Maraton de Poezie la Galați 19 martie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, instituție coordonată de Consiliul Județean Galați, împreună cu partenerii și colaboratorii săi, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iași – Reprezentanța Galați – Brăila – Tecuci, organizează în ziua de marți, 19 martie 2024, ora 12.00, celebrarea Zilei Mondiale a Poeziei. Va fi un „Maraton liric, De Sărbătoarea Poeziei”, Cu Angela Baciu și invitații săi, scriitori ai Filialei, dar și alți poeți și scriitori.

Moderatori vor fi scriitoarea Angela Baciu și bibliotecarul și scriitorul Adi Secară.
Evenimentul va avea loc la Filiala Nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” - Str. Regiment 11 Siret, Galați, Clubul Liberty Steel. Vor exista și momente muzicale - la vioară: Cristian Duminică și Iosif Istrate, de la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, prof. Manuela Călărași.

BiblioMărțișor Muzical 7 martie

Dragi cititoare, avem plăcerea să vă invităm joi, 7 martie 2024, la ora 18:00, în incinta bibliotecii - Filiala nr.1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, la un eveniment cu totul special: Bibliomărțișor Muzical. Elevii Școlii de Canto „Vital Music”, sub bagheta magică a talentatei profesoare Doina Cecoi, vor oferi o experiență unică și fermecătoare.

Vă invităm să vă alăturați nouă într-o seară minunată, în care cărțile vor îmbrăca note muzicale și fiecare pagină va răsuna în armonie. BiblioMărțișoarele muzicale vor fi cadoul nostru pentru toate doamnele prezente, într-o atmosferă plină de căldură și bucurie. Haideți să celebrăm împreună primăvara, Ziua Femeii și frumusețea muzicii.

3 martie – Ziua Mondială a Scriitorilor 3 martie

Scriitorii sunt legați de poveștile lor precum porumbeii de mesaje. Cartea este povestea care bate între aripi.” (Natașa Alina Culea – scriitor, lector, coach).
Cuvintele din cărți au puterea lor, iar noi, ca cititori, ne lăsăm în voia cuvintelor și a poveștilor de viață redate de scriitorii clasici și contemporani, care au ales să aștearnă cu penelul toată priceperea și bogăția cuvintelor care să ne vindece sufletul.

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” aduce în expoziția organizată la sediul filialei, recunoștință veșnică tuturor scriitorilor care au reușit să ne facă oameni, să privim cu inima deschisă viitorul, să discernem binele de rău și să învățăm să trăim frumos.
Dragi scriitori, vă mulțumim pentru aventurile pe care le trăim atunci când citim operele dumneavoastră, pentru emoțiile pe care le simțim și pentru darul scriitoricesc de artă pe care îl manifestați din plin!

Colțul de lectură: proiect educațional 1-31 martie

Filiala nr. 1 „Costache Negri” - găzduiește în perioada 01 - 31 martie 2023, expoziția intitulată „Românce de poveste”. Ne mândrim deseori cu faptul că româncele sunt printre cele mai frumoase femei din lume. Acesta este un adevăr care nu poate fi contestat și este un motiv de mândrie națională. Totuși, nu doar frumusețea caracterizează o femeie. Sunt românce care au reușit să se impună și chiar să schimbe lumea, mai mult decât unii dintre bărbați.

„Româncele de poveste” sunt femei care au creat, au făcut descoperiri în știință, au militat pentru diverse drepturi, au alinat suferințele celor de pe front, au marcat performanțe în sport. Doamnele prezentate în această expoziție sunt doar o parte dintre femeile cu care ne mândrim fiindcă au purtat cu cinste imaginea țării noastre peste hotare, au influențat generații de-a rândul prin performanțele lor și au așezat România lângă cele mai importante țări ale lumii. Lista este, cu siguranță, mai lungă poveștile mult mai ample iar datoria noastră este să păstrăm vie memoria lor. În aceste zile în care sărbătorim FEMEIA ne-am propus să vă facem cunoștință cu câteva dintre marile doamne ale țării noastre cu care nu putem decât să ne mândrim. Cărțile din cadrul expoziției pot fi regăsite în colecțiile bibliotecii, accesând acest link.

Marin Sorescu : Expoziție martie

Marin Sorescu (n. 29 februarie 1936 - d. 8 decembrie 1996) - expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri”
Dacă te-ai îndepărta puţin,/ Dragostea mea ar creşte/ Ca aerul dintre noi./ Dacă te-ai îndepărta mult,/ Te-aş iubi cu munţii şi cu apele/ Şi cu oraşele/ Care ne despart./ Dacă te-ai mai îndepărta/ Cu o zare,/ La profilul tău s-ar adăuga soarele,/ Luna şi jumătate din cer.
Perspectivă - Marin Sorescu

„Matronalia” – o sărbătoare consacrată lui Marte, zeul războiului 1 martie

Conform vechiului calendar roman, 1 martie era prima zi din an, moment în care se marca „Matronalia” – o sărbătoare consacrată lui Marte, zeul războiului, al forţelor naturii, al primăverii şi al agriculturii. De mărţişor sunt legate multe legende: una din acestea spune că un zmeu a răpit soarele pentru trei anotimpuri, până iarna, când un viteaz l-a înfruntat pe zmeu şi a redat astrul cerului şi oamenilor.

