Eugen Lovinescu: 135 de ani de la naştere 31 octombrie 2016

Aniversarea a 135 de ani de la naşterea criticului şi istoricului literar român Eugen Lovinescu este amintită cititorilor de către Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” printr-o frumoasă expoziţie de carte.

Ziua Internaţională a Mării Negre 31 octombrie 2016

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” celebrează Ziua Internaţională a Mării Negre printr-o frumoasă expoziţie de carte, specifică acestei zile.

Să pătrundem în lumea cărţilor 31 octombrie 2016

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a fost gazda activităţii elevilor clasei a V-a A de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Şendreni ce au fost insoţiţi de doamna profesor Bordeianu Janina. În cadrul activităţii, elevii au participat la un interesant atelier de lectură, pătrunzând în lumea minunată a cărţilor.

Conferința Națională a Managerilor Culturali, ediția a III-a 29 - 30 octombrie 2016

În perioada 29 - 30 octombrie 2016, managerul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” dl. dr. prof. Zanfir Ilie va participa la cea de a III-a ediție a Conferinței Naționale a Managerilor Culturali ce se va desfășura la București. Conferința este organizată de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală. La deschiderea oficială vor participa: dna Corina Șuteu, Ministrul Culturii; dl. Alexadru Oprean, secretar de stat la Ministerul Culturii; dl. Lucian Vărșăndan, secretar de stat la Ministerul Culturii; dl. Ion Caramitru, director general al Teatrului Național „I.L. Caragiale” București precum și alte personalități atât din țară cât și din străinătate.

Conferință Internațională „Bătălii canonice și schimbarea paradigmelor culturale” 28 octombrie 2016

Vineri 28 octombrie 2016, orele 9:30, Biblioteca V.A. Urechia va găzdui deschiderea Conferinței Internaționale „Bătălii canonice și schimbarea paradigmelor culturale”, organizată în parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos”, Facultatea de Litere din Galați. Vor participa profesori, lingviști, filologi, specialiști din țară și din străinătate.

Salonul literar „Axis Libri“ 27 octombrie 2016

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă invită joi, 27 octombrie 2016, ora 17:00 la o nouă ediție a Salonului Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central. Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: „Viața de fiecare zi la Iași pe vremea lui Daniel Corbu povestită de el însuși”, autor Daniel CORBU; „Supliciul norilor”, autor Emilian MARCU; „Povești pentru adulți” și „Aforisme” autor Aurelian SILVESTRU; „Aripi și rădăcini”, autor Iulian FILIP; „Dicționarul limbii române”, autor August SCRIBAN. Moderatori vor fi Theodor Parapiru și Zanfir Ilie.

Ziua Internaţională a Internetului 27 octombrie 2016

Ziua Internaţională a Internetului este marcată de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” printr-o interesantă expoziţie de carte.

Vizită la bibliotecă 27 octombrie 2016

Elevii clasei a X-a G, a X-a H şi a XI-a G de la Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc” însoţiţi de doamnele profesor Ciurea Cristina, Armaşu Elena şi Niţă Aurelia au făcut o vizită la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”. Cu acest prilej ei s-au familiarizat cu serviciile bibliotecii şi fascinanta lume a cărţilor.

Hallowen Fun 27 octombrie 2016

În cadrul activității „Hallowen Fun”, elevii clasei a V-a A de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Şendreni, însoţiţi de doamnele profesor Balmuş Toderiţa şi Bordeianu Janina au desfășurat un atelierul de creaţie ce a avut ca temă personaje desprinse din poveştile de groază: vrăjitoare, strigoi şi clasicii dovleci sculptaţi.

