Masă rotundă 31 ianuarie

Marți, 31 ianuarie 2017 la ora 16:00, s-a desfășurat la Sediul Central al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” în Sala Centrului de Excelență pentru Adulți întâlnirea Excelenței Sale dl. Hans G. Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, cu presa locală.

Expoziția - Comori inestimabile ale Bibliotecii „V.A. Urechia” 30 ianuarie - 25 februarie

În perioada 30 ianuarie-25 februarie 2017, va putea fi admirată, la Sala Colecții speciale a Bibliotecii „V.A. Urechia” din Galați, Sediul Central, expoziția temporară cu titlul: Comori inestimabile ale Bibliotecii „V.A. Urechia”, care va cuprinde: incunabule, manuscrise, cărţi tipărite, atlase şi elzevire, din colecțiile Bibliotecii.

Lewis Carroll - 185 de ani de la naștere 27 ianuarie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă invită să vizionați expoziția de documente ce aparțin scriitorului englez Lewis Carroll (pseudonimul lui Charles Lutwidge Dodgson) cu ocazia împlinirii a 185 de ani de la naștere. Vă așteptăm la sediul filialei!

Eminescu, eternul romantic 25 ianuarie

Elevii claselor a IX-a şi a XI-a de la Colegiul Tehnic „Paul Dimo”, însoţiţi de doamnele profesor Bâgu Cătălina și Marin Marina-Mirabela, au susţinut activitatea dedicată împlinirii a 167 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu prezentând o incursiune în viața și opera poetică a „luceafărului poeziei românești”.

In memoriam – Paul Păltănea 25 ianuarie

Remarcabil cercetător, doctor în istorie, autorul unei lucrări monumentale „Istoria orașului Galați: De la origini până la 1918”, academicianul Paul Păltănea rămâne în inimile noastre, OMUL care a dat dovadă de respect, dragoste, dăruire și pasiune pentru orașul de adopție, Galați. La comemorarea celor 9 ani de când academicianul Paul Păltănea a trecut în neființă, Filiala nr. 2 a Bibliotecii Județene „V.A.Urechia” ce poartă cu cinste numele ilustrului om de cultură, vă invită să descoperiți moștenirea culturală lăsată gălățenilor și nu numai.

Clubul de șah „Axis Libri” 25 ianuarie

Miercuri, 25 ianuarie 2017, orele 16,30, în cadrul Secției pentru copii, a avut loc întâlnirea săptămânală a membrilor Clubului de șah „Axis Libri”, cu domnul instructor ing. Smărăndoiu Adrian.

Ziua Unirii Principatelor Române 24 ianuarie

La 24 ianuarie sărbătorim Ziua Unirii Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire este sărbătorită și de Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” printr-o expoziție de documente. Expoziția poate fi vizionată în perioada 16-31 ianuarie 2017.

Programul Bibliotecii 23 - 24 ianuarie 2017

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ Galați informează că în perioada 23 - 24 ianuarie 2017 atât sediul central cât și filialele vor fi închise pentru public. Duminică 22 ianuarie 2017 va fi deschis pentru public la sediul central, iar duminică 29 ianuarie 2017 - pe lângă sediul central vor fi deschise și filialele bibliotecii.

Alexandru Ioan Cuza - Primul domnitor al României! 23 - 31 ianuarie

Filiala nr. 4 „Grigore Vieru”, vă invită, cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române la 24 Ianuarie 1859 să vizionați expoziția „Alexandru Ioan Cuza - Primul domnitor al României!”, expoziție de documente de bibliotecă și materiale realizate de elevi sub îndrumarea cadrelor didactice de la Colegiul Național „Al. I. Cuza”. Vă așteptăm în perioada 23 – 31 ianuarie 2017 la sediul nostru din Str. Gării, nr. 1, Gara CFR Călători, etaj 1!

Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza 23 - 29 ianuarie

Biblioteca „V.A. Urechia” marchează împlinirea a 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române în 24 ianuarie 1859, printr-o expoziție de documente din colecțiile proprii, denumită sugestiv ”Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza”. Expoziţia poate fi vizionată în perioada 23 - 29 ianuarie, în foaierul sălilor de lectură de la etajul I din sediul central.

