Sub egida parteneriatului între Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați, la sediul C.A.R.P. din str. Domnească nr. 53 va avea loc, în data de 29 martie, începând cu ora 11, o prezentare pe tema memoriei locale a orașului Galați, susținută de Serviciul Referințe. Cercetare. Colecții Speciale, având ca subiecte: Vasile Stoicovici și fiii săi - „podoaba comerțului gălățean” antebelic (în seria „Din poveștile Eternității”), respectiv „Victoria” lui Carol Kondrak (în seria „Galați – Istorie urbană”).
În cadrul proiectului interjudețean lansat de Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, în parteneriat cu Biblioteca, sub denumirea „Copilăria - un univers al miracolelor și al uimirii creației”, la data de 28 martie 2024, la ora 12:00, în incinta sediului central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, a avut loc o activitate sub titlul „Imaginația dă viață copilăriei – în lumea poveștilor”. Continuare:
Copiii, îmbrăcați în costume ce evocau personaje din povești, au călătorit imaginar prin lumea poveștilor, ghidați de distinsele cadre didactice. Micuții au descoperit aspecte interesante despre "Ziua Internațională a Cărții pentru Copii", au prezentat personajele și posterele realizate de ei, au răspuns la ghicitori, au dansat și au cântat despre bucuriile copilăriei.
Un moment surpriză al activității a fost prezența scriitorului A.G. Secară, care le-a citit copiilor un fragment din cartea „Țara de sub picior: Cartea verde a verzușilor” de Victor Cilincă.
În semn de apreciere pentru implicare, copiii au primit diplome și delicii dulci.
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, instituție coordonată de Consiliul Județean Galați, împreună cu partenerii și colaboratorii săi, organizează în ziua de luni, 25 martie 2024, două evenimente sub egida Salonului cultural „Axis libri”. Astfel, de la ora 13.00, în Aula Colegiului Național „Costache Negri”, scriitorul Ionuț Iamandi se va întâlni cu elevii Colegiului „Costache Negri”, iar de la ora 18.00, cu scriitori, iubitori de literatură și istorie, membrii Cenaclului Noduri & Semne ... Continuare:
... (și nu numai, intrarea fiind liberă), scriitorul susținând o lectură publică, urmată de prezentarea celor mai noi cărți ale domniei sale. Evenimentul de seară se va desfășura la Filiala nr. 1 a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, Filiala „Costache Negri” de pe Str. Regiment 11 Siret, Galați, Clubul Liberty, lângă Orășelul Copiilor.
*
Printre altele, Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități, cu experiență de presă în mai multe redacții de la București (cotidianul Adevărul) și Londra (BBC World Service, secția română). Semnează sau a semnat cronici de carte și comentarii pe teme de istorie recentă în revistele Dilema Veche, Historia și Pallas Athena. A publicat volumele „Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice” (2023), „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” (2022), „Șahiștii. Povestiri” (2021), „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” (2020) și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” (2019).
Luni, 25 martie, ora 11.45, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, instituție coordonată de Consiliul Județean Galați, va avea loc activitatea culturală intitulată „Scriitori europeni în contextul epocii contemporane”, dedicată Zilei Autorilor Europeni, cu participarea elevilor de la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Galați, sub îndrumarea doamnelor profesor Rusu Mariana și Codreș Carmen. Continuare:
Activitatea face parte din cadrul evenimentului european „25 martie - Ziua Autorilor Europeni”, organizat de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), care se află la a doua ediție și se va desfășura simultan în toate țările europene. Aceast eveniment subliniază importanța autorilor și a literaturii europene în patrimoniul nostru cultural, evidențiind în același timp diversitatea și bogăția acestora.
Invitatul activității va fi scriitorul A. G. Secară.
Luni, 25 martie 2024, Comisia Europeană invită școlile, librăriile, bibliotecile din cele 40 de state membre ale programului Europa Creativă să participe la cea de-a doua ediție a „Zilei Autorilor Europeni”, inițiativă prin care își propune să promoveze lectura și diversitatea literaturii europene în rândul generațiilor tinere. Continuare:
Biblioteca „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, va desfășura o activitate în colaborare cu Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Galați, structurată în două părți și anume:
• Prezentarea sitului Palatul Comisiei Europene a Dunării, Marcă a Patrimoniului European
• Sesiune de lectură axată pe autori europeni clasici și moderni
Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție coordonată de Consiliul Județean Galați, s-a aflat astăzi, pe harta europeană culturală alături de alte instituții de cultură, la cea de-a doua ediție a „Zilei Autorilor Europeni”, eveniment la care ne-am înscris cu scopul de a scoate în evidență scriitorii europeni. Continuare:
Activitatea intitulată „Scriitori europeni în contextul epocii contemporane” i-a avut ca protagoniști pe elevii Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” Galați, care ne-au prezentat o incursiune a scriitorilor europeni, dar și contribuția acestora la dezvoltarea culturii europene.
