Promovarea serviciilor oferite de Compartimentul Multimedia 29 ianuarie

Compartimentul Multimedia din cadrul Bibliotecii „V.A. Urechia” în colaborare cu Centrul multifuncțional de servicii sociale „Speranțe pentru vârsta a III-a” Galați a desfășurat miercuri, 29.01.2020 o nouă sesiune de vizionare film, în cadrul proiectului „Promovarea serviciilor oferite de Compartimentul Multimedia”.

Salon Literar „Axis Libri” 29 ianuarie

În cadrul ediţiei speciale de salon literar-cultural din ziua de miercuri, 29 ianuarie 2020, de la ora 18:00, din Sala „Mihai Eminescu”, vă invităm la lansarea cărţii „Dream Management - Fişa postului pentru cei care aleg să devină managerii propriilor vieţi”, în prezenţa autoarei Mirela Oprea, dar şi a editorului Lucian Pricop, de la Editura Cartex. Mirela Oprea este licențiată în psihologie și științele educației (Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca) și doctor în cooperare internațională și politici de dezvoltare durabilă (Universitatea din Bologna). Se va face, desigur, iniţierea în această nouă ştiinţă, se va detalia despre conceptul şi programul de Dream Management, dar în primul rând va exista un dialog mai mult decât interesant şi real. Moderatori ai evenimentului: Corina Emanuela Dobre, managerul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” şi scriitorul A.G. Secară.

Poemul ascuns în buzunar 29 ianuarie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, Filiala nr. 1 „Costache Negri” – Bibliotecă Municipală pentru Copii, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” și Colegiul Național „Costache Negri” vă invită miercuri, 29 ianuarie 2020, ora 13.00 la „Poemul ascuns în buzunar”. Invitat special: Angela Baciu, scriitor, membru PEN România, membru USR. Coordonatori: Cătălina Benea și Elvira Alexandrescu – profesori. La eveniment vor participa și vor lectura adolescenți din clasele IX – XII. Vă așteptăm cu drag!

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului 27 ianuarie

Cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” aduce un pios omagiu memoriei victimelor şi invită cititorii să cunoască evenimentele din timpul celui de-al doilea război mondial.

Nicolae Balotă – 95 de ani de la naștere 26 ianuarie

La sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, cititorii au prilejul să afle informații despre unul dintre cei mai culți și importanți scriitori români. Nicolae Balotă este prezent în colecțiile filialei cu numeroase eseuri memorialistice care cu siguranță va capta atenția multor cititori. Vă așteptăm la sediul filialei!

Paul Păltănea – 12 ani de la moarte 25 ianuarie

Timpul așează totul la locul lui, și tot el ne ajută să înțelegem valoarea culturală a celor care nu mai sunt printre noi. Printre gălățenii care au uimit lumea se numără și istoricul Paul Păltănea. Membru al Academiei Internaţionale de Genealogie de la Paris, Paul Păltănea era o veritabilă enciclopedie a Galaţiului, lăsând moștenire una dintre cele mai bune monografii scrise în România. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, cea care cu cinste îi poartă numele distinsului istoric, vă invită la un popas expozițional ce cuprinde numeroase volume, articole și studii ale celui care a fost ,,patriarhul culturii gălățene”.

Unirea Principatelor Române 24 ianuarie

În fiecare an, la 24 Ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române, numită și ,,Mica Unire”. Cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la înfăptuirea acestui eveniment istoric, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, vă invită să vizionați expoziția de documente, care atestă importanța acestui act istoric și curajul strămoșilor noștri pentru tot ce înseamnă astăzi România.

Modificare program cu publicul 24 ianuarie

Vineri, 24 ianuarie a.c., Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” va fi închisă, conform art. 139 din Codul Muncii, revizuit, precum și Hotărârii Guvernului României. În această zi, potrivit legislației muncii din România, se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române.

24 ianuarie – Unirea Principatelor române 23 ianuarie

O interesantă expoziție de carte ce ne dezvăluie pagini din istoria țării, poate fi vizionată incepând de joi 23 ianuarie, la Filiala nr. 4 „Grigore Vieru”. Vă asteptăm sa o descoperiți!

Ziua Renașterii Naționale 23 ianuarie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați împreună cu Asociația „Tinerii și viitorul” organizează joi, 23 ianuarie 2020, cu începere de la ora 13:30, în Sala „Mihai Eminescu”, evenimentul interactiv Ziua Renașterii Naționale. Parteneri în organizarea manifestării sunt: Direcția Județeană pentru Cultură Galați, Platforma Unionistă Acțiunea 2012-Filiala Galați și Inspectoratul Școlar Județean Galați. Evenimentul este dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, moment care, acum 161 de ani, ne-a schimbat pentru totdeauna destinul și nouă, moldovenilor, dar și vecinilor munteni, constituindu-se într-un deziderat și pentru Românii din Transilvania, Basarabia și Bucovina.

