De Dragobete, iubește românește 28 februarie

Elevii clasei a V-a A de la Școala Gimnazială nr. 1 Șendreni, au venit la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” îmbrăcați în port popular să sărbătorească Dragobetele. Activitatea a cuprins un moment artistic și un atelier de creație. Felicitări, copii talentați!

O carte citită, o viață împărtășită! 28 februarie

Îndrumați de doamna profesor Sandu Ștefania și doamna bibliotecar Marin Nicoleta, elevii Școlii Gimnaziale nr. 33 „Sf. Dumitru” au desfășurat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” activitatea intitulată „O carte citită, o viață împărtășită!”, unde elevii au prezentat cartea cu titlul „Minunea” de R. J. Palacio. Felicitări tuturor!

Primăvara, anotimpul renașterii! 28 februarie

Elevii clasei a IX-a de la Colegiul Tehnic ”Radu Negru”, însoțiți de doamna profesor Zanet Rodica și doamna bibliotecar Costea Carmen, au venit la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” cu un aer proaspăt de primăvară și cu o frumoasă activitate dedicată acestui anotimp. Felicitări tuturor pentru activitatea plină de poezie!

Ziua Apărării și Protecției Civile 28 februarie

În fiecare an pe 28 februarie sărbătorim Ziua Apărării și Protecției Civile. Documentele expuse la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” atestă importanța acestei zile și-i felicităm totodată pe cei care își riscă viața încercând să-i salveze pe semenii lor aflați în pericol.

Lawrence George Durrell - 105 ani de la naștere 27 februarie

Operele scriitorului britanic, Lawrence George Durrell au stârnit un puternic entuziasm în rândul cititorilor. Cu ocazia împlinirii a 105 ani de la naștere, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” invită cititorii să lectureze cele mai reprezentative opere ale scriitorului, prezente în colecțiile filialei.

John Ernst Steinbeck - 115 ani de la naștere 27 februarie

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1962, scriitorul american John Ernst Steinbeck este cunoscut publicului larg pentru scrierile sale realiste și imaginative. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă așteaptă să vizitați expoziția de documente ce aparțin scriitorului american, cu ocazia împlinirii a 115 ani de la naștere.

Victor Hugo – 215 ani de la naștere 27 februarie

Considerat „un fenomen” al literaturii franceze, Victor Hugo este aniversat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” cu ocazia împlinirii a 215 ani de la naștere. Operele lui Victor Hugo au impresionat cititorii prin imaginație și prin îndrăzneala novatoare a limbajului poetic, ca dovadă numărul celor care îi apreciază și astăzi creația literară.

Karl Friedrich May – 175 de ani de la moarte 27 februarie

Unul dintre cei mai importanți scriitorii germani cunoscut pentru romanele sale de aventuri, Karl Friedrich May este omagiat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la moarte. Cititorii filialei sunt invitați să vizioneze expoziția de documente ce aparțin scriitorului german.

Nevoile copilului meu 23 februarie

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” s-a desfăşurat o nouă activitate din cadrul Proiectului educaţional „Şcoala Părinţilor”, proiect inițiat de doamnele profesor Jora Nicoleta, Vasilică Mirela-Elena și Mușat Ana-Raluca. La derularea acestui proiect participă doamna psiholog Trifan Paula. Felicitări părinților și cadrelor didactice pentru implicare!

Stefan Zweig - 75 de ani de la naștere 23 februarie

Scriitor, jurnalist și biograf austriac, Stefan Zweig este prezent în colecțiile Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” cu impresionante opere literare care pun în valoare talentul scriitoricesc al autorului.Vă așteptăm la sediul filialei!

De Dragobete iubește românește! 23 februarie

Joi, 23 februarie 2017, ora 12.00, în sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii „V.A. Urechia”, elevi ai Liceului Teoretic „Dunărea”, îndrumați de doamna bibliotecar Lica Gherghe, vor participa la evenimentul „De Dragobete iubește românește!” organizat de Secția Împrumut la domiciliu pentru adulți. În program sunt incluse prezentări, jocuri, concursuri, recital de poezie și multe alte surprize cu tematică specifică acestei zile.

Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români 22 februarie

Miercuri, 22 februarie 2017, ora 13.00, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”- Bibliotecă Municipală pentru Copii, s-a desfășurat activitatea „Puterea iubirii, puterea vieții”, atelier creativ-recreativ cu participarea elevelor clasei a VII-a de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță”. Coordonator prof. psiholog Silvia Banea.

