Joi, 31 martie 2022, la ora 17.00, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, organizează lansarea celei mai noi cărți semnate de către scriitoarea și jurnalista Katia Nanu, „Primăvara femeii în galben”, apărută la Editura Phoebus, Galați, anul acesta. Invitați speciali: scriitoarea Violeta Ionescu, din partea Editurii Phoebus, și profesorul și scriitorul Theodor Parapiru. Evenimentul va avea loc în Sala „Mihai Eminescu” și va fi moderat de managerul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, Corina-Emanuela Dobre și scriitorul și criticul literar Adi G. Secară.
„Poate că povestea este partea cea mai frumoasă a vieții omenești…cu povești ne leagănă lumea, cu povești ne adoarme…Ne trezim și murim cu ele.” Mihai Eminescu
Proiectul își propune o abordare inovatoare a poveștii de seară prin participarea activă a copilului la lectură, ceea ce duce la îmbunătățirea relației părinte - copil. Subiectele poveștilor sunt inspirate din viața de zi cu zi a copilului și îi permit să-și exprime emoțiile, sentimentele, temerile, lipsa de încredere în sine sau de singurătate. Sfârșitul fiecărei povestiri este ales special pentru a-l face să adoarmă liniștit pe aripi de poveste. Filiala nr. 1 „Costache Negri” propune părinților, în perioada mai - decembrie 2022, mijloace informatice prin care să-i însoțească pe copii în descoperirea lumii emoțiilor, să-i învețe să le recunoască, să le accepte și să le gestioneze.
Un „bun venit” în țara noastră, vesel și dulce oferit copiilor și mamelor din Ucraina, de către grupa mare B a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 36 din Galați, care a venit la Bibliotecă însoțită de doamnele educatoare Mihaela Sandu, Iuliana Cantemir și de dna director al grădiniței, prof. Gheorghiță Corina. Copiii din Ucraina și părinții lor au participat ieri, la cea de-a treia lecție de Limbă Română.
Se pare că „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele" chiar a reușit să aducă primăvara, lucru pe care îl va demonstra și în fața publicului. Dramatizarea piesei lui Matei Vișniec va fi realizată de elevii clasei a III-a B de la Școala Nr 29, în regia doamnei învățătoare, Sorina Dumitrescu, un dascăl cu o creativitate inepuizabilă. Evenimentul se va desfășura luni 28 martie, ora 16, în sala Mihai Eminescu, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Teatrul „Șapte” și Teatrul De Copii pentru Copii vă invită, duminică, 27 martie 2022, la ora 11.00, să sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului împreună cu însăși Coana Chirița care, din călătoria dumisale de la Paris „din țara nemțească”, va zăbovi și la biblioteca noastră preț de un ceas, într-o comedie spumoasă, plină de haz. Tinerii, pregătiți cu măiestrie de doamna regizor Isabela Oancea, garantează un spectacol savuros! Evenimentul va avea loc în Sala ”Mihai Eminescu”, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vineri, 25 martie, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați a primit vizita unei personalități a vieții sociale și culturale - doctorul în medicină, profesorul universitar, scriitorul și, nu în ultimul rând, academicianul Vasile Burlui, care a donat o serie de cărți și publicații, multe cu autografe, distingându-se, în cadrul acestor donații, de asemenea, portretul marelui compozitor, scriitor și filosof gălățean Dimitrie Cuclin. Tabloul a fost achiziționat din Germania, în anul 1996, de către academicianul Vasile Burlui, de la o rudă a Doamnei Zoe Cuclin, soția celui care, în 2023, va fi comemorat pentru a 45-a oară. Pictura în ulei este realizată chiar de către soție. Domnul profesor Vasile Burlui a fost însoțit de poetul Sterian Vicol, jurnalistul și scriitorul Pompiliu Comșa și deputatul Laurențiu-Viorel Gîdei. Domnul academician Vasile Burlui a anunțat, cu ocazia acestei vizite, o serie de inițiative socio-culturale în comuna sa natală, Suceveni. Printre acestea se numără propunerea ca biblioteca și căminul cultural din comuna Suceveni să poarte numele „Ana Mâșlea”, după scriitoarea gălățeană care s-a remarcat la Radio Iași până în ultimii ani ai vieții, făcând invitația ca reprezentanți ai Bibliotecii Județene să participe la inaugurarea care va avea loc de Ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena.
Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județeane „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a fost nominalizată să participe la activitățile Proiectului „Citim Împreună Fără Frontiere: O oră de povești pentru umanitate!”, organizat de Asociația/Grupul „Citim Împreună România” CIR și partenerii săi care doresc să ajute, răspunzând nevoilor emoționale și educaționale ale copiilor refugiați ucraineni, oferindu-le activități și locuri pe care să le exploreze în comunitățile lor temporare. 100 de bibliotecari (50 din România și 50 din Moldova) au fost selectați pentru a primi resurse și training-uri, pentru a desfășura activități de citire cu voce tare împreună cu copiii refugiați ucraineni, în următoarele câteva luni.
„Dorim să contribuim la oferirea unui spațiu sigur, plin de povești frumoase, pentru a le readuce zâmbetul, bucuria și speranța. Deși sunt temporar în țările noastre, vrem să-i ajutăm pe acești copii să alunge războiul din inimile, mințile și visele lor, poveste cu poveste.
Vă mulțumim că v-ați alăturat CIFF!”
Prima întâlnire cu membrii echipei de proiect va avea loc vineri, 25 martie 2022, de la ora 12.00 la 13.30, pe platforma ZOOM.
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Consiliul Județean Galați, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est (Galați-Brăila), Societatea Scriitorilor „C. Negri” Galați și Revista „Porto-Franco”, organizează, în data de 24.03.2022, la ora 16.00, în Sala „Mihai Eminescu”, evenimentul „Sărbătoarea Poeziei la Galați - 2022”. Un recital liric, prezentări de carte și lansarea celui mai nou număr al Revistei „Porto-Franco” (nr. 309) vor face parte din program. Vor recita: Florina Zaharia, Gülten Abdula Nazare, Luminița Potîrniche, Marilena Apostu, Carmen Andrei, Mioara Baciu, Violeta Craiu, Dumitru Marian, Viorel Dinescu, Sterian Vicol, Iulian Grigoriu, Săndel Stamate, Adi G. Secară, cu participarea extraordinară a Cenaclului „Noduri & Semne”. Momente artistice deosebite vor fi susținute de: Evelina Mehedinți, artistă a Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, și de actorul Lică Dănilă.
Filiala nr. 1 „Costache Negri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a răspuns invitației lansată de Ambasada Statelor Unite în România alături de American Councils for International Education și se alătură cu bucurie Proiectului național 4/4 pentru prieteni. Prin activitatea „Zâmbete, cărți și voluntari inimoși”, luni, 4 aprilie 2022, cărțile oferite cu drag de prichindeii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare", coordonați de către doamna profesor Mihaela Boșneaga, vor mângâia mânuțele elevilor de la Școala Gimnazială „I.C. Brătianu”, jud. Tulcea, prof. Iuliana Vasilescu și Alexandra Urzică, împreună cu gândurile noastre legate de importanța școlii, de puterea educației și de cheia învățării, deschizând toate orizonturile cunoașterii. Dăruind cărți, dăruim iubire!
Joi, 24 martie 2022, ora 9,30, urmare a invitației primite de la Grădinița cu P.P. „Mugurel”, structură a Grădiniței cu P.P. „Elena Doamna”, un reprezentant al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați a participat la o activitate cu tema „Educația financiară la preșcolari”. Copiii din Grupa Mijlocie, „Fluturașii”, au ascultat cu interes povestea „Bănuțului”, au primit informații despre cum pot economisi banii, au jucat jocuri interactive și au realizat cele mai frumoase pușculițe.
„Ora de limbă română pentru ucraineni” este un proiect pe care Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” îl realizează în parteneriat cu Asociația Femeilor Profesioniste, sub îndrumarea dnei prof. Emilia Pleșa. Ieri, 23.03.2022, a avut loc prima întâlnire din cadrul acestui proiect. Mame și copii, majoritatea membri ai unui club de hochei din Ucraina, însoțiți de antrenorul de hochei, Evgheni Pisarenko, au fost inițiați în bazele Limbii Române de către dna. lector Ludmila Iepuraș. Cu timiditate, dar și cu sentimentul aproape palpabil de teamă și dezrădăcinare, atât cei mici cât și mamele lor au fost deschiși și receptivi la explicațiile dnei lector și au plecat de la Bibliotecă repetând zâmbind cuvinte în limba română precum: apă, aer, broască, baloane, balenă. Orele de limbă română se vor desfășura în fiecare luni și miercuri, de la ora 13.00, în Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii și așteptăm un număr cât mai mare de participanți ucraineni, interesați să descopere limba română.