Vizită de informare a managerilor culturali din Republica Moldova 26 octombrie 2016

Miercuri, 26 octombrie 2016, cu începere de la ora 10:00, un grup de 18 manageri din bibliotecile publice naționale, municipale, raionale din Republica Moldova vor efectua o vizită de informare la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați. Vizita face parte dintre activitățile Programului Novateca, ce se desfășoară pe teritoriul Republicii Moldova, și reprezintă o inițiativă de a informa managerii bibliotecilor moldovenești asupra celor mai bune practici din bibliotecile moderne cu servicii moderne de bibliotecă și bibliotecari. Programul Novateca, asemănător programului Biblionet care a fost implementat în România, este susținut de organizația americană IREX, care sprijină reforma sistemului de biblioteci din Republica Moldova. În cadrul acestui program au fost selectate 68 de biblioteci sătești din Republica Moldova pentru a fi dotate cu computere și conectate la internet. Scopul proiectului este în esență înființarea și testarea unei rețele de biblioteci publice moderne care să deschidă publicului un acces mai mare la educație, informație, circulația ideilor.

Constantin C. Giurescu: 115 ani de la naştere 26 octombrie 2016

Aniversarea a 115 ani de la naşterea istoricului român Constantin C. Giurescu este amintită cititorilor de către Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” prin prezentarea celor mai cunoscute opere ale sale.

Vizită în universul cărților 26 octombrie 2016

Elevii clasei a V-a ai Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” însoțiți de doamna profesor Modiga Marinela şi doamna bibliotecar Sosai Luminița au vizitat Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” pentru a descoperi lumea minunată a cărților.

Mihai I, Rege al României: 95 de ani de la naştere 25 octombrie 2016

În cadrul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” este celebrată aniversarea a 95 de ani de la nașterea Regelui Mihai I printr-o expoziție de carte.

Ziua Armatei Române 25 octombrie 2016

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” aniversează Ziua Armatei Române printr-o frumoasă expoziție de carte.

Călători prin hotelurile lumii 25 octombrie 2016

Elevii Colegiului Tehnic de Alimentație şi Turism „Dumitru Moțoc” îndrumați de doamnele profesor Ivaşc Marilena, Grecu Mihaela, Baştiurea Magdalena Silvia, Apostoiu Oana, Balaban Carmen, Capmare Mihaela şi Mânjineanu Ramona au susținut o interesantă activitate la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în cadrul căreia au prezentat cele mai inedite hoteluri ale lumii.

Aditivii alimentari și impactul lor asupra organismului 25 octombrie 2016

Filiala Nr. 3 „Tehnologia informației” din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” organizează pe data de 25.10.2016, între orele 10:00 - 11:00, la sediul filialei din incinta Parcului de Software, dezbaterea cu tema Aditivii alimentari și impactul lor asupra organismului. La acestă dezbatere participă prof. Nonuleta Luminița Tudosă de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” din Galați și adolescenți cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani.

Salonul literar „Axis Libri“ - ediție specială 21 octombrie 2016

Vineri, 21 octombrie 2016, ora 18:00, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează o Ediție Specială a Salonului Literar „Axis Libri“. La această întâlnire se va lansa volumul „Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea”, autor Fănica Rarinca. Prezintă și moderează: Zanfir Ilie, managerul Bibliotecii „V.A. Urechia” și Nicoleta Nistor, creator de programe de dezvoltare personală.

Salonul literar „Axis Libri” 20 octombrie 2016

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă invită joi, 20 octombrie 2016, ora 17:00 la o nouă ediție a Salonului Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central. Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: „Schiță pentru o monografie a comunei Stăncuța, județul Brăila”, autor Violeta CRAIU; „Anamorfozele lui Narcis”, autori Adelina POP și Dumitru ANGHEL; „Caseta fatală”, autor Ionel JECU; „Jocul mirărilor” și „In memorian Colectiv”, autor Lucia PĂTRAȘCU. Invitat special: scriitoarea Aura CHRISTI care va lansa volumul „Psalmi”. Moderatori vor fi Theodor Parapiru și Zanfir Ilie.

Clubul de Șah „Axis Libri” 19 octombrie iunie 2016

Începând cu luna octombrie 2016, în fiecare zi de miercuri, între orele 16,30 - 18,00, în cadrul Compartimentului Împrumut la Domiciliu pentru Copii a Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, sediul central, se va desfășura Clubul de Șah „Axis Libri”, instructor Adrian Smărăndoiu. Înscrierile se fac la Secția pentru Copii. Cursul este GRATUIT! Vă așteptăm să vă înscrieți! Relații la telefon 0236/411037 interior 128.

