Creative de Sărbătoarea Paștelui Aprilie

Dragii noștri,
Iată că se apropie Învierea, Sărbătoarea Luminii și a Vieții! Nimeni nu ne poate alunga dorința de a aduce în casele noastre bucuria renașterii, parfumul naturii și farmecul încondeierii ouălor. Filiala nr. 1 „Costache Negri”- Biblioteca Municipală pentru Copii Galați s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, s-a decorat cu zâmbete de Paște și vă invită în universul cărților, pentru a admira amprentele primăverii. Aceste bucurii le resimțim cu toții, căci Sărbătoarea Luminii ne învață lecția iubirii, a răbdării, a optimismului și a iertării.
Sărbători binecuvântate!

Bucuria Învierii - expoziție Aprilie

„Prin pomi e ciripit și cânt,/ Văzduhu-i plin de-un roșu soare,/ Și sălciile-n albă floare - / E pace-n cer și pe pământ./ Răsuflul cald al primăverii/ Adus-a zilele-nvierii./ Și cât e de frumos în sat!/ Creștinii vin tăcuţi din vale/ Și doi de se-ntâlnesc în cale/ Își zic: Hristos a înviat!/ Și râde-atâta sărbătoare/ Din chipul lor cel ars de soare...” - „La Paști” George Coșbuc. Expoziție realizată cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”.

Ziua Bibliotecarului în România 23 aprilie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează, în luna aprilie, o serie de evenimente, prilejuite de Ziua Bibliotecarului din România (23 aprilie), care coincide la nivel internațional cu Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor. Manifestările se vor desfășura atât fizic cât și în mediul online, la sediul central și la filialele bibliotecii. Detalii în program.

Ziua Bibliotecarului 23 aprilie

Cu ocazia Zilei Bibliotecarului din România și Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor, bibliotecarii din Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați urează tuturor colegilor bibliotecari, scriitorilor și cititorilor un călduros mulți ani împreună, cu sănătate, liniște sufletească, drag de lectură și dorință de cultură!

„Bibliotecarii, între adaptare și reinventare” – workshop transfrontalier 23 aprilie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, organizează în data de 23 aprilie 2021, la ora 10:00, în mediul on-line, pe platforma Google Meet , workshopul transfrontalier „Bibliotecarii, între adaptare și reinventare”, cu invitați speciali din Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” Chișinău, pentru a marca astfel ziua de 23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor și Ziua Bibliotecarului din România. În cadrul workshop-ului vor fi prezentate următoarele lucrări: „Biblioteca serviciilor inovative”, susținută de dr. conf. univ. Lidia Kulikovski, director adjunct Cercetare & Inovații al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” Chișinău și „Adaptarea bibliotecilor la noua realitate”, susținută de dr. Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” Chișinău. Moderatorii acestui workshop vor fi Corina-Emanuela Dobre, manager interimar al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați și Geta Eftimie, director adjunct al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați. La acest eveniment profesional vor participa bibliotecari din bibliotecile publice din județul Galați.

Paștele și Biblioteca Aprilie

Paștele înseamnă miracolul Învierii Domnului, fiind cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, moment de liniște sufletească și de apropiere de cei dragi. Farmecul deosebit este dat atât de semnificația religioasă, cât și de tradițiile și simbolurile pascale: ouăle vopsite, iepurașul, masa cu mâncăruri tradiționale de Paște – cozonac, pască, miel – și slujba Învierii Domnului, de sâmbătă seara, în cadrul căreia creștinii primesc Lumina Sfântă. După cum casa trebuie curățată temeinic, ordonată și decorată cu iepurași și ouă roșii, încondeiate, la fel și Biblioteca s-a pregătit pentru marea sărbătoare. Cititorii sunt așteptați cu expoziții tematice, pregătite cu drag de bibliotecarele secției Împrumut la Domiciliu pentru Adulți. Volume cu conținut specific, ornamente, figurine, toate se îmbină armonios și creează o atmosferă de sărbătoare, în care frământările trebuie lăsate deoparte, pentru a face loc bucuriei și speranței.

