Citește o carte! 28 februarie

Marți, 28 februarie 2023, ora 11:00, elevii clasei a VI-a B, coordonați de doamna profesor Amariei Laura de la Școala Gimnazială nr. 28 au venit astăzi la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” pentru a ne convinge să citim o carte. Mai întâi, domnul profesor Corneliu Goldu le-a prezentat copiilor cel de-al doilea joc creat de dumnealui „Cum este corect?” și, împreună, au realizat o simulare de joc.

Fiecare elev a prezentat o carte pe care a citit-o și apoi, a încercat să-și convingă și colegii să o citească. În finalul vizitei, cu ajutorul bibliotecarului, au descoperit modul de căutare al cărților în Catalogul online „Tinread” al Bibliotecii.

Pe urmele mărțișorului literar... 28 februarie

Marți, 28 februarie 2023, ora 9,30, în Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” a avut loc activitatea interactivă cu titlul „Pe urmele mărțișorului literar...”, parte a proiectului educațional „Mărțișoare și...cărțișoare”. Elevii clasei pregătitoare C, coordonați de doamna prof. înv. primar Marinescu Ana Maria și elevii clasei a IV-a C, coordonați de prof. înv. primar Mihai Nicoleta de la Școala Gimnazială nr. 28.

Împreună cu doamna bibliotecar Tănasă Violeta, au răspuns corect la toate întrebările din concurs, au primit diplome de apreciere și au descoperit lumea minunată a cărților din bibliotecă.

Vizită la bibliotecă 28 februarie

Marți, 28 februarie 2023, ora 9:00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, au poposit, pentru prima dată, peste 80 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Trei Ierarhi” din Hanu Conachi, însoțiți de cadrele didactice: Dicu Georgiana, Mititelu Cecilia, Angheli Mariana, Dumitrescu Maria și Ioniță Titina Carmen.

Copiii au fost fascinați de mulțimea cărților existente la raft și au fost uimiți de impunătoarea clădire a instituției noastre. Ei au primit informații despre istoricul bibliotecii, despre așezarea la raft a colecțiilor și despre cum vor putea deveni cititorii noștri. La final au vizionat un film de desene animate la Sala Multimedia.

Școala Altfel....Biblioteca Altfel! 27 februarie

Luni, 27 februarie 2023, încă de la primele ore ale dimineții Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a fost vizitată de elevii Școlii Gimnaziale nr. 28, ca urmare a proiectului educațional intitulat „Mărțișoare și...cărțișoare”, încheiat între cele două instituții. Au participat: elevii clasei Pregătitoare A, elevii clasei a II-a A și elevii claselor a VII-a A și a VII-a C, coordonați de cadrele didactice și bibliotecara școlii.

Copiii au vizitat Compartimentele de Împrumut, Sălile de Lectură, Sala Internet și Sala Multimedia. Au aflat informații despre istoricul bibliotecii, despre servicile acesteia și despre modul cum pot deveni cititori. În timp ce au răsfoit cărți din Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii elevii au ascultat și povestea „Nu vreau să citesc. Deloc. Și Punct. Sfârșit” de Emma Perry & Sharon Davey, lecturată de un bibliotecar. Încântați și bucuroși au promis că vor reveni la bibliotecă pentru a împrumuta cărți.

„Minunea”, autor R. J. Palacio 27 februarie

Luni, 27 februarie 2023, ora 10:00 elevii Școlii Gimnaziale „Dimitrie Luchian” din Piscu, coordonați de doamnele prof. Radu Ionelia, Portase Gabriela și Vlad Violeta au venit la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” pentru a desfășura o frumoasă activitate. Frumoși, interesați și implicați, elevii au realizat o dezbatere literară pe baza volumului „Minunea”, autor R. J. Palacio.

La activitate a participat și domnul prof. Corneliu Goldu care le-a prezentat copiilor cel de-al doilea joc creat de dumnealui „Cum este corect?” și le-a propus elevilor să participe la un viitor concurs ce va avea loc pe data de 12 martie 2023, în Sala „Mihai Eminescu” a bibliotecii.

Șezătoare literară: Mihai Eminescu și Grigore Vieru – două inimi gemene 27 februarie

Luni, 27 februarie 2023, ora 13:30, în Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” au poposit elevii clasei a IV-a „Step by Step” de la Școala Gimnazială nr. 22, coordonați de doamna prof. înv. primar Gheorghiu Aurora și bibliotecara Gîlea Corina. Copiii, frumos îmbrăcați, emoționați și sensibili au adus un omagiu celor doi mari poeți Mihai Eminescu și Grigore Vieru, prin recitarea versurilor și interpretarea unor personaje din opera scriitorilor.

„Gata oricând” – Cercetașii României , Roza Vânturilor din Galați 26 februarie

Duminică, 26 februarie 2023, cercetașii din patru centre locale, Galați, Brăila, Tecuci și Matca, membri activi ai centrului local Cercetașii României, Roza Vânturilor Galați, vor marca ziua mondială a cercetășiei și împlinirea a 110 ani de la primele atestări ale existenței fenomenului în România. Cu această ocazie, peste 100 de copii și tineri, cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani, se vor întâlni în sala de lectură Mihai Eminescu a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” din Galați într-o sesiune de informare și stimulare a interesului pentru lectură în rândul tinerilor.