Mihail Sadoveanu: 55 de ani de la moarte 19 octombrie 2016

Cu prilejul comemorării a 55 de ani de la moartea marelui scriitor și romancier Mihail Sadoveanu (n. 5 noiembrie 1880 Pașcani – d. 19 octombrie 1961 Vânători-Neamț), Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” îl omagiază printr-o frumoasă expoziție a celor mai importante opere ale sale.

Toamna în poezia românească 18 octombrie 2016

Prin activitatea „Toamna în poezia românească”, elevii claselor a V-a D și a VI-a D, de la școala Gimnazială „Grigore Moisil”, insoțiți de doamna profesor Aurica Cruceanu, domnul profesor Vasile Cruceanu și doamna bibliotecar Emilia-Elena Năstase au încântat cu frumoase recitări de poezii pline de farmec autumnal. Activitatea s-a desfășurat în cadrul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”.

Ziua Mondială a Alimentației 16 octombrie 2016

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” celebrează Ziua Mondială a Alimentației (16 octombrie) printr-o interesantă expoziție de carte, specifică acestei zile.

Conferință Lexic comun/Lexic specializat 14 octombrie 2016

Vineri 11 octombrie 2016, orele 9:00, în sala Mihai Eminescu a Bibliotecii V.A. Urechia va avea loc Conferința „Lexic comun/Lexic specializat: Cultură și identitate europeană. Latinitate și romanitate”, organizată de Universitatea Dunărea de Jos, Facultatea de Litere din Galați în parteneriat cu Biblioteca Județeană V.A. Urechia din Galați, Institutul de științe ale educației din Chișinău, Republica Moldova, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Chișinău și Institutul de Cercetări Filologice și Interculturale din Moldova, Chișinău. În cadrul întîlnirii vor susține prezentări: Emil IONESCU, prof. univ. dr., Universitatea București, Alexandra CUNIțĂ, prof. univ. dr., Universitatea București, Dragoș VICOL, prof. univ. dr. hab., Institutul de științe ale Educației din Republica Moldova, Jukka HAVU, prof. univ. dr., Université de Tampere, Finlande, Liviu GROZA, prof. univ. dr., Universitatea București și Stelian DUMISTRĂCEL, prof. univ. dr., Institutul de Filologie Română „A.Philippide”, Iași.

Salonul literar „Axis Libri” 13 octombrie 2016

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă invită joi, 13 octombrie 2016, ora 17:00 la o nouă ediție a Salonului Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central. Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: „Aventura secundei: Poeme”, autor Vasile MANDRIC; „România văzută dintr-un colț de Bărăgan”, autor Mihai VINTILĂ; „Rapsodie în bocanci” și „Sgraffito”, autor Codrina Codruța TUDORIU; „Sfere de vis”, autor Valentina BALABAN și „Comisarul „Corcodușă””, autor Adrian BUZDUGAN. Moderatori: Theodor Parapiru și Zanfir Ilie.

Noutăți ale lunii octombrie 13 octombrie 2016

Noutățile lunii octombrie din domeniul psihologiei pot fi descoperite în cadrul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” într-o expoziție de carte.

Întâlnire metodică 11 octombrie 2016

Marți, 11 octombrie 2016, s-a desfășurat întâlnirea profesională zonală la Biblioteca Municipală „Șt. Petică” Tecuci cu tema: Sistemul integrat de bibliotecă – o necesitate, la care au participat bibliotecarii din Tecuci și bibliotecile publice din zonă. Au participat din partea BVAU dl. Dafinoiu Spiridon – metodist, dna Titina-Maricica Dediu – formator, iar din partea IME România – dr. Liviu Iulian Dediu.

Salonul literar „Axis Libri“ - ediție specială 11 octombrie 2016

Biblioteca V.A. Urechia vă invită marți 11 octombrie 2016, orele 17:30 la o ediție specială a Salonului literar Axis libri, în care se va lansa ultima carte a profesoarei Aurelia Grosu, „Copii educați părinți împliniți”. Această ultimă carte de dezvoltare personală este dedicată, după cum afirmă autoarea, „copiilor copiilor mei, tuturor părinților care vor citi și aplica ceea ce le este util pentru viața și familia lor...” și continuă proiectul „Educă-mă cu viziune”, lansat oficial în octombrie 2015. Sunt invitați toți cei interesați.