Code Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice 22 ianuarie

Membrii echipei Hyper Coders, și-au reluat lecțiile creative din cadrul proiectului Code Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice, ce se desfășoară la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”. Concentrarea și entuziasmul echipei sunt vizibile cu fiecare curs finalizat, unde participanții descoperă noi secrete ale limbajelor de programare.

Unirea Țărilor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza 21 - 28 ianuarie

Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” marchează împlinirea a 161 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române în 24 ianuarie 1859, printr-o expoziție de documente din colecțiile proprii, denumită sugestiv „Unirea Țărilor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza”. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 21 - 28 ianuarie, în foaierul sălilor de lectură de la etajul I, Sediul central.

Camil Ressu - 140 de ani de la naştere 21 - 28 ianuarie

Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea la Galați a pictorului român Camil Ressu (26 ianuarie 1880 - 1 aprilie 1962), Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” invită publicul gălățean la vizionarea expoziției de documente organizată cu acest prilej în sala de lectură Mihai Eminescu, în perioada 21-28 ianuarie. Prin întreaga sa activitate artistică, pedagogică și socială, Camil Ressu a fost una din personalitățile marcante ale artei românești, în opera sa orientându-se spre tematica tărănească și oamenii simpli de la țară. Ţăranii din tablourile lui, adevărate portrete colective, apar în lucrări precum: „Cosaşi odihnindu-se”, „Țărani la prânz”, „Țărănci argeșene”, „Două țărănci”, „Înmormântare la țară”, „Mocani din Vlaici”, „Țărănci în curte” și multe altele.

George Orwell – 70 de ani de la naștere 21 ianuarie

George Orwell, scriitor englez, editorialist și reporter, autorul unor romane, eseuri și critică literară, este prezent în colecțiile Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, cu o serie de titluri care vă schimbă viața și modul de gândire. Vă invităm la sediul filialei să vă bucurați de lectură și de cărțile scriitorului George Orwell, la cei 70 de ani de la nașterea sa.

Popas pe cărări eminesciene 21 ianuarie

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, s-a desfășurat activitatea cu titlul „Popas pe cărări eminesciene”. Protagoniștii acestei întâlniri cultural-educative au fost elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială nr. 33, însoțiți de dna profesor Popescu Doina-Elena. Activitatea dedicată „luceafărului poeziei românești” a cuprins informații despre viața și creațiile literare ale poetului ce înnobilează prin sensibilitate și emoție, mintea și sufletul omenesc.

Noi, apărătorii Europei! 21 ianuarie

Marți, 21 ianuarie 2020, la ora 17:30, se va desfășura la sediul central al Bibliotecii, în Sala „Mihai Eminescu”, evenimentul „Noi, apărătorii Europei!”, parte a proiectului „Esența istoriei Galațiului”. Organizatori: Asociația „Tinerii și Viitorul” și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” în parteneriat cu Asociația „Tradiția Militară”, Direcția Județeană pentru Cultură Galați și Inspectoratul Școlar Județean Galați.

Drag de Eminescu 17 ianuarie

Vineri 17 ianuarie 2020, la Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” a avut loc activitatea „Drag de Eminescu”. Însoțiți de inimoasele educatoare: Dănăilă Daniela, Stroe Gina și Dragomir Carmen, copiii de la grădinița „Clever Kids” au adus un omagiu poetului nostru drag, Mihai Eminescu!

Anton Pavlovici Cehov – 160 de ani de la naștere 17 ianuarie

Medic, prozator și dramaturg rus, Anton Pavlovici Cehov nu și-a imaginat niciodată ce dimensiuni ar putea căpăta reputația sa postumă. Pe marile scene, publicul se bucură de spectacole inedite, adaptate după piesele renumitului scriitor rus, prezente practic, în fiecare stagiune pe afișele teatrelor din țară și din străinătate. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, vă invită să descoperiți în expoziția de documente, adevărate comori ale literaturii ruse, ce poartă semnătura scriitorului și care cu siguranță vă va capta atenția.

100 de ani de presă, responsabilitate, respect și asumare 17 ianuarie

Vineri, 17 ianuarie 2020, la ora 11:45, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Galați, întâlnirea cu tema „100 de ani de presă, responsabilitate, respect și asumare”. Membrii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România sunt așteptați la întâlnirea ce va avea loc în sala de lectură Mihai Eminescu, la etajul I din sediul central. Invitat de onoare este Dinu Doru Glăvan, președintele UZPR. Vor fi prezente și personalități din conducerea centrală a UZPR, fondatorii Filialei Galați, jurnaliști care slujesc cuvântul în presa scrisă și audiovizuală.