Activitatea a fost coordonată de dna director adjunct Geta Eftimie și de scriitorul și bibliotecarul Adi Secară. Mulțumim elevilor pentru participare și toată prețuirea noastră doamnelor profesor Mariana Rusu și Carmen Codreș!
Ce aţi zice dacă, într-o dimineață de iarnă, când vă treziţi şi priviți pe fereastră, aţi descoperi că zăpada este roşie? Am menționat doar un fenonem care ne-a trezit curiozitatea și care ne-a determinat să deschidem cărțile de specialitate și să aflăm importanța informațiilor meteorologice și a monitorizării schimbărilor climatice pentru siguranța omenirii. Continuare:
Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, instituție coordonată de Consiliul Județean Galați, a marcat această zi prin expunerea documentelor de profil și a informării cititorilor cu privire la rolul esențial al meteorologiei în viața de zi cu zi.
Prin poezie cunoaștem sensibilitatea și emoția, metaforele unice și fermecătoare ne pătrund adânc în suflet și ne deschid uși spre o altă lume, cea a creației literare. În activitatea desfășurată la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție coordonată de Consiliul Județean Galați, elevii clasei a IX-a E de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, au nuanțat creația literară a poetului Nichita Stănescu și ne-au demonstrat că ... Continuare:
... adolescența este perioada cea mai prietenoasă cu poeziile de dragoste ale poetului.
Au fost prezentate proiecte cu informații interesante din viața și opera poetului, s-au recitat versuri din opera poetului, precum și versuri proprii. Felicitări elevilor, doamnei profesor Mihaela Galu și doamnei bibliotecar școlar Ionica Călin, pentru frumoasa colaborare de care ne bucurăm!
Elevii clasei a X-a D, de la Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc”, au luat dragostea și tristețea și le-au dat o formă specifică acestei generații, care știe că pe lângă tehnologie și inteligența artificială, stă în mâinile lor să rescrie poezia așa cum o simt ei în aceste vremuri. Propriile creații poetice ale elevilor ne-au demonstrat că poezia înflorește și poate constitui un mod de prezentare a tuturor stărilor sufletești. Continuare:
Activitatea intitulată „Poezia pe scena lumii: Spoken Word Poetry” s-a desfășurat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție coordonată de Consiliul Județean Galați, și a fost conturată de doamna profesor Elena-Antoneta Grigoraș căreia îi mulțumim pentru această activitate specială, încărcată de emoție și sensibilitate!
În fiecare an, ne lăsăm purtați de vraja cuvintelor și de migala poeților, care au așternut pe hârtie frumusețea naturii, iubirea infinită, albastrul cerului, muzica sufletului și emoție pură. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție coordonată de Consiliul Județean Galați, a sărbătorit poezia și poeții care ne vindecă neajunsurile și ne ajută să înțelegem această lume. Continuare:
Marcăm această frumoasă zi prin expoziția de cărți cu poezii minunate, cu convingerea că ne veți vizita și vă veți bucura de lumea poeziilor, veți zâmbi mai des și veți privi cu alți ochi frumusețea vieții.
Fiind o sursă importantă de influență culturală și politică în lume, țările francofone au o istorie comună și o moștenire bogată, care este transmisă prin intermediul limbii franceze și a instituțiilor culturale de profil. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție coordonată de Consiliul Județean Galați, este locul unde cititorii se pot bucura de literatura francofonă, de scriitori renumiți și de un climat adecvat unei lecturi plăcute.
Continuare:
Dragi cititori, vă așteptăm să ne vizitați și să admirați expoziția de cărți dedicată acestei zile!
