Proiect „Citim Împreună Fără Frontiere” (CIFF): Atelierele 12 - 1330 iunie

Joi, 30.06.2022, bibliotecarii Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au coordonat două ateliere de lectură și activități recreative destinate copiilor ucraineni. În primul atelier am citit și ne-am bucurat de incursiunea în lumea personajelor din cărțile cuprinse în proiect, iar în cadrul celui de-al doilea atelier copiii au avut parte de o surpriză minunată...distracție, concursuri și jocuri pe terenul de sport!

Activitățile fac parte din seria atelierelor Proiectului „Citim Împreună Fără Frontiere: o oră de povești pentru umanitate”, organizat de Grupul „Citim Împreună România, la care Biblioteca Județeană „V. A. Urechia”, prin Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, este partener.
Copiii au fost însoțiți de doamna Luminița-Svetlana Brenoaie, care asigură și traducerea pe parcursul activităților. Aceste clipe, cu siguranță, vor deveni amintiri frumoase petrecute la bibliotecă!

Vizită la Bibliotecă29 iunie

Miercuri 29 iunie 2022 participanții la conferința de lansare a proiectului „TRECUTUL ARE UN NOU VIITOR – Cooperare transfrontalieră pentru valorificarea patrimoniului cultural în Galaţi, România şi Hînceşti, Republica Moldova”. cod 1HARD/2.1/25 însoțiți de colegii din cadrul Direcției de Dezvoltare Regională a Consiliului Județean Galați au vizitat sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați.

Întâlnire aniversară – Clubul de carte pentru copii Frumușița 26 iunie

Duminică, 26 iunie 2022, urmare a Protocolului de colaborare încheiat între Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați și Asociația „Activ în Comunitatea Mea”, s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii „Întâlnirea aniversară a Clubului de carte pentru copii Frumușița”. Copiii, însoțiți de membri ai asociației, au citit din mai multe cărți, au selectat un fragment care le-a plăcut cel mai mult, și-au motivat alegerea și-au împărtășit unii altora preferințele de lectură. Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea secțiilor destinate publicului atunci când au putut afla mai multe despre clădire și despre serviciile Bibliotecii.

Consfătuirea județeană anuală a bibliotecarilor din bibliotecile publice din județul Galați24 iunie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” împreună cu Asociația Natională a Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Filiala Galați va organiza pe 24 iunie 2022, ora 10:00, în Sala „Mihai Eminescu”, la sediul central al Bibliotecii - „Consfătuirea județeană anuală a bibliotecarilor din bibliotecile publice din județul Galați”, cu tema: Învățarea continuă – cheia competitivității. La această consfătuire vor participa bibliotecarii de la toate bibliotecile publice din județ și de la biblioteca județeană.

Palatul Comisiei Europene a Dunării – clădire simbol a Galațiului24 iunie - 5 iulie

Expoziția „Palatul Comisiei Europene a Dunării – clădire simbol a Galațiului”, organizată cu prilejul Zilei Dunării (29 iunie), oferă publicului, începând cu data de 24 iunie 2022, posibilitatea de a admira imagini ce surprind acest edificiu de-a lungul timpului (sfârșitul secolului al XIX-lea până în prezent).

Palatul Comisiei Europene a Dunării, actualul sediu al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a primit distincția „Marca Patrimoniului European" din partea Comisiei Europene ca recunoaștere a rolului semnificativ pe care l-a jucat în istoria și cultura Europei. Distincția a fost înmânată reprezentanților Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, în data de 14 iunie 2022, la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii oficiale.
Situl a fost înscris în marea competiție europeană de către instituția noastră, cu sprijinul Consiliului Județean Galați, printr-un proiect complex, prin intermediul căruia a fost prezentată istoria clădirii monument istoric, a fost argumentată semnificația europeană a sitului și s-au propus o serie de acțiuni și evenimente de promovare, de conștientizare și de insuflare în rândul publicului, în special celui tânăr, a valorilor europene.
Palatul Comisiei Europene a Dunării a fost construit inițial (1893-1896) ca sediu administrativ pentru această primă instituție europeană care a funcționat aici până la desființarea sa, în anul 1948. Palatul a fost refăcut între anii 1922-1923, în urma distrugerilor provocate de bombardamentele germano-bulgare din timpul Primului Război Mondial. Începând cu anul 1968 a devenit sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.
Situl, aflat în proprietatea Consiliului Județean Galați, reprezintă un simbol cultural al orașului de la Dunăre, un monument arhitectural cu un stil sobru ce evocă imaginea vechiului târg de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din prima jumătate a celui de-al XX-lea.
În cadrul expoziției sunt prezentate reproduceri după cărți poștale ilustrate și fotografii din colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” și din donația colecționarului Costel Gheorghiu.
Expoziția va fi deschisă până în data de 05.07.2022, la sediul central, în spațiul expozițional de la parter.