Aniversare Ștefan Petică 20 - 29 ianuarie

Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea celui care a fost deschizător de drumuri noi în literatura română, poetul tecucean Ștefan Petică (20 ian. 1877–17 oct. 1904), Biblioteca „V.A. Urechia” invită publicul gălățean la vizionarea expoziției de documente organizată cu acest prilej în sala de lectură Mihai Eminescu.

Dimineți de lectură – lectură publică 20 ianuarie

În cadrul proiectului educațional „Dimineți de lectură”, vineri, 20 ianuarie 2017, va avea loc întâlnirea săptămânală ce va cuprinde două activități: „Pe urmele Luceafărului” și „Al. I. Cuza și Unirea”. Vor participa elevii Școlii Gimnaziale Nr. 28, coordonați de înv. Hogaș Drăguța și înv. Gavrilă Elena-Dorela. Activitatea se va desfășura în Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”, Galaţi.

Clubul de șah „Axis Libri” 18 ianuarie

Miercuri, 18 ianuarie 2017, orele 16,30, în cadrul Secției pentru copii, a avut loc întâlnirea săptămânală a membrilor Clubului de șah „Axis Libri”, cu domnul instructor ing. Smărăndoiu Adrian.

Eu sunt Eminescu 15 ianuarie

Marți, 17 ianuarie 2017 Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a găzduit activitatea intitulată „Eu sunt Eminescu”. Protagoniștii acestei activități au fost elevii clasei a X-a D, de la Colegiul Tehnic de Alimentație și Turism „Dumitru Moțoc”. Sub îndrumarea dnei profesor Grigoraș Elena-Antoaneta, elevii au prezentat un material despre viața și activitatea marelui poet.

Ziua Culturii Naționale și 167 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu 15 ianuarie

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită în fiecare an la data de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, este marcată la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” prin expoziții de documente și manifestări dedicate acestei zile.

Omagiu

Duminică, 15 ianuarie 2017, ora 11:00 la Statuia marelui poet național Mihai Eminescu din Parcul municipal din Galați va avea loc un moment festiv dedicat „poetului nepereche al poeziei românești“ - la 167 de ani de la nașterea Sa.

„Memento mori – incursiune în poeziei lui Eminescu” 14 - 22 ianuarie

Cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Biblioteca „V.A. Urechia” invită publicul gălățean la vizionarea expoziției: „Memento mori – incursiune în poeziei lui Eminescu”, organizată în foaierul sălilor de lectură, în Sediul central, etajul I. Publicul gălățean poate admira o selecție de documente aflate în colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia”, atât din lucrările semnate de Mihai Eminescu cât și lucrări dedicate lui de scriitori contemporani. Expoziția este deschisă în perioada 14-22 ianuarie.

Aniversare Jean-Baptiste Moliére 14 - 22 ianuarie

Cu ocazia împlinirii a 395 de ani de la nașterea dramaturgului francez Moliére (Jean-Baptiste Poquelin) – n. 15 ian. 1622 – d. 17 feb. 1673, Biblioteca V.A. Urechia organizează în perioada 14-22 ianuarie o expoziție cu cele mai reprezentative lucrări ale scriitorului, existente în colecțiile sale. Expoziția poate fi vizionată în Sala Mihai Eminescu, din Sediul central.

Eminescu – Ființarea și Rostirea Românească 13 ianuarie

Vineri, 13 ianuarie 2017 începând cu ora 11:00 se va desfășura în Sala Teatrului Muzical „Nae Leonard“ Spectacolul omagial dedicat ZILEI CULTURII NAȚIONALE - „Eminescu – Ființarea și Rostirea Românească“. Participă: artiști ai Teatrului Muzical „Nae Leonard”, actori, scriitori gălățeni precum și elevi ai Școlii de Arte a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.

„Omagiu Marelui Poet Mihai Eminescu” 13 ianuarie

Cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Biblioteca „V.A. Urechia” invită publicul gălățean la vizionarea expoziției: „Omagiu Marelui Poet Mihai Eminescu”, organizată vineri 13 ianuarie, orele 11:00, în foaierul Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galați.