În parteneriat cu Fundația Inimă de Copil, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a lansat proiectul „Ucraina unește inimi”, prin intermediul căruia am demarat o colectă de cărți și instrumente de colorat, mandale, blocuri de desen, prin care dorim să înveselim, atât cât ne stă în putință, copilăria micuților ucraineni. Colecta se realizează la sediul Bibliotecii, pe strada Mihai Bravu nr. 16; la filiale: Filiala nr. 1 „Costache Negri” din Tiglina 1 (lângă Orășelul Copiilor - în incinta Clubului Liberty), Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în Micro 40 (în incinta Liceului Metalurgic), dar și la Centrul de Zi al Fundației „Inimă de Copil”.
Pentru un plus de confort și liniște, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” (sediul central și filialele), cu sprijinul Consiliului Județean Galați, pune gratuit la dispoziția persoanelor ucrainene, aflate într-un moment trist și nefericit din viața lor, spații în care pot face diferite activități educative, calculatoare pe care le pot folosi pentru școala online și nu numai, copiere și imprimare gratuită, vizionare de filme și desene animate 3D, dar și consultarea, la Sala de Lectură, a unor dicționare și cărți scrise în limba ucraineană, din colecțiile Bibliotecii.
Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați va organiza în perioada 22 martie - 08 aprilie 2022, la sediul filialei, o colectă de cărți pentru preșcolarii din grădinițele județului Galați sub titlul: „Donează o poveste pentru grădinițele din mediul rural”. Colecta de cărți este cuprinsă în graficul activităților Proiectului național „4/4 pentru prieteni”, lansat de Ambasada Statelor Unite în România alături de American Councils for International Education România. O carte este emoție, este transformare, este progres, dezvoltare și învățare... De aceea, vă invităm și vă așteptăm să vă alăturați echipei de bibliotecari din cadrul filialei, să donați cărți de citit sau de colorat pentru copiii din mediul rural (Comunele Cuca, Cuza-Vodă, Rediu) și să împlinim împreună această dorință de a face bine. „Voluntariatul este cel mai bun exemplu de democrație. Când te oferi voluntar te implici în fiecare zi pentru și în comunitatea în care vrei să trăiești.” (Marjorie Moore)
În perioada 22 martie - 3 aprilie 2022, Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Adulți din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” organizează o colectă de carte pentru copii, cu scopul de a promova importanța lecturii în rândul copiilor din medii defavorizate, pe care Fundația Inimă de Copil îi are în grijă. Publicul cititor este invitat să doneze, la sediul bibliotecii, cărți pentru copii, noi sau în stare foarte bună. Pe data de 04 aprilie, în intervalul orar 15.00-17.00, vom poposi la Fundația „Inimă de Copil” pentru a-i bucura pe copiii fundației și să celebrăm la nivel național valorile voluntariatului și ale prieteniei. Cei care vor dona pot face parte astfel, alături de noi, din Proiectul 4/4 pentru prieteni, organizat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” împreună cu U.S. Embassy Bucharest și American Councils for International Education.
„O bibliotecă bună nu va fi niciodată prea îngrijită sau prea prăfuită deoarece cineva va fi mereu în ea, luând cărți de pe rafturi și rămânând până târziu citindu-le”. Lemony Snicket
Filiala nr. 1 „Costache Negri” își așteaptă cititorii dornici să descopere „Colțul de lectură”, un loc special amenajat pentru citit și răsfoit ce cuprinde o selecție de documente din colecțiile bibliotecii, cu subiecte solicitate și de interes pentru cititori. Expoziția va cuprinde săptămânal cele mai reprezentative cărți din toate domeniile cunoașterii. Perioada desfășurării proiectului: martie - decembrie 2022.
