Axis Libri Nr. 51 31 mai

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați vă oferă la începutul verii un dar cultural - apariția revistei trimestriale de cultură „Axis Libri”, numărul 51 - care este dedicată împlinirii a 85 de ani de la nașterea domnului Năstase Marin - economist, scriitor, pictor și fotograf amator - și comemorării artistului plastic Nicolae Mantu, recunoscut pentru pictura și grafica sa, de la nașterea căruia se împlinesc 150 de ani.
Publicația serială cuprinde în paginile sale descrierea evenimentelor organizate de instituția noastră, activități desfășurate în mediul on-line atât la sediul central, cât și la filiale, informații profesionale, prezentări de carte, literatură sub toate formele ei, critică de artă ș.a.
Vă invităm să consultați periodicul, exclusiv on-line, accesând linkul următor: https://ro.scribd.com/document/510006734/Axis-Libri-Nr-51#from_embed.
Vă dorim tuturor copiilor și adulților cu suflet de copil o vară cu sănătate și binecuvântare, zâmbete și bucurii, speranțe și împliniri!

Profesor de nota 10 - eveniment dedicat cadrelor didactice și elevilor 27 mai

Joi, 27 mai 2021, la ora 14.00, în Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, se desfășoară, la inițiativa Asociației Open for Business (O4B), evenimentul „Profesor de nota 10”. Cu această ocazie, vor fi sărbătorite și premiate performanța și excelența în educație, prin recunoașterea meritelor a 10 profesori „de nota 10”. Sunt profesori implicați în proiecte ale Bibliotecii și filialelor sale, care au participat, de-a lungul timpului, alături de elevi, la numeroase activități. Ca parte a evenimentului dar și pentru că acesta se desfășoară în preajma zilei de 1 iunie, autoarea Valentina Mihaela Ghinea va lectura povestea „Făt-Frumos din Lăptișor de matcă” și va prezenta cartea „Jurnal de vacanță”, autor Valentina Mihaela Ghinea, apărută la Editura Eikon, 2021, un moment dedicat copilăriei, inocenței și bucuriei, destinat nu numai celor mici, ci tuturor celor care îndrăznesc a lua o pauză de la viața de adult. Editura Eikon și Editura Cutiuța cu povești vor fi prezente, punând la dispoziția celor interesați cărți din propriul portofoliu.

Primii pași în lumea bibliotecii 26 mai

Prichindeii grupei mixte de la Grădinița „Voinicelul”, structură a Grădiniței cu P.P. „Motanul Încălțat”, însoţiţi de doamna educatoare Oană Sanda au păşit veseli şi curioşi pe tărâmul poveştilor, miercuri 26 mai 2021. Copiii au făcut cunoştinţă cu personajele preferate şi au aflat că orice carte poate fi un prieten adevărat. Dragi copii, vă dorim bun venit în lumea minunată a cărţilor, căci vă așteaptă o călătorie îndelungată, ce durează toată viața!

În memoriam 20 mai

S-a stins din viață poetul şi publicistul Corneliu ANTONIU (n. 31 oct. 1940, Craiova, jud. Dolj – d. 20 mai 2021, Galați), director fondator al revistei de cultură Antares, al Festivalului Internaţional de Literatură „Serile de literatură ale revistei Antares”, al Fundaţiei şi al Editurii Antares, cel care a înființat, în anul 1999, Ordinul Cavalerilor Danubieni, distincție care se acordă scriitorilor ce trăiesc în țările riverane Dunării. Scriitorul Corneliu Antoniu a fost o voce puternică a vieții culturale de la Dunăre, a fost preşedinte al Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România, fiind distins cu „Meritul Cultural” în rang de Cavaler și cu titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi.
Un cavaler al culturii românești și-a încheiat lupta pe pământ și va scrie poezie în nemurire! Drum bun, domnule Corneliu Antoniu!
Dumnezeu să-l odihnească!

Biblioteca vine la tine! 20 mai

Astăzi, 20 mai 2021, ora 10, un reprezentant al Secției pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” a mers la Grădinița cu Program Prelungit nr. 45 – structură a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 7 pentru a face o prezentare a Bibliotecii și pentru a-i familiariza pe cei mici cu lumea minunată a cărților. Copiii au fost interesați și bucuroși să afle informații despre condițiile de înscriere la Bibliotecă, au interacționat și au ascultat cu multă atenție „Povestea puișorului îngâmfat” de Mariana și Mihaela Andreianu. Pe viitor îi așteptăm cu mare drag la Bibliotecă!

