Mihail Sebastian – 75 de ani de la moarte 29 mai

La 29 mai 1945, dramaturgul, prozatorul, gazetarul şi eseistul Mihail Sebastian înceta din viaţă, spre regretul celor care se bucurau la acea vreme, de romanele și piesele de teatru cu care s-a impus scriitorul în viața literară. La împlinirea celor 75 de ani de la moarte, Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”, vă invită să descoperiți scrierile lui Mihail Sebastian în expoziția de documente dedicată omagierii regretatului dramaturg.

Biblioteca Județeană se redeschide pentru public 25 mai

Începând de luni, 25 mai 2020, ora 9.00, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați își va relua, gradual, activitatea cu publicul. Într-o primă etapă vor fi disponibile serviciile de restituire și împrumut atât la sediul central, cât și la toate filialele bibliotecii. Serviciile la Sala de lectură, Compartimentul Colecții speciale și Compartimentul Referințe electronice/Internet sunt deocamdată restricționate.


Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.

Copilăria – tărâmul poveștilor 25 mai – 25 iunie

În perioada 25 mai – 25 iunie 2020, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, parter, puteți vizita expoziția intitulată Copilăria – tărâmul poveștilor, organizată de Compartimentul Secției Copii cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului. (Detalii afiș+poze).

Condeiul fermecat - concurs de creație literară online pentru copii 25 mai – 25 iunie

Dragi copii, vă reamintim că mai aveți timp să trimiteți creațiile voastre literare pentru concursul Condeiul fermecat până pe 10 iunie 2020, la adresa de e-mail: sectiacopii2020@gmail.com. Să fiți inspirați!

Lumea copilăriei prin obiectivul fotografilor de odinioară 29 mai – 30 iunie

În perioada 29.05 – 30.06.2020, la Popasul Bibliofilului de la sediul central al Bibliotecii „V.A. Urechia”, etaj 1, mezanin, va fi deschisă expoziția Lumea copilăriei prin obiectivul fotografilor de odinioară, care propune publicului, prin intermediul unor imagini selectate din fondul de fotografii al Colecțiilor speciale, o călătorie în timp, în lumea magică a copilăriei de acum aproximativ o sută de ani. Fotografiile au fost realizate de fotografi anonimi sau cunoscuți, precum George Maksay, Victor Gross, Em. N. Kiriacopol, Marco Klein. Expoziția va fi prezentată și pe pagiana de Facebook BVAU Colecții speciale, la adresa https://www.facebook.com/bvau.ro/.

Cinste eroilor români! - Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor Români 28 mai – 8 iunie

Ziua Eroilor este celebrată de Ziua Înălţării Domnului, mare sărbătoare creştină, care marchează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere, respectiv la 28 mai anul acesta. Această sărbătoare comemorează memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. În semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem al ostaşilor căzuţi la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele ţări beligerante, în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreţinerii mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a operelor comemorative de război dedicate acestora.
Printre alte documente vă prezentăm două titluri reprezentative: Albumul Armatei române : 10 maiu 1902, dedicat Majestății Sale Regelui Carol I, tipărit la București, Editura Librăriei Socecu et Comp. și Albumul Armatei române, tipărit în 1873 la București.

Corneliu V. Botez, poet, publicist și magistrat la 150 de ani de la naștere 28 mai – 8 iunie

Magistratul, poetul și publicistul Corneliu V. Botez, născut la 2 iunie 1870, în com. Chilia, districtul Ismail și președinte al Tribunalului Covurlui, poate fi numit, fără tăgadă, principalul iniţiator al acțiunilor de omagiere a poetului naţional Mihai Eminescu la Galați în perioada 1909-1914. Intervențiile sale din aceea perioadă au culminat cu ridicarea statuii lui Eminescu în Parcul Central al orașului. La aniversarea celor 150 de ani de la naștere, expunem cîteva dintre cele mai importante lucrări cei poartă semnătura, existente în colecțiile bibliotecii.