CĂLĂTOR DIN CARTE-N CARTE - proiect online Aprilie-Iunie

Dragii noștri, pentru că dorim să vă menținem treaz interesul pentru lectură, vom continua Proiectul de benzi desenate, lansând Ediția a II-a, cu titlul: ,,Călător din carte-n carte". Vom demonstra și de data aceasta că banda desenată își dobândește negreșit statutul de artă și are mare putere de seducție. Banda desenată - o artă complexă. Lucrările voastre vor fi distribuite pe pagina de facebook a Filialei nr. 1 „Costache Negri” - Biblioteca Municipală pentru Copii. Așteptăm cu nerăbdare să vă alăturați acestei inițiative și să ne trimiteți benzile voastre desenate ( pot fi și în format digital) până la data de 15 iunie 2021. Inspirație și succes tuturor!

SCRIITORI - BIBLIOTECARI – expoziție 16 – 30 aprilie

„O bibliotecă este un ţinut vrăjit, un palat cu desfătări, un adăpost în care te poţi adăposti împotriva furtunilor. Oricine va avea cheia de aur care deschide ușa tăcută a bibliotecilor, va găsi în ele încurajare și mângâiere, odihnă și fericire”. - LUBBOCK, John.
Este o onoare să fii SCRIITOR! Este o onoare să fii BIBLIOTECAR! Este o onoare să fii CITITOR! Vă invităm să admirați expoziția organizată cu prilejul „Zilei Bibliotecarului din România” la Filiala nr. 1 „Costache Negri” în perioada 16 – 30 aprilie 2021.

Sărbători Pascale – Ucenici la porțile credinței - expoziție 15 aprilie – 10 mai

În perioada 15 aprilie – 10 mai 2021, la sediul central, holul principal, parter puteți admira o interesantă expoziție de icoane și desene realizate de elevii Cercului de pictură de la Palatul Copiilor, coordonați de prof. Mihaela Brumar și elevii Școlii Gimnaziale Nr. 25, coordonați de învățător Maria Radu. Vă așteptăm cu drag la Bibliotecă!

Bibliotecar pentru o zi 19-29 aprilie

Filiala nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, în colaborare cu Fundația Andreiana Juventus, vă invită la sediul din Piața Agroalimentară Micro 20, et. 1, strada Furnaliștilor, nr. 12, în perioada 19-29 aprilie 2021, să participați la campania de promovare a profesiei de bibliotecar.
Vă așteptăm să fiți „Bibliotecar pentru o zi”, având prilejul de a vă bucura de compania cărților și de a pătrunde în tainele acestei profesii.
Evenimentul face parte dintr-o serie de activități prilejuite de Ziua Bibliotecarului în România (23 aprilie) care coincide cu „Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor” cât și cu sărbătoarea creștin-ortodoxă „Sfântul Gheorghe”. Campania a avut loc prima dată în anul 2009 la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați și în 2019 la Filiala nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu” inaugurată în ziua de 9 noiembrie 2018.
Înscrierile se fac începând cu data de 14 aprilie 2021 între orele 09:00 – 18:00, la sediul Filialei nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”. Informații și relații la tel. 0732334663; 0336100095; e-mail: hortensia.bengescuf5@gmail.com și pe pagina de facebook a filialei, persoană de contact: Violeta Opaiț. Vă așteptăm cu drag!