Poate fi empatia cheia unei bune relații cu cei din jur? În activitatea desfășurată la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție coordonată de Consiliul Județean Galați, elevii clasei a VII-a A de la Școala Gimnazială „Grigorie Teologul”, au conștientizat cât de importantă și câte beneficii le poate aduce această abilitate în dezvoltarea fiecăruia și de ce este bine să avem această capacitate de a-i ajuta și înțelege pe ceilalți. Continuare:
Elevii au avut parte de o activitate educativă și provocatoare coordonată de doamna profesor Georgiana Pascal, care le-a prezentat elevilor diferite contexte în care este bine să facem loc EMPATIEI. Mulțumim tuturor pentru implicare și participare!
Pentru a marca această zi, 21 Martie - Ziua Mondială a Poeziei, Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Adulți vă invită să vizitați, în perioada 20– 9 martie 2024, la sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, expoziția ce cuprinde volume ai căror autori, poeți din lumea întreagă, și-au adus o contribuție importantă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Continuare:
...„O voi, prieteni,
poezia nu este lacrima
ea este însuși plânsul,
plânsul unui ochi neinventat,
lacrima ochiului
celui care trebuie să fie frumos,
lacrima celui care trebuie să fie fericit.”
- Nichita Stănescu (n. 31 martie 1933, Ploiești – d. 13 decembrie 1983, București)
Joi, 7 martie 2024, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut loc un eveniment deosebit intitulat BiblioMărțișor Muzical. Floricelele de la Școala de Canto „Vital Music”, sub bagheta magică a talentatei profesoare, Doina Cecoi, au susținut un spectacol minunat. Atmosfera a fost încărcată de emoții, iar fiecare notă muzicală a fost întâmpinată cu bucurie. Continuare:
Cărțile s-au transformat în partituri iar fiecare pagină a prins viață sub sunetele magice ale cântecelor. BiblioMărțișorul muzical a fost un dar minunat pentru toate mamele și bunicile prezente, într-o seară plină de căldură și emoție. Am sărbătorit împreună venirea primăverii, Ziua Femeii și frumusețea muzicii, bucurându-ne de fiecare moment petrecut împreună.
Dragi cititoare, avem plăcerea să vă invităm joi, 7 martie 2024, la ora 18:00, în incinta bibliotecii - Filiala nr.1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, la un eveniment cu totul special: Bibliomărțișor Muzical. Elevii Școlii de Canto „Vital Music”, sub bagheta magică a talentatei profesoare Doina Cecoi, vor oferi o experiență unică și fermecătoare. Continuare:
Vă invităm să vă alăturați nouă într-o seară minunată, în care cărțile vor îmbrăca note muzicale și fiecare pagină va răsuna în armonie. BiblioMărțișoarele muzicale vor fi cadoul nostru pentru toate doamnele prezente, într-o atmosferă plină de căldură și bucurie. Haideți să celebrăm împreună primăvara, Ziua Femeii și frumusețea muzicii.
Dragi Cititoare, suntem încântate să vă oferim mici comori literare, confecționate cu drag de elevii din clasa a V-a de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, coordonați de prof. Rodica Toader, laborant Elena Pruteanu și bibliotecar Mihaela Bujor, în cadrul atelierului de mărțișoare-cărțișoare. Micuțele creații nu sunt doar mărțișoare, ci și cărțișoare pline de povești și aventuri în așteptare. Continuare:
Copiii au participat cu entuziasm la acest atelier, unde au pus în aplicare creativitatea și pasiunea lor pentru lectură. Fiecare mărțișor-cărțișor este o fereastră către universul propriu, plin de imaginație și dorință de a împărtăși bucuria lecturii. Ne dorim ca fiecare mărțișor-cărțișor să vă aducă zâmbete și să fie o sursă de inspirație pentru voi! Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, marți, 6 martie 2024.
Bine ați venit în lumea fascinantă a cărților și a cuvintelor! Aceste mărțișoare-cărțișoare aduc povestea unei aventuri literare, invitându-vă să explorați lumi noi și să vă pierdeți în paginile cărților. Fiecare cuvânt este ca un fir de poveste, iar fiecare pagină este o fereastră către imaginația noastră. Expoziție realizată de elevii clasei a VII-a, Liceul Teoretic „Emil Racoviță", profesor Oana Ichim. Felicitări! Vă dorim o primăvară minunată!