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați pregătiri pentru reluarea activității cu publicul 15 mai

Dragi cititori, ne pregătim să reluăm serviciile de împrumut la domiciliu, luând între timp toate măsurile de protecţie pentru dumneavoastră, astfel încât să respectăm normele impuse de intrarea în starea de alertă. Vă asigurăm că ne dorim să vă fim cât mai curând aproape, de aceea ne străduim să îndeplinim toate condiţiile de siguranţă.

Rămânem la dispoziția tuturor gălățenilor prin intermediul serviciilor electronice, social-media: Facebook sau Instagram și E-mail, dar și telefonic: +40 (236) 411 037 (int. 101 - Secretariat).

Pregătiri pentru reluarea activității cu publicul 19 mai

Dragi utilizatori, dorim să venim în întâmpinarea solicitărilor dumneavoastră de împrumut la domiciliu. De aceea, vrem să reducem timpul de staţionare în incinta bibliotecii în scopul evitării riscurilor de contaminare. Astfel, vă încurajăm să accesaţi catalogul bibliotecii, să căutaţi documentele dorite (după titlu, autor, etc.), să identificaţi locaţia acestora (sediu sau filiale) şi să ne trimiteţi solicitările dumneavoastră:

    Filiale
  • Filiala nr. 1 „Costache Negri”: [ Contact ]
  • Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”: [ Contact ]
  • Filiala nr. 4 „Grigore Vieru”: [ Contact ]
  • Filiala nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”: [ Contact ]

Solicitarea dumneavoastră va primi un răspuns în cel mai scurt timp, apoi veţi fi aşteptat la sediu/ fililalele bibliotecii timp de 24 de ore pentru a încheia tranzacţia de împrumut a documentelor.

Servicii online pentru dumneavoastră Mai

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați derulează în această perioadă, declarată stare de urgență, pentru utilizatorii noștri diverse activități online. Pentru o mai bună vizibilitate și promovare corespunzătoare vă prezentăm o centralizare a acestor evenimente online. [Clic aici]

Jules Renard – 110 ani de la moarte 22 mai

Scriitor și dramaturg francez, Jules Renard a completat de-a lungul timpului pleiada titanilor din literatura franceză, bucurându-se de un succes fenomenal cu romanul autobiografic ,,Morcoveață”, prezent în colecția de documente a Filialei nr. 2 ,,Paul Păltănea”. În semn de prețuire pentru întreaga activitate literară a scriitorului, vă invităm pe pagina de facebook a filialei să vizionați expoziția de documente.

Victor Hugo - 110 ani de la moarte 15 mai

Există o perspectivă mai mare decât marea, şi anume cerul; există o perspectivă mai mare decât cerul, şi anume sufletul omului”. (Victor Hugo)
Scriitor de succes și politician cu gândiri liberale, Victor Hugo a luptat toată viața sa pentru cele trei principii atât de prețuite în Franța: libertate, egalitate, fraternitate. În peste şase decenii de activitate, Hugo a abordat toate genurile literare, de care se bucură și cititorii Filialei nr. 2 ,,Paul Păltănea” și care sunt invitați să vizioneze pagina de facebook a filialei.

Tudor Arghezi – 140 de ani de la naștere 21 mai

Orice viaţă de om începe de mai multe ori”, spunea Tudor Arghezi, considerat unul dintre cei mai prolifici autori din literatura română şi unul dintre poeţii cu o importantă contribuţie la dezvoltarea liricii româneşti. Ne bucurăm și astăzi de moștenirea literară și culturală a poetului Tudor Arghezi, omagiat în această perioadă la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”. Vă invităm pe pagina de facebook a filialei la un popas virtual cu documente ce poartă semnătura celui care va dăinui în memoria noastră – Tudor Arghezi.