Bibliotecarul - vizionarul din spatele cărților! 21 aprilie - 21 mai

Biblioteca de astăzi este despre ceea ce facem în comunitate și pentru membrii ei. În spatele cărților frumos așezate pe rafturi, sunt bibliotecarii, acești vizionari, care navighează în toate domeniile de activitate și furnizează informație de calitate, punându-și în valoare abilitățile profesionale necesare pentru a satisface cerințele și interesele cititorilor.
Scopul proiectului intitulat „Bibliotecarul - vizionarul din spatele cărților!”, derulat de către Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” este de a împărtăși celor interesați povestea fascinantă a profesiei de bibliotecar, într-un mod care rezonează cu cei care-i trec pragul.
Dacă cititorul s-a întrebat vreodată: pentru ce există o bibliotecă și un bibliotecar?, are acum prilejul să afle răspunsul și să descopere acest lăcaș al cărților și omul care vine necondiționat în sprijinul său!
Așadar, vă invităm, în perioada 21 aprilie - 21 mai 2021, alături de noi să descoperiți cât de diversă și de creatoare este activitatea bibliotecarului modern!
Înscrierile se fac începând cu data de 19 aprilie 2021, între orele 09:00 - 18:00, la sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”. Informații și relații la tel. 0737.042.202; 0336.100.009, e-mail: bvaufiliala2@gmail.com și pe pagina de facebook a filialei.
Vă așteptăm cu drag să descoperiți chiar și pentru câteva ore profesia de bibliotecar!

Scriitori români la Dunărea de Jos (istorie și actualitate) - Proiect Aprilie

Literatura și Istoria, fiecare în sine, au importanța lor în dezvoltarea deplină a fiecărui om. Cultural vorbind, o țară, o națiune, un popor vor fi mult mai bine și mai ușor de înțeles cunoscându-le literatura și istoria. Această cunoaștere va duce și la o mai bună vecinătate între statele aflate în euroregiunea Dunării de Jos.
În acest context, scopul proiectului online intitulat ”Scriitori români la Dunărea de Jos (istorie și actualitate)” derulat de Fundația „Andreiana Juventus” în colaborare cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” - Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea,, va fi de a promova scriitorii din zonă și operelor lor, de a veni în întâmpinarea tuturor celor interesați, indiferent de vârstă, cititori începători sau deja „antrenați”, pentru a înțelege care sunt motivele pentru care ar trebui să transforme cititul într-o activitate permanentă și cum ne poate îmbogăți acesta cultura generală, spiritul de toleranță, întrajutorare.
Așadar, vă invităm în perioada mai 2021 - decembrie 2022 alături de noi, pe pagina de Facebook a filialei, să diseminăm informații despre scriitorii români, dar nu numai, și cărți ale acestora, scriitori din Republica Moldova și Republica Ucraina, precum și cunoașterea „pe viu” (sau online) a scriitorilor în activitate!

Mari mistere și enigme ale lumii - Proiect Aprilie

Suntem atât de convinși că știm totul și că nimic nu ne mai poate surprinde pe această planetă.... Însă lumea înconjurătoare este plină de enigme, unele dintre ele sunt ascunse în trecutul nostru, altele își au răspunsul în viitor!!!
Scopul proiectului online intitulat ,,Mari mistere și enigme ale lumii,, derulat de Fundația „Andreiana Juventus” în colaborare cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” - Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea,, este de a reactualiza cunoștințele legate de o serie de fenomene care inițial au constituit mistere ale Terrei și pe care oamenii de știință le-au descoperit și elucidat, punându-le în slujba progresului, civilizației, umanismului și păcii.
Vă invităm în perioada aprilie - iunie 2021 alături de noi, pe pagina de Facebook a filialei, să le studiem pe cele deslușite cu ajutorul științei până în prezent și să sperăm că și cele rămase neelucidate vor fi descoperite cât mai curând posibil!

„Să descoperim România și valorile ei” - proiect educațional online Aprilie-August

Într-o țară așa de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie și cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii strămoși de odinioară, mândru că poți spune: Sunt român!” (Alexandru Vlahuță – „România Pitorească”)
Proiectul online „Să descoperim România și valorile ei” derulat de Fundația „Andreiana Juventus” în colaborare cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” - Filiala nr. 1 „Costache Negri” își propune să promoveze și să popularizeze în rândul copiilor, dar și al adulților, locuri minunate de vizitat și personalități care și-au pus amprenta asupra istoriei noastre și ne-au făcut cunoscuți în întreaga lume. Se dorește a fi o „mică encicopedie” care să îmbogățească cultura generală, să aducă cunoștinte noi, să trezească curiozități și să reînvie sentimentul de patriotism. Vă invităm să ne fiți alături în această interesantă călătorie, în perioada aprilie – august 2021, pe pagina de facebook Filiala nr. 1 „Costache Negri” - Biblioteca Municipală pentru Copii.