Tinerii cercetași vor afla informații interesante despre profesorul și publicistul Constantin Calmuschi, fost director al Bibliotecii „V.A. Urechia”, în perioada 1920-1929. Constantin Calmuschi are strânse legături cu mișcarea de cercetași, fiind cel care a condus organizația „Cercetașii României” din Galați, a cărei tabără a instalat-o, la începutul anului 1916, în comuna Avrămești, județul Tutova. Un reporter al vremii afirma că „acesta a dat loc unui interesant studiu pedagogic din care se pot trage multe și folositoare învățăminte pentru viitor” (Nicola, Traian. Valori spirituale tutovene. Vol. 1. Bârlad: Sfera, 2004).
Scopul Cercetăşiei este de a contribui la dezvoltarea tinerilor, în vederea împlinirii lor fizice, intelectuale, sociale, spirituale, pentru a deveni cetăţeni responsabili ai comunităţii locale, naţionale şi internaţionale. Organizaţia are o „Lege a Cercetaşului” care, printre altele, cere membrilor săi „să facă în fiecare zi o faptă bună, oricât de neînsemnată ar părea ea”.

Drag de... Dragobete 23 februarie

Dragobetele este patronul dragostei, al bunei dispoziții, deschizător al primăverii și fiul babei Dochia. Totodată, este un duh poznaș și capricios căruia trebuie să-i câștigi bunăvoința, motiv pentru care joi, 23 februarie, ora 11, la sediul central al Bibliotecii Județene V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, va avea loc atelierul de creație literară „Drag de...Dragobete”. Adolescenți pasionați de literatură își vor expune creații proprii, epice sau lirice, lăsând dragostea să plutească în aer.

Alexa Visarion, călăuzit de Caragiale – 55 de ani de activitate artistică 23 februarie

Joi, 23 februarie 2023, de la ora 11:00, foaierul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” va găzdui, un eveniment special: lansarea a două volume, „Caragiale vizionarul” de Alexa Visarion și „Alexa Visarion sau destinul vocației. Ecourile amintirii”, de Elena Saulea și Ștefan Anton Saulea. Evenimentul, organizat de Biblioteca Județeană „V. A. Urechia”, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” și Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos” și intitulat: „Alexa Visarion, călăuzit de Caragiale – 55 de ani de activitate artistică”, va avea loc în prezența autorului.

Evenimentul va fi moderat de Tamara Constantinescu, actriță a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe și o sesiune de discuții cu Alexa Visarion. Întâlnirea va fi deschisă publicului larg, iar intrarea va fi liberă. Exemplare ale volumelor „Caragiale vizionarul” și „Alexa Visarion sau destinul vocației. Ecourile amintirii” vor putea fi cumpărate din Foaierul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Vizită la bibliotecă! 22 februarie

Miercuri, 22 februarie 2023, ora 13:00, Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii, din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, a fost vizitat de un număr de 15 copii de la clasele I și a II-a ACE After School Center of Education însoțiți de cadrele didactice prof. înv. preșcolar Boazu Tatiana, director After School Boboc Brigitte și înv. Palade Ionela din cadrul Școlii nr. 13.

Copiii au primit informații despre istoricul biliotecii și a personalității lui „V.A. Urechia”, despre colecțiile de carte destinate lor și despre modalitatea de a deveni și ei cititori ai Bibliotecii. În finalul vizitei, doamna învățătoare Boazu Tatiana a lecturat povestea Peștele-Curcubeu de Pfister Marcus, aflată în colecțiile secției pentru copii.

Vizită la bibliotecă! 20 februarie

Luni, 20 februarie 2023, ora 10:00, Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii, din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean, a primit vizita celor 29 elevi de la Școala Gimnazială nr. 2 Independența, însoțiți de 10 mămici și coordonați de doamnele prof. înv. primar Brânză Cătălina și prof. înv. Primar Stegaru Ana Maria.

Copiii au vizitat instituția, ghidați de un bibliotecar, au avut o întâlnire distractivă cu dl. prof. Goldu Corneliu, care le-a prezentat și dăruit jocuri, iar în final au participat la un atelier de lectură, susținut de cadrele didactice și de bibliotecari, spre încântarea părinților care i-au însoțit.

Constantin Brâncuşi - expoziție 19-28 februarie

„Viaţa se aseamănă cu o spirală. Nu ştim în ce direcţie este ţinta ei, dar trebuie să mergem în direcţia pe care o credem justă.” Constantin Brâncuşi. Expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”. Perioada cu 19.02 – 28.02.2023.

Ziua Națională a Lecturii: Povești cu animale drăgălașe 17 februarie

Sunt atât de multe moduri în care îi poţi lărgi universul copilului tău. Dragostea pentru cărţi e unul dintre ele.” – Jaqueline Kennedy. Celor mici, celor mari, ne e drag tuturor...în lumea cărților! Povestea #Iubim_Lectura a continuat și vineri, 17 februarie 2023. Am mai întors o filă, împreună cu „Iepurașii" și „Buburuzele" Grădiniței Nr.1, coordonați cu multă blândețe de către doamnele educatoare Vîrvara Vlad și Lorena Neagu.