Hector Malot - 190 de ani de la naștere 20 mai

Hector Malot nu a fost ,,singur pe lume”, a câștigat numeroși cititori care nu au ratat să-i citească creațiile literare. Oricine se poate regăsi în romanele de suflet ale scriitorului francez, indiferent de vârstă. Vă invităm pe pagina de facebook a Filialei nr. 2 ,,Paul Păltănea” să vă amintiți de copilărie, de maturizare și să vizionați expoziția dedicată renumitului scriitor, la împlinirea celor 190 de ani de la naștere.

Miturile, poveștile care nasc povești 19 mai

Ajuns la cea de-a IV-a ediție, concursul interjudețean ,,Miturile, poveștile care nasc povești” inițiat de Liceul Tehnologic ,,Radu Negru”, a atras și anul acesta un număr impresionant de elevi care vor să redescopere identitatea naţională prin intermediul folclorului, al mitologiei, precum şi diversitatea etnică, etică şi culturală. Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, ca partener în acest proiect, vă invită pe pagina de facebook a filialei să admirați lucrările realizate de elevi talentați, ce au reușit să transpună filonul mitologic în adevărate opere de artă. Felicitări elevilor pentru sensibiliate artistică și cadrelor didactice pentru sprijinul acordat elevilor în derularea acestui interesant proiect!

Ziua Pictorilor Români 19 mai

Ce pot realiza pictorii cu o pensulă? Minuni! Rămânem uneori fără cuvinte în fața unor impresionante creații ale unor pictori care își pun sufletul într-o pensulă. Ziua pictorilor români marchează și data nașterii pictorului Ion Țuculescu, cel care avea să revoluționeze cromatismul picturii românești. Dedicăm această zi, tuturor pictorilor români, prilej de a vă invita pe pagina de facebook a Filialei nr. 2 ,,Paul Păltănea” să vizionați expoziția tematică dedicată acestei zile.

Marin Preda - 40 de ani de la moarte 16 mai

Viața scriitorului Marin Preda a fost la fel de fascinantă ca și opera lăsată moștenire. Dorința asiduă a renumitului prozator a fost să scrie mult, însă destinul i-a hărăzit o altă soartă, să continuie scriitura pentru îngeri. La 40 de ani de la moarte, Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” aduce un pios omagiu unei personalități care ne-a făcut cunoștință cu familia Moromete, ne-a prezentat ,,Viața ca o pradă” și ,,Cel mai iubit dintre pământeni”, adevărate capodopere ale literaturii noastre.

Ziua Internațională a Latinității 15 mai

Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” a marcat Ziua Internațională a Latinității, prilej de a sărbători conștiința identității culturale a popoarelor de origine latină și de a reflecta asupra valorilor lingvistice și culturale pe care le împărtășim și de a conserva acest tezaur spiritual pentru generațiile viitoare. Vă invităm pe pagina de facebook a filialei să vizionați expoziția de documente dedicată acestei zile:

Ziua Internațională de Acțiune pentru Climă 15 mai

La nivel global, schimbările climatice sunt considerate una dintre cele mai mari provocări ale secolului nostru. Această zi a luat naștere în urma transformărilor climatice cauzate de influenţa sporită a omului asupra ecosistemului planetar. Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” aduce în atenția comunității importanța protejării naturii, pentru sănătatea oamenilor și a planetei și vă invită pe pagina de facebook a filialei.

Ziua Internațională a Familiei 15 mai

Rolul și funcțiile familiei, continuă să fie esențiale pentru societate, iar Ziua Mondială a Familiei, celebrată în fiecare an, ne ajută să reconștientizăm acest lucru. Un vechi proverb spaniol ne spune că ,,Familia este ca o frânghie ale cărei noduri nu se desfac niciodată”. Un adevăr incontestabil demonstrat și de elevii clasei a V-a de la Liceul Teoretic ,,Emil Racoviţă” prin lucrările expuse pe pagina de facebook a filialei, alături de documentele de bibliotecă existente în colecție. Mulțumim copiilor și dnei profesor Silvia Banea pentru implicare și colaborare!

