Voluntariat la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați 29 iunie

Îți plac cărțile, dispui de timp și vrei să te implici în activități de organizare, dar și în activități culturale menite să apropie publicul larg de lectură? Începând cu data de 1 iulie 2021, te invităm în echipa de voluntari a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați! Căutăm voluntari care să ne ajute să organizăm activități adiacente programelor și proiectelor noastre curente și care să contribuie la îmbunătățirea imaginii Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” la nivel național și internațional. Stagiul se va desfășura în condițiile generale ale Legii nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România.
Care sunt beneficiile implicării tale în programul de voluntariat al bibliotecii?
- vei înțelege ce este o bibliotecă județeană;
- vei dobândi experiență într-o organizație complexă;
- vei interacționa cu o echipă dinamică;
- vei înțelege care este drumul cărții de la editor până la cititor;
- vei cunoaște „partea nevăzutăˮ a bibliotecii, acele activități care își pun amprenta asupra dezvoltării intelectuale, asupra capacității de regăsire și de valorificare a informației;
- vei avea ocazia de a interacționa și de a colabora cu alți voluntari din cadrul Programului;
- vei obține, la finalul stagiului, un certificat care va atesta activitatea ta ca voluntar la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați informațiile de pe pagina bibliotecii cu privire la voluntariat.

Membrii Clubului Code Kids din Șendreni, în vizită la bibliotecă 29 iunie

Marți, 29 iunie 2021, la ora 10:00, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați a fost gazdă pentru membrii Clubului Code Kids din localitatea Șendreni, județul Galați, care au fost însoțiți de doamna bibliotecară a comunei Elisabeta Drăgan și de colaboratoarea clubului Claudia Topciu. Elevii au vizitat Secțiile de Împrumut la Domiciliu, Sala de Lectură și Multimedia, au primit informații despre înscrierea la bibliotecă și despre activitățile și serviciile oferite de biblioteca județeană destinate vârstei lor.

Voi ați descoperit globul magic? iunie

Câțiva copii talentați, elevi în clasa a V-a A, la Școala generală nr. 28 din Galați, au descoperit la Bibliotecă globul magic! Vă invităm și pe voi să îl găsiți! Felicitări, copii talentați, pentru acest minunat proiect de promovare a lecturii! Ați făcut o treabă excelentă!

In memoriam 28 iunie

Drum lin, Marius Mitrof!
Ne exprimăm profundul regret la trecerea fulgerătoare în neființă a domnului Marius Mitrof, consilier superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Galați, un prieten devotat și colaborator constant al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, un om îndrăgostit de Galați, de istoria locală și de cultura de la Dunărea de Jos, care s-a stins mult prea devreme...
Dumnezeu să îl aibă în pază!

Condeiul fermecat, Ediția a II-a 30 iunie

În urma analizării și notării celor 56 de creații literare primite de la cei 51 de concurenți, participanți la concursul de creație „Condeiul fermecat”, vă anunțăm că toți sunt câștigători. Felicităm elevii, profesorii, părinții și mulțumim juriului format din scriitorii: Angela Ribinciuc, Petre Rău și A.G. Secară. Vă invităm în data de 30 iunie 2021, ora 10:00, la sediul central al Bibliotecii „V.A. Urechia”, Galați, pentru festivitatea de premiere.

Întâlnire cu performanța - Narcisa Lecușanu, „Povestea vieții mele” - lansare de carte 23 iunie

Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” organizează miercuri, 23 iunie, începând cu ora 14:30, în sala „Mihai Eminescu” a bibliotecii, lansarea volumului autobiografic „Povestea vieții mele”, în prezența autoarei, NARCISA LECUȘANU, una dintre cele mai valoroase jucătoare din istoria handbalului românesc, membru al Comitetului Executiv al Federației Internaționale de Handbal, speaker inspirational și motivational.
Cartea „Povestea vieții mele” apărută la Editura Coresi, prezintă începutul și ascensiunea Narcisei Lecușanu în sportul de performanță, dar și problemele cu care s-a confruntat de-a lungul timpului. A fost scrisă cu gândul de a inspira tinerii, prezentând povestea sportivului care a muncit pentru realizările sale, trecând de-a lungul carierei prin toate stările și etapele, de la succes la eșec.
Volumul conține și impresii ale unor jurnaliști valoroși, foști colegi din handbal, antrenori, oameni cu care Narcisa Lecușanu a interacționat de-a lungul carierei, precum Radu Naum, Florentina Carcadia, Dr. Hassan Moustafa (președintele Federației Internaționale de Handbal), Michael Wiederer (președintele Federației Europene de Handbal), Elisabeta Lipă (președinta Federației Române de Canotaj) și Cristian Gațu (președinte de onoare FRH).

