Modificare program Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” 1 iunie

Dragi cititori,
Vă informăm că miercuri, 1 iunie 2022, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați (sediul central, Filiala nr. 1 și Filiala nr. 2) va fi închisă pentru public conform art. 139 din Codul Muncii. De joi, 2 iunie 2022, Biblioteca revine la programul normal de lucru, de luni până vineri de la ora 9.00 la ora 18.00, cu pauză pentru dezinfectare în intervalul orar 13.00-14.00 iar duminica programul pentru public este în intervalul orar 9:00 – 13:00. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Bucuria învățării prin joc 31 mai

Marți, 31 mai 2022, ora 14,00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au revenit elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială Nr. 5, coordonați de prof. înv. primar Laura Panait. Doamna învățătoare le-a propus elevilor să realizeze un poster cu tema, „Noi suntem o echipă”. Copiii au desenat, au decupat și au demonstrat că pot lucra în echipă. La final au reușit să realizeze cel mai frumos poster.

Călătorie în lumea cărților 31 mai

Marți, 31 mai 2022, ora 10,00 la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au venit preșcolarii de la Grădinița „Mugurel”, coordonați de prof. înv. preșcolar Simona Lupoae și Liliana Căuș. Activitatea „O călătorie în lumea cărților” este parte a programului dedicat zilei de 1 iunie, organizat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului. Prichindeii au fost încântați de multitudinea cărților din bibliotecă, au ascultat povestea „Ursul păcălit de vulpe” de Ion Creangă, au vizionat un film de desene animate la Sala Multimedia și au plecat bucuroși cu câte un balon primit în dar din partea Bibliotecii.

Salonul Literar „Axis Libri” 30 mai

Salonul literar „Axis libri”, de luni, 30 mai 2022, ora 14, va avea loc la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, Sala Mihai Eminescu. Invitați speciali, doi tulceni: Luminița Arhire își va lansa volumul de poezie „Nodul de apă”, apărut la Editura Ex Ponto din Constanța, în 2020, și o carte de proză pentru copii, „Lunga călătorie a băiețelului care semăna cu tine”, apărută la Editura PIM, Iași, în 2021. Dan Arhire va prezenta „Grădina Maicii Domnului. Elemente de ornamentică tradițională”, Ed. Etnologică, București, 2020. Împreună cu cei doi se va afla și Mihail Gălățan, ilustrator al cărții pentru copii și realizator al multora dintre desenele „Grădinii Maicii Domnului”, mult mai cunoscut ca actor la Teatrul Jean Bart (de multe ori jucând și pe scena Dramaticului gălățean), instituția tulceană fiind finanțatoarea proiectului editorial „Lunga călătorie...”. Moderatori vor fi cercetătorul Tudose Tatu și scriitorul și criticul literar A.G.Secară.

Lumea minunată a copilăriei 30 mai

Luni, 30 mai, de la ora 10.00, la sediul central, ca parte a programului dedicat zilei de 1 iunie, organizat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, copiii și adulții au fost invitați să ia parte la un program plin de veselie și voie bună. Elevii Școlii Gimnaziale nr. 28, coordonați de cadrele didactice: Elena-Dorela Gavrilă, Anica Berdilă, Liliana Olariu, Camelia Dediu și Valentina Tanasaciuc și solistele Ansamblului folcloric „Flori de neam” al Școlii Gimnaziale nr. 2 Fârțănești, coordonați de cadrele didactice: Agripina Crihană, Mihaela Tiron, Angelica Diaconu și Cristina-Georgiana Modiga, au cântat și au dansat, au prezentat o paradă de costume ecologice, au susținut mici piese de teatru și au făcut să răsune curtea Bibliotecii cu râsul lor.

Ziua Internațională a Copilului (1 iunie) 30 mai - 3 iunie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați organizează (la sediul central și filiale) o serie de activități pline de veselie, educative, dar și recreative, cu și despre copii, dedicate Zilei Internaționale a Copilului. Prin muzică, teatru, dans, momente poetice, concursuri, prezentări de carte, expoziții de carte și expoziții de desene realizate de copii, sărbătorim cea mai minunată vârstă, cea a copilăriei, alături de colaboratori, parteneri și prieteni ai cărții și ai Bibliotecii.

Ziua Internațională a Copilului (1 iunie) 30 mai - 3 iunie

Pentru a marca Ziua Internațională a Copilului (1 iunie), Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, prin Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii, va derula un program de activități vesele, recreative și educative, în colaborare cu instituțiile de învățământ din Galați și din județul Galați, în perioada 30 mai – 3 iunie 2022.