Actorașii noștri, elevii clasei a IV-a de la Școala Gimmazială Nr. 17, coordonați de prof. Doina Enache, Alina Marin și bibl. Iuliana Balan, au făcut o incursiune fascinantă în lumea minunată a lui Ion Creangă, prezentând cu talent și bucurie scenete din operele sale celebre.Copiii au adus la viață personaje îndrăgite, iar fiecare replică rostită a fost reprodusă din paginile Marelui Povestitor. Continuare:
Emoția și creativitatea lor au încântat „publicul" și au transformat biblioteca într-o adevărată scenă de teatru.
Felicitări, copii frumoși! Mulțumim, doamne minunate! Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, marți, 5 martie 2024.
Prichindeii clasei pregătitoare de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, coordonați cu multă dragoste de către doamna profesor Doinița Miron, au făcut cunoștință cu lumea minunată a cărților și a personajelor Marelui Povestitor. Aroma îmbietoare a cărților și farmecul operei lui Ion Creangă au adus multe zâmbete, iar fiecare pagină răsfoită a fost o nouă aventură plină de înțelepciune și bucurie. Continuare:
Sub îndrumarea blândă și plină de căldură a doamnei învățătoare, copiii au râs, au visat și au învățat, simțindu-se eroi în propriile povești. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, marți, 5 martie 2024.
Ion Creangă – expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri” în perioada 1.03 – 10.03.2024.
„Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea singură este veselă şi nevinovată. Și, drept vorbind, acesta-i adevărul...” Ion Creangă.
„Scriitorii sunt legați de poveștile lor precum porumbeii de mesaje. Cartea este povestea care bate între aripi.” (Natașa Alina Culea – scriitor, lector, coach).
Cuvintele din cărți au puterea lor, iar noi, ca cititori, ne lăsăm în voia cuvintelor și a poveștilor de viață redate de scriitorii clasici și contemporani, care au ales să aștearnă cu penelul toată priceperea și bogăția cuvintelor care să ne vindece sufletul. Continuare:
Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” aduce în expoziția organizată la sediul filialei, recunoștință veșnică tuturor scriitorilor care au reușit să ne facă oameni, să privim cu inima deschisă viitorul, să discernem binele de rău și să învățăm să trăim frumos.
Dragi scriitori, vă mulțumim pentru aventurile pe care le trăim atunci când citim operele dumneavoastră, pentru emoțiile pe care le simțim și pentru darul scriitoricesc de artă pe care îl manifestați din plin!
Filiala nr. 1 „Costache Negri” - găzduiește în perioada 01 - 31 martie 2023, expoziția intitulată „Românce de poveste”. Ne mândrim deseori cu faptul că româncele sunt printre cele mai frumoase femei din lume. Acesta este un adevăr care nu poate fi contestat și este un motiv de mândrie națională. Totuși, nu doar frumusețea caracterizează o femeie. Sunt românce care au reușit să se impună și chiar să schimbe lumea, mai mult decât unii dintre bărbați. Continuare:
„Româncele de poveste” sunt femei care au creat, au făcut descoperiri în știință, au militat pentru diverse drepturi, au alinat suferințele celor de pe front, au marcat performanțe în sport. Doamnele prezentate în această expoziție sunt doar o parte dintre femeile cu care ne mândrim fiindcă au purtat cu cinste imaginea țării noastre peste hotare, au influențat generații de-a rândul prin performanțele lor și au așezat România lângă cele mai importante țări ale lumii. Lista este, cu siguranță, mai lungă poveștile mult mai ample iar datoria noastră este să păstrăm vie memoria lor. În aceste zile în care sărbătorim FEMEIA ne-am propus să vă facem cunoștință cu câteva dintre marile doamne ale țării noastre cu care nu putem decât să ne mândrim. Cărțile din cadrul expoziției pot fi regăsite în colecțiile bibliotecii, accesând acest link.
Marin Sorescu (n. 29 februarie 1936 - d. 8 decembrie 1996) - expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri”
Dacă te-ai îndepărta puţin,/ Dragostea mea ar creşte/ Ca aerul dintre noi./ Dacă te-ai îndepărta mult,/ Te-aş iubi cu munţii şi cu apele/ Şi cu oraşele/ Care ne despart./ Dacă te-ai mai îndepărta/ Cu o zare,/ La profilul tău s-ar adăuga soarele,/ Luna şi jumătate din cer.
Perspectivă - Marin Sorescu
Conform vechiului calendar roman, 1 martie era prima zi din an, moment în care se marca „Matronalia” – o sărbătoare consacrată lui Marte, zeul războiului, al forţelor naturii, al primăverii şi al agriculturii.