BIBLIOTECA ȘI COMUNITATEA 16 aprilie

Asociația Bibliotecarilor din România (ABR), Filiala Galați, împreună cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Biblioteca Universității „Dunărea de Jos” vor organiza în data de 16 aprilie 2021, în intervalul orar 11:00-13:00, în mediul on-line, la adresa: https://us02web.zoom.us/j/83922377795, întrunirea profesională cu tema BIBLIOTECA ȘI COMUNITATEA, dedicată zilei de 23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor și Ziua Bibliotecarului din România.
La acest eveniment profesional vor participa bibliotecari din biblioteci publice, școlare și universitare din județul Galați, obiectivele principale ale întâlnirii fiind formarea profesională continuă a bibliotecarului și a specialistului din domeniul științelor informării și documentării și împărtășirea exemplelor de bune practici în situații de criză.

Proiectul „Biblioteca, motorul incluziunii sociale în comunitate” la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila Aprilie

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează, în perioada 01.10.2019-31.08.2021, activități în cadrul proiectului „Biblioteca, motorul incluziunii sociale în comunitate”, nr. proiect: 2019-1-RO01-KA104-061765, finanțat prin programul Erasmus + al Comisiei Europene.
Instituția amintită și-a propus prin proiect să favorizeze accesul la informare și educație non-formală, prin activități culturale, pentru persoane dezavantajate din orașul și județul Brăila - prin activități culturale, ateliere de lucru, dezbateri, sesiuni de informare, metode non-formale de învățare etc. Astfel, a fost constituită prima trupă de dansuri pentru seniori din bibliotecile românești, Trupa DANCE 60+ și au fost realizate peste 200 de activități pentru un număr de cel puțin 4.000 de beneficiari:

  • persoane private de libertate;
  • persoane internate în Spitalul de Psihiatrie;
  • seniori care s-au putut deplasa la sediul Bibliotecii, dar și pentru cei din rezidențe pentru persoane vârstnice;
  • copii cu C.E.S. (cerințe educative speciale) și familiile acestora;
  • minorități etnice.

Vă invităm să vizionați câteva imagini de la activitățile proiectului.

Ziua Internațională a Cărții pentru Copii - expoziție 2 aprilie

2 aprilie - „Ziua Internațională a Cărții pentru Copii” - Omagiu marelui scriitor Hans Christian Andersen, născut pe 2 aprilie 1805, Odense, Danemarca. Filiala nr. 1 „Costache Negri” vă invită să admirați și să împrumutați cărțile aflate în expoziția organizată cu această ocazie.

Campanie de donare de sânge 2 aprilie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” răspunde apelului lansat de Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galați prin care atrage atenția asupra scăderii numărului de donatori și necesității de donare de sânge. Ne-am mobilizat din nou, iar astăzi, 2 aprilie, primii bibliotecari au mers la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galați pentru a dona sânge și plasmă (una dintre colege, care a trecut cu bine peste COVID, a ales să doneze plasmă pentru pacienții diagnosticați cu noul coronavirus, care se află în stare gravă). Campania de donare de sânge a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” va continua și săptămâna viitoare.
Îi îndemnăm pe gălățeni să meargă în număr cât mai mare pentru a dona sânge! Mulți dintre semenii noștri au mare nevoie de ajutor, iar un astfel de gest poate face diferența între viață și moarte. Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galați au încheiat, încă de anul trecut, un protocol pe perioadă nedeterminată, prin care și-au propus promovarea și implementarea unor activități și proiecte cu caracter de informare, comunicare și educare în vederea promovării donării de sânge și produse din sânge.