Invitație la lectură 10 octombrie 2016

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” invită cititorii să descopere ultimele noutăți din literatura universală.

Literatură română – noutăți editoriale 10 octombrie 2016

Ultimele noutăți editoriale ale literaturii române pot fi regăsite la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” într-o frumoasă expoziție de carte.

Colocviul Constructorilor de Nave 7 octombrie 2016

Vineri, 7 octombrie, ora 17:00, vă invităm la cea de-a 51-a întâlnire lunară a specialiștilor din industria navală, ce va avea loc în cadrul Colocviului Constructorilor de nave. Evenimentul este organizat de Biblioteca „V.A. Urechia“ în parteneriat cu Asociația ANCONAV Galați și Asociația Generală a Inginerilor Români, Filiala Galați (AGIR). La această întâlnire, ing. Marian Negoiță, ing. Laurențiu Rugină și ing. Valentin Popescu vor prezenta seria de nave DAMEN OFFSHORE CARRIER (D.O.C.) - Nave pentru transport echipamente și realizarea de lucrări offshore, construite în Șantierul Naval Damen din Galați. Lucrările se vor desfășura în sala Mihai Eminescu a Bibliotecii și sunt așteptați toți cei interesați.

Salonul literar „Axis Libri” 6 octombrie 2016

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați vă invită joi, 6 octombrie 2016, ora 17:00 la o nouă ediție a Salonului Literar „Axis Libri“, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură „Mihai Eminescu“, la sediul central. Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: „Insomnii pestrițe”, „En las garras de la risa” și „Entre les griffes du rire” autor Vasile GHICA; „Oglinda lui Bacon”, autor Marin MÂRZA; „Uricar la poarta Moldovei de Jos”, vol. 9, autor Ionel NECULA; „Durerile poeziei: Amintiri” (reeditare), autor Natalia NEGRU - ediție și prefață Ionel Necula. Invitat special scriitorul și jurnalistul Ștefan MITROI ce va lansa volumul „Dulce ca pelinul”. Moderatori: Theodor Parapiru și Zanfir Ilie.

Ziua Mondială a Educației 5 octombrie 2016

Pentru a marca Ziua Mondială a Educației, miercuri, 5 octombrie 2016, trei clase de elevi de la școala nr. 26 „Ion Creangă” din Galați, sub îndrumarea doamnelor învățătoare Geles Constanța, Tănase Jenica, Codreanu Alexandra, , au vizitat Biblioteca Județeană „V.A Urechia”. Copiii au primit informații despre istoricul, serviciile și activitățile bibliotecii.

Ziua Mondială a Educatorilor 5 octombrie 2016

Ziua Mondială a Educatorilor este celebrată în cadrul Filialei nr.2 „Paul Păltănea” printr-o interesantă expoziție de carte specifică acestei zile.

Vizită la bibliotecă de Ziua Educației 5 octombrie 2016

Elevii clasei a XI-a de la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate, însoțiți de doamnele profesor Galu Mihaela și Palade Laura au vizitat biblioteca, descoperind universul nemărginit al cărților.

Invitație la lectură 5 octombrie 2016

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a fost gazda activității elevilor de la școala Gimnazială nr. 1 șendreni, clasa a V-a A, care au venit însoțiți de doamna profesor Bordeianu Janina. În cadrul vizitei, elevii s-au familiarizat cu serviciile bibliotecii și fascinata lume a cărților.

Conferința Națională a ANBPR, ediția a XXVII-a 5 octombrie 2016

În perioada 5 - 7 octombrie 2016 a avut loc la Iași a cea de-a XXVII-a Conferință Națională a ANBPR, cu tema „Promisiunea viitorului – tehnologie, bibliotecă și digital”. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, în coordonarea ANBPR și a bibliotecii-gazdă. Din cadrul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” a participat o delegație formată din: Geta Eftimie, director adjunct; Camelia Toporaș, șef serviciu; Florina Diaconeasa, șef serviciu; Tena Bezman, bibliotecar.