Două expoziții, una plină de lirism, iar cealaltă, de romantism, întâmpină cititorii care vor călca pragul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în zilele care urmează. Ziua Poeziei este ziua ce are ca scop promovarea creației poetice ca artă, sursă de emoție și idei profunde. Imaginație pusă în mișcare cu ajutorul cuvintelor, tumult de stări și culori, sărbătoarea poeziei este reprezentată prin volume valoroase, ai căror autori, poeți din lumea întreagă, și-au adus o contribuție importantă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Ziua Francofoniei este sărbătoarea fiecărui om care prețuiește limba franceză, bogăția și diversitatea culturală a spațiului francofon și este ilustrată prin albume de artă, poezii pline de sensibilitate sau romane celebre din literatura franceză. Expozițiile pot fi urmărite, în holul mare al Bibliotecii „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați.
Ziua Francofoniei va fi marcată la sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, vineri, 18 martie 2022, la ora 11.00, printr-un eveniment de amploare, o dezbatere despre fascinația pentru limba franceză, provocarea de a o învăța, semnificația ei pentru patrimoniul lingvistic universal. „Vive la Francophonie!” este titlul care va reuni invitați de seamă de la Universitatea „Dunărea de Jos” și Webhelp România, cadre didactice și elevi de la licee de profil din Galați. Prof. univ. dr. Gabriela Scripnic, Prof. univ. dr. Alina Ganea, lector FLE Zouhair Hariq de la Facultatea de Litere, Departamentul de Limba și Literatura Franceză, împreună cu Andreea Mîță, Director site și Bianca Cornea, Șef proiect senior la Webhelp România vor transmite participanților informații valoroase, menite să dezvolte pasiunea și să orienteze către o posibilă carieră în domeniul limbii franceze. Auditoriul va fi format din elevi ai clasei a IX-a profil bilingv franceză de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, coordonați de prof. documentarist Mariana Balaban și ai clasei a XI-a profil filologie de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, coordonați de prof. Mihaela Cristea și bibliotecar Ionica Călin.
Joi, 17 martie 2022, la orele 18, Biblioteca Județeană „V.A.Urechia”, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est (Galați-Brăila), organizează un moment omagial dedicat poetului Virgil Costiuc, trecut de curând în lumea celor drepți. Se vor lectura poeme din opera celui dispărut, va fi prezentată ultima carte apărută, la Ed. Brumar din Timișoara, „Pasul fiarei ucise”, se vor depăna amintiri, dintre inițiatorii evenimentului fiind prezentă și fiica lui Virgil Costiuc, profesorul Ana Maria Costiuc. Invitat special va fi scriitorul și profesorul Iulian Grigoriu, întâlnirea, care va avea loc în Sala Mihai Eminescu, fiind moderată de Adi G.Secară.
La 115 ani de la nașterea scriitorului român Mircea Eliade (13.03.1907 - 22.04.1986), Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă invită să vă bucurați de operele scriitorului, el însuși un om sensibil, care a știut să perceapă intens trăirile interioare reușind să transpună cu măiestrie în operele sale, adevărate povești de viață. Vă așteptăm la sediul filialei să decoperiți întreaga colecție de documente ce poartă semnătura scritorului.
„1 Martie a venit / pe aripi de primăvară / ne-a adus în linu-i zbor / cel mai sincer mărțișor”.
Această sărbătoare se numără printre bucuriile preșcolarilor de la Grădinițele cu Program Prelungit nr. 39, respectiv „Ion Creangă” care ne-au încântat cu expoziția de mărțișoare și cu emoția sinceră a acestei zile, când fiecare dăruim din suflet acest simbol al primăverii. Expoziția poate fi admirată la sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”. Felicitări tuturor!
Ne bucurăm în continuare de măiestria basmelor, poveștilor și povestirilor scrise de Ion Creangă (01.03.1837 - 31.12.1889). Ziua de 1 martie ne amintește în fiecare an de aniversarea celui mai mare povestitor și ne dorim la împlinirea celor 185 de ani de la nașterea scriitorului, să vă aducem în atenție această importantă zi prin expoziția de documente din cadrul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” care ne duce cu gândul la lumea de basm a lui Creangă și la viața simplă, dar frumoasă a satului românesc.
„În Creangă trăiesc credințele, datinile, obiceiurile, limba, poezia și filosofia neamului nostru românesc”. (Arhimandritul Mihail Daniliuc)
Lumea poveștilor lui Ion Creangă este lumea copilăriei, iar preșcolarii de la Grădinițele cu Program Prelungit nr. 39, respectiv „Ion Creangă” ne-au dovedit acest lucru, reușind să transpună poveștile cunoscutului povestitor în lucrările artistice expuse la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”. Alături de felicitările noastre, vă invităm dragi cititori să admirați îndemânarea și talentul acestor copii minunați.
