Comisia Europeană a Dunării (1856–1948) 31 mai - 2 iulie

În luna iunie, „Popasul Bibliofilului” de la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, etaj 1, mezanin, va găzdui expoziția Comisia Europeană a Dunării (1856–1948) dedicată Zilei Internaționale a Dunării (29 iunie). Documentele vor fi expuse în perioada 31.05.2018 – 02.07.2018.

Program cu publicul 1 iunie

În ziua de 1 iunie 2018 Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, atât sediul central cât și filialele, va fi închisă pentru public. Duminică, 3 iunie 2018, la sediul central programul cu publicul este 8:00 – 13:00.

Copilărie, vis și fantezie 31 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” din cadrul Primăriei Galați, s-a bucurat de prezența prichindeilor de la Grădinița nr. 10 care au încântat cu veselia lor întreaga lume a poveștilor copilăriei lor. Copiii au fost însoțiți de doamnele Mihai Nela, Iacob Roxana și Bejan Vasilica.

Copilărie, vis și fantezie 31 mai

În cadrul Proiectului cultural-educațional „Copilărie, vis și fantezie”, inițiat de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” din cadrul Primăriei Galați, ne-am bucurat de vizita elevilor clasei pregătitoare B de la Școala Gimnazială „Grigore Moisil„ însoțiți de doamna profesor Chiscoci Loredana. Copilărie minunată, dragi copii!

Copilărie, vis și fantezie 31 mai

Preșcolarii Grădiniței P.P. nr. 39 îndrumați de doamnele profesor Crăescu Mihaela, Boghici Valentina, Lupu Nicoleta și Lificiu Anișoara au sărbătorit copilăria și la bibliotecă printr-o amplă expoziție de desene! Expoziția este inclusă în cadrul Proiectului cultural-educațional „Copilărie, vis și fantezie”, inițiat de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” din cadrul Primăriei Galați. La mulți ani, copii!

Întâlnire/Ședință lărgită a Consiliului de Administrație 31 mai

Întâlnire/Ședință lărgită a Consiliului de Administrație al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, membrii CA-ului plus șefii de serviciu, birouri, secții, Filiale și ai celorlalte compartimente din Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați.

Ziua Internațională a Copilului 31 mai

Joi, 31 mai 2018, ora 10.00 – la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” Galați, Sala „Mihai Eminescu” va avea loc o amplă manifestare dedicată Zilei Internaționale a Copilului. În cadrul activității se va face evaluarea și încheierea proiectului educațional „Dimineți de lectură”. Participă cadrele didactice partenere în proiect.

Copilărie, vis și fantezie 30 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” din cadrul Primăriei Galați, a fost gazda unui adevărat spectacol oferit de prichindeii Grădiniței nr. 39, care ne-au purtat pe aripi de vals. Copiii au fost însoțiți de doamnele Boghici Valentina și Lupu Nicoleta. Felicitări, copii talentați!

Copilărie, vis și fantezie 30 mai

În cadrul Proiectului cultural-educațional „Copilărie, vis și fantezie”, inițiat de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” din cadrul Primăriei Galați, ne-am bucurat de prezența prichindeilor de la Grădinița cu Program Prelungit „Arlechino”, însoțiți de doamnele Orban Andreea și Ene-Gavrilă Petrica. Mulțumim pentru vizită! Copilărie minunată, dragi copii!

Copilărie, vis și fantezie 30 mai

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 17, însoțiți de doamnele Enache Doina și Marin Cătălina, sărbătoresc copilăria și la bibliotecă! Vizita este inclusă în cadrul Proiectului cultural-educațional „Copilărie, vis și fantezie”, inițiat de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” din cadrul Primăriei Galați. La mulți ani, copii!

Copilărie, vis și fantezie 30 mai

Proiectul cultural-educațional intitulat „Copilărie, vis și fantezie”, inițiat de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” din cadrul Primăriei Galați, a cuprins și vizita prichindeilor de la Grădinița cu Program Prelungit „Otilia Cazimir”, însoțiți de doamnele Pupăză Aurelia și Constantin Doina. La mulți ani, copii!

Spațiul cosmic în lumea copiilor – expoziție de carte și materiale reciclabile 30 mai - 31 iunie

În perioada 30 mai – 30 iunie 2018 la sediul central, holul principal poate fi vizionată expoziția din cadrul proiectului educațional județean „Spațiul cosmic în lumea copiilor”. Expoziția este realizată de elevii Școlii Gimnaziale „Gheorghe Munteanu”, coordonați de prof. înv. primar Camelia Dediu, Ene Vali și bibliotecar Patron Mariana în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V.A.Urechia”, Casa Corpului Didactic și Complexul Județean de Științele Naturii „Răsvan Angheluță”.