Dunărea la Galați în povești și imagini24 iunie - 5 iulie

Ziua Dunării este celebrată în țările din bazinul Dunării în fiecare an, pe 29 iunie. Este un moment în care sărbătorim unul dintre cele mai mari fluvii din Europa, precum și oamenii ce depind de acesta. Cu această ocazie, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați vă invită să vizitați expoziția intitulată „Dunărea la Galați în povești și imagini", expoziție de documente din colecțiile bibliotecii, organizată în foaierul sălilor de lectură, în perioada 24 iunie - 5 iulie.

Expoziția cuprinde, printre altele, „Harta Dunărei de la Silistria la Gura Văei”, întocmită după ridicările ostroavelor din 1900, executată la Galați de sublocotenentul Vasilescu Matei, la sfârșitul secolului XIX, precum și o hartă a Dunării realizată la Viena, în aceeași perioadă, „Karte der Donau von Ulm bis zur Mündung”.
Reproduceri ale unor lucrări de grafică din colecţiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în care este ilustrată tema Dunării, precum și cărți de fond vechi al căror subiect se leagă de fluviul ce traversează și Galațiul, alături de alte mari orașe europene, sunt prezente în vitrinele expoziției.
Nici colecția de partituri a bibliotecii gălățene nu a ocolit subiectul Dunării, printre cele ilustrate expozițional numărându-se „Dunăre leagăn de ape” de Noru Demetriad și, bineînțeles, partitura valsului „Dunărea albastră” de Johann Strauss fiul.
Galațiul este unul dintre orașele care își păstrează cu mândrie titlul de „oraș de la Dunăre", bucurându-se de-a lungul existenței sale de puternicul impact pe care acest fluviu l-a avut în dezvoltarea sa economică, comercială și culturală, fapt reflectat și de expoziția Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Personaje de poveste în lumea cărților 23 iunie

Astăzi, 23 iunie 2022, copiii de la Grupa mare a Grădiniței „Nanny” Galați au făcut o plimbare în lumea magică a cărților și a poveștilor. Costumați în Harley Quinn, Spiderman, Elsa, Hulk, Alba ca Zăpada și alte personaje cunoscute, curioși, isteți și plini de voioșie, prichindeii au răsfoit cărțile din colecțiile Secției pentru copii, au pus foarte multe întrebări și au aflat ce lucru uimitor este CARTEA și ce este o BIBLIOTECĂ. În finalul vizitei au ascultat atenți povestea „Ninja cea timidă” și au promis că vor mai veni să ne viziteze.

Finalizarea stagiului de practică pentru studenți17 iunie

Vineri, 17 iunie 2022, la ora 14.00, în Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, urmare a Protocolului de colaborare încheiat cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Facultatea de Litere, s-a desfășurat ultima întâlnire a stagiului de practică pentru studenții anului I și II. Aproximativ 70 de studenți, prezenți în sală, au recapitulat noțiunile deprinse în cadrul stagiului de practică și au completat Raportul practicii de specialitate.

Să nu-l uităm pe Eminescu16 iunie

Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, vă invită la o nouă ediție a Salonului literar „Axis libri”, din ziua de joi, 16 iunie 2022, orele 17, la lansarea romanului istoric DIOCLEȚIAN, ÎNTRE APOTEOZĂ ȘI BLESTEM, scris de Violeta Ionescu, după o documentare de mai bine de 10 ani, aceasta fiind varianta finală a textului. Vor vorbi despre carte scriitorii Teodor Parapiru, Ion Manea și Ghiță Nazare. Moderatori vor fi Doamna Director Adjunct a Bibliotecii Județene Geta Eftimie și scriitorul și criticul literar A.G.Secară. Evenimentul va avea loc în Sala „Mihai Eminescu” de la sediul central (str. Mihai Bravu, nr.16), intrarea fiind liberă. Cartea a apărut la Editura Phoebus din Galați.

Proiect „Citim Împreună Fără Frontiere” (CIFF): Atelierele 8 - 1116 iunie

Joi, 16.06.2022, la Sala Multimedia a sediului central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au avut loc 4 ateliere de lectură și activități recreative destinate copiilor ucraineni. Am citit și ne-am bucurat de incursiunea în lumea personajelor din cărțile cuprinse în proiect, am pictat și am mărgelit, iar spre finalul activităților am poposit în lumea virtuală. Activitățile fac parte din seria atelierelor Proiectului „Citim Împreună Fără Frontiere: o oră de povești pentru umanitate”, organizat de Grupul „Citim Împreună România”, la care Biblioteca Județeană, prin Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, este partener. Copiii au fost însoțiți de doamna Luminița-Svetlana Brenoaie, care asigură și traducerea pe parcursul activității.

Salonul literar „Axis libri”15 iunie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, vă invită la o nouă ediție a Salonului literar „Axis libri”, din ziua de miercuri, 15 iunie 2022, orele 12, când va avea loc o conferință a Doamnei Conf. Univ. Dr. Habil Nina Corcinschi, cu titlul „Literatura ca spațiu al memoriei culturale – De la Eminescu în zilele noastre”, urmată de prezentarea cărților domniei sale, apărute la Ed. Corint, „Narațiuni ale erosului” și „Realitatea ca hologramă”. Coprezentator va fi și Doamna Decan a Facultății de Litere a Universității Dunărea de Jos Galați, Prof. Dr. Simona Antofi.