Premiu câștigat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” în cadrul Campaniei Naționale de Educație și Incluziune Digitală „HAI PE NET” 30 mai

Evenimentul „Identificarea și evitarea știrilor false. Siguranța pe internet”, organizat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, în parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos”, cotidianul „Viața liberă”, Asociația „Prietenie și Integrare” și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, a fost premiat. În perioada 11-15 aprilie 2022, s-a desfășurat Campania Națională de Educație și Incluziune Digitală „HAI PE NET”, susținută de Fundația EOS, sub egida inițiativei europene ALL DIGITAL WEEK, o competiție națională în care li se cerea centrelor digitale partenere să organizeze în mod creativ activități de incluziune digitală pentru membrii comunității în sensul conștientizării lor asupra resurselor și modalităților mai eficiente de utilizare a tehnologiei în diferite situații personale sau profesionale.

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați a participat și ea la această competiție, în calitate de partener, și a câștigat unul dintre cele 10 premii oferite la nivel național.
Premiul constă în 5 tablete cu tastatură și mouse wireless, tablete care vor fi utilizate de Bibliotecă în organizarea unor viitoare activități de training organizate pentru gălățeni și nu numai.
Reamintim că Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a organizat, în cadrul acestei campanii, în data de 14 aprilie 2022, la ora 10.30, întâlnirea „Identificarea și evitarea știrilor false. Siguranța pe internet”.
La eveniment au participat 36 de elevi din clasele IX-XII de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” Galați, însoțiți de doamna profesor de limba română Nicuța-Ardeleanu Blaga.
Invitații speciali ai evenimentului, persoane cunoscute, au fost: Anca Spânu, redactor-șef adjunct al cotidianului „Viața liberă”, conf. univ. dr. Cătălin Negoiță, în cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați și președinte al Asociației Române de Istorie a Presei, și comisarii Rodica Mocanu și Andrei Viorel Butoiu din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Galați – Biroul Siguranță Școlară.

Profesorul Ghiță Nazare își serbează 75 de ani prin trei noi cărți 26 mai

Salonul literar „Axis libri” de joi, 26 mai 2022, ora 17.00, va avea loc la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, Sala Mihai Eminescu. Vor fi lansate cărți semnate de Ghiță NAZARE: De la cerneala de boz la calculator, Editura EIKON, București, 2020, Zăbava unor noi LECTURI..., Editura PHOEBUS, Galați, 2021, Scriitori în agora, Editura Detectiv literar, București, 2021. Invitați speciali, referenții cărților, scriitorii: Violeta IONESCU, Ion MANEA și Teodor PARAPIRU. Va exista și un Moment muzical, prin amabilitatea interpreților Alesia NECULA – flaut, Prof. Daniela Aurora ILISAN – voce și Prof. Ioan Traian ILISAN – vioară. Moderatorii serii: Corina-Emanuela Dobre, manager al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați și Adi-George Secară, scriitor-bibliotecar. Ținând cont că pe 30 mai profesorul și cărturarul Ghiță Nazare împlinește o frumoasă vârstă, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați îi urează LA MULȚI ANI cu sănătate și prosperitate!

Întâlnire masteranzi ai Facultății de Drept și Științe Administrative 25 mai

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” a găzduit, săptămâna trecută, o întâlnire extrem de interesantă la care au participat masteranzi din anul II ai Facultății de Drept și Științe Administrative, Specializarea „Administrație Publică și Integrare Europeană”, alături de doi dintre cei mai apreciați profesori ai facultății.
La inițiativa domnului prof. univ. dr. Florin Tudor, unul dintre cei mai reputați profesori ai Universității „Dunărea de Jos” din Galați, în Palatul Comisiei Europene a Dunării (care a fost declarat, de curând, Marca Patrimoniului European), s-a desfășurat o masă rotundă, în sistem hibrid, într-o atmosferă relaxantă, la care au participat numeroși studenți, alături de doamna conf. univ. dr. Andreea Elena Matic și reprezentanți ai Bibliotecii (managerul instituției - Corina-Emanuela Dobre și responsabil Colecții Speciale – Camelia Bejenaru).