Condeiul fermecat - concurs de creație literară online pentru copii 14 mai – 30 iunie

Dacă sunteți inspirați și dornici de competiție, Secția Copii a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați vă invită să participați la un concurs de creație literară online, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, 1 iunie 2021, intitulat „Condeiul fermecat”, ediția a II-a. Concursul se va derula în perioada 14 mai – 30 iunie 2021.
La concurs pot participa elevi cu vârste cuprinse între 7-14 ani, cu maximum 2 creații literare (poezie sau proză), cu temă la alegere, dar pot fi inspirate și din lecturile copilăriei. Creațiile literare vor fi trimise pe adresa de e-mail: sectiacopii2020@gmail.com până pe data de 10 iunie 2021, orele 20,00.
Premiile oferite vor consta în diplome, cărți și dulciuri, iar lucrările vor fi publicate pe pagina de facebook a Secției copii - Clubul Curioșilor și selectiv, cu acordul autorilor, în paginile Revistei culturale „Axis Libri” și ale altor reviste literare.
Informații suplimentare pot fi solicitate de la Secția Copii a Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” Galați la telefon: 0236/411037/interior 128 sau prin e-mail: sectiacopii2020@gmail.com.
Persoană de contact: Târâlă-Sava Maricica, telefon: 0732334662.

Proiect „Galațiul, istorie și cultură locală” Mai

Un alt proiect care va aduce cu siguranță în casele gălățenilor acea „explozie culturală” a urbei. Sunt prezentate adevărate comori patrimoniale, care ilustrează importanța orașului la Dunăre din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre. Proiectul online se desfășoară la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” și este inițiat de Fundația „Andreiana Juventus”.

18 mai - Ziua Internațională a Muzeelor 18 mai

De la agricultură la modă, de la astronomie la arheologie, de la artă la istorie naturală, în funcție de aceste specializări, ne alegem muzeul ca punct de informare și de relaxare. Această instituție reușește an de an să atragă vizitatori prin diversitatea exponatelor și noutăților din diferite perioade care ne spun atâtea povești despre înaintașii noștri. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” marchează această zi prin expoziția de documente care sperăm să vă inspire și să vă aducă mai aproape de artă.

Proiect „Copiii și copilăria, dincolo de cuvinte!” Mai

O zi de neuitat, cu multe povești și personaje îndrăgite de preșcolarii grupelor mari și mijlocii de la Grădinița cu Program Prelungit „Ion Creangă” Galați, gazda acestui proiect minunat, care ne-a adus bucuria și speranța apropierii acelor zile de poveste, când visam și călătoream pe alte tărâmuri magice. Felicitări pentru colaborare și organizare cadrelor didactice și tuturor copiilor care ne fac viața MINUNATĂ!

Proiect „Curiozități în lumea copiilor!” Mai

Acest proiect a luat naștere din dorința de a aduce informația mai aproape de micii utilizatori, dornici de cunoaștere și de înțelegere a tainelor și a fenomenelor naturale care nasc întrebări în rândul acestei categorii de cititori. Dacă sunteți curioși să aflați cum s-au născut mările și oceanele, vă invităm pe pagina Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, alături de Fundația „Andreiana Juventus” cea care a inițiat acest proiect cultural-educativ.

Proiect „Scriitori români la Dunărea de Jos” - Elena Netcu mai

Așa cum își propune proiectul nostru, să mediatizeze atât scriitorii de la Dunărea de Jos, cât și istoria și personalitățile acestui spațiu, prin cărți în primul rând, ne-am oprit la scriitoarea Elena Netcu, cu romanul „Sarî Saltuk Baba. Misteriosul drum din Orient în Dobrogea”, o carte pe care, după ce o citești, te face să înțelegi mai bine o cultură și o civilizație, cea turcă, de care suntem legați încă de la certificatul de naștere al limbii române. Cartea este prezentată în detaliu pe pagina Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, în cadrul acestui proiect cultural inițiat de Fundația „Andreiana Juventus”.

15 mai - Ziua Internațională a Familiei 15 mai

Ziua Familiei poate fi un bun prilej de a încetini acest ritm existențial și să petrecem mai mult timp cu familia. Această zi a bucuriei și fericirii este marcată de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” prin expoziția de documente de bibliotecă recomandate tuturor familiilor care se străduiesc să facă față provocărilor lumii contemporane.