Hans Christian Andersen - Personaje minunate ilustrate de copii – expoziție de desene 2 - 15 aprilie

În perioada 2 aprilie – 15 aprilie 2021, la sediul central, holul principal, puteți admira expoziția de desene, ce ilustrează personaje din poveștile lui H. Ch. Andersen, realizată de elevii clasei a II-a A de la Școala Gimnazială Nr. 25, coordonați de înv. Maria Radu.

Hans Christian Andersen și lumea poveștilor 2 aprilie

Începând din 1967, cu ocazia aniversării scriitorului Hans Christian Andersen, la 2 aprilie, este celebrată Ziua Internațională a Cărții pentru Copii, cu scopul de a insufla celor mici plăcerea de a citi și pentru îndreptarea atenției către cărțile pentru copii. Este o sărbătoare dedicată amintirii celui mai îndrăgit autor de povești și basme, danezul Hans Christian Andersen. „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului”, „Rățușca cea urâtă” sau „Crăiasa zăpezilor” sunt doar câteva dintre cărțile sale, care au străbătut timpul, fiind îndrăgite și în zilele noastre. Cu acest prilej Secția pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” organizează o expoziție de carte dedicată acestui scriitor.

Nichita Stănescu – expoziție 1 aprilie

„Totul pleca de la argintiu în sus./ Frigul, tainele gerului fuseseră abolite./ Adăugam aer aerului, verde - frunzelor,/dragoste - inimilor, cer – ierbii,/ dar mai cu seama încă o prezență/prezentului./ Totul se începea din această-mplinire./ Speranța era mai deasă decât lumina./ Ceea ce învingea devenea real/ ca o pregatire solemnă/ pentru răsăritul soarelui/ văzut de ochiul noului-născut./ Totul se întrupa în acel strigăt/ tâșnit din lucruri și care/ împreună cu ele constituia lucrurile./ Te iubesc, strigam, prezent al vieții mele,/ și strigătul/ mi se desfacea în comete." Nichita Stănescu, Îndoirea luminii 31 martie 1933 la Ploiești se năștea, Nichita Stănescu, poet, scriitor și eseist, ales membru post-mortem al Academiei Române. Este considerat de critica literară și de publicul larg, unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă” .Să-l prețuim, deoarece ne-a dăruit un anotimp, un an, un timp....O VEȘNICIE! Filiala nr. 1 „Costache Negri” a organizat o expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii.

Ziua Internațională a Păsărilor – expoziție 1 aprilie

„Din punctul de vedere-al aerului,/ Soarele-i un aer plin de păsări,/ Aripă în aripă zbătând./ Oamenii sunt păsări nemaiîntâlnite,/ Cu aripi crescute înlăuntru,/ Care bat plutind, planând,/ Într-un aer mai curat - care e gândul!” Nichita Stănescu. Cea mai veche sărbătoare din Calendarul mediului este ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂSĂRILOR, sărbătorită pe 1 aprile încă din anul 1906, și are la bază „Convenția pentru Apărarea Păsărilor” care promoveză principii legate de importanța lor în ecosistemul Planetei. Filiala nr. 1 „Costache Negri” a organizat o expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii.

Octavian Goga – expoziție 1 aprilie

„La noi sunt codri verzi de brad/ Și câmpuri de mătasă;/ La noi atâția fluturi sunt,/ Și-atâta jale-n casă./ Privighetori din alte țări/ Vin doina să ne-asculte;/ La noi sunt cântece și flori Și lacrimi multe, multe..." Octavian Goga
„... poet mare din epoca modernă, sortit prin simplitatea aparentă a liricii lui să pătrundă tot mai adânc în sufletul mulțimii, poet național totdeodată și pur ca și Eminescu” – George Călinescu
1 aprilie 1881 la Rășinari, Sibiu se năștea Octavian Goga ( d. 7 mai 1938). Poet, politician de dreapta, prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 și membru al Academiei Române din anul 1920. Filiala nr. 1 „Costache Negri” a organizat o expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii.

