Program cu publicul 30 noiembrie - 1 decembrie

Dragi cititori,
Vă informăm că, în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2023, sediul central și cele două filiale ale Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați vor fi închise pentru public. Duminică, 3 decembrie 2023, Biblioteca are program normal de lucru, în intervalul orar 9.00-13.00.
Vă mulțumim pentru înțelegere!

„Omagiu marilor scriitori ai lumii”, în grafica artistului polonez Zbigniew Kolaczek. 15 noiembrie

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, alături de Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, vă invită miercuri, 15 noiembrie, ora 11.00, la cele două filiale ale bibliotecii (Filiala nr. 1 „Costache Negri” - Str. Regiment 11 Siret, Club Liberty și Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” - Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25) la vernisajul expoziției „Omagiu marilor scriitori ai lumii”, în grafica artistului polonez Zbigniew Kolaczek.

Expoziția se va deschide simultan în numeroase biblioteci, școli și instituții de cultură din întregul spațiu cultural românesc, „de la Nistru pan’ la Tisa și chiar mai departe”. Acest eveniment reprezintă un omagiu adus celor mai cunoscuți scriitori ai lumii din toate timpurile, ilustrați de cei mai importanți graficieni contemporani de pe tot globul.
Vă așteptăm cu drag la acest eveniment cultural remarcabil, unde ne vom bucura să împărtășim împreună pasiunea pentru literatură și artă!

Educația Globală la Bibliotecă 13 noiembrie

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” s-a desfășurat o activitate interesantă dedicată Săptămânii Educației Globale, cu participarea elevilor clasei a V-a, de la Școala Gimnazială nr. 33 Galați. Îndrumați de doamna profesor Cateluța Enciu, elevii au făcut un salt în timp, până în anul 2030. Interesant, nu? Elevii și-au imaginat cum va fi atunci planeta, cum vor fi ei, ce vor dori să devină și cum vor oferi sprijin celorlalți. Felicitări pentru tema activității!

ABC-ul conviețuirii 12 noiembrie

Ce poate fi mai frumos într-o Bibliotecă! Să privești un grup de tineri, să-i asculți, să conversezi și să te bucuri de capacitatea lor de a pune în practică idei și opinii, îndrumați de o doamnă profesor minunată și implicată. La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a avut loc o activitate interesantă, care a pus în valoare conviețuirea între semeni, între etnii și țări, în așa fel încât, să avem parte de o lume mai bună și prosperă în care să domine pacea...

Mulțumim dnei profesor Cătălina-Geanina Radu pentru frumoasa colaborare și pentru această activitate bogată în informații de calitate! Felicitări elevilor clasei a X-a D, de la Liceul Tehnologic „Paul Dimo” Galați pentru implicare și participare!

11 noiembrie - Ziua Bibliotecii Județene „V. A. Urechia” Galați : 133 de ani de existență 11 noiembrie

Biblioteca nu va fi niciodată o colecție întâmplătoare de cărți.” (Carlos María Domínguez)
Pentru membrii comunității gălățene, Biblioteca este instituția de cultură care oferă servicii variate ce vin în sprijinul cititorilor de orice vârstă și care contribuie la dezvoltarea personală și profesională a tuturor celor care-i pășesc pragul.

Anul acesta aniversăm 133 de ani de lectură și ne bucurăm de o colecție impresionantă de documente din toate domeniile de activitate care își așteaptă cititorii.
Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă invită să vă bucurați de întreaga colecție de documente și de evenimentele culturale organizate care vă aduc mai aproape de Bibliotecă și de informația necesară în viața de zi cu zi.

Câmpul de rouă - Daniela Lăcrămioara Capotă 10 noiembrie

În cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 133 de ani de existență a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a fost gazda unor invitați speciali care s-au bucurat să fie alături de dna Daniela Lăcrămioara Capotă la lansarea cărții de poezie haiku „Câmpul de rouă”. Cu emoție și sensibilitate, poeta gălățeancă le-a dezvăluit invitaților despre acest gen inedit de poezie, despre pasiunea sa pentru Japonia și cultura acestei țări.