În luptă, el a fost însă rănit, iar sângele s-a scurs pe zăpadă, în acel loc crescând ghiocei, care au devenit astfel vestitorii primăverii.
Nu se cunoaşte exact când a apărut tradiţia mărţişorului, dar se estimează că ea este veche de mii de ani. La origini, obiceiul mărţişorului era legat de reînnoirea naturii cu ocazia venirii primăverii, fiind larg răspândit ulterior în spaţiul balcanic. În timp tradiţia de mărţişor a primit şi alte conotaţii, legate de optimism şi credinţă.
Cert este că sărbătoarea mărţişorului a apărut în zona cuprinsă între regiunile istorice Maramureş şi Bucovina de nord, până la graniţa Bulgariei cu Grecia. Primăvara a venit și la bibliotecă! Cititoarele au fost așteptate cu mărțișoare minunate realizate de bibliotecarele de la Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Adulți.

ION CREANGĂ – cel mai frumos mărțișor al românilor 1 martie

Astăzi, în prima zi de primăvară, când sărbătorim cel mai frumos mărțișor al românilor – Ion Creangă, elevii clasei pregătitoare „Licuricii” și cei din clasa a III-a C de la Școala Gimnazială nr. 22, însoțiți de doamnele învățătoare Aurora Gheorghiu și Mocăniță Paula Maria, alături de doamna bibliotecară Gîlea Corina și domnul profesor Ion Iulian, au ajuns cu inimile pline de entuziasm la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean.

Copiii au pus în scenă povestea captivantă „Punguța cu doi bani” și au citit o emoționantă scrisoare a lui Creangă către prietenul său Mihai Eminescu. În încheiere, cei mici au adus bucurie și veselie în holul bibliotecii cu încântătoarea melodie „Pupăza din tei”, transformând spațiul într-un loc plin de râsete și zâmbete, așa cum era pe vremea marelui Creangă.

BiblioȘEZĂTOARE – proiect cultural martie

La început de mărțișor, în prag de primăvară, când natura își trezește culorile și inima noastră vibrează de bucurIE pentru schimbare, biblioteca noastră a strălucit mai mult decât oricând. A fost o seară plină de magie, îmbrățișată de prezența prietenelor noastre dragi, doamnele minunate din grupul Altițe de Galați.

Am fost răsfățate cu un dar special - un buchet fermecător de flori, în forma unei cărți, iar fiecare floare ne amintește că suntem parte din aceeași poveste, o poveste de prietenIE și bucurIE.
Personalizat cu numele lor - ALTIȚE DE GALAȚI - acest buchet devine o mărturie vie a conexiunii noastre, a acestei comunități de suflet care împărtășește dragostea pentru frumos și pentru cuvinte. Mulțumim, prietene dragi, pentru lumina și căldura pe care o aduceți în filiala noastră. Suntem onorate să vă avem alături și să împărțim bucurIA, creațIA și inspirațIA cu cititorii noștri. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.

În vizită la Bibliotecă martie

Razele soarelui i-a îndemnat pe piticii Grădiniței cu Program Prelungit nr. 39, să facă o plimbare la Bibliotecă. Voia bună și-a făcut loc printre cărți, iar copiii s-au bucurat alături de părinți și bunici de poveștile citite și de o atmosferă caldă, plăcută și relaxantă. Vă mulțumim pentru vizită și vă dorim să vă bucurați de această perioadă din viața voastră plină de magie, jocuri și aventuri. De asemenea, prețuirea noastră doamnelor profesor Cătălina Lungu și Oana Enache! O primăvară frumoasă tuturor!

Proiect județean – Creangă, mărțișorul literaturii române martie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă invită să admirați expoziția de mărțișoare artistice realizate de elevii și cadrele didactice din România și Republica Moldova, în cadrul Proiectului județean Creangă, mărțișorul literaturii române. Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” este partener în cadrul acestui proiect inițiat și derulat de Școala Gimnazială nr. 1 Rediu, sub coordonarea doamnei profesor Loredana Munteanu.

Vă așteptăm la Bibliotecă să vă bucurați de poveștile scriitorului Ion Creangă și să petreceți timp de calitate printre cărți și lucrări realizate cu migală de micii cititori!

