asigurate în data de 1 octombrie 2022, pe toată durata evenimentului. Și anul acesta evenimentul „Noaptea în Bibliotecă, la Galați” s-a alăturat Campaniei tradiționale de activare nocturnă a bibliotecilor „Nocturna Bibliotecilor 2022”, inițiată de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

Recital de chitară 1 octombrie

Cineva spunea: „Cu muzica potrivită, fie uiți totul, fie îți amintești totul”, așa că noi, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” ne dorim ca publicul participant la evenimentul „Noaptea în Bibliotecă, la Galați” să uite măcar pentru un moment de toate grijile cotidiene și să-ți amintească numai bucuriile și clipele frumoase. Pentru asta, elevii de la Școala de Muzică Andante Art Center, majoritatea copii din mediul rural gălățean, vin împreună cu îndrumătorul lor, prof. Sandu Șuierică, să susțină un recital la chitară care să vă poarte prin cele mai faine amintiri ale dvs. Vă așteptăm așadar sâmbătă, 01 octombrie, ora 17 să cântați și să vă bucurați alături de noi, la sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, pe strada Mihai Bravu nr. 16 din Galați. Promitem că va fi o seara de poveste… și de povestit!

Ucraina unește inimi - Moment multicultural România Ucraina 1 octombrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” împreună cu Asociația Salvați Copiii, au pregătit pentru evenimentul „Noaptea în Bibliotecă, la Galați”, un moment sensibil, de exprimare a emoțiilor, culturii și tradițiilor românești și ucrainene cum altfel decât prin dans… Copiii refugiaților ucraineni împreună cu elevii Școlii de dans Just Elitte Dance, coordonați de doamna prof. Geanina Sion vor susține începând cu ora 18:45 un moment de dans tradițional, cu scopul de a arăta tuturor că muzica, iubirea, prietenia trec dincolo de barierele limbii și că uneori cele mai grele momente din viață pot duce la cele mai trainice și frumoase relații atât între oameni cât și între popoare.
Vă invităm să le fiți alături și în semn de solidaritate pentru refugiații din Ucraina, să lăsați mesaje de încurajare la panoul Ucraina unește inimi, special amenajat cu ocazia acestui moment.

La Biblioteca Județeană vor cânta greierii… literari 1 octombrie

Doina Ruști se întoarce la Galați, în vizită la conu’ și maestrul Urechia, pentru a-și lansa cea mai nouă și cea mai de succes carte din ultimul timp, „Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot”, unde un capitol este dedicat… greierilor din Lipscani! Doina Ruști va prezenta și cea mai nouă colecție a Editurii Litera, „Biblioteca de proză contemporană”, dedicată scriitorilor (încă) tineri (dar nu numai!), invitați speciali fiind Florin Spătaru, care-și va lansa romanul „Greier de topaz” și Andrei Velea, cu o avanpremieră editorială, „a.normal”, care ne va arăta cum va fi Galațiul peste fix 10 ani! Despre astfel de „ciudățenii”, dar și despre o îmblânzire de licurici va vorbi și scriitoarea Cătălina Steriu. Moderator: scriitorul și criticul A.G. Secară! În Grădina Bibliotecii, de la orele 19.00!

Expoziție „Teatrul, toamna” 1-14 octombrie

În perioada 01-14 octombrie, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, găzduiește expoziția de tablouri acrilice intitulată „Teatrul, toamna”, realizate de artista gălățeană Gabriela Badea. Vernisajul va avea loc în data de 1 octombrie la ora 18:00, în cadrul evenimentului „Noaptea în Bibliotecă, la Galați”, în Sala „Mihai Eminescu”. Fascinația teatrului și frumusețea toamnei au fost transpuse în minunate opere acrilice de către talentata artistă. Iubitorii de artă și de frumos sunt așteptați să admire anotimpul toamnei surprins în mai multe ipostaze și să experimenteze emoțiile ei prin intermediul minunatelor combinații coloristice.

Clubul Seniorilor 1 octombrie

În cadrul evenimentului „Noaptea în Bibliotecă, la Galați” se va lansa, în premieră, „Clubul Seniorilor”. Activitățile clubului se vor desfășura de două ori pe lună în sala Centrului de Excelență situat la etajul 1 al sediului central. Prin activitățile organizate în cadrul acestui club ne dorim să contribuim la integrarea socială a persoanelor vârstnice, la întărirea relațiilor interumane, să-i ajutăm să depășească sentimentele de anxietate și să îi facem să se simtă parte dintr-o comunitate cu interese comune. „Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim atunci când încetăm să ne mai jucăm” George Bernard Shaw.