Moderatorii evenimentului au fost: Geta Eftimie, director adjunct al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” și Adi G. Secară, critic literar și bibliotecar. Dragi cititori, volumul de poezie haiku al poetei Daniela Lăcrămioara Capotă îl găsiți în colecția bibliotecii.

Prezentare pe tema memoriei locale a orașului Galați 10 noiembrie

Sub egida parteneriatului încheiat între Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galați, la sediul C.A.R.P. va avea loc, în data de 10 noiembrie, începând cu ora 11, o prezentare pe tema memoriei locale a orașului Galați, sub titulatura „Din poveștile Eternității (potcovarul lui Carol I) și Istorie urbană gălățeană (Fata pe valuri)”, realizată de Serviciul Referințe.

Reprezentanți ai Ambasadei SUA, în vizită la Bibliotecă 9 noiembrie

Ne-a făcut deosebită plăcere să primim vizita partenerilor noștri de la Ambasada SUA în România – doamna Violeta Talandis, reprezentant regional pentru spații americane, și Irina Nițu, specialist Relații Publice. A fost o întâlnire amicală, relaxată, ca între prieteni, dar foarte interesantă, în care am discutat despre Raftul American din Bibliotecă, care a fost creat în parteneriat cu Ambasada SUA, dar și despre cum am putea avea la Galați, în cadrul Bibliotecii, o secție „American Corner”.

Totodată, am discutat despre sprijinul pe care Biblioteca l-a oferit refugiaților ucraineni, încă de la începutul războiului, și modul în care îi sprijină în continuare, despre comunitatea gălățeană, categoriile de public, parteneriatul cu Ambasada Statelor Unite ale Americii, care se dorește a fi mult dezvoltat, despre organizarea unor evenimente în colaborare, dar nu numai.
Doamna Violeta Talandis a fost impresionată de proiectul Consiliului Județean datorită căruia sediul Bibliotecii – Marcă a Patrimoniului European este acum în plin proces de reabilitare și eficientizare energetică, ne-a întrebat când se va încheia și a promis că va reveni în vizită atunci când lucrărilor vor fi finalizate.

Rouă de toamnă la Filiala nr. 2 9 noiembrie

Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează joi, 9 noiembrie 2023, orele 17.00, la sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”, din Micro 40, lansarea cărții de poezie haiku „Câmpul de rouă”, semnată de Daniela Lăcrămioara Capotă, în cadrul manifestărilor legate de Zilele Bibliotecii.

Invitați: scriitorii Anca Gaiu și Ion Avram.
Moderatori: Geta Eftimie, director adjunct al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, Cătălina Șoltuz, bibliotecar, și Adi G. Secară, critic literar și bibliotecar.
Volumul este bilingv, traducerea în engleză este semnată de Codrin George Capotă, nimeni altcineva decât fiul scriitoarei, cartea apărând la Editura Minela din București.
Intrarea este liberă.

Școala Altfel. Săptămâna Altfel 9 noiembrie

Joi, 9 noiembrie, la sediul central al Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia”, elevii clasei a VI-a A și a VII-a A, din cadrul Șc. Gimnaziale nr. 24, alături de cadrele didactice însoțitoare, Drăgănescu Mariana și Cîrcotă Cristina, au avut ocazia să vadă cum este organizată o bibliotecă publică și au pășit cu încredere în lumea bogată a cărților unde, noi, bibliotecarii, avem misiunea să le cultivăm pasiunea și dragostea pentru cărți și lectură.

Vizita face parte din Programul Național „Școala Altfel” și are drept scop familiarizarea copiilor cu spațiul bibliotecii, cu regulile de funcționare și modalitățile de împrumut.

Anatomia sentimentelor. Atelier de lectură senzorială 9 noiembrie

Lectura senzorială e un alt fel de disponibilitate interioară prin care cititorul recunoaşte anumite lucruri și pe care le împărtăşeşte imediat cu scriitorul. Astfel, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, elevii clasei a XII-a de la Liceul de Alimentație și Turism „Dumitru Moțoc” ne-au mărturisit ce simt atunci când citesc o poezie și au expus cu emoție, creațiile literare ale scriitorilor George Bacovia, Tudor Arghezi și Lucian Blaga.