Cartea Cărților: Ediții ale Bibliei în Colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” 1 - 30 aprilie

În perioada 01.04 – 04.05.2021, Compartimentul Colecții speciale vă invită să vizitați expoziția Cartea Cărților: Ediții ale Bibliei în Colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, organizată în spațiul expozițional de la sediul central, mezanin. Expoziția vă oferă posibilitatea să admirați prin intermediul imaginilor exemplare rare ale Bibliei - „Cartea care cuprinde cărțile... însăși rostirea lui Dumnezeu, anume pentru oameni și prin oameni” (IPS Bartolomeu Anania). Printre valorile bibliofile expuse, se află: Biblia de la București, prima traducere completă a Bibliei în limba română, tipărită în anul 1688, sub patronajul Domnitorului Șerban Cantacuzino; Noul Testament, tipărit de Antim Ivireanul, la București, în anul 1703; Biblia de la Blaj, 1795, cunoscută și sub numele Biblia lui Clain sau Biblia lui Bob, tradusă de Samuil Micu Clain, în colaborare cu episcopul greco-catolic Ioan Bob; Biblia de la Sankt Petersburg, 1819; Biblia de la Buzău, apărută în cinci volume, între anii 1854-1856; Biblia tipărită la Sibiu sub supravegherea și binecuvântarea mitropolitului Andrei Șaguna, între anii 1856-1858. Varianta virtuală a expoziției va putea fi vizionată pe pagina de pe pagina de Facebook a Colecțiilor speciale la adresa https://www.facebook.com/bvauCS.ro.

Aprilie la Bibliotecă Aprilie 2021

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filialele: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”

Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.

În luna aprilie Zi sanitară va fi în data de: 23 aprilie 2021 (în caz că nu vor exista alte restricții).


Virginia Woolf (25.01.1882 - 28.03.1941) – 80 de ani de la moarte 28 martie

„O femeie trebuie să dispună de bani și de o cameră separată, dacă vrea să scrie ficțiune”. Aceasta era convingerea Virginiei Woolf, una dintre una dintre cele mai mari romanciere ale secolului XX. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” deține o gamă variată de titluri semnate de autoare ce pot fi împrumutate și lecturate la domiciliu. Vă invităm să ne vizitați și pe pagina de facebook a filialei.

27 martie – Ziua Internațională a Teatrului martie

„Actoria are de a face cu emoții foarte delicate. Nu înseamnă să îți pui o mască. Când un actor joacă pe scenă, el nu se ascunde, ci se dezvăluie pe el însuși.” (Rodney Dangerfield)
Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a marcat această zi importantă ca o caldă recunoștință, tuturor actorilor care pe lângă talent, profesionalism și multă muncă, ne fac viața mai frumoasă.

27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România 27 martie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a marcat această zi prin expoziția de documente istorice, ca o prețuire a noastră pentru valorile românești și pe cei care ni le-au lăsat moștenire.
„Hai să ne unim, frații mei de lacrimi, / Frați de suferință, cum s-au unit cândva, demult, / Niște oameni simpli, dar plin de credință / Și cu puterea ei, unire s-a făcut!” (Vladimir Potlog)

21 martie - Ziua Mondială a Poeziei 21 martie

„În proză și în versuri poetul nostru scrie / Cu el nu se măsoară talentul nimănui / În proza lui revarsă destulă poezie / Dar și destulă proză în poezia lui. (Theodor. M. Stoenescu)
Vă invităm să vă bucurați de poezie la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

George Topârceanu (20.03.1886 – 07.05.1937) – 135 de ani de la naștere 20 martie

Într-o scrisoare, George Topârceanu afirma că: „după moarte voi avea mai multă trecere. Cu cât mai târziu, cu atât mai multă.” Timpul i-a dat dreptate convingerii domniei sale, și astăzi apreciem întreaga contribuție literară a poetului, invitându-vă la sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” să cunoașteți umorul și înțelepciunea poetului.