De mărţişor sunt legate multe legende: una din acestea spune că un zmeu a răpit soarele pentru trei anotimpuri, până iarna, când un viteaz l-a înfruntat pe zmeu şi a redat astrul cerului şi oamenilor.
Continuare:
În luptă, el a fost însă rănit, iar sângele s-a scurs pe zăpadă, în acel loc crescând ghiocei, care au devenit astfel vestitorii primăverii.
Nu se cunoaşte exact când a apărut tradiţia mărţişorului, dar se estimează că ea este veche de mii de ani.
La origini, obiceiul mărţişorului era legat de reînnoirea naturii cu ocazia venirii primăverii, fiind larg răspândit ulterior în spaţiul balcanic. În timp tradiţia de mărţişor a primit şi alte conotaţii, legate de optimism şi credinţă.
Cert este că sărbătoarea mărţişorului a apărut în zona cuprinsă între regiunile istorice Maramureş şi Bucovina de nord, până la graniţa Bulgariei cu Grecia.
Primăvara a venit și la bibliotecă! Cititoarele au fost așteptate cu mărțișoare minunate realizate de bibliotecarele de la Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Adulți.
Astăzi, în prima zi de primăvară, când sărbătorim cel mai frumos mărțișor al românilor – Ion Creangă, elevii clasei pregătitoare „Licuricii” și cei din clasa a III-a C de la Școala Gimnazială nr. 22, însoțiți de doamnele învățătoare Aurora Gheorghiu și Mocăniță Paula Maria, alături de doamna bibliotecară Gîlea Corina și domnul profesor Ion Iulian, au ajuns cu inimile pline de entuziasm la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean. Continuare:
Copiii au pus în scenă povestea captivantă „Punguța cu doi bani” și au citit o emoționantă scrisoare a lui Creangă către prietenul său Mihai Eminescu. În încheiere, cei mici au adus bucurie și veselie în holul bibliotecii cu încântătoarea melodie „Pupăza din tei”, transformând spațiul într-un loc plin de râsete și zâmbete, așa cum era pe vremea marelui Creangă.
La început de mărțișor, în prag de primăvară, când natura își trezește culorile și inima noastră vibrează de bucurIE pentru schimbare, biblioteca noastră a strălucit mai mult decât oricând. A fost o seară plină de magie, îmbrățișată de prezența prietenelor noastre dragi, doamnele minunate din grupul Altițe de Galați. Continuare:
Am fost răsfățate cu un dar special - un buchet fermecător de flori, în forma unei cărți, iar fiecare floare ne amintește că suntem parte din aceeași poveste, o poveste de prietenIE și bucurIE.
Personalizat cu numele lor - ALTIȚE DE GALAȚI - acest buchet devine o mărturie vie a conexiunii noastre, a acestei comunități de suflet care împărtășește dragostea pentru frumos și pentru cuvinte. Mulțumim, prietene dragi, pentru lumina și căldura pe care o aduceți în filiala noastră. Suntem onorate să vă avem alături și să împărțim bucurIA, creațIA și inspirațIA cu cititorii noștri. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.
Razele soarelui i-a îndemnat pe piticii Grădiniței cu Program Prelungit nr. 39, să facă o plimbare la Bibliotecă. Voia bună și-a făcut loc printre cărți, iar copiii s-au bucurat alături de părinți și bunici de poveștile citite și de o atmosferă caldă, plăcută și relaxantă. Vă mulțumim pentru vizită și vă dorim să vă bucurați de această perioadă din viața voastră plină de magie, jocuri și aventuri. De asemenea, prețuirea noastră doamnelor profesor Cătălina Lungu și Oana Enache! O primăvară frumoasă tuturor!
Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă invită să admirați expoziția de mărțișoare artistice realizate de elevii și cadrele didactice din România și Republica Moldova, în cadrul Proiectului județean Creangă, mărțișorul literaturii române. Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” este partener în cadrul acestui proiect inițiat și derulat de Școala Gimnazială nr. 1 Rediu, sub coordonarea doamnei profesor Loredana Munteanu. Continuare:
Vă așteptăm la Bibliotecă să vă bucurați de poveștile scriitorului Ion Creangă și să petreceți timp de calitate printre cărți și lucrări realizate cu migală de micii cititori!