Flori pentru MAMA 22 februarie

Miercuri, 22 februarie 2017, ora 9.30, la Filiala nr. 1 „Costache Negri”- Bibliotecă Municipală pentru Copii, s-a desfășurat activitatea „Flori pentru MAMA”- atelier de creație. Au participat elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială „Sfântu Gheorghe” din localitatea Cuca, coordonați de d-na prof. Olivia Marin.

Clubul de șah „Axis Libri” 22 februarie

Miercuri, 22 februarie 2017, orele 16,30, în cadrul Secției pentru copii, va avea loc întâlnirea săptămânală a membrilor Clubului de șah „Axis Libri”, cu domnul instructor ing. Smărăndoiu Adrian.

Dragobete vs. Sfântul Valentin! 22 februarie

Contează ce zi alegem pentru a ne arăta iubirea? O activitate interesantă dar și o provocare pentru elevii claselor a X-a B și a X-a D de la Colegiul Tehnic „Paul Dimo”, care au prezentat semnificația celor două sărbători, iubirea fiind și tema poeziilor recitate cu ocazia zilei de Dragobete. Alături de elevi a fost doamna profesor Buzoianu Elvira.

Dragobete, zeul iubirii! 22 februarie

Cunoscută ca o sărbătoare cu origini străvechi, ziua de Dragobete a fost celebrată la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” de un grup de elevi frumoși și talentați, de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” care ne-au prezentat tradițiile de odinioară, superstițiile acestei zile și de ce trebuie să respectăm această sărbătoare. Elevii au fost însoțiți de doamna profesor Anghele Desilia și doamna bibliotecar Catan Elena Cătălina.

Ziua Internațională a Limbii Materne 21 februarie

Considerat un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică, Ziua Internațională a Limbii Materne a fost marcată la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” prin expoziția de documente care atestă identitatea noastră ca popor ce își respectă graiul matern. Expoziția poate fi vizionată la sediul filialei în perioada 20-28 februarie.

Dimineți de lectură - Ziua Internațională a Cititului Împreună 17 februarie

Vineri, 17 februarie 2017, ora 10,00 în cadrul Secției pentru copii, va avea loc activitatea „Dimineți de lectură”, cu elevii clasei a XI-a ai Liceului Teoretic „Dunărea”, coordonați de Dir. Prof. Moțoc Lucica, Dir. adj. prof. Piticari Ramona și bibliotecar, Gherghe Lica.

Stelian Tănase - 65 de ani de la naștere 17 februarie

Scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, Stelian Tănase este aniversat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la naștere. Expoziția de documente ce aparțin renumitului jurnalist poate fi vizionată în perioada 13-19 februarie. Vă așteptăm!

Bibliotecar pentru o zi! 17 februarie

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” elevii Școlii Gimnaziale „Grigore Moisil” au avut posibilitatea să afle tainele meseriei de bibliotecar și să fie și ei „Bibliotecari pentru o zi”. Însoțiți de doamnele profesor Andrei-Nicoară Dorina, Frunză Camelia-Raluca, Lefter Gabriela, Partenie Cristina și doamna bibliotecar Năstase Emilia-Elena, elevii au înțeles rolul bibliotecii și bibliotecarului în comunitatea locală.

Cafeneaua civică - Sesiune de informare 16 februarie

Joi 16 februarie 2017, orele 18:00, Biblioteca V.A. Urechia va găzdui o nouă sesiune de informare a elevilor de liceu, în cadrul Cafenelei civice. La dezbaterea organizată în parteneriat cu Consiliul Județean al elevilor din Galați vor participa 30 de elevi din liceele gălățene interesați de formarea și dezvoltarea statutului lor civic. Invitați la dialog sunt reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Galați.

Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI) 16 - 17 februarie

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” va celebra Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI), eveniment global marcat de milioane de oameni în peste 100 de țări, în zilele de 16 și 17 februarie 2017 prin mai multe activități desfășurate atât la Sediul Central cât și la filialele Bibliotecii.

Ziua Internațională a Cititului Împreună 16 februarie

Pentru a marca „Ziua Internațională a Cititului Împreună”, în data de 16 februarie 2016, orele 12:00, Secția pentru Copii va desfășura o activitate cu elevii clasei a VI-a ai Liceului Teoretic „Dunărea”, coordonați de Dir. adj. prof. Piticari Ramona, prof. Stadoleanu Gabriela și bibliotecar, Gherghe Lica.

Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI) 16 februarie

Joi, 16 februarie 2017, Filiala nr. 1 „Costache Negri”- Bibliotecă Municipală pentru Copii, va celebra Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI), eveniment global marcat de milioane de oameni în peste 100 de țări, în cadrul a 3 sesiuni de lectură, astfel:ora 11.00, elevii clasei a IV-a B de la Școala Gimnazială nr. 7, coordonați de d-na prof. Steluța Alexandru.; ora 12.00, elevii clasei a IX-a F de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” coordonați de prof. Mariana Constantin; ora 15.00, elevii clasei a VII-a D de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, coordonați de prof. Rodica Toader.