În cadrul întâlnirii, participanții au discutat despre o serie de teme actuale reunite în cadrul unui proiect al universității denumit „Societatea bazată pe democrație și valori comune”. Au fost avute în vedere susținerea unor domenii strategice de cercetare multi-, inter- și transdisciplinare, printre care: consolidarea libertății individuale, politica europeană de gestionare a migrației, atenuarea impactului social al acțiunilor climatice etc. Analizele privind dezvoltarea resursei umane implicate în cercetare, pentru transformarea activității de cercetare-dezvoltare-inovare într-un factor al progresului științific a precedat dialogul despre utilitatea studiilor aprofundate și a programelor de masterat în contextul integrării europene care reprezintă un proces de durată, dar și despre nevoia de acces la cunoaștere pentru cei interesați prin literatura pusă la dispoziție de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și bazele de date internaționale disponibile, în open acces, prin Biblioteca Universității „Dunărea de Jos”, unde se regăsesc studii, articole, comentarii reunite în reviste greu accesibile pentru publicul larg datorită costurilor ridicate.
Biblioteca le-a făcut o surpriză oaspeților, iar la finalul întâlnirii le-au fost prezentate participanților o serie de documente extrem de interesante din Colecțiile Speciale, dintre care enumerăm spectaculosul Atlas Mercurio Geografico, Cartea de Onoare a Vasului Carolus Primus, care a aparținut Comisiei Europene a Dunării, Medalia aniversară a Comisiei – emisă la 75 de ani de la înființarea C.E.D, Monografia Comisiei Europene a Dunării, editată în 1931, cărți poștale ilustrate cu Palatul C.E.D. și Galațiul de altădată.
Unul dintre masteranzi a făcut cadou Bibliotecii o foaie volantă cu titlul „Les TRAMVAYS DE GALATZ”, emisă în anul 1899, care va fi introdusă în colecțiile Bibliotecii.
Mulțumim pentru onoarea de a fi gazda acestei întâlniri frumoase!

Cineclubul românesc F-Sides Chapters 25 mai

Miercuri, 25 mai 2022, la ora 15.00, a avut loc, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, a doua întâlnire din cadrul cineclubului românesc F-Sides, primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor făcute de femei și modurilor alternative de a privi și reprezenta feminități în cinematografie și societate. Tinerii, între 15 și 19 ani, care au participat la acest cineclub au fost deja selectați de către inițiatorii proiectului, F-SIDES Cineclub (organizat de Asociația Room 2046) și, în cadrul întâlnirii, au vizionat filmul „Ben it Like Beckham” (2002), produs și regizat de Gurinder Chadha. Vizionarea a fost urmată de o discuție despre percepția adolescenților asupra filmului, luând în calcul materiale despre istoria feminismului pe care le-au studiat în prealabil. Întâlnirile cineclubului vor fi periodice, o dată pe lună, timp de 8 luni.

Atelier nr. 7 Proiect „Citim Împreună Fără Frontiere” (CIFF) 25 mai

Miercuri, 25.05.2022, la Sala Multimedia a sediului central al Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”,instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut loc al șaptelea atelier de lectură și activități recreative destinat copiilor ucraineni. Am citit și ne-am bucurat de poveștile și personajele preferate, am desenat și am poposit din nou în lumea virtuală. Activitatea face parte din seria atelierelor Proiectului „Citim Împreună Fără Frontiere: o oră de povești pentru umanitate”, organizat de Grupul „Citim Împreună România”, la care Biblioteca Județeană, prin Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, este partener. Copiii au fost însoțiți de doamna Luminița-Svetlana Brenoaie, care asigură și traducerea pe parcursul activității.

Vizită la Bibliotecă 25 mai

Miercuri, 25 mai 2022, ora 10.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, au poposit prichindeii de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 7 Galați, coordonați de doamnele educatoare: Ilinca Tiron, Claudia Lare, Anca Butur și Nicoleta Gheorghe. Copiii, fascinați de numărul mare de cărți aflate în bibliotecă, au ascultat cu atenție informațiile date de doamna bibliotecar despre istoricul Bibliotecii, condițiile de înscriere și serviciile oferite. La final, încântați, au vizionat un film de desene animate și au promis că vor reveni, cât de curând, să se înscrie la Bibliotecă.

Premii naționale obținute de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați Mai

După succesul internațional obținut de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați, care a câștigat prestigiosul titlu Marca Patrimoniului European pentru clădirea monument în care își desfășoară activitatea – Palatul Comisiei Europene a Dunării, instituția de cultură a obținut, de curând, și două premii naționale.
Săptămâna trecută, s-a desfășurat, în județul Hunedoara, Conferința Națională a Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR)...

„Jocul silabelor” - lansarea primului joc dintr-o „constelație” de utile surprize fonetice, lexicale, gramaticale, ortografice și stilistice 23 mai

Luni, 23 mai 2022, ora 17,00, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, prin Compartimentul Împrumut la Domiciliu pentru Copii, organizează evenimentul „Jocul silabelor” – care, așa cum menționează chiar creatorul jocului, domnul profesor dr. Corneliu Goldu, „Este primul joc dintr-o «constelație» de utile surprize fonetice, lexicale, gramaticale, ortografice și stilistice. Sper să le realizăm împreună, copii dragi, să vă folosească și să vă aducă bucuria învățării prin joc”. Vor participa copiii de la Centrul de Zi „Sf Spiridon”, coordonați de Director prof. Mariana Mogoș, copiii de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați, coordonați de dna Marcela Barbu.