Copilărie, vis și fantezie 29 mai

Într-o atmosferă relaxantă, înconjurați de prietene fidele - cărțile, prichindeii Grădiniței Arlechino, însoțiți de doamnele Nicuțaru Viorica și Mirică Ramona, au dat startul activităților dedicate Zilei Internaționale a Copilului. Vizita de astăzi a cuprins un program de cântece și poezii specifice vârstei, iar copiii au fost răsplătiți cu diplome și dulciuri. Activitatea este inclusă în cadrul Proiectului cultural-educațional „Copilărie, vis și fantezie” ce se desfășoară în perioada 28 mai - 08 iunie 2018, în incinta Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” din cadrul Primăriei Galați.

Conferința Internațională „Cultura și presa în spațiul european” 25-26 mai

La Galați, 25-26 mai 2018, are loc Conferința Internațională „Cultura și presa în spațiul european”, Ediția a X-a cu tema „Presa - participant activ la crearea României (1859-1878-1919-1918)”. La Conferință managerul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, prof. dr. Zanfir Ilie a prezentat lucrarea „Primul Război Mondial la Galați. Mărturii ale cronicarului George Munteanu”.

Costache Negri – radiografia unei personalități 25 mai

Vineri, 25 mai 2018, un grup de eleve inimoase din clasa a IX-a E, coordonate cu tact și dăruire de doamnele profesor Elvira Alexandrescu și Cătălina Radu l-au evocat pe marele cărturar de la Mânjina, cel care înnobilează ambele instituții cu numele său: Colegiul Național „Costache Negri” și Filiala nr. 1 „Costache Negri”. Activitatea s-a desfășurat în cadrul Săptămânii Școala Altfel, cu ocazia împlinirii a 206 ani de la nașterea scriitorului și omului politic. Adolescentele ne-au prezentat viața și activitatea patriotului român, istoricul școlii și legătura providențială cu V.A.Urechia. Felicitări pentru minunata activitate!

Primii pași pe tărâmul poveștilor 25 mai

„Ce lucru uimitor este o carte! E un obiect plat făcut dintr-un copac, cu părți flexibile pe care sunt imprimate multe semne caraghioase. Dar odată ce arunci o privire în ea, ajungi în mintea altei persoane, poate cineva care a murit de mii de ani. Peste milenii, un autor vorbește clar și tăcut în capul tău, direct către tine. Scrisul este probabil cea mai bună invenție a omului, legând oameni care nu s-au cunoscut niciodată, cetățeni din epoci distante. Cărțile rup lanțurile timpului.” – Carl Sagan. Vineri, 25 mai 2018, ”Iepurașii” de la Grădinița „Motanul Încălțat”, însoțiți de doamnele ed. Iulia Toader și Carmen Leon au pășit veseli și curioși pe tărâmul poveștilor la Filiala nr.1 „Costache Negri”- Fundația „Andreiana Juventus”. Copiii au făcut cunoștință cu personajele preferate și au aflat că orice carte poate fi un prieten adevărat. Vizita prichindeilor a fost veselă, iar cei mici ne-au încântat cu gingășia, entuziasmul și inocența lor. Dragi copii, vă dorim bun venit în lumea minunată a cărților!

Biblioteca - Grădinița cărților 25 mai

„Carte frumoasă cinste cui te-a scris Încet gândită, gingaș cumpănită; Ești ca o floare, anume înflorită Mâinilor mele, care te-au deschis.” TUDOR ARGHEZI . Vineri, 25 mai 2018, Filiala nr. 1 „Costache Negri”- Fundația „Andreiana Juventus”, a răsunat de glasurile cristaline ale prichindeilor de la Grădinița „Motanul Încălțat”, însoțiți de doamnele ed. Ramona Boboc-Anton și Petruța Milica. Copiii au pășit veseli și curioși pe tărâmul poveștilor, au făcut cunoștință cu fascinantele personaje și au aflat ce lucru uimitor este CARTEA. Le urăm bun venit în lumea minunată a cărților!

Vizită în lumea cărților 25 mai

Prichindeii clasei pregătitoare B de la Colegiul Național „Costache Negri”, însoțiți de doamna prof. Rodica Cernencu au pășit veseli și curioși pe tărâmul poveștilor din cadrul Filialei nr. 1 „Costache Negri”- Fundația „Andreiana Juventus”. Copiii ne-au încântat cu gingășia lor, au făcut cunoștință cu personajele preferate și au aflat că orice carte poate fi un prieten de nădejde.

Vizită la Bibliotecă 24 mai

Joi, 24 mai 2018 – Secția pentru copii a Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” a primit vizita unui grup de elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 Cavadinești, însoțiți de învățător Anghel Ion și prof. Morteci Diana-Elena. Copiii au citit din cărțile cu povești, au vizitat secțiile de împrumut, Sala „Mihai Eminescu” și au vizionat un film 3D la Sala Multimedia.