Timizi și totodată curioși, îmbrăcați în costume populare, preșcolarii Grădiniței „Ion Creangă” ne-au surprins plăcut cu momentul artistic și emoționant dedicat scriitorului Ion Creangă. Veselia și inocența copiilor au adus în Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” parfumul florilor de primăvară și dragostea pentru poveștile copilăriei. Mulțumim pentru această întâlnire și pentru frumoasa colaborare, doamnei profesor învățământ preșcolar Alina Dumitrache!
Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” este gazda unor copii minunați care își desfășoară activitățile after-school în incinta filialei. Au plecat din țara lor Ucraina și se bucură de copilărie și pace în țara noastră. Cu speranță și inima deschisă, au întâmpinat primăvara cu zâmbetul pe buze și au confecționat cu drag mărțișoare care să reprezinte simbolul generozității și solidarității dintre oameni. Continuare:
Toate gândurile noastre se îndreaptă către voi, dragi copii, alături de aprecierea noastră cadrelor didactice de la Organizația „Salvați Copiii” pentru sprijinul acordat în educarea și integrarea copiilor.
Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Liberty) și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).
În luna martie, Zi sanitară va fi în data de 29 martie 2024.
DRAG DE CARTE - expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri” în data de 28.02.2024
„Stârnită de un vânt de vară/ Preface viața-n poezie,/ Îți pune-aripi la subsoară/ Și-n mână-ți pune o făclie...” IUBIREA - Marin Sorescu
Îndrăgostește-te de cărți! Vino la bibliotecă!
Miercuri, 21 februarie 2024, de Ziua Limbii Materne, un grup de copii inimoși de la Meb Artistic School au venit la bibliotecă, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”. Chiar dacă este vacanță, ei și-au dorit să devină cititori, să citească și să împrumute cărți pentru acasă. Atmosfera din bibliotecă a fost plină de entuziasm și energie, iar copiii erau nerăbdători să exploreze lumea fascinantă a cărților. Continuare:
Înconjurați de rafturi încărcate cu aventuri, acești micuți căutători au călătorit prin pagini pline de povești captivante și personaje îndrăgite. Mulțumim doamnei Monica Bănceanu pentru colaborare și implicarea sa în promovarea lecturii în rândul copiilor. Vă mai așteptăm la noi, dragilor!
Ziua Internațională a Limbii Materne, celebrată la nivel mondial pe 21 februarie, marchează importanța și diversitatea limbilor din întreaga lume. Expoziție cu documente din colecța Filialei nr. 1 „Costache Negri”.
21 februarie - Ziua Internaţională a Limbii Materne – expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri”
„Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim!” (Gheorghe Sion)
Constantin Brâncuși – expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri” reprezintă expoziție cu documente din colecța Filialei nr. 1 „Costache Negri” în perioada 19.02 – 29.02.2024. „Viaţa se aseamănă cu o spirală. Nu ştim în ce direcţie este ţinta ei, dar trebuie să mergem în direcţia pe care o credem justă.” Constantin Brâncuşi.
La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, publicul tânăr conștientizează importanța lecturii și descoperă diferite tehnici de îmbinare a literaturii cu ideile creative și artistice. În acest univers al cărților preșcolari, elevi și cadre didactice, aduc Laudă Limbii Române, prețuiesc cartea și oamenii dedicați scrisului, iar prin intermediul întâlnirilor culturale desfășurate la Bibliotecă, ...
Continuare:
... reușim să le deschidem micilor cititori poarta cunoașterii și a dezvoltării individuale.
Toate activitățile culturale inițiate de filială, în perioada 15-29 februarie 2024, au la bază o frumoasă colaborare cu cadrele didactice din următoarele instituții de învățământ, partenere în demersul nostru cultural: Grădinița cu Program Prelungit „Ion Creangă” - profesori învățământ preșcolar Alina Leopa și Andreea Goga; Grădinița cu Program Prelungit nr. 39 - profesori învățământ preșcolar Anișoara Lificiu și Constantina Misăilă; Școala Gimnazială „Miron Costin”- profesor învățământ primar Daniela Druja și bibliotecar școlar Luminița Sosai; Liceul Teoretic „Mircea Eliade” - profesor Simona Vartolomei și bibliotecar școlar Ionica Călin.
Mulțumim pentru frumoasa colaborare și felicitări elevilor pentru implicare și dorința de a păși cu încredere în Cetatea Cărților!