20 martie - Ziua Internațională a Astrologiei 20 martie

„Cosmosul este un uriaș organism viu din care facem parte. Soarele este marea inimă ale cărei impulsuri străbat arterele noastre minuscule. Luna este imensul sistem nervos care ne face să ne cutremurăm întotdeuna. Cine poate ști care sunt efectele lui Venus sau Saturn asupra noastră”? (D. H. Lawrence). Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” vă invită să descoperiți cărți din acest domeniu.

20 martie- Ziua Internațională a Francofoniei 20 martie

Suntem un popor activ și receptiv la învățarea/predarea limbii franceze. Nu avem bariere, ci dorința de a descoperi alte lumi și alte culturi și de a beneficia de diverse posibilități de dezvoltare intelectuală. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” a marcat această zi prin expoziția de documente de profil ce poate fi vizionată atât fizic, cât și online.

Biblioteca arborilor! martie

Elevii clasei a XII-B de la Liceul Tehonologic „Aurel Vlaicu” au surprins în imagini deosebite, diverse specii de arbori și arbuști din Grădina Botanică și au realizat o bibliotecă virtuală cu aceste fotografii, ce pot fi admirate pe pagina de facebook a Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”. Analizarea diverselor specii de arbori și arbuști poate fi și un mod de îmbogățire a cunoștințelor dar și un mod de relaxare. Felicitări elevilor și cadrelor didactice!

Incursiuni în universul lecturii! martie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” s-a alăturat călătoriei în universul lecturii, online, la invitația elevilor clasei a IV-a B de la Școala Gimnazială nr. 33, care l-au aniversat pe Ion Creangă, maestrul basmelor, poveștilor și povestirilor românești. Felicitări pentru activitate și mult succes!

Vine, vine primăvara! martie

Bucuria preșcolarilor de la Grădinița nr. 56, o regăsiți în lucrările expuse la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” care în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” vă invită să vă încărcați inimile cu veselie și multă energie. Felicitări, copii minunați!

Garabet Ibrăileanu (23.05.1871 – 12.03.1936) – 85 de ani de la moarte martie

De multe ori nu conștientizăm cât de mult ne poate schimba lectura unei cărți bune. Dacă nu ați citit romanul „Adela” de Garabet Ibrăileanu, nu este târziu să descoperiți iubirea sub toate formele și să vă transpuneți în postura femeii unice înconjurată de iubire și sentimente sincere. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” vă invită să descoperiți și alte titluri scrise de Garabet Ibrăileanu, la sediul filialei și în mediul online. Lectură plăcută!

Petre Dulfu (10.03.1856 – 31.10.1953) – 165 de ani de la naștere 10 martie

Scrierile literare și remarcabilele sale calități didactice l-au așezat pe Petre Dulfu în galeria dascălilor promotori. La 165 de ani de la naștere, să ne amintim cu drag de Isprăvile lui Păcală, creație care s-a bucurat de o popularitate deosebită, dar și de alte titluri care s-au impus ca opere de referință în literatura română. Vă așteptăm la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”.

Cezar Petrescu (01.12.1892 – 09.03.1961) – 60 de ani de la moarte 9 martie

Pentru Cezar Petrescu, scrisul nu a fost doar un exercițiu de vacanță, ci o meserie de fiecare zi și aproape de fiecare noapte. Scriitorul nu a așteptat să treacă inspirația, noi nu așteptăm să treacă timpul, prilej de a vă invita atât la bibliotecă, cât și în mediul online pentru a admira expoziția de documente.

Gala Galaction (16.04.1879 – 08.03.1961) – 60 de ani de la moarte 8 martie

„Trebuie învățătură pentru toată lumea. După cum pâinea, haina, drumul de fier sunt pentru toată lumea, așa să fie cartea și biblioteca” (Gala Galaction). Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” vă invită la lectură!