Pe urmele lui Eminescu... 16 ianuarie

Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” a fost gazda celei de-a VI-a ediții a Proiectului cultural „Pe urmele lui Eminescu”. Ca partener, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a avut deosebita plăcere să fie prezentă la această manifestare dedicată omagierii „poetului nepereche”, care a cuprins: prezentări Power Point, recitaluri de poezie, expoziţie de colaje, desene și portrete, inspirate din opera eminesciană. La 170 de ani de Eminescu și creație literară pură, elevii au confirmat cu certitudine că opera eminesciană ne poartă într-o altă dimensiune, cea a sensibilității și originalității, care i-au asigurat poetului, NEMURIREA. Felicitări elevilor și cadrelor didactice pentru aceste momente încărcate de emoție și prețuire pentru cel ce va rămâne veșnic în inimile tuturor românilor!

Mihai Eminescu – Omul deplin al culturii române 16 ianuarie

Operele lui Mihai Eminescu sunt o binecuvântare pentru elevii clasei a XII-a A, de la Liceul de Turism și Alimentație „Dumitru Moțoc", care, însoțiți de dna profesor Di Grandi Nicoleta, au ales să-l aniverseze pe marele poet într-un lăcaș al lecturii. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” a fost gazda unei activități educative și interactive, unde poezia eminesciană a fost la loc de cinste și unde s-a simțit emoția unui moment literar inedit. Felicitări, tuturor!

Salon Literar „Axis Libri” – ediție specială dedicată omagierii „poetului nepereche” Mihai Eminescu 16 ianuarie

Joi, 16 ianuarie 2020, la ora 17:00, ca parte integrantă a Programului de manifestări dedicat omagierii marelui poet național Mihai Eminescu, se va desfășura la sediul central în Sala „Mihai Eminescu” o ediție specială a Salonului Literar „Axis Libri”. Din program: recitaluri, amintiri, intervenţii și lecturi realizate în colaborare cu membri ai Salonului Literar „Axis Libri”, invitați speciali scriitorii: Corneliu Antoniu, Victor Cilincă, Sterian Vicol și Ion Zimbru. A doua parte a evenimentului va cuprinde lecturi publice din creaţii dedicate lui Mihai Eminescu, moment realizat împreună cu Asociaţia pentru Promovarea Patrimoniului Cultural şi liceeni de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, Colegiul Naţional „Costache Negri”, Colegiul Naţional „Al.I. Cuza”, Liceul Teoretic „Dunărea" Galați.

Revedere cu Eminescu 15 ianuarie

Miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 10:00, la statuia marelui poet național Mihai Eminescu din Parcul municipal din Galați, va avea loc un moment festiv dedicat „poetului nepereche al poeziei românești“ - la 170 de ani de la nașterea sa. Anul acesta, la prima statuie ridicată lui Eminescu în România, după alocuţiunile prezentate de autorităţile şi personalităţile culturale gălățene, cei prezenți vor putea asculta un program al fanfarei Centrului Cultural „Dunărea de Jos” și versuri eminesciene recitate de actorii Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Mihaela Gorea Lecca și Vlad Vasiliu. În program va urma un recital liric susținut de scriitori, membri ai: Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Sud-Est; Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași – Reprezentanța Galați-Tecuci și Societății Scriitorilor „C. Negri” Galați. Pe tot parcursul evenimentului, membri ai Ansamblului „Doina Covurluiului” al Centrului Cultural „Dunărea de Jos” vor oferi participanților cărți poștale ilustrate cu Mihai Eminescu și alte personalități ale orașului, editate de CCDJ.

Ziua Culturii Naționale, ediția a X-a 15-31 ianuarie

În perioada 15 - 31 ianuarie 2020 vor avea loc la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ o serie de manifestări și expoziții, organizate pentru a marca 170 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu, 15 ianuarie fiind declarată, în anul 2010, Ziua Culturii Naționale. Evenimentele vor avea loc la Sediul Central și Filialele Bibliotecii, precum și la Statuia marelui poet național Mihai Eminescu din parcul care îi poartă numele.

Îl iubim pe Eminescu! 15 ianuarie

Proiectul educațional „Cu paşi mici pe urmele marilor scriitori” care se desfășoară la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, a cuprins o nouă activitate dedicată poetului național Mihai Eminescu. Elevii clasei a III-a de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, îndrumați de dna profesor Tudorache Alexandrina, și-au demonstrat iubirea față de poeziile marelui poet și au pregătit un moment literar, alături de o expoziție tematică, aniversând astfel cei 170 de ani de la nașterea poetului.