Citim împreună! 16 februarie

„Ziua Internațională a Cititului Împreună” a fost marcată și de elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Rediu, care împreună cu doamnele profesor Munteanu Loredana și Buruiană Dorina, au susținut ora de lectură cu voce tare. Gazda acestei activități educative a fost Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”.

Ziua Internațională a Cititului Împreună 14 - 17 februarie

În perioada 14 - 17 februarie, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” marchează ziua de 16 Februarie - Ziua Internațională a Cititului Împreună printr-o serie de sesiuni de lectură publică dedicate copiilor în colaborare cu instituțiile școlare partenere. Vă asteptăm cu drag și cu cărțile larg deschise!

Clubul de șah „Axis Libri” 15 februarie

Miercuri, 15 februarie 2017, orele 16,30, în cadrul Secției pentru copii, va avea loc întâlnirea săptămânală a membrilor Clubului de șah „Axis Libri”, cu domnul instructor ing. Smărăndoiu Adrian.

Citiți împreună - schimbați lumea! 15 februarie

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” a avut loc cea de-a doua sesiune de lectură cu prilejul „Zilei Internaționale a Cititului Împreună”. Protagoniștii acestei activități au fost elevii de la Școala Gimnazială nr. 28 îndrumați de doamna învățătoare Mihai Nicoleta. Felicitări tuturor copiilor pentru participare!

Vasile Alexandrescu Urechia - 183 de ani de la naștere 15 februarie

Personalitate de marcă ce și-a închinat întreaga viață culturii, Vasile Alexandrescu Urechia a împlinit 183 de ani de la naștere. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă așteaptă să vizionați expoziția de documente ce aparțin cunoscutului istoric și om politic.

Să citim împreună! 14 februarie

La Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” s-a dat startul activităților dedicate „Zilei Internaționale a Cititului Împreună” (ZICI). Prima sesiune de lectură a fost deschisă de elevii clasei a III-a C de la Școala Gimnazială nr. 28, însoțiți de doamna învățătoare Mihai Nicoleta și doamna bibliotecar Tănase Victorița.

Aniversare Dinu C. Giurescu 14 - 20 februarie

Cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la nașterea istoricului român, membru titular al Academiei Române, Dinu C. Giurescu – n. 15 feb. 1927, Biblioteca V.A. Urechia organizează o expoziție cu cele mai reprezentative lucrări existente în colecțiile sale, unele provenind chiar din donația făcută de acesta și purtând semnătura sa autografă. Expoziția poate fi vizionată în foaierul sălilor de lectură, din Sediul central, în perioada 14-20 februarie.

Personalități gălățene aniversate în luna februarie 14 - 20 februarie

În luna februarie, Biblioteca „V.A. Urechia” invită publicul gălățean la vizionarea expoziției dedicate a trei personalități gălățene: Silviu Zavulovici, compozitor și dirijor născut la 16 feb. 1922, la 95 de ani de la naștere, Mihai Gregoriady-Bonachi, poet, avocat și deputat de Covurlui, născut la 18 feb. 1842, la 175 de ani de la naștere și Constantin V. Benișache, avocat și deputat în Parlamentul României, născut la 19 feb. 1847, la 170 de ani de la naștere. Expoziția este organizată în sala de lectură Mihai Eminescu din Sediul central, etajul I, în perioada 14-20 februarie și conține o selecție de documente aflate în colecțiile Bibliotecii „V.A. Urechia”.

Grigore Vieru - expoziție de documente de bibliotecă 14 - 28 februarie

Pe 14 februarie 2017 poetul basarabean Grigore Vieru (14 februarie 1935 - 18 ianuarie 2009), patronul filialei, ar fi împlinit 82 de ani. În amintirea celui pentru care „O, neamule, tu,/adunat grămăjoară,/ai putea să încapi/ într-o singură icoană” vă invităm să răsfoiți pagini din opera sa adunate într-o expoziție de cărți aflate în colecțiile bibliotecii. Expoziția poate fi vizionată în perioada 14 februarie – 28 februarie 2016 la sediul nostru din Str. Gării nr. 1, Gara CFR-Călători Galați, etajul 1.

Alexandru Davila – 155 de ani de la naștere 13 februarie

Cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la nașterea dramaturgului Alexandru Davila, Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă așteaptă să lecturați operele cunoscutului om de teatru.