Martinică a poposit și el pe tărâmul inocenței, a făcut cunoștință cu drăgălașii pichindei, iar ei i-au promis că îl vor vizita la Bibliotecă. Felicitări, dragi copii! Activitatea a fost organizată de Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 13-17 februarie

În săptămâna 13-17 februarie 2023 la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați au avut loc o serie de activități interactive incluse în cadrul proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”. La aceste activități, alături de voluntari, au participat preșcolari, elevii și liceenii înscriși la cele două cluburi NeoRobotix, respectiv Impact, dar și ucraineni dornici să învețe limba română.

Proiectul este inițiat de Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee).
Felicitări tuturor pentru momentele frumoase petrecute împreună!

Pe urmele lui Brâncuși 17 februarie

Despre Brâncuși, sculptorul de geniu care ne-a oferit Coloana Infinitului sau...o scară către cer, s-a scris mult și se va mai scrie, dar mai captivant este atunci când spiritul său poate fi... simțit. Pentru a marca Ziua Națională Constantin Brâncuși, Biblioteca „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, va desfășura vineri 17 februarie, ora 11, la sediul central, un atelier de modelaj în parteneriat cu atelierul Acces Visual Art, artist Gina Popa.

Participanții vor realiza câte o compoziție la alegere din creația marelui sculptor, modelaj în lut, tridimensional. Lucrările finale vor fi incluse într-o expoziție în cadrul Compartimentului Împrumut la domiciliu pentru adulți.

Ziua Națională a Lecturii: Ai carte, ai parte 16 februarie

„Un copil care citește, va deveni un adult care gândește!”. Joi, 16 februarie 2023, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, elevii clasei a IV-a B, Școala Gimnazială „Sfinții Împărați", însoțiți de către doamna învățătoare Iuliana-Simona Bercea și de doamna bibliotecară Mariana Patron, au explorat multe cărți și ne-au încântat cu recenziile lor. Fiecare copil a citit un fragment din cartea preferată, iar noi am intrat imediat în atmosfera poveștilor, rând pe rând.

Ne-am amuzat și am tras învățăminte folositoare din lecturile prezentate de ei.Vor urma activități noi, deoarece ne-am propus să continuăm în același ton al lecturii, discuțiilor despre cărți și scriitori, însoțite de bucuria de a fi împreună la bibliotecă. Felicitări, dragilor! Așteptăm următoare întâlnire!

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 15 februarie

Să nu uităm că fiecare zi este potrivită pentru a descoperi lucruri noi, astfel că luna februarie a venit cu noi provocări pentru utilizatorii Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”. Lectura are o zi a ei și, pe 15 februarie, de Ziua Națională a Lecturii, ne-am simțit magici și am plutit în lumea basmelor și poveștilor de tot felul alături de eroii din povești.

De Valentine’s Day, un grup de elevi ne-au surprins cu multe zâmbete și inimioare, alți elevi pasionați de robotică au descoperit componentele kit-ului Arduino, iar adolescenții Clubului Impact au analizat în detaliu fiecare idee ce poate aduce o schimbare în comunitate.
Alături de cititorii și de partenerii noștri, am avut o lună magică!
Mulțumim tuturor elevilor pentru implicare și cadrelor didactice pentru profesionalism, coordonare și colaborare!

Ziua Națională a Lecturii 15 februarie

De Ziua Națională a Lecturii, celebrată pe 15 februarie, o echipă formată din 3 bibliotecare a participat la sesiuni de lectură destinate preșcolarilor. Gazdele noastre au fost Grădinițele cu Program Prelungit Nr. 1 „Luceafărul” şi Nr. 6 „Lumea Copiilor”.

Ziua Națională a Lecturii 15 februarie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați sărbătorește, în data de 15 februarie, Ziua Națională a Lecturii, împreună cu cititorii săi mari și mici. Pentru a marca acest eveniment vor fi organizate numeroase activități pentru comunitatea gălățeană. Atât la sediul central, cât și filialele bibliotecii vor avea loc numeroase sesiuni de lectură interactivă cu cititorii mici și mari, care se vor desfășura atât fizic, cât și în mediul online.

Bibliotecarii vor fi prezenți și fizic în unități de învățământ din municipiul Galați, unde, în cadrul unor întâlniri distractive și interactive, împreună cu copiii și elevii, vor citi, vor afla mai multe despre Bibliotecă și despre cum pot deveni cititorii noștri dar și despre cât de mult le poate dezvolta imaginația lectura.
În paralel cu aceste vizite, atât la sediul bibliotecii dar și la cele două filiale, se vor desfășura întâlniri online cu diverse instituții de învățământ din județul Galați unde se va vorbi despre cărți, despre scris și despre arta cuvântului.