Nina Corcinschi  (20 septembrie 1979, Dișcova, Orhei) este critic literar. Este doctor habilitat în filologie, conferențiar universitar, director al Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al Ministerului Educației și Cercetării. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și din România. A publicat volumele Poezie și Publicistică.  Interferenţa limbajelor (Tipografia Centrală, 2008); Arcul voltaic. Textul ca realitate (i)mediată (Eikon, 2016); Publicistica literară din Republica Moldova (în colab., Institutul de Filologie, 2015); Cărțile care mă iubesc (Junimea, 2016); Cartea din mâna lui Hamlet. Andrei Țurcanu de vorbă cu Nina Corcinschi (în colab., Cartier, 2017), Narațiuni ale erosului (Cartier, 2019), Realitatea ca hologramă (Cartier, 2022). A îngrijit edițiile Alexandru Robot. Scrieri. Poezie. Proză. Publicistică. Eseu (Știința, 2018), Alexandru Robot. Scrieri. Eseu. Publicistică. Cronici. Interviuri (Știința, 2019) și a pregătit (selecție și prefață) antologia Rost, de Andrei Țurcanu (Cartier, 2018) și ediția Andrei Țurcanu, un destin asumat (Cartier, 2020). Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2008, 2013), Premiul Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru critică literară (2010, 2012), Premiul Salonului Internațional de Carte de la Chișinău (2015), Premiul  Academiei de Științe a Moldovei în domeniul literaturii „Grigore Vieru” (2018), Premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova (2018, 2020), Premiul „Ion Creangă”, al Muzeului Național al Literaturii Române, Iași (2019).
Evenimentul va fi moderat de bibliotecarul, scriitorul și criticul literar A.G.Secară și avea loc în Sala „Mihai Eminescu” de la sediul central (str. Mihai Bravu, nr.16), intrarea fiind liberă.

Să nu-l uităm pe Eminescu15 iunie

Miercuri, 15 iunie 2022, ora 10:00, la statuia marelui poet național Mihai Eminescu din Parcul municipal din Galați, va avea loc un moment omagial dedicat „poetului nepereche al poeziei românești“ - la 133 de ani de la trecerea sa în eternitate. Anul acesta, la prima statuie ridicată lui Eminescu în România, după un program de muzică de promenadă susținut de fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, vor urma alocuţiunile prezentate de autorităţile şi personalităţile culturale gălățene. Evenimentul va continua cu recital poetic din lirica eminesciană susținut de poeți gălățeni, reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor din România și ai Societății Scriitorilor „C. Negri”, un mic moment artistic susținut de prof. Cătălin Enică, un moment poetic susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 28 Galați și se va încheia cu un moment solemn ce va consta în depunerea de flori, jerbe și coroane.
Organizatorii evenimentului: Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Consiliul Județean Galați și Primăria Municipiului Galați, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Direcția Județeană pentru Cultură Galați

Decernarea titlului „Marca Patrimoniului European"13 iunie

Comisia Europeană a acordat Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, aseară, la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii oficiale, la care au participat sute de persoane, titlul „Marca Patrimoniului European". Acest important și râvnit trofeu a fost acordat pentru rolul deosebit pe care Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galați(astăzi sediul Bibliotecii) l-a avut în istoria și cultura europeană, precum și în crearea Europei de astăzi.

Încântat de acest nou succes al Galațiului, președintele Consiliului Județean Galați, domnul Costel Fotea, a declarat „Îi felicit pe toți cei implicați în acest demers și pentru obținerea acestui valoros trofeu care pune Galațiul și fostul Palat al Comisiei Europene a Dunării pe harta patrimoniului european”.
În România, în afară de Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galați, acest titlu european a mai fost primit doar de Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetu Marmației.
Este o mare onoare pentru noi să primim acest trofeu. A fost un efort al întregii echipe și țin să le mulțumesc colegilor pentru tot. Totodată, mulțumesc Consiliului Județean, principalul nostru partener, care sprijină activitatea Bibliotecii și toate eforturile noastre de a conserva patrimoniul pe care îl gestionăm. Îi mulțumim de asemenea domnului prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu, care ne-a fost aproape în acest proiect. Trofeul este, în primul rând, al comunității gălățene, dar și al României”, a spus Corina-Emanuela Dobre, managerul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” din Galați.
Situl de la Galați a fost înscris în marea competiție europeană de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, cu sprijinul Consiliului Județean Galați, cu un proiect serios, prin intermediul căruia a fost prezentată istoria clădirii monument istoric, a fost argumentată semnificația europeană a sitului și s-au propus o serie de acțiuni și evenimente de promovare a Palatului Comisiei Europene a Dunării, de conștientizare și de insuflare în rândul publicului, în special celui tânăr, a valorilor europene și sentimentului de apartenență la marea familie europeană.