Vizită în universul cărților 24 mai

Joi, 24 mai 2018, elevii clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială Slivna, însoțiți de doamna prof. Gabriela Enache ne-au trecut pragul și au primit informații despre serviciile Filialei nr. 1 „Costache Negri”- Fundația „Andreiana Juventus”,

La mulți ani, copilărie! La mulți ani, copile drag! 23 mai

Miercuri, 23 mai 2018, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”- Fundația „Andreiana Juventus”, ”Iepurașii” de la Grădinița „Step by Step”, coordonați cu blândețe de doamnele ed. Iuliana Buruiană, Andreea Melinte și Claudia Niculescu ne-au adus bucuria copilăriei prin frumoasele cântece interpretate cu drag. Suavi și cu voci cristaline, prichindeii ne-au încântat cu melodiile și dansurile lor, iar noi am redevenit pentru o clipă copii. La mulți ani, dragi copii!

Vizită la Bibliotecă 23 mai

Miercuri, 23 mai 2018, ora 10.00, Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” va primit vizita preșcolarilor de la Grădinița P.P. Nr. 7, coodonați de Dir. Prof. Ispas Elena-Corina și colectivul de cadre didactice. După vizitarea secțiilor de împrumut, copiii vor viziona un film de desene animate la Sala Multimedia.

Europa – casa noastră. Poveștile familiei mele 23 mai

Miercuri, 23 mai 2018, ora 9.30, la Secția pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” va avea loc activitatea Europa – casa noastră. Poveștile familiei mele. Protagoniștii manifestării vor fi elevii clasei a III-a B, coordonați de Prof. înv. primar Anica Berdilă de la Școala Gimnazială Nr. 28.

Tudor Arghezi, arc peste timp 23 mai

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” din cadrul Primăriei Galați, a avut loc o oră specială de lectură dedicată marelui poet Tudor Arghezi. Elevii claselor a IX-a A și a X-a B de la Colegiul Tehnic „Paul Dimo”, însoțiți de doamnele profesor Simion Nica și Bâgu Cătălina-Elena, au realizat o incursiune în viața și activitatea literară a scriitorului, au citit poezii și au lecturat texte din proza scrisă de Tudor Arghezi. Activitatea a fost un prilej de bucurie și socializare pentru elevi, dar și o ocazie de a afla multe lucruri noi într-un cadru în care cartea are valențe maxime.

William Shakespeare - Expoziție 25 mai

”William Shakespeare” - Expoziție cu afișe, postere și imagini realizate de elevii clasei a IX-a B de la Colegiul Național „Costache Negri”, coordonați de doamnele profesor Elvira Alexandrescu și Cătălina Radu. În perioada 23.05 – 10.05.2018, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”, Fundația „Andreiana Juventus”.

Primii pași în lumea cărților 24 mai

Joi, 24 mai 2018, un grup de prichindei de la Grădinița nr. 1 din Movileni, însoțiți de doamna ed. Silvia Manolache au pășit veseli și curioși pragul Filialei nr. 1”Costache Negri - Fundația „Andreiana Juventus”. Copiii au făcut cunoștință cu fascinantele personaje ale poveștilor și au aflat că orice carte poate fi un prieten adevărat. Le urăm bun venit în lumea minunată a cărților!

Was tust du fur die Umwelt? – Cum protejăm mediul înconjurător 24 mai

Joi, 24 mai 2018, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”- Fundația „Andreiana Juventus”, elevii clasei a IX-a C de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță'', coordonați de doamna prof. Geanina Gheorghiu au prezentat o interesantă activitate în limba germană. Scopul activității a fost educarea adolescenților pentru a deveni cetățeni responsabili ai comunității și formarea lor ca tineri proactivi și educați, capabili să obțină rezultate pozitive în viața de adulți.

Gabriel Liiceanu (n. 23 mai 1942) - Expoziție 23-31 mai

„Cel mai ușor lucru este să rănești sufletul cuiva, căci sufletul umblă desculț și pașii lui culeg toți spinii unei zile” - Gabriel Liiceanu (n. 23 mai 1942). La mulți și binecuvântați ani! Expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”- Fundația „Andreiana Juventus”. Perioada: 23.05 – 31.05.2018.

Vizită la bibliotecă! 22 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, în colaborare cu Fundația „Andreiana Juventus” din cadrul Primăriei Galați, a primit vizita preșcolarilor Grădiniței Tedi, însoțiți de doamnele educatoare Stroe Maria-Magdalena și Buleandră Silvia. Copiii au fost impresionați de numărul mare de cărți așezate cuminți pe rafturi, au răsfoit cu încântare cărțile care i-au atras și au ascultat curioși scurte povestioare.

Vizită la bibliotecă! 22 mai

Marți, 22 mai 2018, ora 10.00, Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” a primit vizita preșcolarilor de la Grădinița P.P. „Elena Doamna”, coodonați de Dir. Prof. Ion Simona și colectivul de cadre didactice: Neagu Florentina, Ichim Mariana, Hurduc Crina, Andrei Gianina, Bocăneală Georgiana, Besnea Daniela și Trandafir Aurora. Copiii au vizitat Secțiile de Împrumut și au vizionat un film de desene animate la Sala Multimedia.