Ziua Națională a Lecturii - Arta de a citi la Bibliotecă! 15 februarie

Miercuri, 15 februarie 2023, ora 10.00, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, prin Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii, a organizat o interesantă activitate, care a avut ca scop evidențierea importanței lecturii, în special în formarea copiilor și tinerilor. Prezenți la activitate au fost „Albinuțele” de la Grădinița „Prichindel”, coordonați de prof. înv. primar Neculina Pavel și elevii Școlii Gimnaziale nr. 16, coordonați de Dir. Prof. Mariana Mogoș și prof. Cristina Acasandrei.

Prichindeii au fost fascinați de multitudinea cărților pregătite pentru ei în cadrul Secției Copii, iar cei mari ne-au surprins și încântat cu prezentările pe care le-au susținut, bazate pe cărțile citite de ei: „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry, „Cişmigiu & Comp.” de Grigore Băjenaru, „Cum am supraviețuit clasei a VIII-a” de Robert Ersten sau „Harry Potter” de J.K. Rowling.

Buni-COOL citește 15 februarie

De Ziua Națională a Lecturii, Buni-COOL citește – 15 februarie 2023, ora 11, club de lectură pentru seniori, cu participarea scriitorilor gălățeni: Angela Ribinciuc, Stela Iorga, Gabriel Gherbăluță, Adi Secară. „Se scutură din salcâmi o ploaie de miresme. Bunicul stă pe prispă. Se gândește. La ce se gândește?” (Delavrancea, Barbu Ștefănescu, Bunicul). Buni-COOL se gândește să vină la clubul de lectură pentru seniori care va avea loc miercuri 15 februarie, ora 11, la sediul Centrului Multifuncțional de Servicii socio-medicale pentru persoane vîrstnice, Str. Traian nr. 174.

Ziua Lecturii: Akum despre Cronicile Domnișoarei Poimâine 15 februarie

Ziua Lecturii: Akum despre Cronicile Domnișoarei Poimâine – 15 februarie 2023, ora 9, activitate online cu participarea scriitoarei Adina Rosetti. Adina Rosetti este scriitoare și jurnalistă. A crescut printre cărți și povești, amintirile din copilărie producându-i starea potrivită pentru a crea literatură. Este autoarea mai multor cărți pentru copii și adolescenți, Domnișoara Poimâine, Akum și Vrăjitoarea Niciodată, fiind doar câteva dintre personajele operei sale.

Pe 15 februarie, de Ziua Națională a Lecturii, Adina Rosetti va participa la o sesiune online despre scris și arta cuvântului, împreună cu reprezentanți ai Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați și cu elevi de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și Colegiul Național „Costache Negri” Galați, în care va expune modalități și tehnici despre... cum se fac poveștile.
Parteneri: De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Galați, Colegiul Național „Costache Negri” Galați

Ziua Națională a Lecturii : Iubim cartea, iubim lectura 15 februarie

„Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini”. Elevii clasei I B, de la Școala Gimnazială nr. 22, coordonați de d-na învățătoare Ioana Moldoveanu, au sărbătorit Ziua Națională a Lecturii la bibliotecă. Micuții au răsfoit cărțile cu povești din colecțiile filialei, apoi fiecare copil a citit un fragment din cartea aleasă. Felicitări, dragilor! Activitatea s-a desfășurat Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Ziua Națională a Lecturii: O îmbrățișare pentru fiecare, de Anna Karina Birkenstock 15 februarie

Am celebrat Ziua Națională a Lecturii pe alt tărâm minunat....la Grădinița „Sfântul Stelian"...și am pornit într-o frumoasă călătorie împreună cu prichideii grupei mijlocii și grupei mari, coordonați de către doamnele ed. Lucica Vișan și Cerasela Toma. LECTURA la vârste fragede le aprinde imaginația copiilor, le dezvoltă empatia și curiozitatea. Activitatea a fost organizată de Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Ziua Națională a Lecturii: Dinozaurul care și-a pierdut GLASUL, Russell Punter 15 februarie

Piticii de la Grădinița „Alice", însoțiți de către doamnele educatoare Teodora Buraga și Oana Stoica, au sărbătorit LECTURA la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. Poveștile aduc fericire, gingășie, inspirație, creație...și multe zâmbete. Felicitări, dragilor!

Ziua Națională a Lecturii: Citim zi de zi 15 februarie

„Cărțile sunt albinele care poartă polenul însuflețit de la o minte la alta.“ (James Russell Lowell) Miercuri, 15 februarie 2023, am pășit pe un târâm de basm...la Grădinița „Licurici". Aici am întâlnit gazde primitoare, cu sufletele calde, pline de entuziasm...și, cu mic, cu mare am pornit în minunata călătorie a lecturii...pentru că ne plac poveștile, ne place să citim și să descoperim locuri noi, personaje, dar și emoții care ne cresc mari, ne fac buni, înțelepți și curioși. Copiii au simțit sufletul prietenos al doamnei bibliotecar și au învăluit-o cu îmbrățișări copleșitoare.