Întâlnirea regională „Ziaristul, apostol în comunitate”11 iunie

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din Romania și Filiala Galați-UZPR în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, organizează sâmbătă, 11 iunie 2022, la ora 10.00, întâlnirea regională „Ziaristul, apostol în comunitate”. Vor fi prezenți ziaristul Sorin Stanciu, președintele UZPR și alți membri ai Consiliului Director UZPR, reprezentanți ai filialelor: Iași, Bacău, Neamț, Constanța, Brăila, Buzău, Vrancea și Galați, care vor face o trecere în revistă a problemelor profesionale de actualitate.

Povești pe nerăsuflate10 iunie

10 iunie, ora 16.00 – „Povești pe nerăsuflate” - Atelier de desen pentru copii cu vârsta între 5-14 ani, susținut de Daniela Olaru (ilustrator) eveniment din cadrul Programului Zilele Municipiului Galați – organizat în colaborare cu Librăria Humanitas.

Lansări ghiduri10 iunie

Vineri, 10 iunie, de la ora 14.00, în Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați se vor lansa două ghiduri: „Ghid conversațional pentru ucrainenii din România” și „Ghid de bune practici privind desfășurarea online a activităților din ȘCOALA ALTFEL”, realizate de Inspectoratul Școlar Județean, Fundația Comunitară Galați și Școala Gimnazială nr. 16. „Ghidul conversațional pentru ucrainenii din România” a fost realizat ca parte a Proiectului „Galați – Refugiați în siguranță”, finanțat prin Fondul de Urgență, derulat de Fundația Comunitară Galați și Școala Gimnazială nr. 16. Invitați speciali vor fi: prof. Selena Costea, inspector școlar general-adjunct, prof. Rodica Tirim, inspector de specialitate activități extrașcolare și educație permanentă și cadre didactice din mai multe unități de învățământ gălățene.

Salonul literar „Axis libri”10 iunie

Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, în parteneriat cu Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității Dunărea de Jos Galați, vă invită la o nouă ediție a Salonului literar „Axis libri”, din ziua de vineri, 10 iunie 2022, orele 12.30, când va avea loc lansarea, în prezența autorului, istoricul Gheorghe Onișoru, a celor două volume din studiul „Stalin și poporul rus... Democrație și dictatură în România Contemporană”, apărute la Ed. Corint. Invitați speciali vor fi Prof. Univ. Dr. Valentin Ciorbea, Univ. Ovidius – Constanța, Prof. Univ. Dr. Arthur-Viorel Tuluș, Decanul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, Univ. Dunărea de Jos și Conf. Univ. Dr. Habilitat Cătălin Negoiță, Univ. Dunărea de Jos. Evenimentul va fi moderat de bibliotecarul, scriitorul și criticul literar A.G.Secară și avea loc în Sala „Mihai Eminescu” de la sediul central, intrarea fiind liberă.

Salonul literar „Axis libri”9 iunie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, vă invită la o nouă ediție a Salonului literar „Axis libri”, din ziua de joi, 9 iunie 2022, orele 17, la lansarea a două lucrări, partea finală a trilogiei „Kogayonon”, „Dahai”, semnată de Marian Valeriu Găureanu, din Brăila, (un roman istoric cu și despre daci, unic în literatura română) și „Ithaca danubiană. Florilegium în honorem profesorii Gheorghe Felea septuagenarii contextum”, culegere de studii și articole coordonată de către profesorii Gheorghe Felea și Gheorghe Lateș. Invitați speciali: Pr. Eugen Drăgoi, Pr. Lucian Petroaia, Teodor Parapiru, Viorel Coman și Ghiță Nazare. Evenimentul va fi moderat de bibliotecarul, scriitorul și criticul literar A.G.Secară și avea loc în Sala „Mihai Eminescu” de la sediul central, intrarea fiind liberă.

Clubul „Biblio-francophone”9 iunie

Clubul „Biblio-francophone”- Instantanee de la activitățile clubului de franceză desfășurate săptămânal la Filiala nr. 1 „Costache Negri” cu participarea elevilor clasei a V-a B de la Școala Gimnazială nr. 7, coordonați de bibliotecar Cecilia Manolescu.

Festivalul de Poezie „Sânge albastru de Dunăre”8 iunie

Cu ocazia Zilelelor Municipiului Galați, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați organizează Festivalul de Poezie „SÂNGE ALBASTRU DE DUNĂRE”, aflat la prima ediție, cu participarea poeților: Dana Borcea, Mirela Burhuc, Alina Beatrice Cheșcă, Silviu Dachin, Călin Dănilă, Gabriel Gherbăluță, David Greenslade, Iulian Grigoriu, Mugur Grosu, Adrian Lăzărescu, Leonard Matei, Paul Mihalache, Carmen Neacșu, Tudor Neacșu, Laurențiu Pascal, Emanuel Pope și Adi G.Secară. Evenimentul va începe în ziua de 8 iunie, orele 18.00, în Grădina Bibliotecii „V.A. Urechia”. Intrarea va fi liberă.