Despre legile care apără persoana în România 12 ianuarie

Joi 12 ianuarie 2017, orele 17:00, Biblioteca V.A. Urechia va găzdui dezbaterea cu tema ”Despre legile care apără persoana în România”, organizată în parteneriat cu Consiliul Județean al elevilor din Galați. La dezbatere vor participa 30 de elevi din liceele gălățene interesați de problematica drepturilor omului și modul cum sunt ele respectate în România. Invitat special este avocat Cristina Mihăilă. Participarea este liberă.

Clubul de șah „Axis Libri” 11 ianuarie

Miercuri, 11 ianuarie 2017, orele 16,30, în cadrul Secției pentru copii, a avut loc întâlnirea săptămânală a membrilor Clubului de șah „Axis Libri”, cu domnul instructor ing. Smărăndoiu Adrian. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 – 14 ani doritorii încă se mai pot înscrie la club. Informaţii suplimentare – la sediul central, Secția Copii a Bibliotecii Județene „V.A.Urechia”. Telefon 0236/411037 – int. 128.

Ziua Culturii Naționale, ediția a VII-a 11 - 15 ianuarie

În perioada 11 - 17 ianuarie 2017 vor avea loc la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia“ o serie de manifestări și expoziții pentru a marca 167 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu, ziua de 15 ianuarie fiind declarată în anul 2010 ca fiind Ziua Culturii Naționale. Manifestările vor avea loc atât la Sediul Central al Bibliotecii, la cele trei filiale: Filiala nr. 1 „Costache Negri“, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea“ și Filiala nr. 4 „Grigore Vieru“ , precum și la Teatrul Muzical „Nae Leonard“.

Aura Christi la 50 de ani 12 ianuarie

La 12 ianuarie 1967 se năștea cunoscuta poetă Aura Christi (Aurelia Potlog). La împlinirea celor 50 de ani, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă invită să vizionați expoziția ce cuprinde operele de suflet ale poetei.

Ziua Culturii Naţionale 12 - 20 ianuarie

Filiala nr. 4 „Grigore Vieru” vă invită, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, să vizionați o frumoasă și interesantă expoziție de documente de bibliotecă. Vă așteptăm în perioada 12 – 20 ianuarie 2017 la sediul nostru din Str. Gării, nr. 1, Gara CFR Călători, etaj 1!

Concurs de lectură online

Asociația Comunitatea Noastră din București având ca partener Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează lunar Proiectul Maratoanele de lectură din 2017. În fiecare lună a anului se va organiza un maraton online de lectură, de fiecare dată cu altă tematică. La sfârșitul fiecărei luni vor exista trei câștigători ce vor lua premii constând în cărți. Mai multe detalii și informații aici.

Ion Heliade-Rădulescu – 215 ani de la naștere 5 ianuarie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” aniversează 215 ani de la nașterea scriitorului și marelui om politic Ion Heliade-Rădulescu, amintind publicului gălățean că operele sale pot fi vizionate la sediul filialei.

Umberto Eco – 85 de ani de la naștere 5 ianuarie

Cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la nașterea scriitorului italian Umberto Eco, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă recomandă să vizitați expoziția de documente cu cele mai reprezentative opere ale scriitorului. Vă așteptăm la sediul filialei!

Întâlnire/Ședință lărgită a Consiliului de Administrație

Întâlnire/Ședință lărgită a Consiliului de Administrație al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, membrii CA-ului plus șefii de serviciu, birouri, secții, Filiale și ai celorlalte compartimente din Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați.

Alexandru Ioan Cuza – ctitorul României moderne -

În perioada 03 - 31 ianuarie 2017, secția Colecții speciale a Bibliotecii „V.A. Urechia” vă invită să vizionați, la Popasul Bibliofilului de la sediul central, mezanin, expoziția Alexandru Ioan Cuza – ctitorul României moderne. Expoziția reconstituie, prin litografii de epocă, o pagină strălucitoare din istoria românilor: Unirea Moldovei cu Țara Românească.

La mulți ani, 2017!

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați urează tuturor utilizatorilor Bibliotecii la mulți ani pe 2017 și un an nou bogat și energic. Vă așteptăm la Bibliotecă de-a lungul noului an.