Având în vedere condițiile speciale în care pot fi organizate evenimente, facem următoarele precizări:
  • accesul la eveniment se va face cu respectarea măsurilor impuse de autorități în perioada stării de alertă: mască de protecție și distanțare fizică;
  • numărul de participanți se va încadra în limita impusă de lege.

Atelier de jocuri teatrale 02 iulie - 27 august

Dacă ai între 4-12 ani te invităm să te distrezi alături de noi, la atelierele de jocuri teatrale, într-o atmosferă ludică și primitoare, la sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”. Atelierele sunt gratuite și se desfășoară, o dată la două săptămâni, vinerea, din 02 iulie până la 27 august, între orele 11:30 - 13:00, și vor fi susținute de Ana-Maria Sinescu, actriță și profesoară de actorie, în cadrul Clubului de Actorie „Happy Students”. Doritorii se pot înscrie în perioada 22-30 iunie, telefonic (0236411037, int. 133), online (pagina de facebook a secției Săli de lectură) sau direct la sediul instituției (compartimentul Multimedia). Vă așteptăm cu drag și bună dispoziție!

În curând vom fi școlari! 17 iunie

Joi, 17 iunie, la ora 10:30, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ a organizat, în parteneriat cu Grădinița nr. 45 activitatea ”În curând vom fi școlari” la care au participat preșcolarii grupei mari îndrumați de doamnele educatoare Ambrozia Bujor și Mădălina Țigănuș. Spectacolul prezentat de copii a fost acum, în prag de vacanță, o încântare pentru părinți și bibliotecari.

Să nu-l uităm pe Eminescu! 15 iunie

Îi invităm pe gălățeni marți, 15 iunie 2021, la ora 10.00, să depună flori alături de noi, Consiliul Județean Galați, Primăria Municipiului Galați, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați și Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galați, la statuia marelui poet Mihai Eminescu din Parcul municipal.
În condițiile în care vremea se anunță nefavorabilă desfășurării unui amplu eveniment, aducem astfel un omagiu celui mai mare poet al românilor, la 132 de ani de la trecerea în eternitate.

Faleza Dunării din Galați: O călătorie în timp 3 iunie - 1 iulie

Pentru a marca Ziua Internațională a Dunării, din data de 29 iunie, Compartimentul Colecții speciale organizează expoziția de cărți poștale ilustrate - Faleza Dunării din Galați: O călătorie în timp. Documentele expuse, color și alb-negru, aflate în patrimoniul Bibliotecii „V.A. Urechia“, surprind în imagini de o rară frumusețe Faleza Dunării așa cum arăta la sfârșitul secolului trecut. Aceasta reprezintă o autentică modalitate de a redescoperi istoria recentă a orașului Galați. Exponatele pot fi admirate atât fizic, în galeria de la mezanin, sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia“, cât și în mediul virtual, pe pagina de Facebook a Colecțiilor speciale, în perioada 03.06 - 01.07.2021.

Nicolae Iorga (05.06.1871 – 27.11.1940) - 150 de ani de la naștere 5 iunie

„Scrie cu sufletul tău și recitește cu sufletul altora.” (Nicolae Iorga)
Istoric, profesor universitar, poet și critic literar, Nicolae Iorga este prezent în colecțiile Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” cu titluri de interes pentru cititorii pasionați de istorie. Activitatea publicistică, vastitatea operelor, dar și contribuția domniei sale în politică, îl situează pe Nicolae Iorga între marii istorici și politicieni ai lumii. Expoziția de documente realizată în memoria cunoscutului istoric poate fi vizionată la sediul filialei.

5 Iunie - Ziua Învățătorului 5 iunie

„Nu există artă mai frumoasă decât arta educației. Pictorul și sculptorul fac doar figuri fără viață, dar învățătorul creează un chip viu”. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația Andreiana Juventus, marchează această zi prin expoziția de documente alături de toată prețuirea și recunoștința noastră pentru acești oameni minunați, care știu cel mai bine cum să modeleze sufletele a generații de elevi.