Este firesc să simțim acea emoție, să visăm, să iubim, să zburăm, să simțim mirosul florilor…..,cu alte cuvinte să rezonăm cu trăirile scriitorilor. În asta constă frumusețea poeziilor și a lecturii, o pasiune transmisă elevilor de doamna profesor Elena-Antoneta Grigoraș, care a coordonat activitatea cu atâta plăcere și dăruire, așa cum ne-a obișnuit de fiecare dată.
Felicitări pentru tema activității și pentru implicarea elevilor!

Cine a fost Miron Costin? 8 noiembrie

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în cadrul activității educative „Cine a fost Miron Costin?” s-a adus în atenția elevilor curajul, ambiția, patriotismul și convingerea marelui cărturar: „că scrisul trebuie să slujească adevărul”. Cu participarea elevilor de la Școala Gimnazială „Miron Costin”, alături de doamnele profesor Marilena Modiga, Marcela Anton și doamna bibliotecar școlar Luminița Sosai, ne-am întors în timp, ...

... bucuroși de activitatea creatoare, dar și de puterea scriitorului Miron Costin, de a așterne pe hârtie adevărul acelor vremuri. Activitatea educațională s-a desfășurat cu prilejul împlinirii a 133 de ani de existență a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.
Mulțumim elevilor și cadrelor didactice pentru fructuoasa colaborare!

Premiul Cititorul anului 2023, acordat la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați 8 noiembrie

Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” au premiat azi, 8 noiembrie, la ora 12.00, în cadrul unui eveniment cald și plin de emoție și recunoștință, cei mai fideli cititori ai acestui an. Premiile, care au constat în cărți, diplome și flori, au fost acordate cititorilor care au avut cele mai multe împrumuturi, indiferent de compartimentul pe care îl frecventează, dar și care ne-au ajutat în munca noastră de zi cu zi prin recomandările făcute de-a lungul timpului.

Cele 20 de premii oferite au fost structurate pe șase categorii:
1. Împrumut la Domiciliu pentru Copii: 6 premii – Anton Cristina-Albertina, Tănase Cristina-Maria, Trifan Ioana-Alexandra, Zaharia Mădălina-Ioana, Popa Darius-Marian, Munteanu David-Mihail.
2. Împrumut la Domiciliu pentru Adulți: 6 premii - Candrea Liliana-Crenguța; Cârnișca Nicoleta, Vlad Elena; Voina Daniel; Ivănescu Mariana; Stoica Elena.
3. Săli de lectură: 4 premii – Pavel Felicia-Lucia, Cruceanu Alexandru-Ioan, Crudescu Ioan-Alexandru, Florea Georgeta.
4. Utilizarea serviciilor electronice și documentare: 2 premii – Damian Marian, Dendrino Raluca-Cristina.
5. Cel mai tânăr cititor: 1 premiu – Zaharia Emma, 2 ani.
6. Seniorul lecturii: 1 premiu – Vrabie Maria, 83 ani.
Le mulțumim din suflet că ne sunt mereu alături și că iubesc cartea și Biblioteca.
Premierea s-a desfășurat ca parte a evenimentului Zilele Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” – 133 de ani de la inaugurare.

Zilele Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” – 133 de ani de la inaugurare 8-10 noiembrie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” împlinește, săptămâna aceasta, 133 de ani de la inaugurare. Deși constituită prin Decretul regal nr. 3382, la data de 7 decembrie 1889, act semnat de Carol I, rege al României, data deschiderii oficiale a Bibliotecii este 11 noiembrie 1890. Cu acest prilej, în perioada 8-10 noiembrie 2023, la sediul central și la filialele bibliotecii se vor desfășura numeroase evenimente, care vor fi reunite sub genericul Zilele Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Împreună cu Consiliul Județean Galați am pregătit pentru gălățeni premieri, lansări de carte, expoziții și multe alte evenimente inedite. Le mulțumim tuturor că au fost alături de noi pe parcursul acestui an și că, datorită lor, cititorilor, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a împlinit 133 de ani!