Revista de cultură „Axis Libri”7 iunie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, vă oferă la începutul lui cireșar un plăcut dar cultural - apariția revistei trimestriale de cultură „Axis Libri”, numărul 55- care se deschide cu editorialul semnat de managerul instituției, Corina-Emanuela Dobre, în care semnalează obținerea titulaturii de Marca Patrimoniului European de către Palatul Comisiei Europene a Dunării, actualul sediu al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați.

Acest număr este dedicat aniversării a 75 de ani de la nașterea profesorului de istorie și publicistului Ghiță Nazare - binecunoscut gălățenilor prin faptul că este fondatorul a trei reviste locale cu tematică didactică și culturală - și comemorării scriitorului și publicistului Eugen Teodoru la împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa, în semn de pios omagiu.
Publicația serială cuprinde în paginile sale descrierea evenimentelor organizate de instituția noastră, activitățile profesionale desfășurate fizic și în mediul on-line atât la sediul central, cât și la filiale, informații profesionale, prezentări de carte, literatură sub toate formele ei, critică de artă ș.a., dar și întâmplări culturale deosebite desfășurare în spațiul gălățean.
Vă invităm să consultați periodicul, exclusiv on-line, accesând linkul următor: https://www.bvau.ro/axislibri.php?pagina=revista.
Vă dorim tuturor o vară răcoroasă și odihnitoare, sănătate și binecuvântare, zâmbete și bucurii, speranțe și împliniri pe toate planurile!

Salonul literar „Axis libri”7 iunie

Salonul literar „Axis Libri”, din ziua de marți, 7 iunie 2022, orele 17, de la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” îl va avea în prim plan pe cunoscutul cercetător Tudose Tatu, care își va lansa două cărți apărute la Editura bibliotecii, „Axis Libri”, două cărți despre istoria orașului Sulina: „Afurisita strâmtoare de Sulina au Sünne Boğazî, 1741-1786” și „Aspre vremuri în Bogazul de Sulina turcesc, 1786-1812”. Mai exact, precizează autorul pe o pagină mass media, aceste volume „tratează istoria Dunării maritime în perioada menționată, amenajările hidrotehnice (far, faruri, diguri turcești, hărți maritime, căi navigabile, construcții navale, tipuri de vase dunărene etc)”. E o altă istorie, complet necunoscută. Cărțile au apărut prin contribuția domnilor Victor Iancu și Nicolae Chichi, de la firma Europolis și Delta Nav din Tulcea și a Doamnei Elena Botea, președinte CA al CNFR Navrom Galați, sub egida Editurii Axis Libris. Evenimentul va fi moderat de A.G. Secară, intrarea fiind liberă.

Colțul de lectură6-19 iunie

"Colțul de lectură" - Filiala nr. 1 „Costache Negri”găzduiește în perioada 06.06 - 19.06.2022 expoziția intitulată “Cum să-ți faci extraordinară viața de copil”. Una dintre marile realizări ale unui copil este descoperirea faptului că îndatoririle zilnice: temele de zi cu zi, păstrarea ordinii, disciplina, comportamentul adecvat în societate, exprimarea elegantă și corectă, cititul, pot fi distractive. Fie ca ești în pauză, în drum spre bunici sau în vacanță , cuvântul fermecat este joaca. În această expoziție “antiplictiseală“ veți găsi de toate : jocuri de memorie , de mimică, de atenție, activități cu hârtie și creioane , dar și vânători de comori și jocuri cu mingea. Cărțile din cadrul expoziției pot fi regăsite în colecțiile bibliotecii, accesând link-ul: https://tinread.bvau.ro/opac/browser.

Galații de altădată, în cărți poștale ilustrate6-30 iunie

Cu prilejul „Zilelor Municipiului Galați”, secția Colecții Speciale a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” organizează expoziția Galații de altădată, în cărți poștale ilustrate. Documentele vor fi expuse la sediul central al bibliotecii, în spațiul expozițional de la parter, în perioada 06.06 – 30.06.2022.

Condeiul fermecat - concurs de creație literară pentru copii5 mai - 6 iunie

Dacă sunteți inspirați și dornici de competiție, Secţia Copii a Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” Galați vă invită să participați la un concurs de creație literară, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului, intitulat „Condeiul fermecat”, ediția a III-a. Concursul se va derula în perioada 05 mai – 06 iulie 2022:
La concurs pot participa elevi cu vârste cuprinse între 7-14 ani, cu maximum 2 creaţii literare (poezie sau proză), cu temă la alegere, dar pot fi inspirate și din lecturile copilăriei. Creațiile literare vor fi trimise pe adresa de e-mail: sectiacopii2020@gmail.com până pe data de 30 mai 2022, orele 20,00.
Premiile oferite vor consta în diplome, cărți și dulciuri, iar lucrările vor fi publicate pe pagina de facebook Sectiei copii - Clubul Curioșilor și selectiv, cu acordul autorilor, în paginile Revistei culturale „Axis Libri” şi ale altor reviste literare. Informații suplimentare pot fi solicitate de la Secţia Copii a Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” Galați la telefon: 0236/411037/interior 128 sau prin e-mail: sectiacopii2020@gmail.com. Persoană de contact: Târâlă-Sava Maricica, telefon: 0732334662. Mai multe detalii găsiți în Regulamentul de concurs.