Senior Computer – Proiect on-line 14 mai

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” a avut loc o nouă întâlnire online a seniorilor, care au descoperit aplicația Power Point și au învățat să creeze prezentări într-un mod cât mai simplu și eficient. . Ne dorim ca și această aplicație să le fie de folos seniorilor noștri!

Alphonse Daudet – 180 de ani de la naștere 13 mai

Romanele semnate de scriitorul Alphonse Daudet, sunt cunoscute cititorilor grație personajelor și întâmplărilor redate în stilul caracteristic scriitorului, uneori emoționant, alteori tulburător, dar cu aceeași atracție de lectură până la ultima pagină a cărții. S-au împlinit 180 de ani de la nașterea cunoscutului prozator, prilej de a vă invita să vizualizați expoziția de documente pe pagina de facebook a Filialei nr. 2 ,,Paul Păltănea”.

Dante Alighieri – 755 de ani de la naștere mai

„O, voi, ce teferi v-ați născut la minte / cătați cu sârg ce tâlc ascund de glotă / sub tainic văl, ciudatele-mi cuvinte.” Dante Alighieri este autorul care a influențat decisiv cursul dezvoltării literaturii. Supranumit și ,,Tatăl Limbii Italiene”, Dante a dat glas culturii italiene, lăsând adevărate capodopere literare, care trezesc încă interes, printre iubitorii de poeme. La împlinirea celor 755 de ani de la naștere, Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”, vă invită la un popas expozițional virtual pe pagina de facebook a filialei.

Senior Computer – Proiect on-line 11 mai

Cursul online ,,Senior Computer” continuă la Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus”! Cursanții s-au familiarizat cu principalele funcții din Excel, astfel încât să poată folosi această aplicație în activitatea de zi cu zi. Succes, dragi seniori!

Ziua Adolescentului din România 10 mai

„Atunci când ești adolescent, emoțiile tale sunt atât de tumultoase și așa de imprevizibile… Doar încerci să te înțelegi.” (Penelope Mitchell) Marcăm Ziua Adolescentului din România cu gândul la amintirile și experiențele trăite de fiecare dintre noi, în cea mai frumoasă perioadă a vieții, când încălcam reguli, promisiuni și spărgeam bariere în căutarea dreptății absolute. Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” vă provoacă la o întoarcere în timp și vă invită să vizionați pe pagina de facebook a filialei expoziția virtuală cu documente de profil:

Lucian Blaga – 125 de ani de la naștere 9 mai

În spaţiul poeziei româneşti din secolul XX, imaginea lui Lucian Blaga este unică, astfel că, niciun critic sau confrate de breaslă nu i-a pus la îndoială valoarea literară. Lucian Blaga este prezent în colecția Filialei nr. 2 ,,Paul Păltănea” cu titluri de rezonanță, care au captat de-a lungul timpului publicul cititor și iubitor de poezie. Vă invităm pe pagina de facebook a filialei pentru a viziona expoziția de documente semnate de îndrăgitul poet.

Gustave Flaubert – 140 de ani de la moarte 8 mai

Gustave Flaubert este unul dintre cei mai importanți dramaturgi francezi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, influențat fiind de un alt titan al literaturii franceze, Honoré de Balzac. La împlinirea celor 140 de ani de la moarte, Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” vă invită să vizionați expoziția de documente pe pagina de facebook a filialei.

Senior Computer - Proiect online 5 mai

La Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” s-a dat STARTUL online, proiectului Senior Computer, așteptat cu nerăbdare de seniorii care doresc să învețe elementele de bază în folosirea calculatorului și a internetului. Felicitări pentru voință și succes tuturor!

Europa: încântare și culoare - Proiect online 4 mai

Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundaţia ,,Andreiana Juventus”, a lansat un nou proiect online și o nouă provocare utilizatorilor filialei, invitându-i la o călătorie virtuală prin Europa cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei. Vă așteptăm pe pagina de facebook a filialei pentru mai multe informații.