    Invitați speciali:
  • Prof. Dr. Corneliu Goldu, Președintele Asociației „Acasă, la Galați - comunitatea gălățenilor de pretutindeni”;
  • Cristina Matei, Director al Asociației „Acasă, la Galați - comunitatea gălățenilor de pretutindeni”.

Loc de desfășurare: Sala „Mihai Eminescu”, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați.

Biblioteca de la Suceveni, în straie noi 21 mai

Comuna Suceveni își are sărbătoarea legată, firesc, de hramul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, anul acesta, în ziua de 21 mai, fiind un adevărat Festival, cu implicarea mai multor parteneri, printre care și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, primarul Marian Mitrofan reușind să transforme evenimentul într-unul național și internațional, prin festivitățile care au consfințit înfrățirea comunei cu altă comună din Republica Moldova, Rogojeni, raionul Șoldănești, reprezentată chiar de către primarul localității, domnul Alexei Burlacu, ales pentru a patra oară în fruntea administrației.

Dintre cei implicați în activități amintim pe preacucernicii părinți din parohie, dar și din cele învecinate, cadrele didactice și elevii de la Școala „Vasile Burlui”, însuși academicianul prof. univ. dr. Vasile Burlui, angajații Primăriei, Gheorghe Căluian, coordonatorul Asociației „Respectul semenilor”, membri ai unor formațiuni artistice (deosebit de emoționant cântecul Simonei Ionela Solomon, fiică a satului, dedicat bunicii!) și, nu în ultimul rând, dar deosebit de important din punct de vedere spiritual, o grupare de scriitori din București, Iași, Salzburg și Galați, care au participat la partea finală a evenimentului, inaugurarea Casei de Cultură și a Bibliotecii botezate cu aceste prilej „Ana Mâșlea” (dezvelirea oficială a plăcuțelor de marmură), după numele poetei care a copilărit pe aceste meleaguri.
De asemenea, au participat la eveniment și parlamentara Viorica Sandu și Laurențiu Gâdei, au fost prezenți și au avut discursuri sau au citat din opera lirică a Anei Mâșlea Președintele Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România, poetul Cassian Maria Spiridon, președintele Societății Scriitorilor „C. Negri”, poetul Sterian Vicol, Daniela Gumann și Constantin Gumann (de la Societatea Scriitorilor Români din Austria), George Coca-Lob din București, umorisul și jurnalistul Pompiliu Comșa, Hadrian Secară (Filiala Galați-Brăila a U.S.R.), care a transmis și salutul doamnei manager a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, Corina-Emanuela Dobre, instituție care a mai fost reprezentată și de Sergiu Vlădescu. Prin grija domnului Vasile Burlui, a fost lansată și o antologie din opera Ana Mâșlea, cartea intitulată „Poeme”, care a apărut la Ed. Cartea Românească Educațional, fiind prezentată chiar de către academician, prefața fiind semnată de Alexandra Olteanu, postfața de Grigore Elisei, redactor de carte fiind Oana Iacob, tehnoredactarea și coperta aparținând lui Ștefan Bălan.

HAIKU în SUFLET- stihuri pentru stare de bine 20 mai

Vineri, 20 mai, începând cu ora 10:30, la Centrul Multifuncțional de Servicii Socio-Medicale pentru Persoane Vârstnice Galați, a avut loc un eveniment literar organizat de către instituția mai sus amintită, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, pentru a sărbători Ziua Poeziilor Haiku (care este marcată la nivel internațional în ziua de 17 aprilie; din motive obiective nu s-a putut serba atunci!). Evenimentul s-a intitulat „HAIKU în SUFLET- stihuri pentru stare de bine” și au fost invitați scriitori recunoscuți, consacrați în acest domeniu, precum Veronica Teodoru (Brăila), Lăcrămioara Daniela Capotă și Gabriel Gherbăluță, moderatori fiind și de această dată scriitorul și criticul literar Adi G. Secară și psihologul Silvia Stamate.

Liceul Teoretic „Dunărea” - 30 de ani de existență 20 mai

La ceas aniversar, Liceul Teoretic „Dunărea” Galați a adresat Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” invitația de a sărbători împreună cei 30 de ani de existență și peste 10 ani de colaborare între instituțiile noastre. Biblioteca a participat la acest eveniment cu o expoziție de imagini inedite, având ca temă Dunărea. Reprezentantul Bibliotecii la acest eveniment a prezentat expoziția și le-a vorbit, celor prezenți, despre serviciile și activitățile oferite pentru membrii comunității gălățene. La mulți ani Liceul Teoretic „Dunărea”!