Miercuri, 02 martie 2022, ora 9:30, în cadrul proiectului educațional „100 de povești”, desfășurat în parteneriat cu Grădinița cu P.P. „Mugurel”, structură a Grădiniței cu P.P. „Elena Doamna” a avut loc o activitate de promovare a lecturii. Prichindeii au ascultat cu interes informațiile oferite de bibliotecară, au răsfoit cărțile aduse din colecțiile Secției pentru Copii și au ascultat o poveste frumoasă, „Mergem la vânătoarea de urși” de Michael Rosen & Helen Oxenbury.
La 1 martie, foarte mulți dintre noi știm că trebuie să oferim mărțișoare. Acestea reprezintă, astăzi, doar un dar. Însă, în concepția strămoșilor noștri, șnurul împletit în alb și roșu era impregnat de semnificații și credințe. Împreună cu mărțișorul oferit, ei își dăruiau o parte din iubirea și norocul lor persoanei dragi, pentru a o proteja și ocroti. Acest lucru au făcut, de 1 Martie, bibliotecarele din Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Adulți din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, care au realizat chiar ele mărțișoare cu suflet și le-au dăruit cu drag cititoarelor.
Marți, 1 martie 2022, ora 10,00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au venit „Steluțele” - elevii clasei a IV-a A, coordonați de prof. înv. primar Paula Munteanu de la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei”, pentru a desfășura o activitate dedicată marelui povestitor „Ion Creangă”. Copiii ne-au încântat cu minunatele personaje din lumea poveștilor lui Creangă, interpretând roluri din cele mai îndrăgite povești: „Pupăza din tei”, „Ursul păcălit de vulpe”, „Capra cu trei iezi”și „Punguța cu doi bani”.
Pentru a marca ziua de 1 martie, Ziua Mărțișorului, preșcolarii de la Grădinița „Codruța”, Grădinița „Mugurel” și elevii de la Școala Gimnazială nr. 28 au realizat cele mai frumoase mărțișoare. Expoziția de carte și mărțișoare, cu titlul „Primăvară, bun venit!”, poate fi vizualizată în perioada 01 -11 martie 2022, în holul principal, parter, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, Galați.
Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați vă oferă în dar un mărțișor cultural - apariția revistei trimestriale de cultură „Axis Libri”, numărul 54, care este dedicată împlinirii a 80 de ani de la nașterea domnului Nicolae Leonte - profesor, epigramist și om de cultură gălățean - și comemorării profesorului, publicistului, omului politic și animatorului cultural Ermil Caraman, personalitate gălățeană marcantă, de la nașterea căruia se împlinesc 130 de ani. Publicația serială cuprinde în paginile sale descrierea evenimentelor organizate de instituția noastră, activități desfășurate în mediul on-line atât la sediul central, cât și la filiale, informații profesionale, prezentări de carte, literatură sub toate formele ei, critică de artă, evenimente culturale ș.a. Vă invităm să consultați periodicul, exclusiv on-line, accesând linkul următor: https://www.bvau.ro/axislibri.php?pagina=revista.
Vă dorim o primăvără cu sănătate și binecuvântare, zâmbete și bucurii, speranțe și împliniri!
În perioada 1-31 martie, la sediul instituției, în foaierul Sălilor de lectură de la etajul 1, Serviciul Referințe și compartimentul Colecții Speciale organizează expoziția Fotografia ta, istoria Galațiului : Un Album al județului Galați : donațiile lunii februarie, care cuprinde cărți poștale și fotografii din albumul donat Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” de dna învățătoare Alma-Lotte Pavel, în cadrul proiectului Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile voastre, istoria Galațiului!, ce promovează rolul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în procesul de recuperare și de conservare a memoriei locale și importanța donatorilor în recuperarea memoriei fotografice comunitare. Mulțumim doamnei învățătoare Pavel Alma-Lotte pentru pasiunea cu care a alcătuit acest album și pentru generoasa donație. Aspecte din expoziție vor fi redate pe pagina de facebook a Serviciului Referințe: bvauReferinte.
Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“.
În luna martie, Zi sanitară va fi în data de 25 martie 2022.
Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.
Vă invităm la o rememorare a evenimentelor din luna anterioară prin afișele create de noi, mulțumim că ați trecut pe la Bibliotecă!