Colocviul Constructorilor de Nave 10 februarie

Vineri, 10 februarie, ora 16:00, vă invităm la cea de-a 54-a întâlnire lunară a specialiștilor din industria navală, ce va avea loc în cadrul Colocviului Constructorilor de Nave. Evenimentul este organizat de Biblioteca „V.A. Urechia“ în parteneriat cu Asociația ANCONAV Galați și Asociația Generală a Inginerilor Români, Filiala Galați (AGIR). Primul colocviu al navaliștilor din 2017, CCN 54, debutează cu lucrarea Invenții și inventatori din ICEPRONAV, 1966- 1991, prezentată de dl dr. ing. Roman Pîrvulescu. Se va pune în evidență activitatea de inventică și inovare desfășurată de specialiștii din ICEPRONAV, în procesul de proiectare-cercetare, în perioada 1966-1991, prin prezentarea brevetelor de INVENTATOR și INOVATOR obținute și descrierea invențiilor, însoțită de fotografii ale echipamentelor și instalațiilor brevetate.

Aleksandr Sergheevici Pușkin - 180 de ani de la moarte 10 februarie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” comemorează 180 de ani de la moartea lui Aleksandr Sergheevici Pușkin, cunoscut poet și dramaturg rus și vă invită să vizitați expoziția de documente ce cuprinde operele poetului.

Edgar Wallace – 85 de ani de la moarte 10 februarie

Scriitorul Edgar Wallace pe numele lui adevărat Richard Horatio Edgar este comemorat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” prin expunerea celor mai reprezentative lucrări ale scriitorului englez. Vă așteptăm la sediul filialei!

Anton Holban - 115 ani de la naștere 10 februarie

Anton Holban se numără printre scriitorii și eseiștii români prezenți în colecțiile Filialei nr. 2 „Paul Păltănea”. Operele renumite ale scriitorului pot fi lecturate la sediul filialei cu ocazia împlinirii a 115 ani de la naștere.

Mihail Drumeș - 35 de ani de la moarte 7 februarie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” comemorează 35 de ani de la moartea dramaturgului și romancierului român, Mihail Drumeș. Cititorii filialei sunt așteptați să vizioneze expoziția ce cuprinde operele cunoscutului nuvelist.

Charles Dickens - 205 ani de la naștere 7 februarie

Scriitor englez reprezentativ pentru realismul secolului al XIX-lea, dar și pentru romanele ce au trezit interes în rândul cititorilor de toate vârstele, Charles Dickens este aniversat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” prin expoziția de documente ce se regăsesc în colecțiile filialei.

Iancu Văcărescu – 225 de ani de la naștere 2 februarie

Cunoscut ca un sprijinitor al începuturilor școlii, teatrului, presei și tipografiei românești, Iancu Văcărescu este aniversat la Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” cu ocazia împlinirii a 225 de ani de la naștere.

James Augustine Aloysius Joyce - 135 de ani de la naștere 2 februarie

Aniversăm 135 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți poeți și scriitori irlandezi ai secolului al XX-lea, James Augustine Aloysius Joyce. Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” vă invită să vizionați operele consacrate ale scriitorului.

Ion Luca Caragiale - 165 de ani de la naștere 1 februarie

Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” amintește publicului cititor că s-au împlinit 165 de ani de la nașterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale. Acest eveniment este marcat la sediul filialei prin expunerea operelor ce au reflectat cel mai bine realitățile, limbajul și comportamentul românilor.

Clubul de șah „Axis Libri” 1 februarie

Miercuri, 1 februarie 2017, orele 16,30, în cadrul Secției pentru copii, a avut loc întâlnirea săptămânală a membrilor Clubului de șah „Axis Libri”, cu domnul instructor ing. Smărăndoiu Adrian.

Întâlnire/Ședință lărgită a Consiliului de Administrație 1 februarie

Întâlnire/Ședință lărgită a Consiliului de Administrație al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” Galați, membrii CA-ului plus șefii de serviciu, birouri, secții, Filiale și ai celorlalte compartimente din Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați.

Iconografia paginii de titlu 1-28 februarie

În perioada 01.02 – 28.02.2017, secția Colecții speciale vă invită să vizionați la „Popasul Bibliofilului” de la sediul central, mezanin, expoziția Iconografia paginii de titlu. Expoziția ilustrează, prin intermediul a douăzeci de reproduceri, varietatea elementelor decorative (frontispicii, viniete, mărci tipografice, chenare ș.a.) care înfrumusețează tipăriturile din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, aflate în patrimoniul Bibliotecii „V.A. Urechia”.

Utilizăm setul de caractere UTF-8