Ziua Națională a Inimii în România mai

Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” marchează Ziua Națională a Inimii în România, cu scopul de a informa utilizatorii cu privire la principala cauză de deces, şi anume: bolile cardiovasculare. Expoziția ce cuprinde documente de profil poate fi vizionată pe pagina de facebook a filialei în perioada 1-10 mai, a.c.

George Enescu – 65 de ani de la moarte 4 mai

Putem spune cu certitudine că, George Enescu a fost muzicianul complet, atins de aripa geniului, care și-a urmat drumul având o singură ambiție: să compună și să facă muzică. Filiala nr. 2 ,,Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația ,,Andreiana Juventus” vă invită pe pagina de facebook să vizionați expoziția dedicată omagierii marelui maestru.

Scanare la cerere Mai

Dragi utilizatori, Biblioteca Județeană ”V.A. Urechia” din Galați dorește să vină în întâmpinarea tuturor membrilor comunităţii oferind posibilitatea de a intra în posesia de materiale/informaţii scanate din documentele existente în colecţiile noastre, necesare în aceste vremuri de criză pentru studiu, documentare și cercetare, pentru elaborarea de lucrări de specialitate sau susţinerea de examene. Pentru aceasta, vă recomandăm:

- accesarea catalogului online al bibliotecii judeţene: pentru identificarea materialelor necesare;

- transmiterea unui e-mail, în care să includeți: numele și prenumele, numărul permisului de intrare la bibliotecă și materialele documentare de care aveți nevoie.

Operațiunea de scanare a documentelor solicitate se va realiza cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și ale Regulamentului serviciilor pentru public (capitole, subcapitole, articole etc., în limita a 10 pag.). Solicitările vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil, iar documentele vor fi trimise prin email.

Europa - încântare și culoare Mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” - Bibliotecă Municipală vă lansează o nouă provocare și vă invită să participați la un nou proiect online intitulat „Europa - încântare și culoare”. Cu ocazia Zilei Europei, sărbătorită în fiecare an în data de 9 mai, vă invităm să ne fiți aproape la acest proiect prin care să simțiți altfel, gustul călătoriilor și a locurilor mai puțin cunoscute din Europa. Această parte a lumii ne oferă diversitate culturală și experiențe de neuitat, motiv să vă provocăm la creativitate, inventivitate și să vă demonstrați talentul atât artistic, cât și literar, prin desene/sloganuri/eseuri…. și, de ce nu, impresii din călătoriile voastre. Vă așteptăm să ne prezentați creațiile pe pagina de facebook a filialei/messenger, să ne bucurăm împreună de un caleidoscop de imagini, culori și povești, care să ne poarte într-o călătorie minunată prin Europa.

Condeiul fermecat - concurs de creație literară online pentru copii 5 mai - 22 iunie

Secția pentru copii din cadrul Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” vă provoacă și vă invită, dragi copii, în perioada 5 mai – 22 iunie 2020, să vă descoperiți talentul creativ și să participați la concursul de creație literară online „Condeiul fermecat”, ediția I, prilejuit de Ziua Internațională a Copilului, 1 iunie 2020. Detalii concurs găsiți aici, dar si pe pagina de Facebook Sectia Copii - Clubul Curiosilor.

Europa în gânduri colorate Mai

Dragi copii, profesori, părinți! Celebrăm anual, pe 9 mai, Ziua Europei. Pacea și unitatea, valori europene fundamentale, reprezintă un alt prilej de a colabora și de a marca evenimentul prin acest proiect pe care vi-l propunem. Vă invităm, din nou, să invocați muza imaginației, și vă așteptăm cu nerăbdare în spațiul virtual, creat special pentru voi, pe pagina Filialei nr. 1 „Costache Negri”, unde vom călători fără frontiere, sub semnul prieteniei. Astfel, veți descrie printr-un simbol/un desen/o compunere/un eseu/o poezie, cum vă imaginați legătura dintre voi și Europa. Creațiile voastre, imortalizate în fotografii, vor fi distribuite pe pagina noastră de facebook Filiala nr. 1 „Costache Negri”- Biblioteca Municipală pentru Copii Galați până la data de 20 mai 2020. Răspunde provocării și fii parte din marea familie europeană! Spor, succes și inspirație tuturor!