Mihail Bulgakov (15.05.1891 - 10.03.1940) - 130 de ani de la naștere 15 mai

Mihail Bulgakov, unul dintre cei mai mistici scriitori declara că „nu există oameni răi pe pământ, există doar oameni nefericiți”. Anii tulburi trăiți de autor în perioada stalinistă, povestea de dragoste, dar și problemele de sănătate, au fost repere determinante ce au dus la scrierea unuia dintre cele mai bune romane rusești „Maestrul și Margareta”. Această capodoperă literară, dar și alte titluri semnate de scriitorul de origine ucraineană, sunt recomandările de lectură lansate de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația ”Andreiana Juventus”, la împlinirea celor 130 de ani de la naștere. Vă așteptăm la sediul filialei să vizionați și expoziția de documente realizată în memoria marelui dramaturg!

Lyman Frank Baum (15.05.1856 - 06.05.1919) - 165 de ani de la naștere 15 mai

„Un vrăjitor al penelului”, așa îl știm pe Lyman Frank Baum, scriitorul care a adus magia în casele copiilor din întreaga lume, fascinați de personajele care îi îndeamnă să fie parteneri în călătoria imaginară spre tărâmuri fermecate. După succesul extraordinar al cărții „Vrăjitorul din Oz”, scriitorul american scoate la lumină și alte titluri care merită să fie citite de cei mici. Așadar, vă așteptăm la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația ”Andreiana Juventus”, să vă bucurați de lectură!

„Cartea – îndrumătorul meu”- proiect cultural-educațional online Mai

„Cartea – îndrumătorul meu” este un nou proiect inițiat de Fundaţia „Andreiana Juventus” în colaborare cu Filiala nr. 1 „Costache Negri” care constă în postarea online, săptămânal, pe pagina de facebook a filialei, a unei cărți de dezvoltare personală sau profesională, astfel încât să-i determine pe cititori, să acumuleze noi informații, să se dezvolte pe plan personal și/sau profesional. Prin acest proiect, orientat către toate categoriile de vârstă, ne propunem să scoatem în evidență importanța cărților de dezvoltare personală și/sau profesională pentru cititori și cum acestea le pot influența viața într-un mod pozitiv. Vă invităm, la bibliotecă, să împrumutați cărțile recomandate în cadrul proiectului.

„Cartea – îndrumătorul meu”- proiect cultural-educațional online Mai

Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României:începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării. Din aprilie anul acesta, ziua de 10 Mai este și zi de sărbătoare națională, printr-o decizie a Camerei Deputaților. 10 mai, Ziua Regalității, a fost Ziua Națională a României din 1866 până în 1947. În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ștearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independență se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai. Astăzi, 10 Mai, este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală, iar începând de anul acesta, printr-un proiect adoptat de Camera Deputaților, data de 10 Mai este și zi de sărbătoare națională.
Ziua Regalității: 10 mai 1866, sosirea lui Carol Hohenzollern Sigmaringen în România.
Prima semnificație a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea și cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol pornește spre România la sfârșitul lui aprilie 1866. Părăsește castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf și traversează Elveția și Austria. În ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intră în București. Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este perioada în care 10 Mai intră în conștiința românilor drept Ziua Națională și Ziua Dinastiei.
Filiala nr. 1 „Costache Negri” a organizat o expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii. Sursă: https://www.historia.ro.

Lucian Blaga (09.05.1895 - 06.05.1961) - 60 de ani de la moarte 6 mai

„Prezentul tace sau vorbeşte; numai trecutul cântă. De aici farmecul amintirii.” (Lucian Blaga)
Putem să vorbim la nesfârșit, despre farmecul amintirii și despre farmecul operelor lui Lucian Blaga, opere care dovedesc puterea geniului românesc. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” oferă posibilitatea tuturor cititorilor de a-și recompune un chip propriu al poetului, din documentele existente în colecția filialei și să vă bucurați de lectură!

Sigmund Freud (06.05.1856 - 23.09.1939) - 165 de ani de la naștere 6 mai

Sigmund Freud, considerat părintele psihanalizei, dar și unul dintre personajele cele mai influente și controversate ale secolului XX, este prezent în colecția Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” cu o serie de titluri ce le recomandăm cititorilor care doresc să aprofundeze câteva dintre informațiile cele mai curioase referitoare la acest fiziolog, psiholog și gânditor care a schimbat modul de citire a minții.