Mihai Eminescu – 170 de ani de la naștere 15 ianuarie

În fiecare an, luna ianuarie se derulează sub auspiciile geniului literaturii românești și a culturii naționale, care și-a găsit în poetul Mihai Eminescu „cea mai frumoasă înfăptuire”, așa cum afirma Titu Maiorescu. Acesta a fost Mihai Eminescu și aceasta a fost opera lui, prin care generații întregi s-au bucurat de poezie și proză eminentă, creatoare, cu o imaginație de neegalat. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” aduce un pios omagiu poetului național, la împlinirea celor 170 de ani de la naștere și vă invită la un popas eminescian.

Evocare la aniversare - „Opera eminesciană în colecțiile Bibliotecii Județene V.A. Urechia” 15 ianuarie

Miercuri, 15 ianuarie, a avut loc la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, în cadrul Salonului Cultural ”Armonii de toamnă”, evocarea marelui poet Mihai Eminescu cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naștere. Din partea Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” au participat în cadrul acestui eveniment, bibliotecarele Silvia Matei, șef serviciu Săli de lectură și Camelia Bejenaru, responsabil Colecții Speciale, care au făcut o scurtă prezentare a operei eminesciene în colecțiile Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia”. La eveniment au fost prezenți numeroși scriitori și oameni de cultură gălățeni.

Eminescu și muzicalitatea versurilor sale: Expoziție 14-21 ianuarie

Cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” invită publicul gălățean la vizionarea expoziției „Eminescu și muzicalitatea versurilor sale”, organizată în foaierul sălilor de lectură, din sediul central, etajul I, în care pot fi descoperite și admirate partituri muzicale aflate în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”. De-a lungul timpului, versurile Marelui Poet au fost puse pe note muzicale de muzicieni precum Iancu Filip, Al. Zavulovici, G. Scheletti, Mihail Jora, D.G. Kiriac, Arthur Bartsch, Gh. A. Dinicu, Florin Bogardo și mulți alții. Expoziția este deschisă în perioada 14-21 ianuarie. Vă invităm să ne vizitați!

Dor și drag de Eminescu 14 ianuarie

Marți 14 ianuarie 2020, la Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” a avut loc activitatea organizată de Agenția de Servicii Sociale și Comunitare „Alternativa”, prof. psiholog Secobeanu Mărioara, „Dor și drag de Eminescu”.

Mihai Eminescu în Colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” 9-28 ianuarie

În perioada 09.01–28.01.2020, Sala de lectură „Mihai Eminescu”, de la sediul central, etajul I, va găzdui expoziția de cartofilie și medalistică Mihai Eminescu în Colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”. Expoziția se înscrie în seria de manifestări dedicate celebrării a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, marele nostru poet național.

Mihai Eminescu omagiat de gălățeni - expoziție 9-28 ianuarie

În perioada 9–28 ianuarie, secția Colecții speciale organizează, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, parter, expoziția de foi volante și documente arhivistice „Mihai Eminescu omagiat de gălățeni”. Expoziția celebrează 170 de ani de la nașterea marelui nostru poet Mihai Eminescu, a cărui zi de naștere a devenit Ziua Națională a Culturii Române.

Henriette Yvonne Stahl – 120 de ani de la naștere 9 ianuarie

Cu o personalitate remarcabilă şi scriitoare de succes, Henriette Yvonne Stahl şi-a cucerit cititorii prin traseul literar de necontestat, aducându-i acesteia multă apreciere din partea cititorilor și criticilor deopotrivă. Pentru arta ei de a creat personaje bizare, psihologii abisale, dar și pentru cei 120 de ani de la naștere, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” vă așteaptă la sediul filialei să vizionați expoziția de documente.

Ferestre spre trecut: Fotografii vechi din colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” 6 ian - 30 feb

În luna ianuarie, secția Colecții speciale organizează, la Popasul Bibliofilului, de la sediul central, etaj I, mezanin, expoziția Ferestre spre trecut: Fotografii vechi din colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 06.01.2020 – 03.02.2020.

Isaac Asimov – 100 de ani de la naștere 2 ianuarie

În colecția de documente a Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, iubitorii genului science-fiction pot descoperi o serie de documente, semnate de cunoscutul scriitor și om de știință, Isaac Asimov. La împlinirea celor 100 de ani de la nașterea scriitorului, vă invităm să vizionați expoziția de documente SF și să vă bucurați de lectură!

Petre Ispirescu – 190 de ani de la naștere 1 ianuarie

În ianuarie, s-a născut folcloristul și povestitorul Petre Ispirescu, cel care avea să îmbogățească literatura română cu adevărate capodopere culese și redate cititorilor de-a lungul vieții sale. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” vă invită să redescoperiți lumea minunată a basmelor, în expoziția de documente din cadrul filialei.

La mulți ani, 2020! 1 ianuarie 2020

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la celelalte filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”...