Școala Altfel. Săptămâna Altfel 7 noiembrie

Marți, 7 noiembrie, sosiți într-o vizită de informare la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, elevii clasei a VI-a C, însoțiți de doamna dirigintă Obuzie Doina, profesor de limba engleză la Școala Gimnazială „Miron Costin”, au fost întâmpinați de doamna director adjunct al instituției gazdă, Geta Eftimie, care, într-un discurs elaborat și bine documentat, le-a expus câteva dintre aspectele poate mai puțin cunoscute, dar esențiale pentru istoricul bibliotecii.

A urmat un tur ghidat care a inclus vizite în toate structurile importante ale bibliotecii. Celor prezenți li s-au adus la cunoștință modul de obținere a permisului de bibliotecă, accesarea catalogului, așezarea documentelor la raft și împrumutul acestora. În continuare, au aflat despre moștenirea culturală lăsată de fondatorul instituției și cum este aceasta pusă în valoare în cadrul Compartimentului Colecții Speciale. Vizita s-a încheiat cu o demonstrație la Stația de auto-împrumut, pe care copiii au folosit-o pentru a încărca cărţi în contul propriu sau pentru a descărca publicaţiile împrumutate, fără asistență din partea unui bibliotecar.

Albert Camus - 110 ani de la naștere 7 noiembrie

Albert Camus (07.11.1913 – 04.01.1960) a avut o viață interesantă, iar operele sale merită citite. În colecția Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” veți regăsi romane care aparțin scriitorului și care ar trebui să se afle pe lista de lectură a tuturor cititorilor. Prin urmare, luna aceasta aniversăm un scriitor care la doar 44 de ani a primit Premiul Nobel pentru Literatură și vă așteptăm la bibliotecă să lecturați și să vizionați expoziția de documente organizată cu prilejul împlinirii a 110 ani de la naștere.

Libertatea nu este nimic altceva decât o ocazie de a fi mai buni
(Albert Camus)

Piotr Ilici Ceaikovski - 130 de ani de la moarte 6 noiembrie

Pentru compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski (7.05.1840 – 6.11.1893), simfonia a fost un fel de „confesiune muzicală a sufletului”. Creațiile muzicale dăruite ascultătorilor acestui gen de muzică, continuă şi astăzi să facă parte din repertoriul clasic al multor concerte din întreaga lume. Rămânem cu muzica lui Ceaikovski aproape de suflet și vă invităm dragi cititori, la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” să aflați mai multe informații despre opera și viața marelui compozitor.

Vizită la Bibliotecă 6 noiembrie

Astăzi, 6 noiembrie 2023, Programul „Școala Altfel” a adus la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, elevii de la Școala Gimnazială „Miron Costin”, sub îndrumarea doamnei profesoare Adina Petrujinschi. Aceștia au fost primiți de către managerul instituției, doamna Corina-Emanuela Tudorache, care le-a vorbit cu căldură despre istoricul clădirii și al bibliotecii, ...

... subliniind importanța prezenței lor într-o săptămână importantă, în care sărbătorim 133 de ani de existență a acestei instituții. Adolescenții, dornici de cunoaștere, au explorat și au simulat auto-împrumutul de documente, învățând să utilizeze catalogul bibliotecii și astfel descoperind modul în care cărțile sunt aranjate la raft.
Plini de entuziasm, au promis că se vor întoarce curând pentru a deveni cititorii noștri.

Vizită la Bibliotecă noiembrie

Luni, 6 noiembrie 2023, încă de la primele ore ale dimineții, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a fost vizitată de un grup numeros de copii și adulți, sosiți de departe cu trenul. Elevii Liceului Tehnologic „Paul Bujor” din Berești au venit însoțiți de cadrele didactice: Alexandra Mânzu, Corina Timofte și Tatiana Moise.

Dornici de cunoaștere, aceștia au primit informații despre serviciile moderne oferite de biblioteca noastră, condițiile de înscriere, istoricul clădirii și al bibliotecii. Curioși, ei au dorit să studieze anumite cărți din colecțiile noastre și au fost îndrumați să utilizeze catalogului online al Bibliotecii.

Noiembrie      

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ (Str. Regiment 11 Siret, Galați; Clubul Sidex «Arcelor Mittal») și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“ (Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25).

În luna noiembrie, Zi sanitară va fi în data de 24 noiembrie 2023.