Activitatea s-a desfășurat în atmosfera caldă a Grădiniței, iar proiectul va continua și cu alte sesiuni pline de candoare. Felicitări, dragilor! Ați fost adorabili! Activitatea a fost organizată de Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Ziua Națională a Lecturii: Iubim lectura 15 februarie

Sunt două lucruri esențiale care te vor face înțelept – cărțile pe care le citești și oamenii pe care-i întâlnești.” (Jack Canfield) Miercuri, 15 februarie 2023, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, alături de simpaticii prichindei și minunatele cadre didactice ale Grădiniței „Motanul Încălțat”, ne-am bucurat de o călătorie frumoasă în lumea magică a lecturii, deschizătoare de minți și suflete. Ne-am jucat de-a personajele, am improvizat, am cântat și am dansat, savurând această zi de poveste.

Pentru că lectura deschide ferestre spre o lume plină de valori, iar cu fiecare poveste citită suntem mai bogați și mai dornici de a descoperi lucruri noi. Cuvintele sunt de prisos. Imaginile de mai jos vorbesc despre iubire, dăruire, pasiune...Felicitări, dragi copii și celor ce vă stârnesc curiozitatea, menținând vie flacăra cunoașterii! Activitatea a fost organizată de Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Ziua Națională a Lecturii: „Hoțul de cuvinte”, de Hans Joachim Schadlich 14 februarie

Elevii clasei a III-a C, Școala Gimnazială Nr. 17, coordonați de către doamna învățătoare Nadia Caramalău și doamna bibilotecară Iuliana Balan, au poposit pe tărâmul cărților în ajunul Zilei Naționale a Lecturii, miercuri, 14 februarie 2023, pentru a sărbători poveștile și lectura. Copiii au dorit să ne prezinte cartea „Hoțul de cuvinte”, de Hans Joachim Schadlich. Oare cum te poţi înţelege cu ceilalţi dacă nu poţi folosi toate cuvintele?

O poveste originală, al cărei erou descoperă într-un mod hazliu cât de importantă este gramatica! Apoi, au făcut un brainstorming cu tema „lectura” și au completat un acrostih. La finalul activității, au avut și o provocare: de a scrie propoziții precum Paul, personajul cărții, fără cuvinte de legătură și fără substantive, amuzându-ne teribil de ceea ce a ieșit...Copiii au promis că vor reveni pe tărâmul cărților, pentru a ne împărtăși lecturile pe care le vor citi, dar și pentru a se înscrie la Bibliotecă! Activitatea s-a desfășurat Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Radu Paraschivescu vine la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” 14 februarie

Dragi gălățeni,
Vă invităm marți, 14 februarie 2023, de la ora 18:30, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, în Sala „Mihai Eminescu”, la o întâlnire - eveniment pentru cititorii gălățeni: Radu Paraschivescu în dialog cu Doru Căstăian despre romanul „Podul diavolului”, bestseller Gaudeamus 2022. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Galați și în parteneriat cu Librăria Humanitas.

Colțul de lectură - proiect educațional 13-28 februarie

Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, găzduiește în perioada 13.02 – 28.02.2023, expoziția intitulată „Povești de dragoste în vremuri de război”. „Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată.” - Sfântul Apostol Pavel.

În general, toate amintirile despre război sunt cumplite. Dar unele…nu. Unele sunt pline de romantism, de iubire, și poate de aceea sunt cu mult mai frumoase. Războiul a frânt multe inimi și a despărțit familii - uneori pentru totdeauna, dar dragostea a reușit să supraviețuiască chiar și în acele vremuri. „E singura rațiune a vremurilor nebune de azi, a timpurilor haotice dintotdeauna. Când moartea îți suflă in ceafă, când lumea se destramă în jurul tău, singurul fir de lumină pe care îl poți toarce prin tine este dragostea”, spune Cristina Bogdan, conferențiar în Departamentul de Științe ale Comunicării. Cărțile din cadrul expoziției pot fi regăsite în colecțiile bibliotecii, accesând link-ul de mai jos: https://tinread.bvau.ro/opac/browser.

Olimpia Sava, la ceas aniversar 12-20 februarie

„Am aflat că cerul are/ Curcubeie de vânzare./ Cu un zâmbet poți să iei/ Curcubeie câte vrei./ Poți să faci o șmecherie/ Și să-l iei pe datorie,/ Dar, atunci când îl primești,/ Repejor să-l dăruiești!” La mulți și binecuvântați ani, om minunat! Multă sănătate, inspirație și bucurii editoriale. Expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”. Perioada cu 12.02 – 20.02.2023.

Otilia Cazimir – expoziție 12-20 februarie

Otilia Cazimir – expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”. Perioada: 12.02 – 20.02.2023.

Magia lecturii la Bibliotecă 12 februarie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, în parteneriat cu Societatea Culturală „Destine”, Filiala Galați „Destine Junior”, reprezentată de scriitoarea Vera Crăciun, vă invită duminică, 12 februarie 2023, începând cu ora 10:00, în Sala „Mihai Eminescu” la o interesantă activitate ce face parte din proiectul educațional „Magia lecturii la Bibliotecă”, derulat de Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii.