Zoe Dumitrescu-Bușulenga (20.08.1920 - 05.05.2006) - 15 ani de la moarte 5 mai

„Pentru mine, marea poezie a fost întotdeauna baia de frumuseţe în care m-am cufundat când am avut nevoie de intrarea în altă dimensiune.” Pentru cei care doresc să descopere activitatea istoricului literar Zoe Dumitrescu-Bușulenga, dar și adevărata esenţă a credinţei în Dumnezeu, este invitat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” să descopere un model literar, cu o poveste de viață uimitoare ce merită să fie cunoscută de cititori. Expoziția de documente poate fi vizionată la sediul filialei!

Napoleon Bonaparte (15.08.1769 - 05.05.1821) - 200 de ani de la moarte 5 mai

În ciuda personalității controversate, Napoleon Bonaparte a deținut câteva calități excepționale care l-au ajutat să schimbe profund istoria umanității. În colecția de documente a Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, cititorii vor avea surpriza să descopere autori renumiți care au scos la lumină viața lui Napoleon, cât și alte mărturii ale acestui om puternic care a adus acel suflu de viață istoriei moderne. Vă invităm la sediul filialei să admirați expoziția de documente și să descoperiți și alte mistere din istoria franceză.

Albrecht Dürer și Lucas van Leyden: Expoziție de stampe din colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” 5 mai - 2 iunie

Expoziția organizată de Compartimentul Colecții speciale, în perioada 05.05 – 02.06.2021, la Popasul Bibliofilului de la sediul central, mezanin, vă oferă prilejul de a admira câteva lucrări semnate de Albrecht Dürer (1471-1528) și Lucas van Leyden (1494-1533), doi dintre cei mai importanți maeștri din întreaga istorie a gravurii. Lucrările prezentate, unele imprimate pe hârtie cu filigran, provin din donația fondatorului instituției noastre – Vasile Alexandrescu Urechia, un mare colecționar de artă. Versiunea virtuală a expoziției va putea fi vizionată pe pagina de Facebook a Colecțiilor speciale.

Proiect „Scriitori români la Dunărea de Jos (Istorie și actualitate)” Mai

Inaugurăm un nou proiect educațional, de mediatizare a scriitorilor din zonă, realizat de către Fundația Andreiana Juventus, în colaborare cu Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” cu o carte eveniment, emblematică, a unui poet ajuns la vârsta deplinei maturități creatoare: ION BÂCU și „Strigătul tăcerii”, al doilea său volum! Vă prezentăm o carte extraordinară scrisă de poetul ucrainean și lansată în cadrul festivalului „Să ne cunoaștem poeții”, eveniment ce poate fi vizualizat accesând următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=0RUtJEMfYfU. Pentru mai multe informații cu privire la activitatea literară a poetului, vă invităm și pe pagina de facebook a filialei:

Proiect „Mari mistere și enigme ale lumii„ Mai

Dăm startul proiectului cultural online „Mari mistere și enigme ale lumii” realizat de Fundația „Andreiana Juventus” în colaborare cu Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” cu unul dintre cele mai mediatizate mistere ale ultimelor secole și anume: Triunghiul Bermudelor. Cu siguranță, v-am stârnit curiozitatea, prilej de a lansa invitația cititorilor indiferent de vârstă, să ne viziteze pe pagina de facebook.

Proiect „Bibliotecarul - vizionarul din spatele cărților!” Mai

Am avut bucuria și plăcerea de a avea printre noi cititori curioși să afle ce presupune de fapt profesia de bibliotecar. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a fost gazda acestui proiect unde cititori fideli cărții și bibliotecii, au avut oportunitatea de a cunoaște adevăratele atribute ale unui bibliotecar și cât de diversă și de creatoare este activitatea bibliotecarului modern. Vă mulțumim tuturor că ați făcut parte din povestea noastră!

Vladimir Colin (01.05.1921 - 06.12.1991) - 100 de ani de la naștere 1 mai

Vladimir Colin a excelat în genul science fantasy și a obținut trei premii Eurocon, o performanță de neegalat pentru scriitorul român. Oricât de sălbatice ar fi întâmplările istorisite și oricât de sinistre, povestea lor au darul de a-i tăia respirația cititorului care călătorește într-o lume plină de peripeții. La împlinirea unui secol de la nașterea scriitorului român, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” vă invită să descoperiți activitatea literară a scriitorului și să vizionați expoziția de documente de la sediul filialei.

Mai la Bibliotecă Mai 2021

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru” și Filiala Nr. 5 „Hortensia Papadat-Bengescu”



Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.

În luna mai Zi sanitară va fi în data de: 28 mai 2021 (în caz că nu vor exista alte restricții).