Proiect „Copiii formidabili ai lumii!” Mai - Iunie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, va derula în perioada mai - iunie, Proiectul cultural-educativ intitulat „Copiii formidabili ai lumii!”. Este un proiect inedit, despre copii pentru copii, prin intermediul căruia copiii din zilele noastre vor descoperi și redescoperi copiii care, încă de la vârste fragede, au influențat destinul omenirii trecute și prezente. Vor fi întâlniri interactive cu copii din ciclul gimnazial din instituțiile de învățământ din municipiul și județul Galați.

Salonul Literar „Axis Libri” 19 mai

Joi, 19 mai 2022, la ora 17.00, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează o nouă ediție a Salonului Literar „Axis Libri”. În cadrul acesteia vor fi lansate volumele: „Asaltul spre mâine”, autor Gheorghe Gurău, „Serafina, din zori până în amurg”, autor Iosif Roca și „Ucide ce iubește”, autor Gabriel Gherbăluță. Invitați speciali ai evenimentului vor fi scriitorii Ion Avram, Ion Manea, Dan Plăeșu. Evenimentul va avea loc în Sala „Mihai Eminescu” și va fi moderat de scriitorul și criticul literar Adi G. Secară.

Atelier nr. 6 Proiect „Citim Împreună Fără Frontiere (CIFF) 18 mai

Miercuri, 18.05.2022, la Sala Multimedia a sediului central al Bibliotecii Județene „V. A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut loc al șaselea atelier de lectură și activități recreative destinat copiilor ucraineni. Am citit, am descoperit împreună personajele cărții „Mamaaa!” de Mario Ramos, am mărgelit și am poposit, cu nerăbdare, din nou în lumea virtuală. Activitatea face parte din seria atelierelor Proiectului „Citim Împreună Fără Frontiere (CIFF): O oră de povești pentru umanitate!”, organizat de Grupul „Citim Împreună România” CIR, la care Biblioteca Județeană, prin Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, este partener. Copiii au fost însoțiți de doamna Luminița-Svetlana Brenoaie, care asigură, cu multă răbdare, traducerea pe parcursul fiecărui atelier și căreia îi mulțumim. Ca de fiecare dată, întâlnirea a fost minunată la bibliotecă!!!

Salonul Literar „Axis Libri” - Ediție specială 13 mai

O ediție specială a Salonului literar „Axis libri” va avea loc vineri, 13 mai 2022, ora 18.30, în Parcul Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos (vizavi de Grădina Publică – în parteneriat cu această instituție), fiind lansată cartea de poezie „Căderea în lumină” de ANA TUNARU, poeta fiind la a treia carte. Invitați: - pr. Eugen Drăgoi, din partea Ed. Partener, scriitorul si jurnalistul Victor Cilincă, poetul Viorel Dinescu. Va exista un moment muzical susținut de Elena Boldeanu – Seminarul Teologic „Sf. Andrei” Galați (îndrumător, prof. Dan-Eugen Drăgoi). Moderatori vor fi Corina-Emanuela Dobre, managerul Bibliotecii Județene V.A.Urechia Galați și Adi G. Secară, scriitor și critic literar.
Sursa foto: Pagina de Facebook a Arhiepiscopiei „Dunărea de jos”.

Salonul Literar „Axis Libri” 12 mai

Joi, 12 mai, la ora 17.00, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează lansarea volumului „Elena, fata de ghiaur” al autoarei Elena Leonica Mantu. Invitat special al evenimentului va fi Miron Manega, vicepreședinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Evenimentul va avea loc în Sala „Mihai Eminescu” și va fi moderat de scriitorul și criticul literar Adi G. Secară.

Cărți noi pentru cititorii Bibliotecii 12 mai

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, cu sprijinul Consiliului Județean Galați, pune la dispoziția cititorilor peste 1500 de volume noi, dedicate atât adulților, cât și copiilor și adolescenților. Biblioteca a făcut o nouă achiziție de carte în valoare de 66.153 de lei, cu fonduri asigurate de Consiliul Județean Galați, în urma căreia au intrat în colecțiile instituției nu mai puțin de 1550 de volume noi. Noile cărți achiziționate sunt din domeniile solicitate de cititori: literatură beletristică, istorie, filozofie, religie, dezvoltare personală, psihologie, pedagogie, drept etc. Cititorii sunt invitați să consulte catalogul electronic online al Bibliotecii, la adresa: tinread.bvau.ro/opac și să viziteze secțiile bibliotecii, atât la sediul central, cât și la cele două filiale, pentru a se bucura de noile apariții editoriale

Poveștile mâncărurilor românești, cu gustul bun de acasă, ajung și la Galați 11 mai

Miercuri, 11 mai 2022, la ora 17.00 vloggerul și bloggerul culinar Gina Bradea lansează, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați, două cărți de bucate: „Gătește cu Gina – Gustul unic de acasă” și „52 de rețete de post”. Gina Bradea va da autografe pe fiecare volum și va povesti cum iau naștere cele mai gustoase „alchimii culinare”. Evenimentul, care este susținut de Reperul TV și Reperul.ro, se va desfășura în Sala „Mihai Eminescu”, etajul 1, sediul central al bibliotecii. Moderatori: Corina-Emanuela Dobre, managerul Bibliotecii, și jurnalista Aura Cristian.