În cadrul manifestării va avea loc lansarea volumului de poezii, fabule și ghicitori, intitulat „Dulce cânt de menestrel”, al poetei Vera Crăciun, apărut la Editura PIM, 2022. Participanți la activitate vor fi: elevii clasei I de la Școala Gimnazială nr. 26, coordonați de prof. înv. primar Irina Maizel; elevii clasei a II-a B de la Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei”, coordonați de prof. înv. primar Georgiana Ghenea și elevii Școlii Gimnaziale „Grigorie Teologul”, coordonați de prof. Mihaela Deaconescu și prof. Ramona Necula.
Intrarea este liberă! Vă așteptăm cu mare drag!

„Altițe de Galați” - șezătoare 12 februarie

Unite de aceeași pasiune de a transmite și promova portul popular românesc, inimoasele membre ale grupului „Altițe de Galați” vor fi prezente duminică, 12 februarie 2023, începând cu ora 10:00, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați, în sala de lectură Multimedia, la o nouă întâlnire a șezătorii. Acestea și-au propus o sesiune de documentare căutând povești ale cămășilor tradiționale, poze vechi, semne și cusături specifice portului popular din zona Moldovei. Ne bucurăm să vă fim gazde și vă așteptam cu drag!

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 10 februarie

Vineri, 10 februarie 2023, a avut loc a șasea întâlnire a adolescenților Clubului Impact IMGENZ Galați. în cadrul proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate” inițiat de Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee).

Întâlnirea a avut loc la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituíe subordonată Consiliului Județean Galați, cu tema „Implicarea mea contează!”, care a avut ca scop identificarea modalităților și resurselor necesare implicării tinerei generații în comunitatea locală, contribuind astfel la modernizarea și la construcția unei societăți sănătoase și educate.
Felicitări adolescenților pentru ideile minunate care vor fi puse în aplicare!

Colocviul Constructorilor de Nave 10 februarie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Asociaţia ANCONAV Galaţi, Asociaţia Generală a Inginerilor Români, Filiala Galaţi (AGIR) și Facultatea de Arhitectură Navală a UDJ Galați vă invită vineri, 10 februarie, ora 15:00, la cea de-a 96-a întâlnire a specialiștilor din industria navală română. Tema întâlnirii este „Asimilarea în țară a rășinilor ignifuge pentru construirea bărcilor de salvare”, de ing. Mihail Cogălniceanu și ing. Silviu Vasilache. Întâlnirea va avea loc la sediul central al Bibliotecii, în sala de lectură „Mihai Eminescu”, și este deschisă tuturor celor interesați. Vă așteptăm!

Grigore Vieru: expoziție 9-15 februarie

Grigore Vieru (n. 14 februarie 1935 - d. 18 ianuarie 2009) – expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”.
Perioada cu 09.02 – 15.02.2023.

Lumea uimitoare a slovelor 8 februarie

Miercuri, 8 februarie 2023, la ora 10:00, în cadrul Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii s-a desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului educațional Lumea uimitoare a slovelor. Elevii clasei I, coordonați de prof. înv. primar Tofan Virginica de la Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei”, au citit și ne-au spus povești din opera lui Ion Creangă.

În contextul actual, doamna învățătoare a ținut să-i instruiască pe micuți, cum să se pregătească și să evite un eventual cutremur, citindu-le cartea „Lumea în care trăim”, de Matthew Oldham. Au mai fost captivați de două povești educative: „Sam cel prea timid” de Beth Bracken și „Ninja cel curajos”, care au fost citite de bibliotecare. Copiii au promis să revină cât mai curând în bibliotecă.

Charles Dickens - expoziție 9-15 februarie

„Să ai o inimă care să nu devină niciodată aspră, un calm care niciodată să nu obosească şi o atingere care niciodată să nu rănească.” Charles Dickens. Expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”. Perioada cu 09.02 – 15.02.2023.

Jules Verne - expoziție 8-15 februarie

„Unele drumuri ne duc mai degrabă spre un destin, decât spre o destinație" - Jules Verne. Expoziție cu documente din colecțiile Filialei nr. 1 „Costache Negri”. Perioada cu 08.02 – 15.02.2023.

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 8 februarie

Miercuri, 8 februarie 2033 2023, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut loc a șaptea întâlnire a participanților Clubului de programare și robotică NeoRobotix Galați, din cadrul proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”.

Proiectul este inițiat de Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee).
Copiii au codat lecții noi și interesante pe platforma code.org și, cu nerăbdare, au descoperit, pas cu pas, kit-ul Arduino, componentele și funcționarea acestora. ‍Prezentarea kit-ului împreună cu demonstrații interactive au fost realizate de către: dna profesor Simona Roșu, de la Școala Gimnazială nr. 1 „Dimitrie Luchian” Piscu, dna informatician Popa Luminița, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Galați și elevul Mario-Vlad Di Grandi, elev la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și Centrul Județean de Excelență - Informatică, cărora le mulțumim pentru implicarea în activitatea de voluntariat.
Felicitări copiilor care fac parte din NeoRobotix Galați, elevi ai Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” Galați pentru curiozitate și interes!