Întâlnirile de la Mânjina 21 mai

Luni, 21 mai 2018, în comuna Costache Negri are loc manifestarea „Întâlnirile de la Mânjina” la Casa lui Moș Costache și a Elenei Negri. A participat și directorul/managerul Bibliotecii „V.A. Urechia” Galați, prof. dr. Zanfir Ilie.

Vizită la bibliotecă! 21 mai

Luni, 21 mai 2018, ora 11,00 sediul cental al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” a fost vizitat de copiii de la Grădinița nr. 7 Galați, însoțiți de Dir. Prof. Ispas Corina, Grădinița nr. 45, Structură a Grădiniței nr. 7, însoțiți de prof. înv. preșcolar Popescu Anica și prof. înv. preșcolar Moise Vasilica, Grădinița Ciorăști, com. Priponești, jud. Galați, însoțiți de prof. înv. preșc. Doru Nicoleta și Borza Ruxandra. Copiii s-au împrietenit și împreună au citit din colecțiile Secției Copii și au vizionat un film educativ secția Multimedia.

Ileana Vulpescu ( n. 21 mai 1932) - Expoziție 21-25 mai

„Două gânduri să nu te părăsească niciodată: acela de a-ți îmbogăți mintea și sufletul și gândul că suntem trecători în lume.” Ileana Vulpescu ( n. 21 mai 1932). Expoziție documente din colecțiile bibliotecii, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”- Fundația „Andreiana Juventus”.Perioada: 21.05 – 25.05.2018

Primii pași în lumea poveștilor 21 mai

Luni, 21 mai 2018, Filiala nr. 1 „Costache Negri”- Fundația „Andreiana Juventus”., a răsunat de glasurile cristaline ale „Ciupercuțelor” de la Grădinița „Prichindel”, însoțiți de doamnele ed. Virginia Lefterache și Ilariana Grigore și ale „Fluturașilor” de la Grădinița Cavadinești, însoțiți de doamna ed. Rodica Modiga. Prichindeii au pășit veseli și curioși în lumea poveștilor, au făcut cunoștință cu îndrăgitele personaje și au aflat ce lucru uimitor este CARTEA. Dragi copii, vă dorim bun venit în lumea minunată a cărților, căci vă așteaptă o călătorie îndelungată, ce durează viața toată!

Cenaclul „Destine Junior” 20 mai

Duminică, 20 mai 2018, la ora 10:00 are loc la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” - sediul central, o nouă întâlnire cu membrii Cenaclului „Destine Junior”, înființat sub egida Societății Culturale „Destine” București. Sunt invitați să participe elevi, cadre didactice, scriitori și alte persoane interesate de eveniment. Vă așteptăm!

Vernisajul expoziției „100 de ani de la Marea Unire. Jertfa pentru unitate și credință” 18 mai

Vineri, 18 mai 2018, ora 13:00, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, s-a desfășurat la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la „Dunărea de Jos” vernisajul expoziției „100 de ani de la Marea Unire. Jertfa pentru unitate și credință”. Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, partener în organizarea expoziției, a fost reprezentată la vernisaj de doamnele Florina Diaconeasa, șef serviciu Relații cu Publicul și Silvia Matei, șef serviciu Săli de Lectură.

Ia-mă de mână, să creștem împreună! 18 mai

Vineri, 18 mai 2018, ora 10:00, în cadrul proiectului educațional „Ia-mă de mână, să creștem împreună!”, inițiat de I.S.J. Galați în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” am primit vizita copiilor de la Grădinița cu P.P. „Tedi”, coodonați de colectivul de cadre didactice împreună cu doamna Director prof. Mihaela Dobrin și preșcolarii de la Grădinița nr. 1 din satul Ghinghești, județul Galați. Micuții au fost bucuroși că au răsfoit cele mai frumoase cărți cu povești, au vizionat un film de desene animate la Sala Multimedia, iar la final au primit daruri de la partenerii proiectului.

Dimineți de lectură 18 mai

Vineri, 18 mai 2018, ora 10:00 – la sediul central, Secția pentru copii a Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” a avut loc o nouă activitate din cadrul proiectului educațional „Dimineți de lectură”. Prezenți au fost elevii Școlii Gimnaziale „Iulia Hașdeu”, coodonați de Dir. Prof. Vicol Angela Claudia, Prof. Crihană Oana și Bibliotecar, Mereuță Mihaela. Copiii au prezentat într-un mod inedit două cărți: Amulteta de Kazu Kibuishi și Trandafirii din Mexic de Pam Munoz Kyan.