Ion Creangă – mărțișorul literaturii române martie

Timizi și totodată curioși, îmbrăcați în costume populare, preșcolarii Grădiniței „Ion Creangă” ne-au surprins plăcut cu momentul artistic și emoționant dedicat scriitorului Ion Creangă. Veselia și inocența copiilor au adus în Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” parfumul florilor de primăvară și dragostea pentru poveștile copilăriei. Mulțumim pentru această întâlnire și pentru frumoasa colaborare, doamnei profesor învățământ preșcolar Alina Dumitrache!

Mărțișorul, aducător de speranță martie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” este gazda unor copii minunați care își desfășoară activitățile after-school în incinta filialei. Au plecat din țara lor Ucraina și se bucură de copilărie și pace în țara noastră. Cu speranță și inima deschisă, au întâmpinat primăvara cu zâmbetul pe buze și au confecționat cu drag mărțișoare care să reprezinte simbolul generozității și solidarității dintre oameni.

Toate gândurile noastre se îndreaptă către voi, dragi copii, alături de aprecierea noastră cadrelor didactice de la Organizația „Salvați Copiii” pentru sprijinul acordat în educarea și integrarea copiilor.

Martie 2024      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Liberty) și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

În luna martie, Zi sanitară va fi în data de 29 martie 2024.

DRAG DE CARTE28 februarie

DRAG DE CARTE - expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri” în data de 28.02.2024
Stârnită de un vânt de vară/ Preface viața-n poezie,/ Îți pune-aripi la subsoară/ Și-n mână-ți pune o făclie...” IUBIREA - Marin Sorescu
Îndrăgostește-te de cărți! Vino la bibliotecă!

Ora de LECTURĂ! 21 februarie

Miercuri, 21 februarie 2024, de Ziua Limbii Materne, un grup de copii inimoși de la Meb Artistic School au venit la bibliotecă, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”. Chiar dacă este vacanță, ei și-au dorit să devină cititori, să citească și să împrumute cărți pentru acasă. Atmosfera din bibliotecă a fost plină de entuziasm și energie, iar copiii erau nerăbdători să exploreze lumea fascinantă a cărților.

Înconjurați de rafturi încărcate cu aventuri, acești micuți căutători au călătorit prin pagini pline de povești captivante și personaje îndrăgite. Mulțumim doamnei Monica Bănceanu pentru colaborare și implicarea sa în promovarea lecturii în rândul copiilor. Vă mai așteptăm la noi, dragilor!

Ziua Internațională a Limbii Materne 21 februarie

Ziua Internațională a Limbii Materne, celebrată la nivel mondial pe 21 februarie, marchează importanța și diversitatea limbilor din întreaga lume. Expoziție cu documente din colecța Filialei nr. 1 „Costache Negri”.

21 februarie - Ziua Internaţională a Limbii Materne 21 februarie

21 februarie - Ziua Internaţională a Limbii Materne – expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri”
Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim!” (Gheorghe Sion)

Constantin Brâncuși – expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri” 19-29 februarie

Constantin Brâncuși – expoziție la Filiala nr. 1 „Costache Negri” reprezintă expoziție cu documente din colecța Filialei nr. 1 „Costache Negri” în perioada 19.02 – 29.02.2024. „Viaţa se aseamănă cu o spirală. Nu ştim în ce direcţie este ţinta ei, dar trebuie să mergem în direcţia pe care o credem justă.” Constantin Brâncuşi.

Întâlniri culturale 15-29 februarie

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, publicul tânăr conștientizează importanța lecturii și descoperă diferite tehnici de îmbinare a literaturii cu ideile creative și artistice. În acest univers al cărților preșcolari, elevi și cadre didactice, aduc Laudă Limbii Române, prețuiesc cartea și oamenii dedicați scrisului, iar prin intermediul întâlnirilor culturale desfășurate la Bibliotecă, ...

... reușim să le deschidem micilor cititori poarta cunoașterii și a dezvoltării individuale.
Toate activitățile culturale inițiate de filială, în perioada 15-29 februarie 2024, au la bază o frumoasă colaborare cu cadrele didactice din următoarele instituții de învățământ, partenere în demersul nostru cultural: Grădinița cu Program Prelungit „Ion Creangă” - profesori învățământ preșcolar Alina Leopa și Andreea Goga; Grădinița cu Program Prelungit nr. 39 - profesori învățământ preșcolar Anișoara Lificiu și Constantina Misăilă; Școala Gimnazială „Miron Costin”- profesor învățământ primar Daniela Druja și bibliotecar școlar Luminița Sosai; Liceul Teoretic „Mircea Eliade” - profesor Simona Vartolomei și bibliotecar școlar Ionica Călin.
Mulțumim pentru frumoasa colaborare și felicitări elevilor pentru implicare și dorința de a păși cu încredere în Cetatea Cărților!