Proiect „Bibliotecarul - vizionarul din spatele cărților”! Aprilie

Cum arată o zi din viața unui bibliotecar și cât de diversă și de creatoare este activitatea bibliotecarului contemporan? Întrebare care cu siguranță are și răspuns, pentru cititorii curioși să afle ce presupune de fapt munca de bibliotecar în societatea actuală. Proiectul se desfășoară la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” cu ocazia Zilei Bibliotecarului și este o oportunitate pentu toți cititorii, să se alăture acestui proiect, să cunoască această profesie și omul care prețuiește cu adevărat cartea.

Proiect „Împreună online” Aprilie

Ce poate fi mai frumos!…să asculți și să privești tineri care-și exprimă gândurile despre cărțile citite, într-un mod cât mai original!
„Cartea - comoară pentru suflet” a fost titlul activității online, alături de o revedere plăcută, conturată de idei despre zborul pe care elevii clasei a XII-a B de la Liceul Tehnologic „Dumitru Moțoc” îl pregătesc pentru viață! Gazda acestei activități a fost Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”. Mulțumim pentru colaborare și exuberanță dnelor profesor Nicoleta DiGrandi și Corina Iancu, precum și doamnei bibliotecar Daniela-Geanina Trâmbițaru.

În așteptarea sărbătorilor pascale! Aprilie

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 28 au pregătit alături de doamna profesor Adriana Ilie, o frumoasă expoziție tematică dedicată Paștelui și sărbătorii Înălțării Domnului. Expoziția poate fi admirată la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

Magda Isanos (17.04.1916 – 17.11.1944) – 105 ani de la naștere 17 aprilie

Magda Isanos „și-a sfărâmat sufletul, dar nu înainte de a fi dat acel țipăt, care trezește oamenii la o viață nouă, care îi scutură și îi silește să vadă frumosul.” (Cella Serghi)
Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” vă invită să vă bucurați de flori, dragoste, natură, viață în poeziile semnate de Magda Isanos.

Tristan Tzara (16.04.1896 – 25.12.1963) – 125 de ani de la naștere 16 aprilie

În Istoria literaturii române contemporane, Eugen Lovinescu îl așază pe Tristan Tzara în fruntea „curentelor extremiste”, semnalând importanța poeziilor românești în revistele de avangardă. Aducem un omagiu „omului care a pus la cale revoluția Dada”, prin expoziția de documente ce poate fi admirată la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

Proiect - Mari mistere și enigme ale lumii! aprilie

Suntem bucuroși să dăm startul unui nou proiect online, intitulat „Mari mistere și enigme ale lumii”, derulat de Fundația „Andreiana Juventus” în colaborare cu Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”. V-ați întrebat vreodată care este explicația fenomenelor neobișnuite atât din țara noastră, cât și din alte țări? Ei bine, acest proiect își propune, să ofere minților curioase ale tinerilor răspunsuri la multe întrebări și nedumeriri, cu privire la aceste fenomene bizare. Vă așteptăm alături de noi să decoperim împreună marile enigme și mistere ale omenirii!

Sărbătorile Pascale! aprilie

Paște Fericit!... ne-au transmis și elevii Școlii Gimnaziale „Grigore Moisil” Galați, care au avut plăcerea să expună la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” lucrările artistice realizate cu mult drag și dedicate Sărbătorilor Pascale. Mulțumim tuturor pentru gândurile bune!

Iepurașul de Paște - prietenul copiilor! aprilie

Preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit nr. 47 Galați, nu au zăbovit prea mult și ne-au pregătit o surpriză! Expoziția tematică, dedicată acestei sfinte sărbători vine să ne amintească de frumusețea Învierii Domnului și de bunătatea cu care trebuie să întâmpinăm aceste zile. Expoziția poate fi admirată la sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”. Felicitări, copii minunați!

Sărbătoarea Învierii! aprilie

Grupa mică a „albinuțelor” de la Grădinița cu Program Prelungit „Arlechino” Galați a adus Sărbătoarea Pascală la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, spre bucuria noastră și implicit a cititorilor, care au avut ocazia să admire minunatele lucrări realizate de acești copii. Felicitări micilor artiști!

Daniel Defoe (13.09.1660 - 24.04.1731) - 290 de ani de la moarte aprilie

Așa cum era de așteptat, Daniel Defoe a reușit să ajungă la inimile cititorilor prin romanele pline de aventură, care au deschis cu siguranță cititorilor, gustul pentru călătorii. S-au scurs 290 de ani de la moartea scriitorului, ocazie de a vă invita la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, la lectură de plăcere și la o călătorie imaginară printre cărțile renumite ale scriitorului.