Colocviile Constructorilor de Nave 4 iunie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“, Asociația ANCONAV Galați și Asociația Generală a Inginerilor Români, Filiala Galați (AGIR) vă invită vineri, 4 iunie, ora 16:00, la cea de-a 82-a întâlnire a specialiștilor din industria navală română, întâlnire în plen desfășurată în cadrul Colocviilor Constructorilor de Nave după 15 luni de pandemie. Activitățile desfășurate online în acest interval de izolare vor fi prezentate în deschiderea evenimentului de vineri, 4 iunie 2021, de către ing. Silvia Panaite.
Partea a doua a întâlnirii este dedicată lansării unor interesante cărți, având ca autori doi ingineri navaliști, care ne fac să înțelegem mai bine ce a reprezentat pentru știința și tehnica românească Institutul de Cercetări și Proiectări Navale și specialiștii săi:
- ”ICEPRONAV GALAȚI – ALTFEL. Întâmplări cu și despre inginerul Gelu Kahu și alți colaboratori. Colocviile Constructorilor de Nave”, autor ing. Constantin Alexandru.
- ”200 AMINTIRI NECESARE. De la navele realizate la Casa Pionierului, la navele de azi, din Orașul Victoria la Hamburg” , autor ing. Nelu Jecu.
Ambele cărți au apărut la Editura Phoebus din Galați, redactor de carte fiind doamna Violeta Ionescu, scriitor și ziarist. Întâlnirea va avea loc la sediul central al bibliotecii, în sala de lectură ”Mihai Eminescu”. Sponsorul activității este Bureau Veritas Galați.

Proiect: Galațiul - Istorie și cultură locală iunie

Proiectul online realizat de Fundația „Andreiana Juventus” în colaborare cu Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă prezintă informații despre unul dintre cele mai vechi spitale din Municipiul Galați, Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”. Cititorii interesați de istoria locală a clădirilor de patrimoniu, și nu numai, sunt invitați pe pagina filialei pentru mai multe informații.

Proiect - Mari mistere și enigme ale lumii iunie

Dacă vreți să aflați misterul celor 13 cranii de cristal, vă invităm pe pagina de facebook a Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” unde continuă proiectul online „Mari mistere și enigme ale lumii”. Acest proiect este inițiat de Fundația „Andreiana Juventus” cu scopul prezentării unor fenomene bizare și neelucidate până în prezent de oamenii de știință.

Ion C. Brătianu (02.06.1821 - 04.05.1891) - 200 de ani de la naștere 2 iunie

Ion C. Brătianu s-a situat întotdeauna în prim planul evenimentelor istorice care au marcat destinul poporului român. În afară de a fi un politician important al României, Ion C. Brătianu fost și scriitor, pamfletele sale politice în franceză fiind foarte bine primite de publicul francez. La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, cititorii au prilejul de a descoperi în colecțiile bibliotecii, omul politic Ion C. Brătianu și istoria acelor vremuri.

Proiect - Curiozități în lumea copiilor iunie

De ce în lume se vorbesc limbi diferite? De ce nu avem toți aceeași culoare a pielii? La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” continuă proiectul online „Curiozități în lumea copiilor” prin care vă invităm să cunoașteți lumea. Accesați pagina de facebook și veți afla răspunsul la multe întrebări și curiozități din toate domeniile de activitate explicate pe înțelesul tuturor, în cadrul acestui proiect cultural inițiat de Fundația „Andreiana Juventus”.

Mircea Cărtărescu: (01.06.1956) – 65 de ani de la naștere 1 iunie

Rafturile bibliotecii sunt mai pline, ochii sunt ațintiți asupra operelor semnate de scriitorul român Mircea Cărtărescu, iar creierul și inima tresaltă la lecturarea paginilor, mai bogați și mai liniștiți că încă sunt scriitori, care ne transformă în cititori fideli.
Cu prilejul împlinirii a 65 de ani de la nașterea scriitorului Mircea Cărtărescu, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația ”Andreiana Juventus”, vă invită să vizionați expoziția de documente semnate de acest „vizionar nostalgic al literaturii române”și să vă bucurați de lectură de calitate.

1 Iunie - La mulți ani, copilărie! 1 iunie

Prichindeii de la Grădinițile cu Program Prelungit: „Ion Creangă”, nr. 39 și nr. 47 au adus veselia, inocența și copilăria la bibliotecă. Invităm cititorii Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” să admire lucrările realizate de acești copii minunați, prilej de a le adresa tuturor copiilor mesajul nostru: Zâmbiți, sperați, iubiți și visați, copii mai mici și mai mari, măcar o dată în an, de Ziua copilului. La mulți ani, copilărie!

Iunie la Bibliotecă Iunie 2021

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”.



Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.

În luna iunie Zi sanitară va fi în data de: 25 iunie 2021 (în caz că nu vor exista alte restricții).

În luna Aprilie Zi sanitară va fi în data de 19 aprilie 2024. (În caz că nu există alte restricții)