Erus și Lumile Nevăzute: prezentare de carte 7 februarie

Marți, 7 februarie 2023, Ștrumfii Isteți ai clasei a II-a E, de la Școala Gimnazială Nr. 28, coordonați cu multă dăruire de către doamna prof. Valentina Tanasaciuc, au poposit în lumea nemărginită a cărților. Copilașii nu au venit singuri, ci însoțiți de prietenul lor Erus, prințul din Regatul Vânturilor. Aici, pe tărâmul fermecat, elevii au lecturat „Erus și Lumile Nevăzute". Vol. 2, Lúmina, de Alec Blenche.

În urma discuțiilor pe marginea noilor aventuri ale personajelor, copiii au descoperit valori precum: iubirea, prietenia, bunătatea, încrederea, curajul, respectul, dar mai ales răbdarea.
Așadar, ”Dacă vrei să crești mare? Trebuie să ai răbdare”, spune „Cântecul Răbdării" scris de Alec Blenche, iar Ștrumfii Isteți au reușit să crească încă puțin în a fi cititori și iubitori de cărți. Felicitări, dragi copii! Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 3 februarie

Vineri, 03 februarie 2023, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați a avut loc a patra întâlnire a adolescenților Clubului IMPACT, din cadrul proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”. Proiectul este inițiat de Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee).

„Setul de valori”, de care tinerii din ziua de astăzi au atâta nevoie, a fost tema întâlnirii. Prin intermediul unor cărți de joc imprimate cu texte reprezentând descrieri pentru diverse valori și reunite în jocul „Valori în acțiune”, adolescenții au fost provocați să aleagă și să descopere ce valori îi reprezintă.
Dincolo de întâlnirile tematice, prezente mereu în cadrul întâlnirilor Clubului Impact, ne-am bucurat și de relaxare prin intermediului jocului intitulat „Who s Who”, care a stârnit interes și mult amuzament.
Felicitări, adolescenți frumoși!

Ziua Internațională a Cititului Împreună ZICI2023 3 februarie

Au fost zile cu multe povești citite, în care copiii și-au ciulit urechile și s-au bucurat de magia cărților la bibliotecă, la liceu, la școală, la grădiniță. Ziua Internațională a Cititului Împreună ZICI2023, a fost o zi de poveste pentru cei mici, dar și pentru cei mari, care au adus în atenția elevilor cele mai frumoase povești și bucuria de a descoperi frumusețea lecturii.

Mulțumim pentru aceste întâlniri minunate, care au făcut un ZICI2023 de poveste, doamnelor profesor Di Grandi Nicoleta, Cristea Violeta-Gabriela, Ioan Laura, Orban Andreea-Krisztina, Radu Cătălina-Geanina și Boldeanu Larisa, voluntare în cadrul proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”, care s-au alăturat acestui proiect inițiat de Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee), având ca partener Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați.

Opera Episcopului Melchisedec Ștefănescu în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” 2 feb - 3 mar

Expoziția de carte Opera Episcopului Melchisedec Ștefănescu în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, organizată în luna februarie de Compartimentul Colecții Speciale și Serviciul Săli de lectură, este un omagiu adus acestui strălucit ierarh și istoric, promotor al Unirii Principatelor Române, de la a cărui naștere se împlinesc 200 de ani (15 februarie 1823, Gârcina, județul Neamț). Expoziția va fi deschisă la sediul central, în foaierul Sălii de lectură, în perioada 02.02.2023 – 02.03.2023.

Salutări din România : Expoziție de cărți poștale ilustrate din colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” 2 feb - 3 apr

În perioada 02.02.2023 – 03.04.2023, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, vă invită să vizitați expoziția de cărți poștale ilustrate Salutări din România, deschisă la Popasul Bibliofilului de la sediul central, mezanin.

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 1 februarie

Miercuri, 01 februarie 2023, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut loc a șasea întâlnire a participanților Clubului de programare și robotică NeoRobotix Galați. din cadrul proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”.

Proiectul este inițiat de Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee).
Au fost momente relaxante în care copiii au codat lecții noi pe platforma code.org și au făcut cunoștință cu componentele kit-ului Arduino, provocator și inedit. Prezentarea kit-ului, împreună cu o mică demonstrație, au fost făcute de către dna profesor Simona Roșu, de la Școala Gimnazială nr. 1 „Dimitrie Luchian” Piscu și elevul Di Grandi Mario-Vlad, de la CNVA și CEX Galați, cărora le mulțumim.
Felicitări copiilor care fac parte din NeoRobotix Galați, elevi ai Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” Galați. Mulțumim pentru sprijin dnei informatician Luminița Popa, voluntar în cadrul proiectului!

Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate 1 februarie

Miercuri, 01 februarie 2023, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au avut loc 2 activități de voluntariat - OPEN SPACE, din cadrul proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”. Proiectul este inițiat de Fundația Noi Orizonturi alături de Asociația Comunitățile Viitorului și cu sprijinul financiar din partea Comitetului Internațional de Salvare (International Rescue Committee).