Citim Împreună Fără Frontiere (CIFF): O oră de povești pentru umanitate! 11 mai

Miercuri, 11.05.2022, la Sala Multimedia a sediului central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, a avut loc al cincilea atelier de lectură și activități recreative destinat copiilor ucraineni. Am citit, am descoperit împreună personajele unor povestiri buclucașe și am poposit, cu nerăbdare, în lumea virtuală. Activitatea face parte din seria atelierelor Proiectului „Citim Împreună Fără Frontiere (CIFF): O oră de povești pentru umanitate!”, organizat de Grupul „Citim Împreună România” CIR, la care Biblioteca Județeană, prin Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, este partener. Copiii au fost însoțiți de doamna Luminița-Svetlana Brenoaie, care asigură, cu multă voie bună, traducerea pe parcursul fiecărui atelier și căreia îi mulțumim. Ca de fiecare dată, întâlnirea a fost minunată la bibliotecă!

Povești cu suflet – activitate în parteneriat cu Centrul Multifuncțional pentru Persoane Vârstnice Galați 11 mai

Un „regal” tradițional a avut loc, astăzi, la Centrul Multifuncțional pentru Persoane Vârstnice Galați, eveniment desfășurat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”. Invitații, elevi ai clasei a III-a A de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, coordonați de doamnele profesor Doinița Miron și Mariana Balaban, precum și reprezentanții Bibliotecii au fost întâmpinați cu pâine și sare, după vechile obiceiuri românești, în semn de ospitalitate. Beneficiarii centrului au pregătit expoziții valoroase cuprinzând costume tradiționale, ștergare, obiecte de artă populară, lucrate cu migală de mâinile pricepute ale străbunicilor, după care i-au ajutat pe cei mici să exerseze cusutul pe etamină, tehnică bine cunoscută, dar din ce în ce mai rar folosită în vremurile moderne. Biblioteca a participat prin organizarea unei expoziții tematice, referitoare la cusăturile populare, iar doamnele bibliotecar prezente s-au implicat activ în derularea evenimentului. Glasurile de copii au adus bucurie pe chipurile vârstnicilor, activitatea fiind plină de voie bună, dar și de emoție, bunici și nepoți împletind astăzi împreună adevărate povești cu suflet.

Familia Regală a României în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” 10 mai

Cu prilejul vizitei la Galați a Majestății Sale Margareta, custodele Coroanei Române, însoțită de Alteța Sa Regală Principele Consort Radu al României și Alteța Sa Regală Sofia a României, din data de 10 mai 2022, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, împreună cu Consiliul Județean Galați și în parteneriat cu Primăria Municipiului Galați, a organizat expoziția cu tema: «Familia Regală a României în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”». Dispusă la sediul Primăriei, etajul I, aceasta cuprinde o selecție de fotografii și litografii fotocopiate, ce fac parte dintr-un fond mai amplu de documente referitoare la începuturile regalității în România, provenite majoritar din donația fondatorului bibliotecii gălățene, Vasile Alexandrescu Urechia (1834-1901). Exponatele reprezintă câteva portrete, precum și unele scene de familie și din viața publică a Familiei Regale a României. Printre acestea figurează și balul organizat la prima vizită a lui Carol I la Galați, în 1866. Înalții oaspeți au privit fiecare imagine prezentată cu vizibilă emoție și real interes, exprimându-și intenția de a cunoaște ulterior întregul fond tematic.

Familia Regală a României, în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” 10-16 mai

Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Galați, organizează expoziția Familia Regală a României în colecțiile Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”. Aceasta prezintă o selecție de fotografii și litografii care cuprinde portrete, scene de familie și aspecte din viața publică a Familiei Regale, provenite majoritar din donația lui V.A. Urechia, fondatorul Bibliotecii, un apropiat al Casei Regale.
Expoziția va fi găzduită la sediul Primăriei Municipiului Galați din strada Domnească, nr. 54, în perioada 10.05 – 16.05.2022.