William Shakespeare (23.04.1564 - 23.04.1616) - 405 ani de la moarte 23 aprilie

Cine nu recunoaște astăzi celebra întrebare „A fi sau a nu fi?”, din opera marelui dramaturg William Shakespeare. Opera vastă și plină de genialitate a fost citită de oameni din cele patru colțuri ale lumii, astfel că, în prezent, constatăm cu surprindere că marele dramaturg nu a dispărut din preferințele cititorilor iubitori de literatură engleză. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, vă invită să vizionați expoziția de documente și să lecturați și alte titluri existente în colecția filalei.

23 aprilie - Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor 23 aprilie

Cărțile au un loc special în viața fiecăruia, iar acest eveniment vine să completeze setea noastră de cunoaștere și de îmbogățire spirituală. Sunt cărți care ne-au conturat prezentul, altele ne-au pregătit pentru viitor. Sunt autori care au ajuns la sufletul nostru și ne-au transmis acea emoție de nedescris, am vibrat la unison cu personajul și am călători peste tot în univers. În acest univers al cărților și al autorilor de pretutindeni, vă invităm să ne fiți prieteni și să marcăm împreună această zi la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”.

23 aprilie - Ziua Bibliotecarului 23 aprilie

Bibliotecile și cei care slujesc aceste temple informaționale sunt într-o permanentă schimbare. La tot pasul cuvântul de ordine este inovare, iar provocările ne sunt aduse de tehnologia care ne ambiționează să ne autodepășim. Suntem artiști, exploratori și ne place să ne aventurăm în acest labirint al cărților și al mediului online pentru a ne atinge scopul, de satisfacere a nevoilor de informare a cetățenilor acestei urbe. Suntem oamenii cărții, și nu întâmplător această profesie este aniversată prin muncă, fericiți și împliniți că suntem utili în societate. La mulți ani, tuturor bibliotecarilor!

Mircea Eliade (13.03.1907 - 22.04.1986) - 35 de ani de la moarte 22 aprilie

Mircea Eliade spunea că: „Orice se întâmplă în viață, poate constitui un roman”, dovadă operele domniei sale care stau mărturie convingerilor sale de viață și a problemelor existențiale în epoca pe care a trăit-o. La 35 de ani de la moarte, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, omagiază un simbol al literaturii române și vă invită să vizionați expoziția de documente ale cunoscutului scriitor.

Miguel de Cervantes Saavedra (29.09.1547 - 22.04.1616) - 405 ani de la moarte 22 aprilie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, comemorează un simbol al literaturii spaniole cunoscut pentru operele valoroase de care ne bucurăm și în prezent. „Soarta îți lasă întotdeuna o portiță”, așa spunea Cervantes, iar lectura este portița noastră spre alte orizonturi. Vă așteptăm la sediul filialei să vizionați expoziția de documente și să vă bucurați de lectură!

Paștele în ochi de copil! aprilie

Prichindeii Grădiniței cu Program Prelungit „Arlechino” Galați ne-au uimit și de această dată cu minunate lucrări dedicate Sărbătorilor Pascale. Felicitări copiilor pentru îndemânare, cadrelor didactice pentru susținere, iar cititorilor Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” le adresăm invitația să ne treacă pragul pentru a admira lucrările celor mici. Sărbători minunate tuturor!

22 aprilie - Ziua Planetei Pământ 22 aprilie

Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare pentru viitorul umanității. Ziua dedicată Pământului reprezintă un răspuns unanim la un mediu aflat în criză ca urmare a nepăsării noastre la tot ce ne înconjoară. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, marchează această zi importantă pentru umanitate, prin expoziția de documente informative la această problemă majoră cu care se confruntă omenirea.

Charlotte Brontë (21.04.1816 - 31.03.1855) - 205 ani de la naștere 21 aprilie

Copilăria și viața plină de lipsuri și suferință, dar și experiențele trăite, au motivat-o pe Charlotte Brontë să redea în scrierile sale adevărata realitate, cu speranța unei vieți și zile mai bune. Activitatea literară a propulsat-o pe romanciera și poeta Charlotte Brontë în categoria feministelor care au reușit să realizeze adevărate portrete și povești pentru personajele sale. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus”, deține în colecție operele literare semnate de autoare, prilej de invitație la lectură!