Orașe europene, în gravuri de secol XIX3 iunie - 29 iulie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, este deținătoarea unei importante colecții de stampe de aproximativ 3000 de piese, provenită majoritar din donația ctitorul bibliotecii, academicianul V.A. Urechia. Expoziția „Orașe europene, în gravuri de secol XIX” oferă publicului, începând cu data de 03.06.2022, posibilitatea de a admira 20 de lucrări din fondul Colecțiilor Speciale. Acestea ilustrează vederi din Paris, Rouen, Pisa, La Valetta, Malaga, Roma, Stockholm, Barcelona, Dublin, Dresda, Varșovia, Lisabona, Segovia, Londra și Bruxelles. Expoziția fizică va fi deschisă până pe data de 29.07.2022, la Popasul Bibliofilului de la sediul central, mezanin. Varianta virtuală va putea fi vizionată pe pagina de Facebook a Colecțiilor Speciale, la adresa https://www.facebook.com/bvauCS.ro

Colocviul Constructorilor de Nave3 iunie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Asociația ANCONAV Galați și Asociația Generală a Inginerilor Români, Filiala Galați (AGIR) vă invită vineri, 3 iunie, ora 16:00, la cea de-a 92-a întâlniri a specialiștilor din industria navală română. La această întâlnire se vor aduce în atenția participanților oamenii și activitățile din ICEPRONAV din perioada anilor 1980-1990 prin vizionarea unui grupaj din setul de filme și fotografii realizate și digitalizate de ing. Silviu Vasilache. După prezentarea fiecărui video, cu o anumită tematică, se asteaptă comentarii și completări de la cei prezenți în sală. Nu vor lipsi imagini, dar și ilustrația muzicală care vor face conexiunea cu perioada istorică respectivă, cum ar fi participarea la defilări și la diverse acțiuni colective. Întâlnirea va avea loc la sediul central al bibliotecii, în sala de lectură „Mihai Eminescu”. Sponsorul activității este Bureau Veritas Galați. Vă invităm să participați la colocviile navaliștilor!

Căutătorii de comori3 iunie

Vineri, 03 iunie 2022, ora 11,00, a avut loc ultima activitate din cadrul programului dedicat Zilei Internaționale a Copilului – 1 iunie. Au participat elevii clasei pregătitoare și elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială nr. 11, coordonați de prof. înv. primar Marieta Țelinoiu și prof. înv. primar Mihaela Radu. Copiii au desenat, au citit, au cântat și au vizitat sălile cu acces liber pentru public, din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Deschide-ți mintea, citește o carte la Bibliotecă!3 iunie

Vineri, 03 iunie 2022, ora 9,30 la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Galaţi, au venit în prima lor vizită, elevii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială nr. 26, coordonați de prof. înv. primar Mihaela Ciacâru. Copiii au răsfoit cele mai frumoase cărți din colecțiile noastre, au vizitat Biblioteca și au vizionat un film de desene animate la Sala Multimedia.

Primii pași pe tărâmul poveștilor2 iunie

„Primii pași pe tărâmul poveștilor”- Joi, 2 iunie 2022, curtea Filialei nr. 1 „Costache Negri” a răsunat de glasurile vesele şi cristaline ale prichindeilor de la Grădiniţa „Motanul Încălțat", coordonați cu multă dragoste de către inimoasele doamne educatoare. Copilașii au dorit să sărbătorească Ziua Copilului în lumea minunată a cărților, au vorbit despre emoții și sentimente, apoi au călătorit pe tărâmul imaginației, folosind ca baghetă magică creta colorată şi distracţia. Am desenat, am cântat, am socializat şi ne-am bucurat împreună de copilărie, acest tărâm magic.

Salonul literar „Axis libri”2 iunie

Salonul literar „Axis libri”, din ziua de joi, 2 iunie 2022, orele 16, de la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, Sala Mihai Eminescu, va cuprinde lansarea sau prezentarea următoarelor cărți, în prezența autoarei Elena Netcu: „Semințiile Dobrogei”, Ed. Timpul, Iași, 2022; „Din Caucaz în cele patru vânturi”, Ed. Timpul, Iași, 2021; „Sarî Saltuk Baba. Misteriosul drum din Orient în Dobrogea”, Ed. Timpul, Iași, 2020. Invitați vor fi scriitorii Mircea Marcel Petcu și Pr. Gabriel Constantin Sandu. Va exista și o lectură din romanele lansate. Moderatori: Corina-Emanuela Dobre și A.G.Secară.