„Europa între pagini. Și cărțile unesc oameni!” - expoziție de publicații tematice 6-15 mai

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” și Centrul Europe Direct Galați din cadrul Consiliului Județean Galați vă invită să vizionați, în perioada 6-15 mai 2022, expoziția de publicații tematice „Europa între pagini. Și cărțile unesc oameni!”, care marchează Ziua Europei, sărbătorită pe 9 mai.
Pe 9 mai, în fiecare an, România celebrează Ziua Europei, zi dedicată păcii și unității europene. Ziua are însă triplă semnificație pentru români, fiind și Ziua Independenței de Stat a României și a Victoriei, care marchează victoria puterilor aliate în fața Germaniei naziste.
Pe parcursul expoziției va fi difuzat și concertul susținut la Maison de L’Europe Bordeaux, Aquitaine, cu această ocazie, de tinerii din România (elevii Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” Galați), Franța, Germania, Malta, Italia și Spania ce alcătuiesc o orchestră europeană în cadrul unui proiect Erasmus+, MYA. Expoziția poate fi vizionată în holul principal de la Sediul Central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”.

Ora de Limbă Română pentru ucraineni 6 mai

Vinerea a devenit zi de relaxare și creativitate pentru copiii refugiați din Ucraina. După participarea la ora de Limbă Română, cei mici au rămas alături de bibliotecari și au realizat împreună brățări, atât pentru ei înșiși cât și pentru membrii familiilor lor. A fost emoționant să le vedem preocuparea pentru personalizarea brățărilor, care au avut mesaje atât pentru mama, tata, frați rămași în Ucraina, dar și pentru țara lor, atât de încercată în aceste momente. Ne bucurăm că și prin această activitate i-am determinat pe copii să-și exprime sentimentele, să fie creativi, să se bucure unii de alții și mai ales să-și dezvolte reziliența prin participarea activă și conștientă la aceste activități. Mulțumiri speciale adresăm restaurantului „Riverside”, care i-a bucurat pe cei mici cu o pizza delicioasă!

Biblioteca din orașul meu 5 mai

Joi, 5 mai, la sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” a avut loc premierea elevilor de la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, care au participat la atelierul de creație din cadrul proiectului „Biblioteca din orașul meu”. Premiul I s-a acordat elevei Amalia Popescu, premiul II elevei Daria Curleancă, iar premiul III elevei Ana-Maria Ichim.
Pe parcursul lunii martie, 10 eleve ale Liceului de Arte din Galați și-au etalat talentul artistic realizând lucrări privind monumentul istoric în care Biblioteca își are sediul sau pe fondatorul acesteia, Vasile Alexandrescu Urechia, utilizând diferite tehnici și instrumente de desen. Lucrările premiantelor vor fi folosite în materialele promoționale ale Bibliotecii, ce urmează a fi distribuite în unitățile de învățământ din municipiul Galați.
Felicităm toți elevii participanți, le mulțumim pentru frumoasa colaborare și le dorim mult success în continuare!

Salonul Literar „Axis Libri” - Ediție specială 5 mai

Joi, 5 mai 2022, la ora 17.00, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați organizează, la sediul central, în Sala „Mihai Eminescu”, o ediție specială a Salonului Literar „Axis Libri”. În cadrul evenimentului se vor lansa două antologii: „Spațiul liric - Antologia de poezie românească contemporană din sudul Basarabiei”, Ed. Pim, Iași, 2022, Antologia bilingvă „Ecoul Bugeacului”, Ed. Ibris, Ismail, 2022 și volumele de poezie „Inima Vinului Verde” și „La masa lui Fernando”, de Violeta Craiu.
Cărțile vor fi prezentate de: criticul literar Marius Chelaru, redactor la revistele „Convorbiri literare” și „Poezia” din Iași, prof. univ. dr. Valentin Popa; scriitorul Sterian Vicol, membru USR - Filiala Iași, președintele Reprezentanței Galați-Tecuci, scriitoarea Mihaela Dincă și prof. Petru Iamandi.
Invitați speciali ai evenimentului vor fi: prof. univ. dr. Tatiana Șevciuk de la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail și Natalia Ursu, administrator Centrul de Informare al României la Ismail, Ucraina.
Adevărate regaluri de poezie vor fi susținute de scriitoarele Violeta Craiu, Angela Baciu și de studenții din Ucraina de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați.
Parteneri: Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași și revista „Convorbiri literare”
Moderatori: Corina-Emanuela Dobre, managerul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați și Adi G. Secară.