Ziua Internațională a Animalelor 4 octombrie 2016

Ziua Internațională a Animalelor este marcată de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” printr-o frumoasă expoziție de carte.

Întâlnire/Ședință lărgită a Consiliului de Administrație 3 octombrie 2016

Întâlnire/Ședință lărgită a Consiliului de Administrație al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, membrii CA-ului plus șefii de serviciu, birouri, secții, Filiale și ai celorlalte compartimente din Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați.

Noaptea în Bibliotecă la Galați!, Ediția a VI-a 1 ÷ 2 octombrie2016

Vă așteptăm în ziua de 1 spre 2 octombrie 2016, între orele 14:00 - 1:00, la „Noaptea în Bibliotecă la Galați”, manifestare culturală aflată la a VI-a ediție, cu acțiuni dintre cele mai diverse și atractive ! Toate activitățile se vor desfășura la sediul central. Organizatori: Biblioteca Județeană V.A. Urechia cu sprijinul Consiliului Județean, Consiliului Local și Primăriei Municipiului Galați. În mod excepțional, cei care vor restitui documentele împrumutate și au depășiri de termen vor fi scutiți de plata penalizărilor. Nu ratați să vă petreceți timpul „NOAPTEA ÎN BIBLIOTECĂ LA GALAȚI”!

Lectura urbană, o provocare: 10 autori gălățeni contemporani – atelier de lectură 1 octombrie2016

În cadrul evenimentului cultural „Noaptea în bibliotecă la Galați”, ce s-a desfășurat sâmbătă 1 octombrie, elevii de la Colegiul Tehnic de Alimentație și Turism ”Dumitru Moțoc”, îndrumați de doamna profesor Grigoraș Elena au desfășurat un atelier de lectură ce a constat într-un periplu al autorilor gălățeni contemporani.

Vânătoare de comori literare, lecturi în noapte 1 octombrie2016

În cadrul evenimentului „Noaptea în bibliotecă la Galați”, elevii Școlii Gimnaziale „Grigore Moisil”, îndrumați de doamnele profesor Emandache Cătălina-Ionela și Chiscoci Loredana-Doinița au susținut o activitate interactivă având ca temă, lectura și adolescenții. Activitatea a avut loc la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”,Sala Multimedia.

Salonul Literar Axis Libri 1 octombrie 2016

Sâmbătă, 1 octombrie 2016, ora 16:00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, Sala „Mihai Eminescu”, etajul I, va debuta stagiunea octombrie 2016/mai 2017 a Salonului Literar „Axis Libri” în cadrul evenimentului „Noaptea în Bibliotecă la Galați”. Se vor lansa volumele: „Paul Bujor: Documentar biografic”, „Monumentul lui Mihai Eminescu din Iași și sculptorul Ion Schmidt-Faur” și „Binecuvântata lectură” ale scriitoarei Livia Ciupercă; „Gândirea creștină arheică Eminesciană”, autor Dumitru Tiutiuca. Moderator: Theodor Parapiru. Intrarea este liberă.

Lansare de carte 1 octombrie 2016

Sâmbătă, 1 octombrie 2016, ora 18:00, la sediul central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, Sala „Mihai Eminescu”, etajul I, în cadrul evenimentului „Noaptea în Bibliotecă la Galați”, se va lansa volumul „Biofizică și imagistică medicală”, autori: Emil Strungă și Mihaela Dumitru. Participă: cadre medicale, cadre didactice, elevi de la școlile postliceale de specialitate „Carol Davila”, „Christiana”. Intrarea este liberă.

Moda de altădată în fotografii de epocă 1 ÷ 2 octombrie2016

În cadrul programului de manifestări „Noaptea în Bibliotecă la Galați”, compartimentul Colecții speciale organizează, în perioada 01 - 02 octombrie 2016, expoziția „Moda de altădată în fotografii de epocă”. Expoziția va fi amplasată în curtea Bibliotecii.

Utilizăm setul de caractere UTF-8