Popas la Bibliotecă2 iunie

Joi, 02 iunie 2022, ora 16,00, la sediul central au poposit copiii de la D.G.A.S.P.C. Galați, coordonați de doamna Maricela Barbu. Ei au prezentat un scurt program artistic, în curtea Bibliotecii și au admirat imagini inedite din colecțiile noastre.

În atelierul scriitorului şi al traducătorului2 iunie

Un eveniment deosebit a avut loc joi, 2 iunie, în Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, eveniment realizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității Dunărea de Jos Galați și Filiala Galați-Brăila a Uniunii Scriitorilor din România, sufletul întregii manifestări fiind profesorul universitar doctor habilitat Carmen Andrei, care a avut invitați speciali două personalități ale lumii academice franceze, Pascal Lardellierși Yves Enrègle.

Aceștia, colocvial și șarmant, au susținut mini-conferințe plecând de la cărțile prezentate și lansate, „Ne duc mirosurile de nas?” și „Trebuie să ardem riturile?” (de Pascal Lardellier, traduse în limba română de Carmen Andrei, ambele apărute la Editura Fides, Iași, în 2021), respectiv „L’identité, cette ombre qui nous éclaire. Méditation sur le pouvoir, la mémoire et l’histoire” (Paris, L’Harmattan, 2020).
La final, a fost prezentată și cartea lui Carmen Andrei, chiar de către editor, „Réflexions sur l’identité, la culture et la littérature belges”, Paris, L’Harmattan, 2022.
Au existat discuții și cu cei prezenți în sală, scriitorul Adi-George Secară punctând continuitatea eleganței eseului francez, de la Montaigne la... Pascal Lardellier, jurnalista Anca Spânu subliniind actualitatea subiectelor cărților, Corina-Emanuela Dobre apreciind subtilitățile cărții despre parfumuri.
Lectorul FLE Zouhair Hariq din Maroc, oaspete din 2018 al Galațiului (cu întreruperi) a făcut o adevărată declarație de dragoste pentru români și obiceiurile și tradițiile de primăvară (plecând de la o mică controversă legată de codul bunelor maniere și... rituri). Au fost prezenți liceeni de la C.N. „Mihail Kogălniceanu”, îndrumați de doamna profesor Rodica Găinaru, dar și doamna profesor Corina Dobrotă.

Cartea – oglinda copilăriei2 iunie

Joi, 02 iunie 2022, ora 10,00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Galaţi, au venit elevii clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială nr. 26, coordonați de prof. înv. primar Viorica Neculai. Curioși, isteți și dornici de cunoaștere, elevii au descoperit cărți interesante din colecțiile Secției pentru copii și au învățat cum să facă o prezentare de carte. Ei au primit informaţii despre condiţiile de înscriere, despre istoricul bibliotecii și despre modul de accesare al catalogului electronic „Tinread”. Au promis că vor reveni cu drag la Bibliotecă, în vacanța de vară.

În atelierul scriitorului şi al traducătorului2 iunie

Joi, 2 iunie 2022, orele 12.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, Sala „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Sud-Est, va avea loc o întâlnire specială, intitulată În atelierul scriitorului şi al traducătorului. Invitații speciali ai Doamnei profesor Carmen Andrei vor fi profesorii universitari, eseiștii, jurnaliștii culturali Pascal Lardellier și Yves Enrègle, care își vor prezenta cărțile „Ne duc mirosurile de nas?” și „Trebuie să ardem riturile?” (de Pascal Lardellier, în traducerea lui Carmen Andrei), respectiv „L’identité, cette ombre qui nous éclaire. Méditation sur le pouvoir, la mémoire et l’histoire”/ „Identitatea, această umbră care ne luminează. Meditație asupra puterii, memoriei și istoriei”.
Și Carmen Andrei va lansa cartea sa, „Réflexions sur l’identité, la culture et la littérature belges”, apărută la Paris, L’Harmattan, 2022. Moderatori vor fi Corina-Emanuela Dobre, manager al Bibiliotecii Județene gălățene și Adi G. Secară, scriitor şi critic literar.

Fotografia ta, istoria Galațiului : Călătorie în copilăria de altădată1-30 iunie

În perioada 1-30 iunie, la sediul instituției, în foaierul Sălilor de lectură de la etajul 1, Serviciul Referințe și compartimentul Colecții Speciale organizează expoziția Fotografia ta, istoria Galațiului : Călătorie în copilăria de altădată, care cuprinde fotografii din Colecțiile Speciale ale bibliotecii, precum și din donațiile primite în cadrul proiectului Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile voastre, istoria Galațiului!, ce promovează rolul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în procesul de recuperare și de conservare a memoriei locale și importanța donatorilor în recuperarea memoriei fotografice comunitare. Aspecte din expoziție vor fi redate pe paginile de facebook ale Serviciului Referințe: bvauReferinteși ale compartimentului Colecții Speciale.