Gala Voluntarilor 1 octombrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, își numără bobocii în cadrul „Galei Voluntarilor”. După o vară întreagă în care voluntarii noștri și-au îndeplinit cu sârguință activitățile în care au fost implicați, a venit și finalul fabulos al „Cafenelei Culturale”, final ce va avea loc cu ocazia evenimentului „Noaptea în Bibliotecă, la Galați” și care se va desfășura, cu începere de la ora 20.00, în curtea Bibliotecii. Voluntarii vor primi certificatele de voluntariat și vor fi premiați. După premiere, toți voluntarii sunt invitați la party, atmosfera fiind întreținută de DJ AVAS. George Constantinescu, participant „Next Star” 2021 și fost voluntar al Bibliotecii, va susține un scurt moment artistic. Vă mulțumim, dragii noștri voluntari, pentru implicarea de care ați dat dovadă și vă dorim succes pe viitor!

Escape Room 1 octombrie

Sâmbătă, 1 octombrie, la ora 19:00, în cadrul evenimentului „Noaptea în Bibliotecă, la Galați”, voluntarii vor fi transportați înapoi în timp prin intermediul activității Escape Room. Împreună cu Duiliu Zamfirescu și delegații Franței, Marii Britanii, Italiei și Rusiei, ei vor încerca să evadeze din clădirea Comisiunii Europene a Dunării și să părăsească orașul înainte de a fi capturați. Iahtul Comisiunii, Carolus Primus, este gata de plecare! Vor reuși să evadeze eroii noștri? Îi așteptăm în anul 1916, la Escape Room, cu o selecție de enigme, puzzles și surprize dulci.

În pași de dans la Bibliotecă 1 octombrie

O nouă întâlnire cu membrii Clubului „Meb Artistic School” și cu „Micii trubaduri”, coordonați de instructor Monica Bănceanu și profesor Cătălin Fălcaru, va avea loc sâmbătă, 1 octombrie, la ora 17.15, în cadrul evenimentului „Noaptea în Bibliotecă, la Galați”. Momentul artistic va avea loc în curtea Bibliotecii, unde vă așteptăm să cântați și să dansați împreună cu noi!

Șezătoarea veseliei și lucrului făcut cu răbdare 1 octombrie

Unite de aceeași pasiune de a transmite și promova portul popular românesc, inimoasele membre ale grupului ”Altițe de Galați” vor fi prezente sâmbătă, 1 octombrie 2022, începând cu ora 18,30, în Sala de lectură „Paul Păltănea”, la o șezătoarea a veseliei și lucrului făcut cu răbdare, dăruire și bun gust. Evenimentul va avea loc în cadrul programului „Noaptea în Bibliotecă, la Galați” desfășurat și anul acesta de Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”. Ne bucurăm să vă fim gazde și vă așteptam cu drag!

Hai să-ți citesc o poveste de seară! 1 octombrie

Dragi copii, vă invităm sâmbătă, 1 octombrie, la ora 18.00, la ediția specială, de seară, a Atelierului de Lectură care se va desfășura în sala Multimedia ca parte a evenimentului „Noaptea în Bibliotecă, la Galați”. Vor fi multă veselie, zâmbete, joacă și conectare, dar mai ales drag de carte și tot ce poartă bun cu ea lectura. Hai și tu!

Lansări de carte în Sala Eminescu 1 octombrie

De la orele 21.00, Valentin Ajder și invitații săi speciali, scriitorii și cărturarii de la Editura Eikon București, își vor încânta cititorii cu noi apariții de carte, prozatorul gălățean Ioan Gh. Tofan fiind omagiat cu ocazia împlinirii unei frumoase vârste, pentru care îi urăm multă sănătate și putere de muncă! Prozatoarea și poeta A.T. Branca își va lansa cea mai nouă carte, „Tandem cu umbrele”, invitat special fiind scriitorul și filosoful Vianu Mureșan.
Spiritul Eikon, din nou la Galați, în Sala Eminescu a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”!

Octombrie la Bibliotecă      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Sidex «Arcelor Mittal») și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

În luna octombrie, Zi sanitară va fi în data de 28 octombrie 2022.
Vă invităm la o rememorare a evenimentelor din luna anterioară prin afișele create de noi.

Mulțumim că veniți la Bibliotecă!


Arhiva Evenimentelor și Știrilor

Program cu publicul

Programul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, (sediul central, Filiala nr. 1 și Filiala nr. 2) cu publicul va fi 9:00-19:00, de luni până vineri iar duminica va fi deschis atât la sediul central, cât și la cele două filiale, în intervalul orar 9:00–13:00

Perioada: 6 iulie – 31 august
Detalii program: Clic aici
Galerie foto: Clic aici

Perioada: 7 iulie – 25 august
Detalii program: Clic aici
Galerie foto: Clic aici

Perioada: 12 iulie – 30 august
Detalii program: Clic aici
Galerie foto: Clic aici

Perioada: 18 iulie – 18 august
Detalii program: Clic aici
Galerie foto: Clic aici

Perioada: 18 iulie - 29 august
Detalii program: Clic aici
Descoperă foto: Clic aici