O carte dăruiești, un suflet mulțumești! 18 mai

În cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a fost gazda grupului de voluntari de la Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae”, din Comuna Vânători. Elevii claselor: Pregătitoare A, a III-a B și a VI-a îndrumați de doamnele profesor Călin Iuliana, Portase Maria, Dimofte Gina și Pîrlog Nicoleta au donat cărți care vor fi dăruite altor copii. Mulțumim tuturor pentru implicare!

Ziua Internațională a muzeelor 18-25 mai

„Ziua Internațională a muzeelor” – expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”- Fundația „Andreiana Juventus”. . Perioada: 18.05 – 25.05.2018.

Trăistuța cu povești 17 mai

Joi, 17 mai 2018, ora 15,00 la sediul cental al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” a avut loc lansarea proiectului educațional „Trăistuța cu povești”, inițiat de Prof. înv. primar Alexandru Steluța, împreună cu elevii clasei pregătioare B, de la Școala Gimnazială Nr. 7, Galați. Copiii și-au prezentat propriile cărți și ne-au impresionat cu imaginația și inocența specifică vârstei lor.

Scriitor francez în vizită la Bibliotecă 17 mai

Joi, 17 mai 2018, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a fost gazdă pentru scriitorul francez Robert Fauque și a soției sale Monique, aceștia fiind însoțiți și prezentați de către scriitorul Ioan Culiță Ușurelu, președintele Ligii Scriitorilor Vrancea și redactor șef al Revistei „Salonul Literar Odobești” și soția sa Zenovia Ușurelu, autoare de auxiliare pentru învățământ primar. Aceștia au fost impresionați, în timpul vizitei, de serviciile oferite de Bibliotecă și în mod special de „comorile” de la Secția Colecții speciale.

Biblioteca, o prietenă fidelă! 17 mai

Preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit nr. 39 au vizitat Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, pășind cu emoție în lumea cărților și a eroilor preferați. Alături de copii au participat în incursiunea lor și doamnele profesor învățământ preșcolar Misăilă Constantina și Lificiu Anișoara.

Noi suntem români! 17 mai

„Un copil care nu-și cunoaște istoria, este ca un copil care nu-și cunoaște părinții”- Nicolae Iorga. Bucuria de a fi contemporani cu centenarul Marii Uniri este împletită cu dorința de respect și de prețuire a istoriei poporului nostru. Cu această ocazie, joi 17 mai 2018, elevii clasei a II-a B de la Școala Gimnazială Nr. 3 și doamna prof. Liliana Ciupitu au devenit părtași la istoria națională, dorind s-o cunoască, s-o învețe și s-o iubească. Spațiul Filialei nr. 1”Costache Negri - Fundația „Andreiana Juventus”, a fost cadrul primitor pentru micuții noștri cititori, care au dorit să sărbătorească centenarul Marii Uniri în universul nelimitat al cărților. Românașii noștri au interpretat cu emoție cântece și poezii patriotice, iar sufletele ne-au vibrat de bucurie și de mândrie.

Călătorie în fascinantul Univers 17 mai

Joi, 17 mai 2018, împreună cu prichindeii de la Grădinița „Sfântul Stelian'' și doamna educatoare Lucica Vișan ne-am înălțat în lumea astronomiei unde Universul și-a deschis porțile și ne-a fascinat cu tainele sale. Copiii au fost încântați de frumoasele cărți, au vizionat filmulețe despre sistemul solar și au rezolvat bucuroși o fișă de lucru. La finalul activității, curtea Filialei nr. 1 „Costache Negri”- Fundația „Andreiana Juventus”, s-a umplut de jocuri, competitori, desene, distracție și multă veselie. Felicitări!

Charles Perrault - 315 de ani de la moarte 16 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă invită să vizitați expoziția de documente ce aparțin cunoscutului poet, scriitor și povestitor francez, Charles Perrault, la 315 de ani de la moarte.

Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, Ediția a X-a 16-17 mai

în perioada 16-17 mai 2018, directorul/managerul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați a participat în Iași la cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” unde a susținut Conferința „Grigore Vieru și omagiul Galațiului pentru Domnia Sa”.

Lansări de carte 15 mai

Marți, 15.05.2018, la Biblioteca Municipală „Ștefan Petică” din Tecuci a avut loc lansarea mai multor cărți de către d-nii Zanfir Ilie, Theodor Parapiru și a.g. secară.

Ziua Internațională a Familiei - Expoziție 15 mai

„Familia nu este un lucru important, este totul.” Michael J.Fox.. „Ziua Internațională a Familiei”- Expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii la Filiala nr. 1 „Costache Negri” - Fundația „Andreiana Juventus”.Perioada: 15.05 – 22.05.2018.

Biblioteca, prietena copiilor 14 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a primit vizita preșcolarilor de la Grădinița cu Program Normal nr. 10, grupa „Albinuțele„ vizită care a fost spre bucuria prichindeilor aflați în lumea fascinantă a cărților copilăriei. Cei mici au fost însoțiți în incursiunea lor de doamnele profesor învățământ preșcolar Mihai Nela, Iacob Roxana și institutor Bejan Vasilica.

Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite Române – 145 de ani de la moarte - Expoziție 14-20 mai

Cu ocazia comemorării a 145 de ani de la moartea lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite Române„ Biblioteca ”V.A. Urechia” invită publicul gălățean la vizionarea expoziției de documente organizată cu acest prilej în foaierul sălilor de lectură, în perioada 14 - 20 mai 2018. Alexandru Ioan Cuza a participat activ la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova și la lupta pentru unirea Principatelor.Devenit domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea unirii Moldovei și Țării Românești de către Puterea suzerană și Puterile Garante și apoi pentru desăvârșirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unității constituționale și administrative.

Nicolae Grigorescu, pictor român – 180 de ani de la naștere - Expoziție 14-20 mai

Cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la nașterea pictorului român Nicolae Grigorescu, Biblioteca ”V.A. Urechia” invită publicul gălățean la vizionarea expoziției de documente organizată cu acest prilej în sala de lectură Mihai Eminescu, în perioada 14 - 20 mai 2018. Nicolae Grigorescu a lăsat în urma sa o operă de o inestimabilă valoare, iar maniera sa artistică a influențat hotărâtor atât realizările contemporanilor săi, cât și creațiile generațiilor care au urmat.

Interpreți și compozitori români – Ciprian Porumbescu și Ludovic Feldman - Expoziție 14-31 mai

Biblioteca ”V.A. Urechia” invită publicul gălățean la vizionarea expoziției de documente multimedia organizată în foaierul sălilor de lectură cu ocazia aniversării a 125 de ani de la nașterea, la Galați, a violonistului și compozitorului Ludovic Feldman și comemorarea a 135 de ani de la moartea compozitorului român Ciprian Porumbescu. Și dacă Ludovic Feldman a scris cu o pasiune de nestăvilit, până în pragul morții. reușind să compună partituri cu o reală substanță artistică, Ciprian Porumbesc a fost unul dintre cei mai faimoși compozitori români, fiind asemuit în ziarele vremii cu Johann Strauss și Franz Liszt. Expoziția poate fi vizionată în perioada 14 – 31 mai.

Dimineți de lectură – O călătorie prin Europa 11 mai

Vineri, 11 mai 2018, ora 10:00 – la Sediul central, la Secția pentru copii a avut loc o nouă activitate din cadrul proiectului educațional „Dimineți de lectură”. Prezenți la activitate au fost elevii clasei I A, coordonați de Dir. Prof. Nicolaev-Malaxa Daniela și Prof. Înv. Primar Vădeanu Laura de la Școala Gimnazială Nr. 5. Tema de astăzi a fost „Ziua Europei”. Prezenți la acțiune au fost și prichindeii de la Grădinița Nr. 12, coodonați de doamna educatoare Crihană Maria. La final, cei mici au vizionat un film de desene animate, la Sala Multimedia.

O lume de poveste! 11 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a răsunat de glasurile voioase ale preșcolarilor Grădiniței cu program Prelungit nr. 39, însoțiți de doamna educatoare Lupu Nicoleta. Copiii au descoperit cu emoție lumea fascinantă a cărților, tărâm magic în care personajele copilăriei aduc bucurie în viața preșcolarilor.

10 mai - Ziua Regalității 10-31 mai

Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării. Din aprilie anul acesta, ziua de 10 Mai este și zi de sărbătoare națională, printr-o decizie a Camerei Deputaților. 10 mai, Ziua Regalității, a fost ziua națională a României din 1866 până în 1947. În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ștearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independență se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai. Astăzi, 10 Mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală, iar începând de anul acesta, printr-un proiect adoptat de Camera Deputaților, data de 10 Mai este și zi de sărbătoare națională. Ziua Regalității:10 mai 1866, sosirea lui Carol Hohenzollern Sigmaringen în România Prima semnificație a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea și cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol pornește spre România la sfârșitul lui aprilie 1866. Părăsește castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf și traversează Elveția și Austria. În ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intră în București. Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este perioada în care 10 Mai intră în conștiința românilor drept Ziua Națională și Ziua Dinastiei. sursă: https://www.historia.ro. Expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” -Fundația „Andreiana Juventus”. Perioada: 10.05 – 31.05.2018

Vizită la bibliotecă! 9 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a primit vizita preșcolarilor Grădiniței nr. 61, grupa mare și Grădiniței „Camil Ressu” grupa mică „Fluturașii” însoțiți de doamnele profesor învățământ preșcolar Lificiu Anișoara, Hristudor Sorina, precum și de părinți și bunici. Cei mici s-au bucurat de cărțile minunate cu povești și eroi îndrăgiți.