Proiect cultural „Biblioteca în vremuri altfel” 8 martie

„Mulțumesc, iubită mamă!" este titlul unei emoționante activități din cadrul acestui proiect, desfășurat în parteneriat cu Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, protagoniștii fiind elevii clasei I C, sub îndrumarea dnei profesor Druja Daniela. Felicitări, dragi copii!

8 Martie - Ziua Mamei 8 martie

„Mama este începutul tuturor începuturilor.” (Grigore Vieru)
Ne-am gândit că ar fi frumos să vă surprindeți mama cu o carte bună. De aceea, vă așteptăm la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” cu câteva sugestii de titluri care cu siguranță vor aduce bucurie ființelor dragi vouă.

Ion Lăncrănjan (13.08.1928 – 04.03.1991) – 30 de ani de la moarte 4 martie

„Un asemenea scriitor, o asemenea operă, trebuie obligatoriu examinată atent, reanalizată dacă vreți, pentru că reprezintă un fenomen specific al epocii sale” ...afirma criticul și istoricul literar Constantin Cubleșan. Dragi cititori, vă invităm să vă alăturați acestui îndemn și să recitiți pagini memorabile semnate de îndrăgitul scriitor, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”.

Proiect cultural educațional „Când viața este literatură” martie

Franz Kafka și Virginia Woolf, doi titani și doi artiști ai literaturii, care și-au dezlănțuit imaginația și au creat adevărate capodopere literare, ce așteaptă să fie răsfoite la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, locul unde vă puteți bucura de lectură de calitate.

3 martie - Ziua Mondială a Scriitorilor 3 martie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” îi cinstesc pe cei care au această îndeletnicire de a însufleți penelul și de a ne ajuta să intrăm în alte lumi, să ne transpunem în alți oameni și să vizităm locuri inimaginabile. Vă așteptăm la bibliotecă să descoperiți scriitorul preferat și să rezonați cu universul scriitorului.

Proiect cultural educațional județean: „Copiii și copilăria, dincolo de cuvinte” martie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” aduce în atenția prietenilor bibliotecii, un nou proiect cultural, ce cuprinde expoziții cu lucrările preșcolarilor, elevilor și cadrelor didactice din instituțiile de învățământ partenere din municipiul și județul Galați. Vă așteptăm atât la sediul filialei, cât și virtual pe pagina noastră de facebook:

Proiect „Împreună online” 1-31 martie

Spațiul virtual rămâne în continuare prietenul de nădejde și locul unde ne-am bucurat de sărbătoarea Mărțișorului, alături de preșcolarii și elevii din următoarele instituții de învățământ: Grădinița „Ion Creangă” Galați, Școala Gimnazială nr. 17 Galați, Școala Gimnazială nr. 28 Galați, Școala Gimnazială nr. 2 Barcea și Școala Gimnazială nr. 1 Șendreni.

Proiect online „Poveștile vin la tine acasă” martie

Proiectul cultural online realizat de Fundația „Andreiana Juventus”, în colaborare cu Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a continuat cu o serie de povești: „Jurnalul unei iubiri”, autor Nicholas Sparks, „Sub aceeași stea” de John Green și „Hobbitul” de J.R.R.Tolkien, cărți ce merită citite, recitite și recomandate persoanelor dragi. Vă așteptăm să ne vizitați la filială, dar și pe pagina noastră de facebook.

Ion Creangă (1.03. 1837 - 31. 12. 1889) – 184 de ani de la naștere 1 martie

Cu gândul la umorul lui Creangă și la poveștile care au stârnit emoție în sufletul fiecărui copil, Filiala nr. 2 „ Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreaiana Juventus”, vă poartă către lumea copilăriei și vă invită să vă bucurați de nostalgia vremurilor de altădată, vizionând expoziția de documente ce poartă semnătura cunoscutului povestitor.