Activitățile au fost susținute de dna profesor Chiurtu Carmen-Mariana, director la Grădinițele „Arlechino” și „Otilia Cazimir” și dna bibliotecar școlar Iuliana Balan care, de Ziua Internațională a Citiului Împreună, au susținut sesiuni de lectură publică pentru copiii din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 17 Galați, respectiv Școala Gimnazială „Iulia Hașdeu” Galați.

Citesc, deci exist! - lectură publică 1 februarie

Miercuri, 1 februarie 2023, la ora 10.00, Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii celebrează „Ziua Internaţională a Cititului Împreună” (ZICI), eveniment global marcat de milioane de oameni în peste 100 de ţări, organizat de către Lit World, printr-o nouă activitate din cadrul proiectului educațional „Lumea uimitoare a slovelor”.

Elevii claselor a II-a și a III-a de la Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei”, coordonați de prof. înv. primar Porumb Daniela și Ghenea Georgiana, vor citi, cu voce tare, din cărțile preferate, ne vor povesti ce personaje din cărți sunt preferatele lor și, împreună, vom afla ce beneficii poate aduce lectura în viața lor.

Ziua Internațională a Cititului Împreună: Povestea lui Marin Sorescu 1 februarie

Întotdeauna mi-am imaginat Paradisul ca fiind un fel de bibliotecă.” - Jorge Luis Borges
De Ziua Internațională a Cititului Impreună, alături de clasa a XII-a C, Liceul Teoretic „Emil Racoviță” și de doamna profesoară Mariana Constantin, am pătruns în „Povestea lui Marin Sorescu”, autor celebrat în luna februarie. Elevii ne-au încântat cu poeziile preferate din lirica soresciană, într-o transmisiune live, în dialog cu doamna bibliotecară Cecilia Manolescu.

A fost o activitate de poveste!Felicitări, dragilor! Vă așteptăm la Bibliotecă!

Ziua Internațională a Cititului Împreună: Petunia 1 februarie

Prichindeii clasei a I-a A - Step by step, Școala Gimnazială Nr.17, îndrumați de către doamnele învățătoare Liliana Huhulea și Daniela Ștefan, au răspuns „PREZENT!” frumoasei activități dedicate Zilei Internaționale a Cititului Împreună, desfășurată la Filiala Nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. Invitații noștri adoră poveștile, le place să citească, să descopere locuri și personaje noi.

Astăzi, de #ZICI2023, au făcut cunoștință cu „Petunia”, o gâscă simpatică, „neștiutoare și cam prostuță”. Eiii, dar asta până într-o zi când … găsește o CARTE în iarbă! Au urmat multe peripeții, dar la final descoperirea Petuniei este magică. Copiii au înțeles cât de valoroase sunt cărțile și au promis că vor reveni la Biblioteca pentru a le aprofunda tainele.

Ziua Internațională a Cititului Împreună: Cercul mincinoșilor 1 februarie

Ne-am delectat astăzi, de Ziua Internațională a Cititului Împreună, cu cele mai frumoase povești ale omenirii și cele mai pline de miez, care au fost adunate de-a lungul a câteva zeci de ani de către Jean-Claude Carrière, în cartea „Cercul mincinoșilor”. Au lecturat, cu mult drag, elevii clasei a IX-a R, de la Liceul de Transporturi Auto „Traian Vuia”, coordonați de către doamna profesor Mihaela Melinte, prietenă dragă a Bibliotecii. Felicitări tuturor!.

Ziua Internațională a Cititului Împreună: Ziua de naștere a lui Elmer 1 februarie

Cei mai drăgălași pitici de la Grădinița Nr. 30, însoțiti de către doamnele ed. Geanina Ivan și Diana Stoica, s-au alăturat evenimentului #ZICI2023. Prichindeii au fost invitați să asculte povestea „Ziua de naștere a lui Elmer”, scrisă de David Mckee, o poveste minunată ce le-a incitat imaginația și curiozitatea. Apoi, mânuțele lor inocente au desenat faimosul personaj.


Felicitări, dragi copilași! Ați fost adorabili! Vă dorim să aveți o copilărie presărată cu lecturi minunate! Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

Ziua Internațională a Cititului Împreună: Citește-mi o poveste 1 februarie

Filiala Nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, s-a alăturat campaniei #ZICI2023, Ziua Internațională a Cititului Împreună. Prichindeii de la Grădinița nr. 30, însoțiți de către doamnele educatoare, Romina Gabriela Cimpoeru, Gabriela Violeta Adamiu, Paula Neculai, Steliana Pucheanu, au pășit veseli și curioși pe tărâmul poveștilor.

Copilașii au ascultat „Citește-mi o poveste”, de Bénédicte Carboneill, povestea unui lup curios, de care se temeau toate animalele, dar care descoperă magia lecturii.
Dragi copii, drăgălășenia voastră ne-a fermecat! Bucuria și inocența cu care ați pășit pe tărâmul poveștilor să vă însoțească permanent și să deveniți cei mai fideli cititori ai bibliotecii!. .

Februarie la Bibliotecă      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Sidex «Arcelor Mittal») și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

În luna februarie, Zi sanitară va fi în data de 24 februarie 2023.