Cartea, prietena mea 9 mai

Miercuri, 9 mai 2018 - „Cartea, prietena mea” - „Carte frumoasă cinste cui te-a scris /Încet gândită, gingaș cumpănită; /Ești ca o floare, anume înflorită/ Mâinilor mele, care te-au deschis.” TUDOR ARGHEZI Activitate prezentată de voiniceii de la Grădinița nr. 9, însoțiți de doamna prof. Ioana Mardare au pășit veseli și curioși pragul Filialei nr. 1 „Costache Negri”- Fundația „Andreiana Juventus”. Copiii au făcut cunoștință cu fascinantele personaje ale poveștilor și au aflat că orice carte poate fi un prieten de nădejde, călăuzitor al drumurilor în viață. Le urăm bun venit în lumea minunată a cărților!

Descoperim biblioteca! 9 mai

Preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit „Camil Ressu” au petrecut momente dragi printre cărți și eroi de basm la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”. Alături de copii au participat și doamnele profesor Ionașcu Georgeta, Bulai Iuliana și Văsîi Elena. Vizita a făcut parte din Programul Național „Săptămâna Altfel”.

Lucian Blaga (n. 9 mai 1895 - d. 6 mai 1961) 9-15 mai

„Eu nu strivesc corola de minuni a lumii/și nu ucid cu mintea tainele,/ ce le-ntâlnesc în calea mea/ în flori, în ochi, pe buze ori morminte...” Lucian Blaga (n. 9 mai 1895 - d. 6 mai 1961). Expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”- Fundația „Andreiana Juventus”. Perioada: 09.05 – 15.05.2018

George Coșbuc: 100 de ani de la moarte 9 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă invită să vizitați expoziția de documente ce aparțin cunoscutului poet român George Coșbuc la 100 de ani de la moarte.

9 Mai – Ziua Europei - Expoziție 9-15 mai

„9 Mai – Ziua Europei” - expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”- Fundația „Andreiana Juventus”. Perioada: 09.05 – 15.05.2018.

Ziua Europei 9 mai

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Cu acest prilej la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” invită cititorii să vizioneze expoziția de carte care promovează unitatea în rândul europenilor.

Jean Bart: 85 de ani de la moarte 9 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă invită să vizionați expoziția de titluri consacrate ce aparțin cunoscutului romancier român Jean Bart la 85 de ani de la moarte.

Personalități române în cultura europeană! - expoziția de documente de bibliotecă 9 – 14 mai

Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” vă invită în perioada 9 – 14 mai 2018 să vizionați expoziția de documente de bibliotecă Personalități române în cultura europeană! Vă așteptăm la sediul nostru din Str. Gării, nr. 1, Gara CFR Călători Galați, etajul 1!

Întâlnire/Ședință lărgită a Consiliului de Administrație 8 mai

Întâlnire/Ședință lărgită a Consiliului de Administrație al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, membrii CA-ului plus șefii de serviciu, birouri, secții, Filiale și ai celorlalte compartimente din Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați.

Vizită la bibliotecă! 8 mai

Marți, 08.05.2018, ora 10:00, Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” a primit vizita copiilor de la Grădinița cu P. N. nr. 40, structură a Grădiniței cu P.P. nr. 9 din Galați, coordonați de cadrele didactice: Manea Simona, Bucur Daniela, Năstase Carmen și Pascaliu Luminița. Prichindeii s-au bucurat de cărțile cu povești răsfoite la Secția pentru copii și de vizualizarea unui film de desene animate, la Sala Multimedia a Bibliotecii.

Ziua mondială a Crucii Roșii 8 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” invită cititorii să vizioneze ampla expoziție realizată cu titluri ce au în vedere această temă de interes mondial.

Biblioteca, prietena copiilor! 8 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a primit oaspeți dragi de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 47, prelej cu care prichindeii au descoperit frumoasa lume a cărților copilăriei. Cei mici au fost însoțiți de doamnele profesor învățământ preșcolar Chebac Tincuța, Ion Sofia, Șoltuz Ramona și institutor Ariton Gabriela.

Călătorie în lumea poveștilor! 8 mai

Voioșie și multă veselie au adus la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” prichindeii Grădiniței „Codruța” însoțiți de doamnele educatoare Neagu Maricica, Mogoș Ionica și Lupu Anca. Pătrunși în minunata lume a poveștilor, cei mici au fost fascinați de multitudinea personajelor descoperite.

Prichindeii în cetatea cărților! 7 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a primit vizita preșcolarilor de la Grădinița cu P.P. nr. 56 în cadrul Programului „Săptămâna Altfel”. Cei mici însoțiți de doamnele educatoare Hondrilă Lăcrămioara și Bănică Georgeta au fost încântați de cărțile ilustrate și totodată cuceriți de personajele poveștilor preferate.