Condeiul fermecat - concurs de creație literară pentru copii 5 mai - 6 iunie

Dacă sunteți inspirați și dornici de competiție, Secția Copii a Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” Galați vă invită să participați la un concurs de creație literară, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, intitulat „Condeiul fermecat”, ediția a III-a. Concursul se va derula în perioada 05 mai – 06 iulie 2022:
La concurs pot participa elevi cu vârste cuprinse între 7-14 ani, cu maximum 2 creații literare (poezie sau proză), cu temă la alegere, dar pot fi inspirate și din lecturile copilăriei. Creațiile literare vor fi trimise pe adresa de e-mail: sectiacopii2020@gmail.com până pe data de 30 mai 2022, orele 20,00.
Premiile oferite vor consta în diplome, cărți și dulciuri, iar lucrările vor fi publicate pe pagina de facebook Sectiei copii - Clubul Curioșilor și selectiv, cu acordul autorilor, în paginile Revistei culturale „Axis Libri” și ale altor reviste literare. Informații suplimentare pot fi solicitate de la Secția Copii a Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” Galați la telefon: 0236/411037/interior 128 sau prin e-mail: sectiacopii2020@gmail.com. Persoană de contact: Târâlă-Sava Maricica, telefon: 0732334662. Mai multe detalii găsiți în Regulamentul de concurs.

Militari americani și români – întâlnire interactivă și amicală cu elevi, la Bibliotecă 4 mai

Mai mulți militari americani și români s-au întâlnit, cu zeci de elevi din Galați, la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, unde au purtat un dialog amical, într-o atmosferă relaxantă și naturală. La întâlnire au participat aproximativ 90 de elevi de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, Școala Gimnazială nr. 20, Școala Gimnazială nr. 34, împreună cu profesorii îndrumători.
Evenimentul face parte din Programul american „Coordinating nations”, derulat prin intermediul Ambasadei Statelor Unite ale Americii, care urmărește întărirea legăturilor parteneriatului strategic româno-american prin prezentarea responsabilităților militarilor americani în relația cu civilii, dar și creșterea nivelului educației civice.
Tinerii au aflat lucruri inedite chiar de la militari, cărora le-au adresat numeroase întrebări cu privire la profesie și relația de parteneriat româno-americană. Dincolo de informațiile primite cu privire la cariera militară, la cum arată o zi de lucru a unui soldat ori cum pot îmbrățișa o astfel de profesie, tinerii au creat și momente hazlii, dincolo de numeroasele curiozități, întrebându-i pe militari, de exemplu, dacă au tatuaje sau cum se mențin în formă pentru ca uniforma să le vină bine.
Șeful statului major al Comisariatului Județean Galați le-a prezentat elevilor o posibilă opțiune profesională pentru viitor, în cadrul Ministerului Apărării.
Tinerii, care au primit o serie de materiale informative, au fost încântați de întâlnire, dovadă că militarii americani și români au primit o avalanșă de întrebări, iar întâlnirea, caldă și cu multe chipuri zâmbitoare, a durat mai mult decât fusese preconizat.

    La întâlnire au participat:
  • SSG Jordan Tyson - US Army Civil Affairs;
  • SSG Mathew Pantel - US Army Civil Affairs;
  • Lt. col. George Ivașcu – Biroul Informare Recrutare – Centrul Militar Județean;
  • Sg. maj. Nicoleta Cîrlan – Batalionul 1 CIMIC București;
  • Sg. maj. Nicușor Comănescu – Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” Galați;
  • Plt. maj. Cătălin Rusu – Batalionul 284 Tancuri Galați.

„Biblioteca cu povești de leac pentru suflet de copil” - proiect educațional mai-decembrie 2022

Poate că povestea este partea cea mai frumoasă a vieții omenești…cu povești ne leagănă lumea, cu povești ne adoarme…Ne trezim și murim cu ele.” Mihai Eminescu
Proiectul își propune o abordare inovatoare a poveștii de seară prin participarea activă a copilului la lectură, ceea ce duce la îmbunătățirea relației părinte - copil. Subiectele poveștilor sunt inspirate din viața de zi cu zi a copilului și îi permit să-și exprime emoțiile, sentimentele, temerile, lipsa de încredere în sine sau de singurătate. Sfârșitul fiecărei povestiri este ales special pentru a-l face să adoarmă liniștit pe aripi de poveste. Filiala nr. 1 „Costache Negri” propune părinților, în perioada mai - decembrie 2022, mijloace informatice prin care să-i însoțească pe copii în descoperirea lumii emoțiilor, să-i învețe să le recunoască, să le accepte și să le gestioneze.

Mai la Bibliotecă Mai 2022

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați atât la Sediul central (Str. Mihai Bravu nr. 16) cât și la filiale: Filiala Nr. 1 „Costache Negri“ și Filiala Nr. 2 „Paul Păltănea“.

În luna mai, Zi sanitară va fi în data de 27 mai 2022.

Accesul în bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea măsurilor de protecție anunțate de autorități.

Vă invităm la o rememorare a evenimentelor din luna anterioară prin afișele create de noi, mulțumim că ați trecut pe la Bibliotecă!