Viața de altădată din orașul Galați prin reclamele vremii1-13 iunie

Reclamele spun povești despre oameni, mentalități și atitudini și ascund importante informații despre viața economică a orașelor. Amintirile lor stârnesc în timp melancolie sau chiar ne frapează. Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” vă invită să experimentați aceste sentimente prin vizionarea expoziției „Viața de altădată din orașul Galați prin reclamele vremii” organizată în perioada 1-13 iunie în foaierul sălilor de lectură din sediul central, etajul I. Vor fi expuse periodice și cărți din perioada anilor 1920-1930 care recompun atmosfera vechiului oraș de la Dunăre. Multitudinea reclamelor stă mărturie existenței unei intense vieți economice, industriale și comerciale. De la industria metalurgică, industria lemnului sau textilă și până la comerțul cu coloniale și delicatese, stofe, mătăsuri și articole de modă, toate compun viața economică și socială a orașului din perioada interbelică.

Ziua Internațională a Copilului (1 iunie)30 mai - 3 iunie

Pentru a marca Ziua Internațională a Copilului (1 iunie), Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, prin Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii, va derula un program de activități vesele, recreative și educative, în colaborare cu instituțiile de învățământ din Galați și din județul Galați, în perioada 30 mai – 3 iunie 2022.

Iunie la BibliotecăIunie 2022

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“.

În luna iunie, Zi sanitară va fi în data de 24 iunie 2022.

Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.

Vă invităm la o rememorare a evenimentelor din luna anterioară prin afișele create de noi, mulțumim că ați trecut pe la Bibliotecă!

Jocurile copilăriei 30 mai

Jocurile copilăriei - Luni, 30 mai 2022, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”, elevii clasei a VI-a, de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” coordonați de bibliotecar Gina Mocanu, au prezentat o parte din Jocurile copilăriei: Țară, țară, vrem ostași!; Rațele și vânătorii; Baba oarba; Șotronul; Elasticul; De-a v-ați ascunselea; Matele încurcate; Omul negru; Capra; Telefonul fără fir; Fazan. Au povestit experiențe din jocurile lor și au jucat Fazan, pentru a dezvolta limbajul și spiritul de echipă. Elevii au vizionat un material care a recomandat cartea: „În fața blocului”. O carte cu 55 de jocuri și "faze" ale generației cu cheia la gât. Felicitări dragi elevi!

Călătorie în lumea poveștilor 26 mai

„Călătorie în lumea poveștilor” - Greierașii veseli de la Grădinița „Codruța", însoțiți de către doamnele ed. Maricica Neagu și Mariana Matara, au poposit joi, 26 mai 2022, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”. Prichindeii au fost încântați de lumea magică a poveștilor şi au aflat ce lucru uimitor este CARTEA! Au ascultat „Povestea celor trei prieteni", de Adriana Mitu și au călătorit imaginar prin Țara lui Hai-Hui, unde s-au întâlnit cu Maimuțica jucăușă, Leul mândru și Peștișorul timid.

Vizită la Bibliotecă 23 mai

VIZITĂ - Luni, 23 mai 2022, Filiala nr. 1 „Costache Negri”a fost vizitată pentru prima oară de elevii claselor pregătitoare B și C de la Școala Gimnazială „Constantin Gheorghe Marinescu”. Însoțiți de doamnele profesoare Veronica Frangulea și Gina Perju, copiii au aflat informații despre înscriere, permis, cărți și activități potrivite vârstei lor. Plăcut surprinși de ceea ce au descoperit vizitând „căsuța cărților”, elevii ne-au mărturisit că abia așteaptă să revină împreună cu părinții pentru a deveni cititorii bibliotecii! Vă așteptăm, dragii noștri!

BiblioȘezătoare20 mai

BiblioȘezătoare - Vineri, 20 mai 2022, la Filiala nr. 1 „Costache Negri” a avut loc o întâlnire deosebită și plină de măiestrie, pasiune, talent, răbdare, bucurie, din cadrul proiectului BiblioȘezătoare. Felicitări, doamne dragi!

Frânturi de poezie în natură19 mai

Joi, 19 mai 2022, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a găzduit activitatea „Frânturi de poezie în natură", cu participarea seniorilor de la CENTRUL MULTIFUNCȚIONAL DE SERVICII SOCIALE „SPERANȚE PENTRU VÂRSTA A III-A" - Galați, însoțiți de d-na Elena Andronache.

Ziua EUROPEI17 mai

Ziua EUROPEI - Marți, 17 mai 2022, Filiala nr. 1 „Costache Negri” a răsunat de glasurile vesele şi cristaline ale Fluturașilor zglobii, de la Școala Gimnazială „Constantin Gheorghe Marinescu", coordonați de doamna înv. Laura Tăbăcaru. Prichindeii au „zburat" din carte în carte,iar Biblioteca a devenit un câmp de flori parfumate și multicolore. Apoi, am ieșit în curtea bibliotecii, unde razele soarelui ne-au mângâiat „aripioarele". Am călătorit prin toate țările bătrânului continent, folosind imaginația şi distracţia. Am colorat, am socializat şi ne-am bucurat împreună de această aventură.