Personaje mitologice românești! 7 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a găzduit activitatea elevilor claselor a V-a A și a V-a B de la Școala Gimnazială nr. 33 cu tema „Printre personaje mitologice românești”. Sub îndrumarea doamnei profesor Popescu Doina și a doamnei bibliotecar Marin Nicoleta, elevii au prezentat o scurtă descriere a celor mai populare personaje mitologice românești. Felicitări pentru implicare!

CENTENARUL ROMÂNIEI MARI 7 mai

Luni, 7 mai 2018, ora 9.00 – la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, Secția pentru copii are loc o nouă activitate din cadrul proiectului educațional CENTENARUL ROMÂNIEI MARI - viziune, cunoaștere și promovare a istoriei de acum 100 de ani. Participă elevii Școlii Gimnaziale „Iulia Hașdeu”, coodonați de dir. Prof. Vicol Claudia-Angela, Prof. Cernat Mirela-Magdalena și bibliotecar Mereuță Mihaela. Personalitățile istorice despre care se va face vorbire vor fi Ferdinand I și Regina Maria.

În universul poveștilor! 7 mai

Preșcolarii de la Grădinița cu P.P. nr. 56 au petrecut momente dragi printre cărți și eroi de basm la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”. Alături de copii au participat și doamnele educatoare Neagu Mirela, Nistor Ana-Maria, Munteanu Florentina, Busuioc Verginica și Barbu Livia. Vizita a făcut parte din Programul „Săptămâna Altfel”.

Vizită la bibliotecă! 7 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a primit vizita preșcolarilor de la Grădinița cu P.P. „Ion Creangă”,însoțiți de doamnele educatoare: Boubătrân Lenuța, Andrișoiu Valerica, Mogoș Ruța, Toma Dorina și Sava Frosica. Cei mici s-au bucurat de cărțile minunate cu povești cu prinți și prințese.

Octavian Goga - 80 de ani de la moarte 7 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă invită să vizitați expoziția de documente ce aparțin cunoscutului poet român Octavian Goga, la 80 de ani de la moarte.

Zanfir Ilie, la ceas aniversar 4 mai

La mulți și binecuvântați ani! – expoziție cu documente din colecțiile bibliotecii, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” - Fundația „Andreiana Juventus”. Perioada 04.05 – 10.05. 2018.

Iubim, respectăm și ocrotim natura! 4 mai

Elevii claselor a II-a A și a III-a A de la Școala Gimnazială nr. 33 îndrumați de dnele profesor Bușilă Daniela, Titire Viorica și bibliotecar Marin Nicoleta, au prezentat în cadrul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” o paradă a costumelor din materiale reciclabile. Felicitări pentru activitate!

Ziua națională a inimii 4 mai

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” marchează „Ziua Națională a Inimii” prin expoziția de documente de profil și lansează invitația cititorilor de a vizita biblioteca și expoziția de documente.

Colocviul Constructorilor de Nave 4 mai

Vineri, 04 mai, ora 17:00, vă invităm la cea de-a 66-a întâlnire lunară a specialiștilor din industria navală, ce va avea loc în cadrul Colocviului Constructorilor de Nave. Evenimentul este organizat de Biblioteca „V.A. Urechia“ în parteneriat cu Asociația ANCONAV Galați și Asociația Generală a Inginerilor Români, Filiala Galați (AGIR). La această întâlnire, Dl ing. Ilie Negrea va prezenta lucrarea “Aspecte legate de realizarea documentației de Basic Design și de certificare pentru tancuri petroliere”. Întâlnirea va avea loc, ca de obicei, la sediul central al bibliotecii, în sala de lectură ”Mihai Eminescu”. Sponsorul activității este Bureau Veritas Galați.

Insula Delfinilor albaștri 3 mai

Joi, 3 mai 2018, elevii clasei a VI-a de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță'', coordonați dinamic de doamna prof. Ștefania Sandu și doamna bibliotecar Gina-Livia Mocanu ne-au invitat într-o incursiune spirituală, prin prezentarea cărții „Insula Delfinilor albaștri'' de Scott O' Dell. Alături de inimoșii noștri cititori, am descoperit o lecție importantă: puterea de a depăși orice obstacol stă doar în noi. Așadar, copiii au extras din universul de idei al cărții valori universale precum: curajul, credința,perseverența și iubirea drept chei esențiale ale existenței. Activitatea s-a desfășurat la Filiala nr. 1 „Costache Negri”- Fundația„Andreiana Juventus” .

Capodopere ale gravurii europene în colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia” 2-31 mai

În luna mai „Popasul Bibliofilului” de la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, etaj 1, mezanin, va găzdui expoziția Capodopere ale gravurii europene în colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia”. Documentele vor fi expuse în perioada 02.05.2018 – 31.05.2018.

Mai 1 Mai

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la celelalte patru filiale: Filiana Nr. 1 „Costache Negri”, Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea”, Filiala NR. 3 Tehnologia Informației și Filiala Nr. 4 „Grigore Vieru”.