Lectură la cerere Mai

Lectură la cerere. Unde? La FILIALA NR.5 ”HORTENSIA PAPADAT - BENGESCU”- BIBLIOTECĂ MUNICIPALĂ.
Oameni dragi, cred că ați epuizat modalitățile de petrecere a timpului, în această lungă perioadă, de când stăm în casă din cauza Covid19, de aceea venim cu propunerea de a vă citi noi din cărțile preferate. Dacă acea carte are un număr mare de pagini vom alege un număr suficient de fragmente încât să înțelegeți subiectul cărții. Vom face înregistrări pe care le vom posta pe pagina de facebook a Filialei nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu" - Bibliotecă Municipală. În prealabil, dumneavoastră ne scrieți pe pagina de facebook a bibliotecii BVAU Filiala nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu" - Bibliotecă Municipală sau ne sunați la numerele de telefon: 0732334663, 03361000958.
Așteptăm solicitările dumneavoastră și de asemenea să ne revedem sănătoși și bucuroși!

Vederi din Regatul României Mai

În luna mai, Compartimentul Colecții speciale al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” vă invită să vizionați, atât pe site-ul bibliotecii, cât și pe pagina de facebook BVAU Colecții speciale (https://www.facebook.com/bvau.ro/), expoziția de fotografii și cărți poștale ilustrate Vederi din Regatul României. Expoziția aduce în fața publicului, într-o succesiune tematică variată, imagini imortalizate pe hârtie de maeștri ai artei fotografice, precum Alfred Brand și A. Jhalsky, sau de fotografi mai puțin cunoscuți. Adevărate cronici imagistice ale timpurilor trecute, acestea schițează o adevărată frescă a României de odinioară.

Expoziție - Pagini din istoria presei românești 1-15 mai

În 1993, Adunarea generală a ONU declara data de 3 Mai Ziua Mondială a Libertății Presei, ca modalitate de a atrage atenția întregii lumi asupra importanței și obligației respectării libertății de exprimare. Presa reprezintă pentru cei cărora li se adresează o oportunitate de a percepe și a înțelege istoria în derularea ei firească și în orice timp și în orice țară, nu reprezintă altceva decât oglinda fidelă a fiecărei societăți. Adevărata întemeiere a presei în limba română se leagă de numele lui Heliade Rădulescu în Muntenia, Gheorghe Asachi în Moldova și George Barițiu în Transilvania. La 8 aprilie 1829 apărea la București, ”Curierul românesc”, la 1 iunie, în același an, ”Albina românească” la Iași și la 12 martie 1838, în Brașov, ”Gazeta de Transilvania”. La acestea se adaugă o serie de ziare politice precum: ”Muzeul național”, ”România”, ”Curierul de ambe sexe”, ”Vestitorul bisericesc”, sau ”Alăuta românească”, despre care, Mihail Kogălniceanu, afirma că ”nu izbutiseră să se înalțe pe treapta primelor gazete scoase de Heliade Rădulescu, Gheorghe Asachi sau George Barițiu”. În colecțiile Bibliotecii ”V.A. Urechia” există colecțiile unor ziare și reviste vechi apărute în perioada 1836-1860, cu alfabet chirilic sau de tranziție, precum: Foaie pentru minte, inimă și literatură (1844), Curier Românesc (1836), România (1838), Gazeta de Transilvania (1848), Stéoa Dunării (1855), Zimbrul și Vulturul (1858), Dacia Literară (1859), Arhiva Românească (1860), Nikipercea (1861), sau Bondarul (1861).

Mai 1 Mai

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”